Border Collie: Reutje of Teefje ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Jonas (Gast)

Hallo ,

ik ben 15 jaar en verwacht tegen de paasvakantie een border collie pup uit een nestje van 4 reutjes en 3 teefjes. De bedoeling is dat het echt mijn eigen hond wordt, dat hij of zij alleen naar mij luistert, dat ik ermee naar de hondenschool ga enzovoort. Toen een paar maanden mijn zus -die enkele jaren alleen ging wonen en ondertussen een border collie teefje had gekocht- terug bij ons kwam wonen was ik meteen verliefd op het ras.
Maar steeds blijf ik twijfelen over welk geslacht ik zou nemen.. Reu's lijken mij zo stoer, dominant, ze zijn ook groter,lopen sneller enzovoort.. ook hoop ik -als ik een reu neem- er een echte vriend er aan over te houden.En als ik een reu zou nemen, castreren of niet?
Maar anderzijds, is een teefje niet aanhankelijker, gehoorzamer en liever?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Border Collie: Reutje of Teefje ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel JosineJosine

honden foto van Josine

Hoi Jonas,
Ik heb zelf 3 border collies, twee reuen en één teef. De teef ligt het liefst in haar eentje in de gang (daar gaat je aanhankelijkheid) ze blijft toch telkens weer proberen, tijdens het schapendrijven of ze niet voor zichzelf kan gaan beginnen (en dat was de gehoorzaamheid), maar ze is wel erg lief.
Punt is dat de reuen als dweilen om en over mij heen hangen en geaaid willen worden (aanhankelijk dus) en ze zijn op het schapenveld meer op mij gericht dan mijn teef, maar ook allebei héél lief.
Eén van mijn reuen is trouwens absoluut niet dominant, eerder een watje.
Volgens mij maakt het dus geen b*l uit wat je neemt, border collies zijn gewoon geweldige honden! :-D
Succes met je keus!

honden page profiel Nicky en MaggieNicky en Maggie

honden foto van Nicky en Maggie

ik heb een boder collie teefje van bijna12 weken. ze is erg aanhankelijk en wil aaaaaaltijd aandacht en bij mij zijn. wij hebben trouwens ook geen voorkeur gehad welke geslacht wij nemen. uiteindelijk hebben wij voor die pup gekozen die karakterlijk bij ons passte. vraag de fokker om jou bij de keuze van de best geschikte pup te helpen want hij weet het beste hoe die pups in elkaar zitten. en opvoeding is ook belangrijk. groetjes en laat weten wat het word ;-)

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah

honden foto van Amber & Lootah

Ik denk ook dat het niet veel uitmaakt. Ik heb zelf een australian shepherd reu, wat absoluut geen dominante hond is, eerder een watje en heel erg knuffelig. In de honden wereld is het trouwens zo dat een alpha teef de baas is, met daar onder de alpha reu. Dus het kan ook zijn dat je een hele dominante teef hebt.

En wat vind je dominantie? Wat veel mensen als dominantie beschouwen komt eerder voor uit de onzekerheid van een hond. Een echte dominante hond is juist heel stabiel van karakter en gebruikt zelden agressie terwijl een hond die veel onzekerder is eerder agressie zal vertonen om zijn positie te verdedigen.

En even terug op het verschil tussen reutjes en teefjes. Mijn ervaring is juist dat reutjes vaak aanhankelijker zijn. Dat de teefjes vaak wat meer op zichzelf zijn en wat pinniger van karakter.

Ik denk dat je als de pups er eenmaal zijn je moet kijken naar welke kwa karakter het beste bij je past, en daarbij niet letten op het geslacht. Ik wou ook een teefje (omdat we al een reu hadden) maar uiteindelijk is het toch een reu geworden omdat hij kwa karakter veel beter bij ons paste, en het gaat echt super!

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah

honden foto van Amber & Lootah

oh en je vroeg dan te castreren of niet... Ik doe het bij mijn reu niet, hij heeft een prettig karakter, loopt niet weg, heeft geen last van voorhuidsonstekingen etc dus totaal geen aanleiding om het te doen. En dan vind ik het zonde om een gezond dier te opereren. Plus dat je toch de natuurlijke hormoon huishouding verstoort.

