Geperste of geexpandeerde brokken?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!!

honden foto van Dobber!!!

KVV is kant en klaar vlees. Naar mijn mening is vers vlees van een goed merk (dus zonder veel granen etc) het beste voor een hond. Een hond hoeft geen brokjes, dat is een uitvinding van fabrikanten om geld te verdienen. Ja, het is handig want het bederft niet snel (en als het over de datum is dan is het nog een jaar te gebruiken) maar denk je dat een hond in het wild ook brokken eet? Absoluut niet... Dus waarom sommige mensen zweren bij brokken snap ik niet. Geef je hond 2 maand vers vlees en je wilt niet anders meer.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Geperste of geexpandeerde brokken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel meikemeike

honden foto van meike

Ik vind het wel een interessant testje Bilou, interessant het verschil tussen Pedigree/Royal Canin en Acana. Waar dat nou aan ligt weet ik niet, maar Acana is niet geperst.

Joanne, Luposan en Canis Natural bevatten inderdaad minder/geen graan, maar nog steeds heel veel koolhydraten.

Bilou (Gast)

@ Marie José:
Ik schreef ook, dat het maar net is waar je hond het goed op doet. Dat ik er niet in geloof, houd niet in dat het slecht is. Zoals ik al zei, er zijn vast meerder theoriën die een kern van waarheid bevatten. De ene hond is de andere niet.

@ Joke & Sem:
Ik heb het ze gevraagd, antwoord kon een paar dagen duren want de betreffende persoon zit in canada.

@ Dobber:
KVV is idd vers vlees en vast ook heel goed, maar als ik het heb over mijn hond, dan is die ook echt gek op haar brokken, dus geef ik daar ook dagelijks een kleine portie van zodat ze eraan gewend blijft voor op vakantie ed. (ik heb iig geen vriezer in de auto om mijn kvv daar bevroren te krijgen) De discussie ging ook niet over kvv versus brok eigenlijk.
Maar over kwaliteit van verschillende brokken.

@ Meike:
Ik vond de uitslag ook interessant en ben echt heel benieuwd naar de uitleg van Acana waarom deze brok de werking heeft van een geperste brok.

Bilou (Gast)

Nou ja, ik post dit en een minuut later vind ik antwoord van Acana, eerder dan verwacht, dus erg netjes wel. Het is dus een geëxtrudeerde brok. En werkt dus duidelijk anders (zie testje) dan een geëxpandeerde brok.

Onderstaand is het antwoord.

Op verzoek van Önder geef ik je antwoord op je onderstaande vraag, Acana brokjes worden geextrudeerd, een proces wat in grote lijnen is te vergelijken met expanderen. De fabrikant van Acana heeft een specifiek productie proces ontwikkeld waarbij nooit hogere temperaturen worden bereikt dan 90C dit zorgt er voor dat de voedingsstoffen zeer goed zijn te ge- en verbruiken. Tijdens het productie proces worden als de brokjes klaar zijn de buitenkant voorzien van hoogwaardige dierlijke vetten middels een spray proces (dit is ook de rede dat de brokjes heel langzaam vocht opnemen). Het soortelijk gewicht van de Acana brokken is beduidend zwaarder dan bij geexpandeerde brokken, dit kan je goed zien als je beide brokjes breekt en de breekkant met elkaar vergelijkt, de geexpandeerde brokken bevatten meer "lucht". In onze optiek, ondanks dat de meningen daarover erg verdeeld zijn, is Acana prima te combineren met KVV.

Hopend je vraag bovenstaand voldoende te hebben beantwoord en tot verder antwoord op je vragen gaarne bereid verblijf ik,

Met vriendelijke groeten,

Rob Roodhuijzen
Champion Petfoods Benelux

honden page profiel meikemeike

honden foto van meike

Goh interessant! Ik had altijd begrepen dat expanderen en extruderen beide gebeurde, maar het is dus óf! Ben benieuwd welke brokken dan nog meer geëxtrudeerd zijn en welke geëxpandeerd zijn. Kan je het verschil zien, zoals Rob het in de email uitlegt?

Jeetje, weer een nieuw inzicht. (kan ik alle fabrikanten voor de brokkenvergelijksite wéér gaan mailen... zucht)

Wist je trouwens dat er nóg een vorm is, namelijk gebakken brok? Dit komt in Nederland niet voor, voor zover ik weet, maar in de VS wel.

Bilou (Gast)

@ Meike:
Vind het ook interessant.
Ik dacht altijd dat expanderen en extruderen hetzelfde resultaat gaf (dat het gewoon een ander woord voor t zelfde proces was), maar duidelijk niet dus, gezien het verschil in de brokken.

Het verschil is al aan de buitenkant te zien. Acana ziet er "vaster" uit dan royal canin en pedigree. Die ogen luchtiger. Ze voelen ook kruimeliger. (beetje zoals paneermeel op een kroket maar dan vele malen fijner)
Als ik ze openmaak, dan zie ik inderdaad dat royalcanin/pedigree luchtiger en krokanter ogen en acana meer als een gladdere vastere substantie (lijkt ook wel een beetje natter).

