Waarom broodfokkers en hondenhandelaren mijden?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

december 11, 2008
Tips afkomstig van wijkomenopvoorhonden.punt.nl:

Broodfokkers
De verkoop van pups is big business. Hoe kan het ook anders? Pups zijn schattig. Pups zijn aandoenlijk. Een pupje zien = er eentje kopen. Want wie kan zo’n bolletje hond nou weerstaan?
Je hoeft niet uitgesproken slim te zijn om te besluiten dat de verkoop van pups voortaan je broodwinning zal zijn. Er zijn er velen die deze beslissing hebben genomen, en met succes. Om de kans van slagen te maximaliseren, zorgen broodfokkers er vaak voor dat ze keus uit diverse rassen hebben, soms toegespitst op één rasgroep (zoals dogachtigen, of terriërs), soms een ogenschijnlijk allegaartje van rassen. Ze adverteren op internet en in kranten met onpersoonlijke advertenties, waarin ze schermen met vertrouwenwekkende kreten als: gechipt, ingeënt en ontwormd en in bezit van gezondheidsverklaring. Informatie over de ouderdieren ontbreekt, evenals individuele gegevens over de pups. Een eventuele foto dient slechts om een indruk te geven en kan van een hondje zijn dat de broodfokker zelfs nog nooit heeft gezien. Of er wordt op het gevoel gespeeld met foto’s van in een bloemenweitje spelende pupjes, die echter zodra de camera heeft geklikt weer in een donkere schuur worden gezet.

Hoe komen broodfokkers aan hun pups?
Een broodfokker in de zuivere betekenis des woords fokt zelf pups. Hij houdt meerdere moederdieren, vaak in kennels of schuren, die aan de lopende band pups produceren – om ten slotte te worden afgedankt. Omdat een gezondheidsonderzoek van de ouderdieren niet aan de orde is, worden alle erfelijke aandoeningen doorgegeven aan de nieuwe aanwas.
Omdat een zo groot mogelijke winst het streven is, wordt er zo min mogelijk geld aan de pups uitgegeven. Of de hondjes daadwerkelijk zijn ontwormd en ontvlooid, valt nog te bezien. Ook gezondheidsverklaringen worden om uiteenlopende redenen soms te gemakkelijk afgegeven. Zoals in een uitzending van Radar uit 2003 naar voren kwam, bestaan er soms wel erg nauwe banden tussen dierenarts en broodfokker. Zeker als de fokker een keuring alleen wil toestaan indien de eigen dierenarts deze uitvoert, is het zaak om op je hoede te zijn.
Socialisatie van de pups ten slotte is niet ter sprake, zodat de jonge hondjes in de allesbepalende eerste weken van hun leventje onvoldoende prikkels opdoen, zoals in aanraking komen met mensen, kinderen, het verkeer, de stofzuiger – kortom alles waar ze in deze gevoelige periode juist wel kennis mee zouden moeten maken om later tot evenwichtige, niet-angstige honden uit te groeien.

Hondenhandelaren
Hoewel hondenhandelaren vaak als broodfokkers worden aangemerkt, zijn ze dit niet. Een hondenhandelaar bezit geen moederdieren en fokt zijn pups dus niet zelf maar koopt ze op van derden om ze vervolgens door te verkopen. Vaak worden de pups te jong uit het nest gehaald. Hierdoor kunnen ze een onherstelbare schade in hun ontwikkeling oplopen en bijvoorbeeld een blijvende verlatingsangst ontwikkelen. Omdat hondenhandelaren de pups het liefst zo snel mogelijk weer kwijt zijn, geven zij ze ook vaak veel te jong – op een leeftijd van vier tot zes weken – aan de nieuwe eigenaar mee.

