Zich extreem opdringen en aandacht schooien tot grote irritaties bij mensen aan toe.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DeniseDenise

honden foto van Denise

We hebben het volgend probleem.
Als ik met Chica ga lopen aan de rollijn dan wilt ze naar alles en iedereen toe. Ze wilt zich echt opdringen aan de mensen. Zelfs aan de lijn en er lopen mensen voorbij snuffelt ze er nog aan hoever ik haar ook mee probeer te krijgen ze is gewoon zwaar irritant bezig. Als ze los is en ze ziet andere mensen en ik probeer haar altijd voor te zijn maar ik ben altijd te laat dan is ze weg voordat ik kan zeggen dat ze bij me moet blijven. Dan schiet ze op de iedereen af die ze tegenkomt en dringt zich extreem op aan mensen. Gaat op de voeten staan, tussen door de benen lopen, ze zorgt er gewoon echt voor dat de mensen niet eens fatsoenlijk vooruit kunnen lopen. Geeft zichzelf over en laat dan duidelijk zien dat ze aandacht wilt, ze schooit gewoon om aandacht! Terwijl ze aandacht genoeg krijgt thuis. Ook al zit Chica aan de korte lijn en loop ik gewoon met haar op de stoep door de wijk dan nog kan ik haar niet eens fatsoenlijk uit laten omdat ze gewoon om aandacht moet schooien en iedere voorbijganger! En hoe hard ik dan ook trek ik aan de riem, hoe enthousiast ik ook roep met een speeltje of wat lekkers, ik ben gewoon niet boeiend genoeg voor haar! Zelfs het meest lekkere snoep (Kaasjes of worst) is niet boeiend voor haar! Dit tot grote frustratie van mij en zeer grote irritaties bij andere mensen.
De visite kan thuis niet eens fatsoenlijk binnenkomen. Ik hoor iedere dag weer hoe ze zich irriteren er aan en ik kan het me goed voorstellen. Ik wil gewoon dat ze ophoud zich op te dringen aan andere mensen en dat ze ophoud met schooien om aandacht bij andere mensen en dat ze zich gewoon concentreert op mij. Ik krijg het gewoon niet voor elkaar. Ik laat haar nu sinds vandaag ook niet meer los omdat het gewoon niet gaat, ze werpt zich voor iedere voorbijganger! Los of aan de lijn. Welke cursus bevelen jullie mij aan? Wat voor tips? Want ik weet het niet meer. Het is zo frustrerend voor mij en zwaar irritant voor iedere voorbijganger. We kunnen aan de riem de mensen niet eens fatsoenlijk voor bij lopen! Ik krijg vaak te horen "Hou die hond van je bij", "Rothond" , "Mama ik vind dit een vervelend hondje" En ik kan het me goed voorstellen dat de mensen dit denken en ik stel geen hoge eisen aan Chica maar dit gedrag daar moet gewoon wat aan gebeuren. :'(

Groetjes Denise

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zich extreem opdringen en aandacht schooien tot grote irritaties bij mensen aan toe." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marit

Hej Denise,

Kan me voorstellen dat het vervelend is :-)

Maar loopt ze buiten dan aan de rolriem?

Misschien kun je een kortere riem gebruiken. En dan oefenen. Ik heb het met Daantje alsvolgt gedaan:

We staan stil op de stoep, en laten iedereen voorbij lopen. Natuurlijk wilde Daantja zo jong en vrolijk als ze was naar iedereen toe! Maar elke keer als er iemand aankwam, had ik een brokje in mijn hand en probeerde haar aandacht te trekken.

Daar begon ik dus al mee als Daantje die persoon nog niet in de gaten had.

Is dat nou heel moeilijk al voor Chica (dit gedrag van naar mensen toe gaan is haar heel vaak gelukt en dus al behoorlijk ingesleten). Zoek dan een brede stoep uit. Gaat ze trekken aan de riem in de richting van een persoon? Dan doe je rustig een stapje achteruit, zo zet jij wat meer spanning op de lijn. Loop heel rustig achteruit. Kijkt ze om? WOW! Vrolijk doen en haar het brokje geven.

