hoge kans op maagkanteling na het eten als je gaat wandelen??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel corinecorine

honden foto van corine

hallo, ik heb een vraag, Wij hebben een border collie , heet mack is nu 15 weken oud. Wij gaan na de maaltijd hij krijgt 3 x per dag te eten altijd een eindje met hem lopen, ongeveer 20 a 25 minuten. Nu vertelde iemand mij net dat dat gevaarlijk is ivm maagkanteling?? heb ik nog nooit van gehoord. Ook als je hondje 3x per dag kleine maaltijd krijgt ? Hij krijgt brokken.Het was beter om na de maaltijd geen lange wandeling te maken maar de hond rustig te houden.Hoop op reacties, gr corine

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoge kans op maagkanteling na het eten als je gaat wandelen??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Dit klopt ja. Voor en direct na de wandeling moet je een hond geen eten geven... Altijd na de wandeling eten geven, maar niet direct. Bijv. eerst even een half uurtje even rustig liggen en dan pas eten geven.
Met brokken verhoog je de kans op een maagkanteling, dus als je brokken geeft, ook zeker na de wandeling eten geven. Dit is ook goed, omdat je hond daarna gaat slapen en hij zijn eten kan verteren. Als de hond eerst eet en daarna wandelt en speelt, gaat het verteren veel langzamer omdat het lichaam energie verbruikt voor het rennen en spelen.

honden page profiel Laura & RobbieLaura & Robbie

honden foto van Laura & Robbie

ik heb het ook een gelezen in een boek er is wel kans op wij wachten al tijd 1 uur na het eten voor dat we gaan spelen of wandelen

honden page profiel VivianeViviane

honden foto van Viviane

ja eerst wandelen en daarna eten.Echt doen hoor.Ik ken iemand die zijn hond is ervan gestorven. :'(

honden page profiel roy_Croy_C

honden foto van roy_C

valt allemaal best mee. je hond kan ook een maagkanteling krijgen als ie een uur later gaat eten.de kans is miss groter als je hem net uitgelaten heb. maar als je hond een maagkanteling krijgt gebeurdt dat toch wel en kun je er niet veel meer aan doen dan er rekening mee houden

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah

honden foto van Amber & Lootah

Klopt, eerst wandelen dan eten. De dierenarts waar ik stage heb gelopen adviseerde zelfs dat er ongeveer 1 1/2 uur tussen de activiteit en vervolgens het eten moet zitten. En ik zag dat je pup 15 is, dan is 20 tot 25 minuten wel erg lang wandelen. Ze adviseren per week dat de pup oud is 1 minuut te wandelen. Dus met 15 weken zou dat 15 minuten zijn. Dan ga je bijvoorbeeld 1 keer op een dag 15 minuten en de rest kortere stukjes. Dat is erg belangrijk voor de ontwikkeling van gewrichten e.d. zolang je pupje nog zo hard groeit. :-)

honden page profiel roy_Croy_C

honden foto van roy_C

dat gewrichten verhaaltje klopt wel hoor, maar je hoeft het echt niet zo heel nauw te nemen he. tegen een wolfe pup zeg je ook niet van nu is het klaar ;-)

je moet gewoon je pup in de gate houden en dan kan je best iets langer lopen hoor

en een maagkanteling gebeurdt gewoon of niet. je kan er alles aan doen om het te voorkomen maar ik zie het zo, net als bij mensen die altijd gezond leven kunnen ook ineens kanker krijgen of net wa. je kan er alles aan doen om het te voorkomen maar als het er in zit komt het er uit wat je ook doet

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Het is wel zo dat de ene hond hier gevoeliger voor is dan de andere.
Ik ken een hond waarbij de rust voor/na de maaltijd in acht genomen werd en die toch verschillende maagkantelingen heeft gehad. Met name door het eten van stenen.
Toch zou ik er wel qua maaltijd het zekere voor onzekere nemen. En bij mij is dat tot een half uur na de wandeling verplicht rust, dan de maaltijd en vervolgens weer een uur verplicht rust (met de ogen open of dicht ;-) ).
De rest van de dag mogen ze lekker doen waar ze zelf zin in hebben. Maar mijn honden zoeken zelf hun rust na de wandeling en na de maaltijd dus dat is geen enkel probleem.

honden page profiel roy_Croy_C

honden foto van roy_C

maar wat ik dus wil zeggen is dat als je hond rustig is hij nog steeds een maagkanteling kan krijgen

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Ja en dat heeft dus te maken met dat de hond die dit in rust overkomt er dus blijkbaar erg gevoelig voor is. Een maag die snel de neiging tot kantelen heeft.

