Nierfalen stadium 2 (update 25 sep)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Hey,

 

Vandaag hebben we te horen gekregen dat Penny nierfalen in stadium 2 heeft, dat is vastgesteld met een speciaal bloedonderzoek. Haar nieren zijn ook onderzocht met een echo en daar zagen ze er gelukkig nog helemaal normaal uit.

Haar urine is niet geconcentreerd genoeg, maar bij het afgelopen onderzoek werd er geen eiwit in gevonden dus dat is ook positief.

 

Voor haar leeftijd is dit natuurlijk niet heel gek dat haar nieren achteruit gaan, maar we moeten er nu wel wat mee doen om het proces zo veel mogelijk te vertragen.

De dierenarts heeft inmiddels Hills nierdieet voor Penny besteld, dat kunnen we binnenkort ophalen. Ik ben echter niet een grote fan van de ingrediënten dus ik zoek eigenlijk naar iets anders. Ik weet dat er van energique en van barf rauw voer is maar ik weet niet of dat volwaardig genoeg is om voor de rest van haar leven te blijven voeren. Weet iemand nog andere goede alternatieven?

Verder vraag ik me af of er nog supplementen zijn die haar kunnen helpen en of er dingen zijn die ze nu absoluut niet meer mag?

 

Penny doet het gelukkig prima. Ze laat naast het vele drinken geen symptomen zien en is nog steeds lekker vrolijk

Om af te sluiten nog een foto van mijn knappe meid in Oostenrijk

560452.jpg

honden page profiel ChantalChantal 3 doggies

honden foto van Chantal

Balen! Maar idd, met wat degelijk onderzoek en aanpassingen kom je een heel end. Mijn honden deden het overigens super op Hills prescription Diet kd. Ook zijn er verschillende blikvoer, je kan zelfs ook testen. 

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Dat is in ieder geval heel fijn om te weten. Ik ben ook niet tegen het voeren van Hills, maar ben ook niet overtuigd van de ingrediënten dus iets beters zou heel fijn zijn (zolang het de nierfunctie verbeterd natuurlijk).

 

Nu krijgt ze trouwens voer van Platinum en daar doet ze het echt super op. Dat wil ik ook blijven geven als afwisseling of als dat niet goed is als beloning.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Paddy krijgt Britt VD renal, hij doet het daar heel goed op, volgens mij heb ik je die al eens getipt. Ik geef de brokken maar ze hebben ook natvoer.

 

https://www.voeronline.nl/brit-veterinary-diet-renal.html?id=278991407

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

" Paddy krijgt Britt VD renal, hij doet het daar heel goed op, volgens mij heb ik je die al eens getipt. Ik geef de brokken maar ze hebben ook natvoer.
 
https://www.voeronline.nl/brit-veterinary-diet-renal.html?id=278991407 "

Ik kan me nu inderdaad herinneren dat je die al eerder heb aangeraden. Ik heb hem bekeken en denk dat het wel qua ingrediënten beter is dan Hills, ik ga me er dus wat meer in verdiepen, bedankt!

Wat is verder jouw ervaring met nierfalen/problemen? In welk stadium zit Paddy? Ik heb er zelf totaal geen ervaring mee en heb geen idee wat ik kan verwachten van hoe snel het proces verloopt en hoe de toekomst er uit gaat zien.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Ik kan me nu inderdaad herinneren dat je die al eerder heb aangeraden. Ik heb hem bekeken en denk dat het wel qua ingrediënten beter is dan Hills, ik ga me er dus wat meer in verdiepen, bedankt!
Wat is verder jouw ervaring met nierfalen/problemen? In welk stadium zit Paddy? Ik heb er zelf totaal geen ervaring mee en heb geen idee wat ik kan verwachten van hoe snel het proces verloopt en hoe de toekomst er uit gaat zien. "

Bij Paddy komt het niet door ouderdom maar door de epilepsie medicijnen. Het verloop is niet te vergelijken. Welk stadium geen idee maar hij had wel eiwitten in de urine. Zijn nierwaarden zijn wel wat verbeterd. Buiten zijn brokken krijgt hij verder niks meer. Ik merkte het direct aan hem als ik wel een snackje gaf, meer plassen/drinken.

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Is de urine ook gecontroleerd op infectie? En/of was de urine verdund?

 

Zelf zou ik absoluut niet kiezen voor een brok. Extreem veel koolhydraten (= ontstekingsbevorderend), veel te laag vochtgehalte, vaak te veel zout, synthetische toevoegingen,... Allemaal zaken waarbij de nieren extra moeten werken en onder druk gezet worden.

 

Vers (rauw/gekookt) zou mijn keuze zijn, daarna gevolgd door gestoomde worsten of blikvoeding van hoge kwaliteit. En sowieso eender welke voeding aanvullen met specifieke toppers.

 

Vochtopname stimuleren, infecties onderdrukken, werken aan de darmgezondheid... Allemaal van belang. IRIS2 vraagt nog geen klinisch dieet, dus ik zou contact opnemen met een voedingsdeskundige om je te laten begeleiden bij welke voeding je ook kiest, om het voor iedereen zo optimaal mogelijk te ondersteunen.

