clickertraining

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Kitty Galore (Gast)

Hallo,

Ik heb een paar vraagjes over clickertraining.
Kan je clickertraining zo beginnen? Dus zonder dat je dit bij een hondenschool doet? Op onze KC werken ze niet met clickers, maar hier in de buurt zit een school, die dat wel doet.
Ik wil eigenlijk eerst eens kijken, of dat werkt, dat "clickeren" zonder dat ik direct van school verander.
En als je werkt met de clicker, moet je dit dan continu volhouden, of alleen als je echt aan het trainen bent?
Dus is het mogelijk, om clicker en stem te combineren?

En zijn er boekjes over, om eens door te lezen, en zo ja, welke is een aanrader.

Bedankt voor de antwoorden!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "clickertraining" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel SennaSenna

honden foto van Senna

Je kan clickertraining inderdaad zo beginnen. Maar zonder hondenschool zou ik persoonlijk niet doen. Dit omdat als je de clicker eenmaal verkeerd gebruikt hebt dit moeilijk of niet om te buigen is.

Clicker kan je continu blijven volhouden als je merkt dat je hond daar zeer gevoelig voor is en met afbouwen van de clicker toch anders reageert.

Het is gewoon wat jezelf wilt. Ik leer Senna nieuwe dingen aan met de clicker en verbind daar een commando aan en bouw daarna de clicker af. Ook doe ik aan free shaping erg leuk.

honden page profiel ilona en Danailona en Dana

honden foto van ilona en Dana

Het beste kun je met de clickertraining beginnen bij een school maar als je het eerst zelf uit wil proberen zou ik dat bij de basis dingen doen dus bij zit,lig,hier enz en ja je kunt een clickertraing met je stem combineren dat doe wanneer de hond de clicker doorheeft kun je de clicker steeds minder gebruiken en in plaats daarvan een woord doen maar wel beloningen blijven geven.

honden page profiel Nicole en de woefkesNicole en de woefkes

honden foto van Nicole en de woefkes

er zijn ook honden scholen dier een clicker workshop organiseren en daar in legen ze uit over de clicker en hoe je het moet aan leren. dan zou je die kunnen volgen en hoef je niet over te stappen.

en wil je het zelf leren heb je het boekje ''van clicker tot gehoorzame hond'' en als het goed is komt er binnen kort een boek over clickeren van martin gaus uit.

en de clicker is heel goed te combineren met je stem, als ik mijn clicker niet bij heb zeg ik op een bepaalde manier good (een woord wat ik niet zomaar gebruik) in plaats van de clicker.

honden page profiel JeroenJeroen

honden foto van Jeroen

Op zich kan je zonder problemen beginnen met clickeren hoor.

Maar het is wel handig om goed te weten wat een clicker wel/niet is. Sommige mensen hebben het idee dat het een heel mystieke, aparte, andere manier van trainen is. Dat is het helemaal niet, de clicker is gewoon een hulpmiddeltje bij positieve training. In feite betekent een click alleen maar "ja, goed zo! Nu heb je een koekje verdiend!".Alleen het klikken is veel sneller en is dus heel precies te timen. Precies op het moment dat hij iets goed doet klik je. Als hij vlak daarna iets anders doet wat niet de bedoeling is, dan heeft hij de klik al gehad en weet hij dus dat wat hij het eerst deed, dat dat goed was. Terwijl "Ja goedzo, kijk een koekje" veel langer duurt en hij dus heel goed zou kunnen denken dat dat ongewenste gedrag het goede was.

Als je gaat clickeren leer je eerst wat de clicker betekent: een koekje dus. Neem iets van 20 kleine beloninkjes, roep je hond bij je, geef een 'klik' en voer hem dan direct een koekje. Na 10 koekjes kan je controleren of hij het als snapt. Geef een klik en wacht heel even. Als hij nu kijkt van "he, waar is mijn koekje nu? " dan snapt hij het. Geef hem hoe dan ook zijn koekje en ga verder.

Nu snapt hij "klik is koekje"

Stap 2 is om weer 10 koekjes te nemen. Nu wacht je tot je hond iets gaat doen. Zitten, liggen, staan... maakt niet uit. Zodra hij dat doet klik je en geef je hem een koekje. Herhaal dat 2 of 3 keer met tussenpozen van een paar uur.

Nu snapt hij "om een klik te krijgen moet ik iets doen".

Stap 3 is weer 10 koekjes. Geef een commando dat hij al kent en als hij het goed klik je en geef je een koekje. Herhaal dat 2 of 3 keer met tussenpozen van een paar uur.

Nu snapt hij "als ik doe wat jij vraagt krijg ik een koekje".