Maar voor de hond die er minder gevoelig voor is hoef je het risico ook niet op te zoeken door na de maaltijd de gaan rennen, vliegen en spelen.
Maar da's mijn menig en mijn manier.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden



Groot gelijk Petra want ik kan me totaal niet vinden in het zogenaamde advies van roy_C.

Hier wordt ook gewandeld en getraind en gestoeid voor het eten. Er gebeuren meer maagkantelingen met een volle buik en wandelen of spelen dan bij een hond die rust!

Corine het is al beschreven hier boven dat je erg lang wandeld met je pup. Hou echt de 15 minuten in de gaten hier mee voor dat je de pup overbelast met zijn botten en gewrichten.

Groetjes Cia

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

er is heel veel te vinden op internet over een maagtorsie, ga er eens voor zitten en lees dat eens rustig door.

een hond die net gegeten heeft, lekker laten liggen, ga voor het eten even wandelen met je hond, en ja houd de tijd in de gaten, dat het niet te lang wordt met zo,n jonge hond.

na het wandelen ook niet direct eten geven, dat is ook niet goed.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

maagkantelingen kan erfelijk zijn, komt zeker voor bij grote lobbessen.

maar kan bij iedereen gebeuren. bij elke hond, en zeker als een hond net gegeten heeft, de maaginhoud moet rustig verteren, en geen gehol en gevlieg daardoor, de kans wordt er alleen maar groter door.

probeer je hond steeds qwa hoeveelheid veranderde porties te geven wat gewicht betreft, de maag moet zich dan trainen, dan dat je hond steeds het zelfde gewicht krijgt.

bijvoorbeeld, smorgens wat minder en savonds wat meer. de maag moet zich spannen trainen om het voedsel te verteren, de maag wordt daar sterker van.

als je hond volwassen is kan je een keer per dag voeren, bij hele grote honden is dat weer af te raden omdat de hoeveelheid dan wel heel erg veel is in een keer.

geef maar een voorbeeld, ik voer bamse twee maal in de week smorgens een grote hoeveeheid eten, dan krijgt ze de hele dag niets meer, en ook de volgende dag niet meer, daarna gewoon weer een normale portie smorgens en savonds.

en die ene keer krijgt ze een half karkas van een koe, groot karkas met veel vlees eraan, kan ze nog kauwen ook.

zodat haar maagspieren getraind worden.

een puppie moet gewoon nog een paar dagen per dag eten natuurlijk.

honden page profiel maaike maaike

honden foto van maaike

Ik voer inderdaad maar 1 keer en ik heb het laatst toch eens nagevraagd op een versvoer forum waar ik lid ben.
Ik ging altijd al eerst wandelen voor ze te eten kregen maar nu ze maar 1 keer krijgen is de hoeveelheid in 1 keer meer dan met 2 maaltijden.
Er werd daar geadviseerd om dan na de maaltijd ze lekker met rust te laten en een uur of 4-5 te laten "uitbuiken". Maar eigenlijk doen ze dat zelf al. Na het eten gaan ze op hun plekkie liggen en dan heb ik er de hele avond geen hond meer aan.
Mijn honden eten meestal laat in de middag /vroeg in de avond.

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman

honden foto van corrie koopman

Onze honden krijgen ook 2 keer per dag eten meestal een half uur voor ze uit gaan en dit doe ik al jaren zo we laten ze niet rennen maar gewoon lekker wandelen. :-)

honden page profiel Carmen en Rayza de HuskyCarmen en Rayza de Husky

honden foto van Carmen en Rayza de Husky

Het is inderdaad waar dat je hond een maagthorsie (kanteling) kan krijgen door het bewegen na het eten.
Net als voor ons is het niet prettig om na het eten te lopen/sporten/fietsen o.i.d. maar voor een hond is de kans op een maagthorsie best hoog. De ene hond is uiteraard de andere niet, maar toch zou ik een geruime tijd van driekwartier tot een uur na het eten pas iets doen. Na het eten rustig aan. Misschien een idee om de hond eerst uit te laten en dan te voeren?

De hond van mijn vriendin is hierdoor helaas overleden, al jaren voerde ze de hond eerst en dan uitlaten, maar op zijn 6e jaar ging het toch mis.

Ik waarschuw mensen hier wel altijd op, want zoiets vergeef je je natuurlijk nooit :(

honden page profiel Anita.Langen.Anita.Langen.

honden foto van Anita.Langen.