Maar ik hoop dat je hier iets aan hebt! :-)

Groetjes Amber

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Reu of teef maakt niet uit, het gaat om het karakter. Je hebt dominante teven en dominante reuen. Mijn reutje Bodhi is helemaal niet dominant, juist ontzettend knuffelig, dus sja... Het gaat allemaal om de persoonlijkheid van de hond. Ik heb zelf voor een reu gekozen omdat die wat groter worden (mooiere bouw) en vaak wat mooier in de vacht zitten.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Ik hoop trouwens dat je een pup bij een goede fokker koopt? Dat is wel heel belangrijk bij een border, dat je geen broodfokhond krijgt.

honden page profiel JonasJonas

ik ga m'n hond hoogst waarschijnlijk kopen van deze mensen, niet van een fokker. http://www.2dehands.be/dieren-toebehoren/honden/border-collie/border-collie-pups-stamboom-st-hubertus-69723748.html?hond-ras=15&qq=&sort=datum_desc

honden page profiel Nicky en MaggieNicky en Maggie

honden foto van Nicky en Maggie

Als je jouw pup daar vandaan wilt haalen zorg er dan voor dat je kennis mag maken met pups en moeder.let erop dat ze al jouw vraagen beaantwoorden en niet eromheen draaien, als je snapt wat ik bedoel.
Je moet er wel een goed gevoel over hebben. anders zou ik toch maar naar een fokker gaan zoeken

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Dat zijn ook fokkers ;-). Ziet er goed uit, maar ga idd pas een pupje kopen tot je zeker weet dat ze bij de moederhond opgroeien in de woonkamer.
Veel plezier met je pupje, ben je er al uit wat je gaat kiezen?

honden page profiel Nicky en MaggieNicky en Maggie

honden foto van Nicky en Maggie

Wist niet dat dat ook fokkers zijn :'(
Zag ik namelijk niet staan in de advertentie(vraag me niet hoe je dat schrijft), maar dat maakt niet uit als je maar een goed gevel hebt vind ik ;-)

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

Dit zijn voor mij bekende fokkers (hof van D.)

Maar, hoeveel ervaring heb je met honden? Zelf opvoeden en trainen etc?

Vergis je niet in een Border, het is m.i geen beginners hondje! En uit jouw begin berichtje, met alle respect, zie ik toch een heel onervaren iemand.

Reu castreren? Waarom? Ik heb er hier 2 rondlopen, probleemloos.

Ik zou me, als ik jouw was, wat beter inlezen, beter informeren en zeker een goed opvoedplan maken als je het toch gaat doen. Cursus gaan doen etc. etc.

honden page profiel LinseyLinsey

honden foto van Linsey

Stamboom, broodfok, oepsnestje, allemaal fokkers. Fokker is gewoon een naam voor iemand die fokt met dieren ;-)

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

Nick & Maggy, waarom een huilend poppetje bij het feit dat het fokkers zijn?

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Let op de testen!!
Een border pupje moet uit geteste ouders komen.
Niet de gezondheidverklaring van de DA maar echte officiele testen.
-oogtesten:CEA TNS CL Glaucoom CEA/PRA
-geteste heupen, HD
-MDR1
Anders echt niet doen..

honden page profiel Nicky en MaggieNicky en Maggie

honden foto van Nicky en Maggie

@ sharon, :'( omdat ik niet goed had gekeken en dacht dat het geen(goede) fokkers waren.zeg maar,eerst ff aantwoorden en dan pas goed kijken, haha ;-)

honden page profiel JonasJonas

Ja was zoiszo al van plan zeker naar de hondenschool te gaan hier verderop hebben we ook een herder waar je vanaf begin mei op vrijdagavond schapen drijven kan leren voor je pup, en voor de eigenaar

honden page profiel JonasJonas

we kennen die herder redelijk goed en heeft me al gezegt dat hij me wel raad en info zal geven ivm het opvoeden, trainen enz.

honden page profiel Nicky en MaggieNicky en Maggie

honden foto van Nicky en Maggie

schaapendrijven(überhaupt echt sport) mag pas vanaf 1 jaar
word dan dus mai 2011 ;-)

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

oh wat leuk een border collie pupje :-)

veel succes en heel veel plezier alvast :-D

zo te lezen heb je alles goed gepland!