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

@Kees: dat is ook vervelend, dat het door medicatie komt. Wel fijn dat de nierwaarden wat waren verbeterd, kwam dit door het voer? Het niet geven van snacks lijkt mij wel moeilijk, Penny krijgt tegenwoordig niet veel snacks meer, maar van kauwen op een gedroogd stuk vlees of vis wordt ze heel gelukkig. Zeker op rustdagen was dat altijd een fijne activiteit.

 

@Dagmar: Urine is uitgebreid gecontroleerd, ook op infectie. De urine was verdund, hoeveel weet ik niet maar meer dan tijdens het vorige onderzoek een paar maanden geleden. Haar urine heeft ook niet heel veel kleur dus je ziet echt dat het dun is. Ze drinkt wel best veel (soms wat obsessief, zeker als ze stress heeft) dus dat kan er ook aan bijdragen.

 

Wat jij schrijft is precies het idee wat ik zelf ook al had. Ik geloof dat de niervoeding werkt, maar krijg een slecht gevoel van de ingrediënten. In de meesten zit niet eens vlees terwijl dat wel de basis zou moeten zijn lijkt mij...

Vers of gekookt heeft ook mijn voorkeur, daarom zat ik er aan te denken een combinatie te voeren van nierdieet van Energique en Bandit. Ik weet alleen niet of dat compleet is als je dat als standaard voeding geeft.

Heb jij suggesties voor goede voedingsdeskundigen (online of in Noord-Holland)? Ik ben daar zeer geïnteresseerd in, maar heb geen idee welke ik kan vertrouwen en welke ervaring heeft met nierproblemen.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Dat de urine verdund is komt meestal juist doordat de nieren minder werken, het concentreren neemt af. Ook het meer drinken hoort daarbij.

 

Paddy is natuurlijk een stuk jonger dan Penny. De snacks zijn een enorme belasting op de nieren. Hij wordt heel gelukkig van een neptak haha, daar kan hij uren op kauwen.

 

Ook krijgt hij geregeld een stuk komkommer/wortel/appel etc.

 

 

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Zijn snacks zoals gedroogde kalfspees of tonijn ook zo belastend, dus zonder toevoegingen maar echt 100% vlees? Natuurlijk is Penny's gezondheid het belangrijkste, maar zou toch wel een beetje sneu zijn als dat niet meer mag.

Fruit en groente krijgt ze inderdaad al best vaak en dat vind ze gelukkig ook lekker. Normaal gaf ik haar ook van mijn bord wel eens iets, een frietje of een stukje vlees. Dat ga ik nu natuurlijk absoluut niet meer doen want daar zit altijd zout in.

 

Inmiddels heb ik nierdieet van Bandit besteld en ik ga kijken of ik binnenkort weer wat nierdieet rollen van Energique bij de dierenarts kan halen. Ik schrik alleen wel een beetje van de kosten en dan met name ook het verzenden. Ik moet even kijken hoe ik dat op lange termijn ga doen en of dat wel mogelijk is, anders zal er toch afgewisseld moeten worden.

honden page profiel gabbergabber 3 doggies

honden foto van gabber

 hill's Gewoon proberen en kijken wat het met je hond doet voor je met van alles gaat beginnen. 

De meeste honden vinden het heerlijk en knappen er flink van op. 

Je hebt het nu besteld bij de d.a. dus je hebt het snel in huis neem ik aan. 

Tegen verveling kan je de brokken via een snuffelmat of spel aan bieden. 

 

 

 

 

 

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Het "nadeel" van Bandit is dat ze met bot werken en bij nierproblemen is het beter om met een botvervanger te werken (ook geen botmeel dus). De Renal Balans KVV vind ik de beste, maar het moet zeker ook wel allemaal betaalbaar blijven.

De hills brok vind ik echt een mega vreemde brok en is voor mij een absolute no go. Je weet gewoon absoluut niet wat er in zit en zeker bij een aandoening wil ik toch wel weten wat ik voer. 

honden page profiel User is goneUser is gone

honden foto van User is gone

honden page profiel gabbergabber 3 doggies

honden foto van gabber

Energique veterinary Is alleen te koop via een dierenarts  . 

De link kan je kijken welke dierenarts in de buurt het verkoopt. 

Ik geef al jaren energique omdat ik de meeste kvv niet vertrouw. 

Wel de gewone omdat mijn honden nooit last hebben/hadden van de nieren. 

 

Als je Hill's gaat voeren merk je pas wat het met je hond doet. 

Ik ben Hill's mobility gaan voeren vanwege mijn vorige hond die last had van zijn gewrichten. 

Samen met Energique. Ik merkte al snel een grote verbetering. 

 

Geef het een kans, ook al sta je er niet achter. 

Als je hond er van op knapt is het een win win situatie toch? 

Zo niet kan je altijd nog gaan experimenteren. 

 

Goed voer is waar je hond het er goed op doet. 