Cismo krijgt s`morgens zijn eten pas als hij uit is geweest.En dan ergens tussen 6 of 7 weer eten en ook pas als hij buiten is geweest ,ik wil het risico niet lopen..

honden page profiel ÖzgürÖzgür

honden foto van Özgür

Eten na het wandelen, ok. Maar s ochtends bijv? Als ik moet werken laat ik hem uit, geef ik hem vervolgens zijn eten en dan vertrek ik naar werk.
Is het dan een optie om eerder op te staan en de tijd tussen het wandelen en eten te verlengen? Dat ik eerst een half uur wacht met eten geven?

honden page profiel corinecorine

honden foto van corine

Heel erg bedankt voor jullie reacties.
Ik ben het meteen anders gaan doen!!

gr corine

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Ja is waar wij hebben een duitse dog en die hebben het hellemaal erg,ik ken mensen die hebben de maag vast laten zetten omdat ze er ook zo bang voor waren

honden foto van Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwint

Voor paar dagen terug is een topic geweest over een maagtorsie kun je misschien nog nazoeken . De hond even laten rusten na de wandeling en dan eten geven daarna rust!

honden page profiel ladylady

honden foto van lady

mijn hondjes krijgen 2 maal per dag eten en krijgen dat in de bench en ze blijven dan ook standaard een uur in de bench.

om te voorkomen dat ze dus achter elkaar aan gaan rennen en misschien een kleine kans oplopen voor een maag kanteling. ;-)

en dus een uurtje rust voor mij :-D

honden page profiel pippa en ikpippa en ik

honden foto van pippa en ik

o o Roy waarom zo tegen theorie informatie?
Ja het is aanvoelen geblazen en eigen interpretatie natuurlijk! Maar hemeltje wie weet nou niet dat puppies hun grenzen niet kennen!?(meteen een waarschuwing nu voor al warmer wordend weer en balspelletjes!) Het is belangrijk dat mensen die dieren houden hier rekening mee houden. En volgens mij loopt niemand met een wekkertje en oeps ik moet terug...of zet een wekkertje je mag nu niet opstaan pup je moet rusten.
(Roy het komt serieus bij mij verkeert over als je zo badinerend over richtlijnen en theorie doet...kanker en roken verhaal...reageer dan niet denk ik)

Het is onzettend belangrijk dat mensen de richtlijnen kennen.

Veel pupjes zijn juist blij na het eten en moeilijk tot rust te krijgen. Of je moet wandelen na spelen eten en slapen...dus wat te doen...Voor iedereen zal het logisch klinken dat na eten rust komt. Probeer dat bij je pup voor elkaar te krijgen. Goed voor zijn spijsvertering, goed voor zijn en jou ritme...beter tegen het gevaar van gasophoping en een kanteling.

honden page profiel ik en mijn woeffiesik en mijn woeffies

honden foto van ik en mijn woeffies

Wat vaak niet genoemd wordt is dat het ook in rust kan gebeuren en tijdens het slapen.
Onze dog Scooby heeft er vorig jaar 1 gehad maar had al een aantal jaar last van zijn maag. Hij liep alleen rustig achterbuiten en in 1 keer was het feest. De ellende was dat zijn maag uitgezakt was en niet meer samentrok dus ze konden niet meer doen dan de maag terugdraaien en primparid spuiten. Eigenlijk hadden ze liever dat we hem in lieten slapen, maar dat wilden wij nog niet en gelukkig maar. Elke 6 uur naar de praktijk voor een spuit en uiteindelijk kwam al het water eruit wat erin was gegaan om de maag terug te draaien. Hij wilde ook gewoon eten en ging nog steeds plassen en poepen. Nu krijgen de doggen hier 3 tot 4 keer een portie en Scooby zit nog stees aan 2 primparid tabletjes omdat hij anders steeds gaat spugen. Maar ze doen het goed. We hebben bij Scooby na 4 weken afwachten of alles goed bleef gaan wel ook zijn maag vast laten zetten. Dan kan deze nog wel opblazen maar niet meer kantelen.

A3 (Gast)

Jongens, we hebben het over puppies, die blijven geen uren rustig.. Honden geven zelf wel aan wat ze het prettigst vinden, ook op jonge leeftijd. Je hoeft het natuurlijk niet te overdrijven, maar om er nou een heel schema voor uit te trekken?! Gewoon alles op t gemak doen. Normaal voeren, normaal spelen, normaal uit. Niks aant handje!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoge kans op maagkanteling na het eten als je gaat wandelen??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: ASD Australian Labradoodle
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^