Nou ben je klaar voor het 'echte' klikkeren. Dus de klikker als hulpmiddel bij het aanleren van nieuwe commando's. Stel dat je "af" wil leren dan klik je elke keer als je hond gaat liggen. Na een keer of 3 geef je ook het commando "af" erbij en klik je. En na een paar keer snapt hij dat af betekent dat hij moet gaan liggen, en dat hij dan een koekje krijgt. Koekjes zijn leuk, dus "af" horen en dan gaan liggen is leuk. Als hij het doorheeft kan je de klikker afbouwen door alleen nog voor hele mooie, snelle uitvoeringen te klikken. Voor de rest beloon je hem met je stem. een aai, of een speeltje. En langzaam bouw je ook dat af.

Clickers en andere bleoningen zijn prima te combineren mits je je maar aan de spelregels van de clicker houdt:
- "Klik" betekent koekje. Altijd,
- "Klik" betekent koekje. Meteen. (dus hij hoeft niet eerst netjes te gaan zitten of zo)
- "Klik" krijg je ALLEEN als je iets heel goeds doet.

Natuurlijk kan het geen kwaad om er een boekje over te halen, maar dit is wel zo'n beetje de basis van het klikkeren. Het is dus alleen maar een hulpmiddeltje, geen totaal andere manier van trainen.

Kitty Galore (Gast)

Bedankt voor je duidelijke uitleg, Jeroen.

Ik heb een boxer, die op alles reageert. Als iemand tijdens de training roept, tegen zijn eigen hond, kom maar!, goed zo braaf, staat die van mij in de starthouding,met kwispelend achterlichaam (een boxer gebruikt niet alleen zijn staart ;-) )om er op af te rennen. Ik dacht, misschien is zo'n korte klik wel veel aantrekkelijker voor hem, en beter op te concentreren.

En weet jij, of iemand anders, hoe je zo'n clicker gebruikt, in het volgende geval.

Je hond moet af liggen, en dan blijven. Kan je je hond ook met de clicker trainen, op het blijf commando?
En wanneer click je dan?
Nu hobbelt hij vrolijk achter me aan, zodra ik wegloop. Ik kan hem steeds terugsturen, en weer opnieuw proberen, maar die beloning krijgt hij pas op het eind, als hij netjes is blijven liggen, en dan komt als ik roep.
Kan je met een clicker dat anders aanleren?

honden page profiel Nicole en de woefkesNicole en de woefkes

honden foto van Nicole en de woefkes

je zegt dan tegen je hond dat hij moet blijven, stap je een stap weg en blijft hij liggen dan click je en beloon je. zo ga je steeds later clicken dus als je verder weg bent.

en als je hebt geclickt is het alteid einde oefening en hoeft hij niet meer te blijven liggen.

Kitty Galore (Gast)

@Nicole: Dus je roept de hond niet eerst bij je? Je loopt weg, en als je 2 mtr. verder staat, en hij ligt nog steeds, klik je? En dan komt hij, en beloon je met een koekje?

honden page profiel JeroenJeroen

honden foto van Jeroen

@Kitty, Nicole zegt het eigenlijk al... op zich train je met een clicker niet anders dan anders, alleen de manier waarop je beloont is anders. Je timing is preciezer en hij klinkt altijd hetzelfde.

Dus in jouw geval train je 'af en blijf' op precies dezelfde manier als zonder klikker. Ik denk dat je gewoon iets te snel gaat voor hem. Als je wegloopt en hij komt achter je aan moet je het eerst in kleinere stukjes hakken. Je kunt eerst bij hem blijven en dan wat 'wiebelen' op de plaats, en als hij blijft liggen beloon je hem. De volgende stap is met één been een stap. Blijft hij? Belonen. Dan met beide benen een stap. dan twee stappen. Dus op zich niet anders dan anders. Helaas het is geen wondermiddel :-)

En tsja, Boxers zijn nu eenmaal vrolijke, aanhankelijke dieren die graag bij hun baas zijn, dus voor hem is dit gewoon wat moeilijker en kost dus waarschijnlijk wat meer tijd dan met mijn Wetterhoun die zich prima in zijn eentje vermaakt :-)

Kitty Galore (Gast)

@ Jeroen: Ik snap het, ik dacht er over na, en toen bedacht ik me al, dat het natuurlijk niet kan, tussendoor klikken of zo, want bij die klik, hoort een koekje. Of ik moet het koekje toewerpen, als hij het dan vangt,zijn het bonuspunten ;-) :-D

Boxers zijn idd clowns, en als hij de kans krijgt, om ff over het veld te scheuren, tijdens de training, doet hij dit maar al te graag, hahah
Ik ga toch de clicker eens proberen, kijken of het beter gaat.

Bedankt voor je advies!

honden page profiel Nicole en de woefkesNicole en de woefkes

honden foto van Nicole en de woefkes

ik zie dat jeroen al heeft geantwoord ;-)

veel succes met de clicker! O-)

danny (Gast)

Zorg er ook voor dat je steeds met een overdreven stap met je linkerbeen vertrekt als de hond mag volgen , als je wenst dat de hond blijft liggen vertrek je met je rechterbeen ; zo heeft de hond nog een extra signaal ( visueel ) dat hij terplaatse moet blijven als je vertrekt. consequentie is wel de boodschap.

groeten

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "clickertraining" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Angst
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^