Hoe komen hondenhandelaren aan hun pups?
Hondenhandelaren kunnen hun pups overal vandaan halen: van broodfokkers; van particulieren die graag eenmalig een nestje van hun hond wilden maar de pups niet kwijtraken, van mensen die hun pup te koop aanbieden; en heel vaak ook uit het buitenland, zoals de voormalige Oostbloklanden, waar broodfokkers aan de lopende band puppy’s fokken.
Deze laatste groep pups vormen een verhaal apart: ze worden voor een appel en een ei gekocht, op zeer prille leeftijd in auto’s of per vliegtuig naar Nederland overgebracht en hier verkocht. Over de ouderdieren en de eerste weken van de pups is niets bekend. Vaak zijn de diertjes ziek en komen ze snel nadat ze door de nieuwe eigenaren zijn opgehaald te overlijden. Ze kunnen bijvoorbeeld besmet zijn met het parvovirus, letterlijk vol wormen zitten, ernstige diarree hebben, om nog maar te zwijgen van erfelijke aandoeningen als heupdysplasie. Het komt ook vaak voor dat de pup uitgroeit tot een ziekelijke hond, die van alles mankeert. Of dat de hond zulke ernstige gedragsproblemen ontwikkelt dat er geen uitweg meer is. Overigens doen ook dierenwinkels aan deze praktijken mee; vooral in België zijn er veel winkels die honden verkopen, waarvan de herkomst niet is te achterhalen. Volgens een rapport van de Dierenbescherming naar malafide hondenhandel blijkt 60 tot 70 procent van de pups iets te mankeren, waarbij het in één op de tien gevallen om een ernstige afwijking gaat.
Zowel in Nederland als in België vind je ten slotte zogenaamde puppykennels of puppycentra. Deze bieden honden van alle rassen aan, die vaak online kunnen worden besteld en soms zelfs aan huis worden afgeleverd (al dan niet met gespreide-betalingsmogelijkheden). Soms wordt beweerd dat de puppy’s afkomstig zijn van particuliere gelegenheidsnestjes en dat ze in huiselijke kring zijn opgevoed. Omdat dit niet is te achterhalen, kun je hier je twijfels over hebben. De kans dat de puppy’s slachtoffer zijn van een grootschalige hondenhandel en broodfok is groot! Bedenk ten slotte dat met elke aankoop van een pup bij een dergelijk puppycentrum deze vorm van handel in stand wordt gehouden.

Waarom kopen mensen een pup bij een broodfokker of handelaar?
Natuurlijk kunnen mensen allerlei redenen hebben om een pup te kopen bij een broodfokker of hondenhandelaar, maar de volgende twee zijn vaak doorslaggevend:
• De ‘goede’ fokkers hebben geen nestje op het moment dat men toe is aan een pup, of ze hebben een wachtlijst, die wel kan oplopen tot een jaar of langer. Bij broodfokkers zijn bijna voortdurend pups van het gewenste ras te krijgen en vaak kan de pup zelfs direct worden meegenomen.
• Broodfokkers en handelaren bieden vrijwel uitsluitend rashonden aan. Sommige van die rassen zijn bij een erkende fokker zeer prijzig. Broodfokkers verhandelen pups van hetzelfde ras meestal voor een aanzienlijk lagere prijs. In sommige gevallen echter is de snelle beschikbaarheid doorslaggevend en wordt juist een hogere prijs gevraagd.

Kijk uit voor mooie praatjes
Het valt bij de aanblik van het zo graag gewilde puppy niet altijd mee sterk te blijven, zeker als zich niet direct ernstige bezwaren lijken voor te doen. En dit is nu net het ‘tricky’ gedeelte. Broodfokkers- of handelarenkennels zien er vaak prima uit: schoon, verzorgd, netjes. De potentiële kopers worden vriendelijk begroet en vragen worden beleefd beantwoord; hierbij wordt echter niet altijd even strikt met de waarheid omgesprongen. Zo kan op de vraag of men de moederhond mag zien, worden geantwoord dat die zojuist is meegenomen voor een lange wandeling. Of er wordt een willekeurige hond getoond. Op elke vraag wordt een aannemelijk maar niet te controleren antwoord gegeven. Zodra de pup echter is gekocht en meegenomen, is er geen sprake van garantie in welke vorm ook. Blijkt de hond later ziek of gedragsgestoord, dan kan geen beroep meer worden gedaan op de verkoper van de hond. Hetzelfde geldt als de stamboom achteraf vals blijkt te zijn. Overigens biedt een enkele broodfokker wel aan het zieke hondje te vervangen, een aanbod waar in de praktijk weinigen op ingaan.
Hoewel je geluk kunt hebben met je bij een broodfokker of handelaar gekochte pup, is het waarschijnlijker dat hij iets (of zelfs heel veel) mankeert. Vele eigenaren die dachten goedkoop uit te zijn met de aanschaf van hun pup zijn uiteindelijk een veelvoud van hun uitgespaarde geld aan dierenartskosten kwijt. Denk bovendien aan het emotionele risico dat je neemt: de jonge hond waar je je inmiddels aan gehecht hebt, kan ziek worden of zelfs komen te overlijden.
Sommige broodfokkers of hondenhandelaren beschikken ten slotte over een zeer fraaie, professioneel ogende website. Behalve informatie over en foto’s van de aanwezige rassen zijn er ook verhaaltjes te vinden van dolgelukkige eigenaren van aldaar gekochte pups. Bij twijfel verdient het aanbeveling navraag te doen, bijvoorbeeld via een van de vele hondenforums of prikborden op internet. Ook zoekmachines leveren vaak veel informatie over bepaalde kennels op.