Ik dacht dat bakken en expanderen hetzelfde waren...?
Ik heb wel gelezen over dog lovers gold, dat die gebakken zou zijn, ergen op een ander forum. Dat is wel nederlands. Of is die dan weer geëxpandeerd? Pfff er zijn ook zooooo veel variaties.

honden page profiel meikemeike

honden foto van meike

Ja, gebakken is weer iets anders. Deze brok is bijvoorbeeld gebakken:http://www.naturespets.com/info.html Er staat een stukje over "oven baked vs extrusion".

Ben even gaan kijken op de site van Biofood, of de brok geëxpandeerd of geëxtrudeerd is, want dat zijn de enige brokjes die ik nu in huis heb. "BIOFOOD biedt 2 verschillende soorten droogvoer. Namelijk geëxpandeerd / geëxtrudeerd en geperst voer." Fabrikanten zelf gebruiken het dus ook doorelkaar :s Verderop staat dan weer "De geëxpandeerde brok is echter licht verteerbaar,..." dus het is kennelijk geëexpandeerd. Brokje zakt wel bijna meteen naar de bodem, dus dat zou duiden op geëxtrudeerd. Hm, zal hier eens meer onderzoek naar doen.

Bilou (Gast)

Daar zal ik me ook eens in verdiepen, gebakken brok.

Ik ben de betekenis maar eens gaan opzoeken, om te zien wat t woordenboek of wikipedia ervan zegt. Wat het verschil is dan. Misschien dat fabrikanten (of in ieder geval de marketing afdeling) zelf niet eens precies weten wat het verschil nou is.

Extruderen: is een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar (meestal verwarmd) materiaal door een matrijs (vorm) geperst wordt.

Expanderen: betekend letterlijk uitzetten (in een productieproces dmv hitte en/of hoge druk). Ik stel t me een beetje voor dat ze de ingrediënten dus laten uitzetten dmv hitte en/of druk, waardoor dit uitzet tot een brok. (ik heb als vergelijkbaar idee een cake die tijdens het afbakken in de oven oprijst voor ogen)Ik weet alleen niet of ik het zo moet zien, omdat dit klinkt als oven baked.... (wie weet wordt die bij fabrikanten die beide doen na expanderen dmv extruderen de brok tot een bepaalde vorm gebracht???)

Het komt op mij meer over alsof extruderen dus een andere vorm van geperst is. Dat de ingrediënten hierbij meer hun oorspronkelijke volume houden.

Bilou (Gast)

Die link ziet er ook interessant uit Meike.
Hoewel natuurlijk elke fabrikant wil overtuigen dat zijn product het beste is.

Hier staat ook uitgelegd hoe een brok geëxtrudeerd én geëxpandeerd word. Bij Acana hebben ze dan dus weer een ander proces met alleen extruderen "bedacht".

Ik probeer inmiddels feiten te verzamelen omtrent alle info en er zelf een conclusie aan te verbinden want ik denk dat veel theoriën wel een kern van waarheid of logica bevatten.

honden page profiel MojuanMojuan

honden foto van Mojuan

Dan denk ik dat de brokjes van Taste of the Wild ook alleen geëxtrudeerd zijn.
Deze zien er nml het zelfde uit als die van Acana, en drijven ook niet!

honden page profiel meikemeike

honden foto van meike

Ik heb ze laatst een mail gestuurd om het te vragen, hoop dat ik antwoord krijg :-) Ben wel benieuwd. Sowieso ben ik nu benieuwd naar alle brokken, welke zijn geextrudeerd en welke zijn geexpandeerd...

Ellis (Gast)

Het blijft lastig wat nu beter is geperst of geexpandeerd.
Volgens Farmfood mag je hun geperste brokken gewoon met kvv mengen. Volgens Prins, is het beter om hun geperste brokken te gebruiken en 1 of 2 dagen kvv.Om haar maag en darmen rustig te krijgen en haar ontlasting ook, op advies 1 week kvv gegegen. Gaat nu weer prima. De droge brokken laat ze staan, haar dr zin niet gegeven, maar ze eet gewoon niet. Als ik ga mengen brok/kvv eet ze wel. Snel haar bakje leeg en heerlijk voldaan is de dame dan. Langs de dierenarts gegaan en voorgelegd en die zegt als hond zo goed groeit, rustige darmen en goede ontlasting heeft gewoon brok/kvv mengen, no problem. Helemaal overgaan op kvv kan ook natuurlijk. Wel liever geperst met kvv zegt hij dus weer. Af en toe pfffff weet je het gewoon niet meer. En och als je uitrekent wat kvv kost, ik heb een cairn terrier,en eet ca. 200-250 kvv, is dat per saldo minder dan een zak Royal Canin van 23e, of nog duurder voer!!!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Geperste of geexpandeerde brokken?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Goldendoodle
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^