Kijkt ze niet om? Een voorzichtige kriebel op d'r kont (staartbasis). Kijkt ze om? Aandacht voor jou, super! Brokje erin.

Is het hap slik weg brokje en weer snel proberen naar die persoon toe te gaan? Probeer dan, als je haar aandacht hebt, rustig naar achteren te lopen met het brokje echt voor haar neus (er tegenaan geplakt). Lukt dat 2 stappen? wow! Brokje erin.

Het is het makkelijkste als je dit stilstaand doet.

Gaat het stilstaand goed? Dan kun je het lopend proberen.

Nog steeds blijf ik af en toe staan als er een nieuwe (moeilijke) situatie is voor Daantje.

Bijvoorbeeld een klas kinderen (groep 4/3) op weg naar gym. Dan blijf ik stilstaan en probeer haar aandacht bij mij te houden. Is dat te moeilijk? Neem dan wat meer afstand tot de situatie, ga bijvoorbeeld aan de overkant van de weg staan.

Zo heb ik het met Daantje gedaan.

Stilstaand op een rustige plek, lopend op een rustige plek. Stilstaand op een moeilijkere plek (bijvoorbeeld speeltuin/ winkelcentrum/ etc), lopend op een moeilijke plek. Steeds heel kleine stapjes en lastigere situaties.

En misschien overbodig, maar oefen vooordat Chica haar buikje volheeft ;-) En je mag gerust tegen mensen zeggen dat je aan het trainen bent en het niet wil hebben dat ze Chica gaan aanhalen (is weer een beloning voor haar gedrag dat jij niet wilt hebben)

Snap je het een beetje?

Groetjes Marit :-)

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Oja, om het makkelijker te maken om bij jou te blijven en niet naar die andere mensen toe te gaan. Kun je haar misschien een commando geven (bij ons werkt 'af' heel goed).

honden page profiel Jannie Jannie

honden foto van Jannie

Helemaal met Marit eens. Met Bas duurde het ook een tijd en het gaat nog lang niet altijd goed. Maar als ik ging wandelen deed ik zeker geen rolriem, maar gewoon mijn 1 meter lange trainingsriem. Mijn rolriem gebruik ik ook alleen maar als Bas wat meer veilige ruimte heeft en het geen losloop gebied is.
Groetjes Jannie.

honden page profiel mischa, esha & fitziemischa, esha & fitzie

honden foto van mischa, esha & fitzie

Hi Denise,
Volgens mij zeg je hier al iets belangrijks :"aandacht krijgt ze thuis genoeg"...op wiens initiatief krijgt ze deze aandacht en moet ze er iets voor doen of is 'ie gratis? ergens heeft je hond opgepikt dat als ze dit gedrag vertoont ze uiteindelijk krijgt wat ze wil, anders zou ze niet zo vasthoudend zijn. Zelfs als de reactie van bezoek of jouzelf/jouw gezin negatief is is het nog steeds aandacht.

Misschien is het een idee om niets meer voor niets te geven. Wil ze aandacht van jullie? Compleet negeren. Niets eens aankijken, gewoon weglopen. Loopt ze achter je aan? Ga je naar een andere kamer waar ze niet bij kan. Pas als jij zin hebt in een knuffel/spelletje of wat dan ook, roep je haar bij je, laat je haar zitten en geef je wat JIJ wilt. Ook het stoppen van spel en knuffels is op jouw initiatief.

Het is heel lastig, maar ideeal zou volgens mij zijn als je je bezoek ook zover krijgt dat ze haar negeren (nogmaals, ook niet eens aankijken, rug toe draaien) wanneer ze zo vervelend is. Pas alsze rustig is, kunnen ze haar roepen en aandacht geven. Ook hier geldt: klaar=klaar.

Buiten lijkt me idd verstandig voorlopig niet van de lijn ook geen rolriem, totdat het met bezoek beter gaat.

Succes, hoop dat je er iets aan hebt,

Mischa

honden page profiel DeniseDenise

honden foto van Denise

Super advies! Maar Mischa, wat zal ik doen buiten? Er zijn altijd mensen, heel vaak zelfs die Chica willen aaien. Wat zal ik dan zeggen of vragen? Ik vind dat zoiezo al heel moeilijk om te zeggen tegen een vreemd of niet vreemd persoon, voel ik me gelijk de rotzak snapje?