Met dank aan Jan.
Bronhttp://chihuahuacheck.wordpress.com/2008/12/11/waarom-broodfokkers-en-hondenhandelaren-mijden/

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom broodfokkers en hondenhandelaren mijden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel JapjesJapjes 3 doggies

honden foto van Japjes

goed dat je dit vermeldt ;-)

honden page profiel caro en de teckelscaro en de teckels 3 doggies

honden foto van caro en de teckels

heb het door gelezen naar aan leiding over jou link vreselijk zeg :'( :'( :'(

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Ja we hebben het er al vaak genoeg over.
Vele topics enz...

Toch blijft het nodig om te blijven waarschuwen,want er zijn nog génoeg mensen die broodfokhondjes nemen.

Ik las gister ergens(kan ook hier zijn geweest op Hp),maar dat ze in Frankrijk een (nieuwe) wet hebben dat er geen 1 nestje ongeregistreerd gefokt mag worden,dat wil ik ook voor NL!!Als dat zou kunnen,dat zou echt ideaal zijn.
Zeker voor al die arme broodfok teven.
Groetjes Soraya&Mila

honden page profiel caro en de teckelscaro en de teckels 3 doggies

honden foto van caro en de teckels

dat zou super zijn hopelijk komt er hier ook een wet
O-)
dat zou een hoop ellende en pijn minder zijn voor al die stakkers :'(
waarom geen europeese wet hier voor nog beter ;-)

honden page profiel kwenda ,chihuahuakwenda ,chihuahua 3 doggies

honden foto van kwenda ,chihuahua

Ja Cabasja,,,in en in triest .
of de pups werden aan een dieren winkel voor goed koop..van de hand gedaan en weer voor meer verkocht.
maar dat mag geloof ik niet meer,,,, weet het niet zeker :'( en zo gaat het maar verder.... :'( gr

honden page profiel  Maria   Shady & Ginger † Maria Shady & Ginger † 3 doggies

honden foto van  Maria   Shady & Ginger †

Ik ben ook voor zo een wet ,want het is dweilen met de kraan open hier :'(

honden page profiel MartineMartine 3 doggies

honden foto van Martine

Kunnen we niet gewoon een soort handtekeningen actie starten, dat ze hier ook zn wet invoeren!
En die aanbieden aan de regering. Of zou dat niet werken? Dat iedereen hier een stad, dorp ofzo neemt en daar aandacht vraagt voor broodfokkers en zo handtekeningen ophalen. Die samenbinden en aanbieden!

honden page profiel  Maria   Shady & Ginger † Maria Shady & Ginger † 3 doggies

honden foto van  Maria   Shady & Ginger †

misschien op petitie.nl ofzo???

honden page profiel MartineMartine 3 doggies

honden foto van Martine

Inderdaad www.petities.nl

Een petitie bestaat uit drie delen: namens wie, waar gaat het over, wat wilt u?
Noodzakelijk voor de petitie is:

•een beschrijving van wie u vertegenwoordigt
•een opsomming van feiten die samen het probleem beschrijven
•een eis die u gerealiseerd wilt zien.
Anoniem kunt u geen petitie starten.

