mmol/L en umol/L, wat betekenen deze twee?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

hoi iedereen,

Ik heb even een vraagje.

ik heb een Spotchem uitslag van Ceasar, en daar staat bij het Ureum gehalte MMOL/L en bij het creatinine gehalte UMOL/L.

Iemand enig idee wat deze twee betekenen?
Op intervnet vind ik alleen omreken dingetjes, maar dat hoef ik niet, ik wil alleen weten waar het voor staat.

Alvast bedankt!! :-D

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "mmol/L en umol/L, wat betekenen deze twee?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Eenheden per liter. Maar vergelijken met de normaalwaarden van zijn Uruem en Creat zegt meer :-)

Heeft je DA de waarden niet toegelicht dan?

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah

honden foto van Amber & Lootah

Het betekend dat er dan zoveel van het stofje per liter aanwezig is in het bloed. Waar die tekentjes precies voor staan zou ik weer even in mijn scheikunde boek op moeten zoeken O-)

Maar het zijn in het elk geval de waardes waarin het gemeten word en hoeveel er per liter aanwezig is in het bloed. Net zoals dat er 1000 meter in 1 km zit zeg maar O-) Beetje lastig uitleggen :P

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

mili en micro Amber ;-)

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

haha, nou weetje..

Mijn dierenarts kent zijn vak niet zo goed geloof ik.. haha ik had via internet gevonden dat een nierdieet pas hoeft vanaf een ureum van 28,6 mmol/l en een creatinine van 354 umol/l bij ceasar was dit 12,2 mmol/l en 194 umol/l. dus nog lang niet nodig.. maar hij zei van wel! fijn he?

Maar daar ging het me niet zozeer om eigenlijk, het ging me meer om waar dat mmol en umol dat voor staat.. waar dat een afkorting voor is

wist wel dat het zoveel van een stofje per liter is, maar was gewoon nieuwsgierig waar het dan een afkorting voor is.. dacht misschien weet iemand hier het..

Die dierenarts van mij heeft dat toen toegelicht als: ureum is wat je hier ziet, en creatinine is wat je hier ziet.. en dit zijn de normaal waarden.. dus hij zit er boven, dus hij moet een nierdieet...

honden page profiel KitaKita

honden foto van Kita

Toevallig heb ik ook net een bloeduitslag binnen van mijn reu 4jaar oud, dit was gewoon een bloedonderzoek wat opgestart was voor honden die vanaf 5 maanden versvlees hadden gekregen en ouder waren dan 3 jaar , dus niks byzonders
Maar zijn waardes waren
Ureum 8.4 mmol/l en kreatine 87 umol/l

Maar jij bent toch al overgestapt op vervlees voor je hond of vergis ik me nu.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Om echt gerichte nierschade vast te stellen, heb je meer nodig dan alleen de ureum en creatine waardes. Ik vind creatine wel wat hoog, hoor.
Maar deze 2 alleen uit het bloed zijn geen binders om echt nierfalen mee vast te stellen. Ureum is ontzettend onstabiel en erg van invloed op voeding. Daarom moet je voor een reëel beeld een dag laten vasten en dan pas bloed af laten nemen, fosfaatonderzoek, gericht urineonderzoek met centrifugeren van de urine, dan weet je vaak al iets meer.
En 'normaalwaardes' die voor een algemeen bloedonderzoek gelden, zijn niet bindend voor rauw gevoerde honden. Ureum- en creatininewaardes kunnen dan standaard iets hoger zijn.

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Hee Golden,

Dankje voor je reactie.

Hoe weet jij dat dit zo is? Bedoel dit niet lullig hoor, ik weet hoe die zin over kan komen, maar ik wil even zeker weten dat dit zo is, gezien mijn dierenarts zei dat het door juist deze 2 waardes word vastgesteld, maar ik vertrouw hem niet echt meer om meerdere redenen. dus wil even weten of jouw dierenarts je dit heeft verteld, of dat je zelf dierenarts of iets in die trand bent..of dat je dit op een andere manier weet.

Nouja, die waarden van dat moment zullen dan wel afwijken van het daadwerkelijke inderdaad.. want hij had toen die avond ervoor rond 6 uur eten gehad, volgende ochtend om 9 uur werd zijn bloed afgenomen.
Hij zat toen nog wel op brokken.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Ik heb zelf een hond met lichte nier- en leverschade die geregeld een uitgebreid bloed- en urineonderzoek krijgt. Als je vers voert, is het ook niet wenselijk om de middag of avond van tevoren bijv. chlorella of kruiden te geven. De ontgiftende werking er van zorgt voor een te hoge ureumconcentratie die moet worden afgevoerd via de nieren (en lever) en de urine. Dit is ook van invloed op een onderzoek die je de volgende dag uitvoert.

