Uitleg hazenlip / open verhemelte voor iedereen die gekwetst is

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Ik open dit topic, omdat ik even wat recht moet zetten. Ik zet dit topic ook gelijk nadat ik het geopend heb op slot, omdat ik niet opnieuw de discussie over hazenlip en open verhemeltje, die niet voor niks gesloten was, openen wil.

Een tijd geleden opende iemand een topic over zijn hond met hazenlip. Ik weet niet eens meer wat de vraag was, maar ik heb daarin gezegd dat een hazenlip of open verhemelte in veel gevallen een kwestie van inteelt, of lijnteelt is.
Ik heb nadrukkelijk niet gezegd, dat dit in alle gevallen zo is! Maar zo werd het wel opgevat. Er kwam een boze opmerking over kinderen met een hazenlip en fokker Hidden Dreams (waar de pup van was, wat ik overigens niet wist) wil dat ik hier boete doe en mijn fout rechtzet.

Allereerst wil ik erbij vertellen dat ik eerst niet zo snel reageren kon. Mijn ouders zijn beiden ernstig ziek, dus ik heb wel eens even iets anders te doen hier. Maakt ook niet uit, maar tegen de tijd dat ik tijd had om een reactie te plaatsen, was het onderwerp gesloten en verwijderd. Ik had dus ook geen idee meer wie degenen waren die ik evt. een PB moest sturen.

Was mijn opmerking fout? Nee, dat was hij niet. Onnadenkend? Kwetsend? Misschien wel, maar alleen als je niet goed las. Ik heb namelijk niet gezegd, dat in alle gevallen inteelt of lijnteelt de oorzaak was!
Het is in de kynologie een bekend feit, dat de hazenlip en het gespleten verhemelte, vaker voorkomt naarmate er meer lijnteelt of inteelt gepleegd wordt.
Ik heb het hier over de kynologie, ik heb het niet over mensen, daar heb ik het ook nooit over gehad.
Het bewijs dat inteelt en lijnteelt open verhemeltes kan geven, heb ik zelf mee gemaakt. Mijn allereerste nestje was een lijnteelt nestje. Hierin zat een doodgeboren pup met open verhemelte. Ik heb daarna geen lijnteelt meer gedaan (hoewel ik in sommige gevallen lijnteelt geoorloofd vind) en ik heb ook nooit meer een pupje met hazenlip of gespleten verhemelte gehad. Ik ben daar altijd volkomen eerlijk over geweest, ook naar mijn pupkopers toe.

Ik heb van Hidden Dreams begrepen dat zij zich aangesproken voelen omdat dit om een pup ging die bij hun geboren is en uit uitstekende lijnen komt. Er is hier geen sprake van inteelt en de ouderdieren zijn zorgvuldig geselecteerd. Mocht ik de indruk gewekt hebben dat Hidden Dreams geen goede fokker was (wat absoluut niet mijn bedoeling was), dan zet ik dat hierbij recht.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Uitleg hazenlip / open verhemelte voor iedereen die gekwetst is" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Hoektand in tandvlees/gehemelte
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^