Alles wat u hier invult is te wijzigen totdat de petitie ondertekend is.

honden page profiel MartineMartine 3 doggies

honden foto van Martine

Zou dit werken? Dat we hiermee iedereen kunnen wakker schudden? Het zal wel even duren voordat je genoeg handtekeningen hebt.

honden page profiel  Maria   Shady & Ginger † Maria Shady & Ginger † 3 doggies

honden foto van  Maria   Shady & Ginger †

heb er gisteravond ook even naar gekeken op zich moet het wel kunnen maar uit welke naam denk ik dan,hp?we kunnen het dan ook op onze hyves zetten en doorsturen naar vrienden ed

honden page profiel MartineMartine 3 doggies

honden foto van Martine

Ja uit naam van alle honden, pups en honden liefhebbers O-)

honden page profiel Marianne v. B.Marianne v. B. 3 doggies

honden foto van Marianne v. B.

Het is niet zo dat een petitie speciaal dient te worden opgestart door een stichting of iets dergelijks. Je kunt ook aangeven (bijvoorbeeld: Gedupeerden van broodfokkers en vele hondeneigenaren.

Wel héél goed nadenken over de formulering van de opsomming van de feiten én van de eis die gerealiseert dient te worden!
Zoiets moet echt meer dan overduidelijk beschreven worden.

honden page profiel  Maria   Shady & Ginger † Maria Shady & Ginger † 3 doggies

honden foto van  Maria   Shady & Ginger †

Juist Marianne,dus lijk mij dat als we zoiets zouden doen dat wie er een idee heeft dat eerst hier plaats en dan kunnen we het aanpassen en wanneer akkoord dan kunnen we toch beginnen?Dus een soort voorbeeld maken

honden page profiel MartineMartine 3 doggies

honden foto van Martine

Precies, want wat is de eis die we graag gerealisseerd willen hebben.

Dat is een wet en dat moet wel goed geformuleerd worden

honden page profiel Marianne v. B.Marianne v. B. 3 doggies

honden foto van Marianne v. B.

Jammer genoeg heb ik niet veel tijd op het moment. Zat wel al even te denken aan de titel die zo'n petitie zou kunnen krijgen, die moet écht opvallen!

Als je zoiets gebruikt als: 'Stop de broodfokkerij', dan valt dat niet heel erg op. Dergelijke kreten zijn veel vaker gebruikt, daar krijgen mensen op een gegeven moment een soort van "blinde vlek" voor.
Ik denk dat het meer moet gaan in richting van: 'Maak het ongecontroleerd handelen en fokken onmogelijk voor broodfokkers'.

honden page profiel  Maria   Shady & Ginger † Maria Shady & Ginger † 3 doggies

honden foto van  Maria   Shady & Ginger †

dus hoe zal die wet eruit moeten komen te zien?hm,daar moet inderdaad over nagedacht worden

honden page profiel Marianne v. B.Marianne v. B. 3 doggies

honden foto van Marianne v. B.

Een dergelijke petitie moet je vooral niet overhaast op willen starten! Je moet 'n opzetje maken, goed nadenken over de formulering en het dan even laten bezinken.
Pas als hij helemaal oké lijkt te zijn, moet je er mee aan de slag gaan.

honden page profiel MartineMartine 3 doggies

honden foto van Martine

ben ook even aan het brainstormen.

Ik zou dus in de wet willen zien:
- Nestjes die geregistreerd moeten worden
- Alle fokkers moeten geregisteerd worden
- Oeps nestjes mogen maar 1x voor komen (kan eens gebeuren bij mensen)
- Moeders mag 1x werpen om de 2 jaar? En dat kun je controleren doordat de fokkers alles moeten registreren.

Zoiets?

honden page profiel Ilse ft Dazey, Fay & Mainey Ilse ft Dazey, Fay & Mainey 3 doggies

honden foto van Ilse ft Dazey, Fay & Mainey

jullie zijn goed bezig. Ik stem voor!!

honden page profiel MartineMartine 3 doggies

honden foto van Martine

En ben het helemaal met Marianne eens!

honden page profiel  Maria   Shady & Ginger † Maria Shady & Ginger † 3 doggies

honden foto van  Maria   Shady & Ginger †

Ik denk dat we met velen hier best wel ver kunnen komen,en inderdaad niet overhaast goed onderbouwd,in een ander topic had ik het er ook al over ,dat er desnoods centrums moesten komen waar de in beslag genomen pups opgevangen konden worden en de medische controle krijgen etc en dan eventueel naar baasjes konden ,op die manier konden er ook weer kosten gedekt worden.