Lees het stukje over de invloed van voeding op ureum in de eerste link:
http://www.whgdierenartsen.nl/Bibliotheek/tabid/69/ItemID/71/Default.aspx?Word=BLOEDONDERZOEK+DE+MOGELIJkHEDEN+VOOR+HOND+EN+KAT%3A+DEEL+1
http://www.causus.be/vrij.cfm?Id=33

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Oke, dankje voor de link. Zal het morgen eens lezen.
Zal er vast wat antwoorden uit kunnen halen.

@ Kita: Ja, ik ben inmiddels overgestapt naar vers vlees. Alleen de laatste keer dat Ceasar zn bloed getest werd zat hij nog op brokken. Jouw hond heeft volgens de normaal-waarden in elk geval gezonde nieren! :-D

Maar de volgende keer dat ik dus zijn bloed laat testen, moet ik er dus rekening mee houden dat het ureum en creatinine nog hoger zijn als ik het goed begrijp?
Pff, ik hoop dat het allemaal mee valt hoor.
Onze vorige hond, ook een herder maar dan een oudduitse, werd ook maar 5 jaar.
Dit was wel om andere redenen, maar dan nog. hoop niet dat het nog eens zo loopt, een hond van 5 laten inslapen is het laatste wat je wil als eigenaar..
Zowiezo je hond in laten slapen is al erg, maar helemaal als ie nog zo jong is :'(

Ach ja, misschien moet ik ook wel gewoon wat minder stressen om hem.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Nee, wat mij betreft mag het hoger zeker niet worden.
Sterker nog, bij de eerste 2 bloed- en urineonderzoeken zijn de creatinewaardes en een gedeelte BUN-waarde bij mijn hond sterk gedaald, waaronder ureum en blijven behoorlijk stabiel.

Ik meet zelf regelmatig met urinesticks, maar het echte urine-onderzoek gaat via mijn dierenarts die dan via catheterisatie urine afneemt en in een speciaal centrifugeapparaat laat filteren.

De interpretatie van nierfalen kan niet enkel gesteld worden door ureum- en creatinewaardes uit bloed te pakken. Urineonderzoek is ook erg belangrijk. Je moet weten in hoeverre de nieren afvalstoffen en hormonen nog kunnen aanmaken. En dat is afhankelijk van de voeding die er binnen komt. Als echt duidelijk nierfalen is vastgesteld, zou je nog een echgrafie kunnen laten uitvoeren om bijv. een verschrompelde nier vast te kunnen stellen.

Het gaat bij de voeding niet om de eiwitten (ook bij nierpatiënten moeten die hoogwaardig zijn en beschikbaar uit goed opneembare natuurlijke bronnen), maar om de verhouding calcium/fosfor en de opneembaarheid van de nieren van o.a. het belangrijke aminozuur L-carnitine, zink, maar ook bepaalde vitamines, zoals B(complex) die onherroepelijk met de werking van de mineralen verbonden zijn. Die zorgen er voor dat bv. het hormoon erytropiëtine gestimuleerd wordt in o.a. de nieren en bij nierpatiënten zwaar bloedarmoede kan verminderen/uitstellen. Dus in die zin is het voeren van rauw vlees met een natuurlijke calciumbron, bestaande uit hoogwaardige proteïnes en onbewerkte vetten een voordeel t.o.v. brok. Niet alleen om de verteringsfunctie, maar ook voor de stimulatie van de nieren zelf. Ik zorg er echter wel voor dat hij voornamelijk (wild) gevogelte en klein wild binnen krijgt. Maar eens in de zoveel weken krijgt hij gerust een dik bevleesd karkas van jong geit of lam en hertenvlees. Dit zijn prima zinkbronnen. Ik geef onder het 'overige' geen synthetische vitamines/mineralen, maar natuurlijke bronnen zoals algen (chlorella/spirulina) en rauwe honing. En ik ben zelf enorm voorstander van het toevoegen van kiem- en kruidenmixen, af en toe een rauw ei, gestoomde/gekookte groentes maar wel binnen een normale verhouding tot dat prooidier dat mijn hond goed kan verdragen. Dus niet de 20-25% groentes die er voor staan binnen een BARF nierdieet, want ik voer mijn beide honden volgens het Natural Raw Feeding, omdat ze het daar beter op doen. Vuile pens drukt het teveel aan fosfor uit los spiervlees, dus de dik bevleesde botten worden vaak aangevuld met vuile pens van lam of geit en als ik prooidieren voer krijgt hij niets extra's, enkel wat rauwe honing.

Laat je niet afschrikken door de kreet dat de nier- en leverwaardes van rauw gevoerde honden standaard hoger kunnen zijn. Dit is een natuurlijk gegeven en zegt niets over het functioneren van de nieren zelf. Zoveel hoger dan de 'normaalwaardes' van brokgevoerde honden mag het echter niet zijn. Maar je dierenarts moet hier wel rekening mee houden voor de interpretatie van de gegevens uit bloed en urine.

Hieronder vind je wat aanvullende informatie. Misschien kun je het gebruiken.