Tommy (Gast)

@ Sharon

en zeker een goed opvoedplan wat bedoel je met een goed opvoedingsplan ?

Anoniem (Gast)

Sharon even dit, dit nest ligt niet bij van 't hof diabolo maar bij andere mensen.
De teef (moederhond) is daar wel gefokt en de reu (vader) is wel van die kennel.

Zelf heb ik ook een dochter Van XTC..
Hier hebben we twee teven en drie reuen, als ik er over nadenk dan zijn de teven inderdaad minder aanhankelijk als de reuen hoewel de teven ook wel graag komen knuffelen.

Wat dominantie betreft denk ik dat de ook de teven hier overheersen en niet de reuen.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Een opvoedingsplan is een plan voor de opvoeding. Dus de regels die voor de hond gaan gelden, een socialisatieplan om de hond te socialiseren etc... Een border is idd geen gemakkelijke hond om op te voeden, heb mijn handen vol aan Bodhi ;-).

honden page profiel JannekeJanneke

honden foto van Janneke

Wij hebben thuis ook altijd Border Collies gehad en nu hebben mijn vriend en ik sinds 2 weken ook een Border Collie pup van nu inmiddels 10weken. Wij hebben voor een teefje gekozen en ze is heel knuffelig. Mijn ouders hebben nu de derde Border en ook dit zijn allemaal teefjes en die vragen ook veel liefde, maar zelf denk ik niet dat het uitmaakt of het een teefje of reutje is, want de borders hebben allemaal een fijn karakter. Voor tips kun je ook op de Border Collie club kijken.

Veel succes met je keuze en je pupje :-D

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

Thommy, ik bedoel een opvoedplan, zoals Angela inderdaad al aangaf; weten welke kant je op wilt.Van te voren goed weten wat je wel en niet wilt.

Border's zijn geen honden om halverwege hun leven te bedenken dat je het anders wilt. Geen een hond trouwens. Zeker als het je eerste hond is, vind ik dat je goed moet weten hoe het werkt.
Dus van te voren bedenken wat je wel en niet wilt, en hoe je dat wilt bereiken is gewoon erg belangrijk.
Dus idd; puppycursus, vervolgcursus, bij voorkeur ook de A. en nog verder.
maar ook de regels in huis, en wat je uiteindelijk wel/niet gaat accepteren. Direct 1 lijn trekken, en duidelijk zijn.

Als je daar niet over na gaat denken, kan ik je op een blaadje geven dat je toekomstige hond met je gaat morrelen.

Jonas, heb je echt indhoudelijk gekeken naar het ras? of ga je voor het ras omdat die van je zus zo leuk is?
Want dat is geen goede reden om voro een Border te gaan. HEbj e andere hondenrassen bekeken? Heb je bedacht wat je wel zoekt in een hond en wat niet?

Ik wil je niet ontmoedigen, wel bewust maken!

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

@ Anoniem (waarom Anoniem trouwens?) ok, dan heb ik even niet goed gekeken. Thanks for the heads up.

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara

Sorry was niet anoniem bedoeld, ben op een of andere manier uitgelogd....

Maar de reactie van 19.15 was ik dus Tamara

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

Hhaha, ok! Duidelijk ;-)

honden page profiel JonasJonas

Wat is dan 'n goede reden ?

honden page profiel JonasJonas

is 'n border collie dan alleen bedoeld om er sport mee uit te oefenen ? Of begrijp ik het helemaal verkeerd ?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Border Collie: Reutje of Teefje ?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Kauwbotten/kluiven voor pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^