honden page profiel  Maria   Shady & Ginger † Maria Shady & Ginger † 3 doggies

honden foto van  Maria   Shady & Ginger †

En niet te vergeten een meldpunt die ook werkelijk gaat kijken na een melding ,geen moederhond aanwezig ,of niet goed verzorgt ,meenemen de pups

honden page profiel MartineMartine 3 doggies

honden foto van Martine

Alleen mag er niet gelijk beslag worden genomen op dieren. Dat gebeurt ook niet gelijk in de VS. Daar krijgen ze eerst een waarschuwing.

Dat kan hier een boete worden, 2de controle nog hogere boete en derde controle in beslag name van alle spullen en dieren.

Met die boetes kunnen ze het begrotings te kort flink laten dalen ;-)

honden page profiel Marianne v. B.Marianne v. B. 3 doggies

honden foto van Marianne v. B.

Ik wil even waarschuwen om de "eisen" in eeste instantie niet té scherp te stellen.

Nu is er nog helemaal NIETS geregeld, als de eisen dan nu direct al té hoog worden gesteld... komt er niets van terecht! Beginnen met realistisch haalbare dingen verhoogt de kans op slagen. Als het eenmaal zover is dat er IETS geregeld wordt, is dat al een reden om te juichen.
Vergeet niet dat het 'n hoop administratieve rompslomp met zich meebrengt, je moet dus nadenken over zaken die -praktisch gezien- het hardst nodig zijn en redelijk eenvoudig in zijn te voeren.

honden page profiel MartineMartine 3 doggies

honden foto van Martine

Misschien moeten we hier een apart forum onderwerp voor starten.

Hier alle ideeen van wat er in zn wet moet worden gezet.

En die ideeen moeten dan samengevoegd worden tot goed lopende nederlandse zinnen + makkelijk taal gebruik.

(Heb ervaring in dat soort dingen) Via mijn opleiding heb ik verschillende proces verbaal moeten schrijven. Hoe simpeler taal gebruik hoe eerder iets begrepen wordt. Maar onderschat het niet want het is moeilijker dan het lijkt.

honden page profiel AntonAnton 3 doggies

honden foto van Anton

ik wil vooral niet en geen goede dingen de grond in boren hoor, het streven is erg goed maar uitvoeren is net ff anders.
vooral in nederland war de gaten lees mazen in de wetten nogal een opgezocht worden en de sancties volkomen debiel zijn,
het eind resultaat zal zijn veel boetes daar zijn ze nl heel gek op maar die komen neit ten goede aan het doel.

nee ik zie als enige goede oplossing idd het bekend maken van de gruwelijke dingen die gebeiren door deze mensen vertel iedereen hoe het zit maak een stichting verzamel geld en maak het wereldkundig.

laat iedereen denken voor ze beginnen aan een pup de mens zelf leren dat dergelijke handelingen een verantwoording met zich mee brengt.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Ik denk dat de enige manier is om bij jezelf te beginnen, geen wildfokpup aanschaffen en in brede omgeving mensen bewust maken van dit verschrikkelijk leed.
Er zullen altijd wildfokkers blijven zolang er vraag naar is (mazen in de wet genoeg).
Waarmee ik niet wil zeggen dat de overheid geen verantwoordelijkheid heeft, maar de belangrijkste verantwoordelijkheid ligt bij de vraag die het aanbod in stand houdt.
Als (in een ideale situatie) NIEMAND meer een wildfokpup koopt zal het aanbod vanzelf uitsterven.

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Er zijn al zoveel acties tegen de broodfokkerij....En het helpt niet!!!
Maar goed als je er een goed gevoel bij hebt moet je het doen!!! :-D

WAt heel belangrijk is voor iedereen....vertel tegen zoveel mogelijk mensen waarom ze geen hond zomaar ergens bij een fokker moeten komen,leg hun goed uit waarom.
En geef ze voorbeelden,laat ze vooral veel lezen....

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom broodfokkers en hondenhandelaren mijden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: overgestapt Haaksbarf
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^