Over de bloedwaardes:

Dr.Dodds - Raw Food Diet Study

Antech Diagnostics recently determined the basic clinical laboratory parameters of 227 healthy adult dogs of varying ages and breed types being fed raw food diets for at least 9 months. From this group, 87 dogs were fed the classical BARF diet, 46 dogs were fed VolhardÕs NDF diet, and the remaining 94 dogs were fed other types of custom or commercial raw diets.

There were 69 dog breeds represented, including 233 purebreds, 16 crossbreds, 1 mixed breed and 6 of unknown breed type. Dogs from all breed groups were represented. Most of the dogs were neutered males (73) or spayed females (85); and the remainder was divided equally between intact males and females. The mean age of the group was 5.67 ± 3.52 years (mean ± SD); and the mean length of time fed a raw food diet was 2.84 ± 2.54 years. The data from this group of dogs were compared to the same laboratory parameters measured at Antech Diagnostics from 75 healthy adult dogs fed a commercial cereal-based kibbled diet. Statistical comparisons of results for the raw and cereal-based diets found them to be essentially the same with the following notable exceptions:

Higher packed cell volume (hematocrit) in all raw diet fed groups (range of 51.0 ± 6.6–53.5 ± 5.6 %) versus cereal-based kibble (47.6 ± 6.1%).
Higher blood urea nitrogen (BUN) in all raw diet fed groups (range of 18.8 ± 6.9–22.0 ± 8.7 mg/dL) versus cereal-based kibble (15.5 ± 4.7 mg/dL).
Higher serum creatinine in the Volhard raw diet group only (1.20 ± 0.34 mg/dL) versus cereal-based kibble (1.07 ± 0.28 mg/dL).

While a more detailed analysis has yet to be completed, these results indicate that dogs fed raw meats (natural carnivores) have higher red blood cell and blood urea nitrogen levels than dogs fed cereal-based food (obligate omnivores). Thus, the normal reference values for dogs fed raw food diets should probably be revised.


Wat de voeding betreft:

Raw food diets have been gaining in popularity as well. A key feature of these diets is the variety they provide. One of the prototype diets of Dr. Ian Billinghurst recommends feeding a dog 60% raw meaty bones (chicken backs, wings and necks), with the rest of the diet composed of ground vegetables mixed with ground meat, and supplements such as kelp, vitamin E and vitamin C. Nutritional analyses on some commercially available raw diets
suggest that the raw meaty bones commonly used provide 40-70% protein, and the meat/vegetable mixtures range from 20-50% protein. The question has arisen about the potential for such high protein diets to affect renal function when fed continuously, as high protein diets are reported to induce renal hypertrophy, and increase renal blood flow and glomerular filtration rate. While this concern may not pertain to healthy dogs, it could play a role in dogs with previously compromised renal function. At present, there are no data to support or refute this issue.
Maintaining the appropriate ratio of trace minerals, vitamins, fatty acids and other nutritive elements is especially important for patients with acute and chronic diseases, as their metabolic demands have increased to sustain cell turnover and tissue repair.
Typical supplements include:
vitamin-mineral mix, antioxidants (vitamins A,C, D, and E and selenium), digestive enzymes, brewer’s yeast, kelp, honey, coat additives, apple cider vinegar, hydrochloric acid (used sparingly), yoghurt, Willard Water, liver, eggs, garlic, and plenty of fresh potable water.
Vitamin A and E have been shown to enhance immune function in small animals, as the former can beneficially influence T-helper responses, and the latter is known to improve both cellular and humoral immunity. Dietary carotenoids, especially lutein and beta-carotene, have been
reported to modulate both cell-mediated and humoral immunity in dogs but not in cats.


Bron: dr. Jean Dodds
http://www.homevet.com/petcare/documents/immunenutrition.pdf

" Maar de volgende keer dat ik dus zijn bloed laat testen, moet ik er dus rekening mee houden dat het ureum en creatinine nog hoger zijn als ik het goed begrijp? "

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Hey dankjewel Golden, voor alle info!

Ben sowieso een stuk gerustgestelder nu.

Vraagje, hoe vaak laat jij je hond zn waarden controleren?

honden page profiel Eef en TjibbeEef en Tjibbe

honden foto van Eef en Tjibbe

Een mol is gewoon een vaste hoeveelheid. Het beschrijft het aantal deeltjes van een stof. 1 mol is ongveer 6,02214 * 10^23 deeltjes. Zie het maar als zoiets als een dozijn, waar een dozijn staat voor 12 'dingen'.

mmol betekent millimol en is dus 1/1.000 mol (10^-3).

umol betekent micromol en is dus 1/1.000.000 mol (10^-6).

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

aaahh ... millimol en micromol dus! dank je wel Eva.. dat antwoord zocht ik! :-D

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Bloed- en urineonderzoek elke 2 jaar...moet over een paar weken weer.
Tussendoor urinecheck met strips.

" Vraagje, hoe vaak laat jij je hond zn waarden controleren? "

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "mmol/L en umol/L, wat betekenen deze twee?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Clubmatch KC Almelo 5 Juni
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^