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Denise, Chica is jóuw hondje. jíj bent de baas, mensen kijken jou ook boos aan als Chica op ze afstormd? Dan moet jíj er wat aan doen.

Kom op meid, probeer wat arroganter te worden ;-)

Chica moet maar eens leren dat ze niet voorop hoeft te staan.

Makkelijker gezegd dan gedaan, I know, want Chica ja.. Die wint iedereen om haar pootje met die mooie bruine kijkers van d'r..

En ja, ik heb er ook geen vrienden meegemaakt hier in de buurt. Iedereen zei 'o wat lief, een puppy!' En nu vindt iedereen Daantje nog steeds 'een lief, klein, schattig hondje' maar ja, ík wil niet hebben dat ze haar aanraken, ik zeg gewoon 'laat haar maar met rust'. Werkt dat niet? Dan zeg ik 'pas op, ze houdt niet van vreemden (bekenden weten dat ze haar niet zomaar mogen aanraken), die wil ze nog wel eens bijten'.

Nu kan ik wel een praatje maken, maar raken mensen Daantje niet meer aan.

Wat misschien ook helpt, is niet altijd blijven stilstaan als je een bekende tegenkomt, gewoon 'hoi' en weer doorlopen.

Zeg gewoon eerlijk dat je met Chica aa het trainen bent om die vervelende eigenschap eruit te krijgen. Veel mensen zullen het niet snappen, maar je bent wel oprecht. En: niet iedereen hoeft je aardig te vinden hoor :-)

Liefs Marit

Kan Chica trouwens 'naast' lopen? Misschien zou je dat kunnen proeberen, haar naast je te houden als er een persoon nadert. (is het heel moeilijk naast te lopen, dan blijf je weer stilstaan)

honden page profiel DeniseDenise

honden foto van Denise

Nee Chica kan geen naast lopen helaas, dat doet ze en kan ze voor geen meter maar ga ik mee aan de slag.

Is dit trouwens een goed initiatief denken jullie?
Ik heb dit probleem voorgelegd aan de hondenschool en nu hebben ze me morgenavond uitgenodigd om langs te komen met Chica. Dan is er een speciale trainster die gaat kijken naar het gedrag van Chica en wat we hier aan kunnen doen.

Goeie stap wel toch?

Groetjes Denise

honden page profiel mischa, esha & fitziemischa, esha & fitzie

honden foto van mischa, esha & fitzie

Hi D,

Tuurlijk, altijd goed om een professional ernaar te laten kijken.
Ik ben het met Marit eens dat je maar even de meningen van buitenstaanders naast je neer moet leggen.

Wij vragen ons bezoek bijvoorbeeld ook altijd om Esha te negeren als ze binnenkomen. Voel ik me ook altijd enigszins stom bij, maar aan de andere kant, ze is míjn hond, ik moet met haar leven, het is mijn verantwoording dat ze zich binnen deze maatschappij kan handhaven zonder voor mens of dier overlast of gevaar te vormen.
Heb dan dus liever een goed opgevoede hond dan de waardering van alles en iedereen.

Succes vanavond, laat je even weten wat de trainster vd hondenschool er over te zeggen heeft?

Groetjes, mischa


honden page profiel DeniseDenise

honden foto van Denise

Hoi Mischa,

Uiteraard laat ik het weten :-) We moeten er morgenavond om half 7 zijn dus ben benieuwd.

Wat zal ik nu doen met het wandelen? Bijna iedere voorbijganger wilt haar aaien. Wat zal ik dan doen, gewoon toelaten?

Groetjes Denise

honden page profiel mischa, esha & fitziemischa, esha & fitzie

honden foto van mischa, esha & fitzie

Nou, je moet het zelf weten, maar ik zou maar gelijk beginnen; dus niet toelaten, gewoon doorlopen...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zich extreem opdringen en aandacht schooien tot grote irritaties bij mensen aan toe." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^