 

 

 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Zijn snacks zoals gedroogde kalfspees of tonijn ook zo belastend, dus zonder toevoegingen maar echt 100% vlees? Natuurlijk is Penny's gezondheid het belangrijkste, maar zou toch wel een beetje sneu zijn als dat niet meer mag.
Fruit en groente krijgt ze inderdaad al best vaak en dat vind ze gelukkig ook lekker. Normaal gaf ik haar ook van mijn bord wel eens iets, een frietje of een stukje vlees. Dat ga ik nu natuurlijk absoluut niet meer doen want daar zit altijd zout in.
 
Inmiddels heb ik nierdieet van Bandit besteld en ik ga kijken of ik binnenkort weer wat nierdieet rollen van Energique bij de dierenarts kan halen. Ik schrik alleen wel een beetje van de kosten en dan met name ook het verzenden. Ik moet even kijken hoe ik dat op lange termijn ga doen en of dat wel mogelijk is, anders zal er toch afgewisseld moeten worden. "

Vraag het anders even aan je dierenarts. Gedroogd vlees bevat gewoon veel eiwitten, meestal moet je die ook matigen.

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

@Dagmar: De kvv waar je het over hebt, renal balance, is dat die van Energique? Die heeft ze al eerder gehad en die krijgt ze momenteel ook weer omdat ik nog over had. Die kan ik zo bij de dierenarts halen en Penny vind het heerlijk.

Ik weet alleen niet of die compleet genoeg is om als standaard voeding te geven? Ik vind dat met kvv altijd een beetje spannend en wilde daarom afwisselen met andere merken en eventueel brok.

Over de Hills brok ben ik het er mee eens, het zal vast helpen maar de samenstelling is nogal vaag net als bij alle andere nierdieet brokken.

 

@Gabber: De dierenarts waar wij zitten verkoopt het en elke zaterdag komen mijn ouders daar in de buurt, dan kunnen ze weer een voorraad mee nemen dus dat komt helemaal goed. Ik kan het inderdaad eventueel combineren met de brokken van Hills, dat is in verhouding ook goedkoper dan kvv. Ik wacht dan alleen wel even tot haar huidige brokken op zijn. Daar doet ze het echt super op dus die wil ik eerst (in combinatie met rauwe niervoeding) even op maken.

 

@Kees: Ik zal het inderdaad even vragen. Ik moet binnenkort toch weer daar naar toe om urine in te leveren dus dan zal ik het er over hebben.

 

 

Ik zie ook dat er een antwoord weg is gehaald en dat vind ik best wel jammer. Ik had het toen ik op werk was even snel gelezen en er stond interessante informatie in waar ik me nu niet meer verder in kan verdiepen...

 

 

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Die wordt idd door energique gemaakt. Hij is inderdaad compleet, maar ik zou sowieso aanvullen met specifieke toppers om optimaal te ondersteunen.

qua brok vind ik tot nu toe natural greatness renal zo op het zicht het meest aantrekkelijk. 

Maar (nog) geen ervaring mee dus of ze al succesvol ingezet zijn, geen idee.

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Super bedankt voor alle informatie, ik heb er echt heel veel aan!

Heb je nog tips over welke toppers goed zijn? Ik heb nu het nier supplement van dr. Ann en de nier kruidenmix van Terra canis.

 

Ik zag dat terra canis ook voer heeft en dat vind ik er erg goed uit zien, heeft iemand daar ervaring mee?

https://www.terracanis.com/en-nl/chicken-5000.html?change=1

Vanwege beperkte vriesruimte zou afwisselen met blikvoer echt ideaal zijn

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Misschien leuk om even een update te plaatsen.

 

Ze staat nu al een tijdje op rauw van energique en bandit en blikvoer van Terra Canis. Ze doet het er heel goed op! Haar vacht glanst nog steeds heel mooi en haar ontlasting is eigenlijk altijd perfect. Daarnaast heb ik het idee dat ze beter in haar fel zit, ik weet niet of het door haar voer komt maar ze is de laatste tijd heel vrolijk, fit en actief. Ze wil nog elke dag stukjes rennen en speelt ook weer regelmatig met mij.

Van nierproblemen laat ze nog steeds geen signalen zien. Ze heeft afgelopen week een paar dagen gehad waarbij ze soms gal overgaf, maar toen kreeg ze een andere versie van Terra Canis en ik heb het idee dat ze dat gewoon heel snel verteerde en daarom steeds een lege maag had. Het is gestopt toen ik haar overdag wat extra brokjes gaf die ze normaal alleen voor het slapen krijgt.

 

Ik ben dus echt super tevreden. Ik denk dat echte verbetering (of geen achteruitgang) alleen met een bloedonderzoek bewezen kan worden, maar ik heb het idee dat ze zich wel echt beter voelt

honden page profiel Ziva †, Bullie †, en BandhuZiva †, Bullie †, en Bandhu 3 doggies

honden foto van Ziva †, Bullie †, en Bandhu

Wat fijn dat ze zich beter voelt

Volgende forumvraag: Atrose en toenemende klachten.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^