Oorontsteking en roodheid hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel EstherEsther

Ik heb eveb je advies nodig.. Mss dat iemand tips of ideeën heeft ..

Onze pup Bodhi is 8 maand oud. Ik bebnet met bodhi bij de diernarts geweest. Hij had allemaal schilfers in zijn oor. Wij dachten mss aan oormijt. Het bleek een dubbele oorontsteking te zijn. Hiervoor heeft hij iets gekregen tegen de ontsteking en een prik tegen de jeuk. Nu gaf de dierenarts ook aan dat ze vermoed dat hij een allergie heeft, gezien de roodheid poten, snuit en buik. Dit hadden wij natuurlijk ook al geconstateerd maar nu we over zijn om andere voeding wordt de roodheid minder zoals het nu lijkt. Deze brok geven we nog maar sinds 3 weken, dus is het nog lastig om te zeggen hoe en wat. 
Over twee weken moeten we terug komen om te kijken of de kuur die hij meegekregen heeft voor zijn oorontsteking aanslaat. Of de roodheid verdwijnt en of de oorontsteking weg is. Ze willen dan de allergie ook uitvoerig bespreken. Bloedonderzoek om te kijken waar hij allergisch voor is, is lastig gezien hij nog geen jaar is. Dan moeten we na een jaar weer. Allergie kan voor voeding of omgevingsallergie zijn. Ze willen hem het liefst over zetten op een eliminatie dieet. Voer van royal canin. Als hij daar goed op reageert moet hij zn hele leven dit voer blijven hebben.. Hier sta ik natuurlijk niet achter... Eigenlijk wil ik dit niet. Wat zouden jullie in dit geval doen? 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Hoi hoi, wat naar voor jullie.  ik vind het lastig. Ben natuurlijk geen dierenarts.  Heeft hij die roodheid al vanaf dat je hem hebt? Heeft hij al die tijd dezelfde brok gehad? En welk voer en eventuele snacks kreeg hij toen een nu?. Misschien is het een idee om een soort logboek bij te houden met foto's.  Van z'n uitslag en wat hij die dag heeft gegeten dan kun je makkelijker beoordelen of het minder word of verergerd.  Ik weet niet of je hier wat aan hebt. Misschien hebben andere nog beter advies.  Heel veel sterkte. 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Waarom sta je er niet achter als hij er goed op reageert? 

honden page profiel EstherEsther

@iglo, omdat ik niet echt achter royal canin sta en m'n hond niet z'n hele leven alleen die brok wil voeren. Ik wil hem ook laten kluiven op een bot en belonen met iets lekkers. Nu kun je het elimineren wel uitbreiden maar toch... Daarnaast krijgt hij nu vers 's avonds erbij en dat kan dan niet meer. 

honden page profiel EstherEsther

@irene, dagboek bij houden is idd mss een goede optie. Had ik zelf nog niet aan gedacht. Vind het zo bijzonder dat aan oorontsteking meteen ook voedsel allergie gekoppeld wordt. Maar goed de da zal het weten hoor en dat zal gerelateerd zijn aan de rode plekken. Vanuit het nest kreeg hij vers van lotgering. Toen in overleg met de dierenwinkel ivm roodheid overgestapt op brok. Toen toch ander vers geprobeerd maar de roodheid bleef. Nu over op husse brok en dan hypoallergeen. Het lijkt minder te worden. Maar ik ga jou advies opvolgen, foto's maken en een dagboek bijhouden om te kijken of het veranderd. De fokker zegt over zetten op wooof brok en 's avonds vers van lotgering. Ik wil niet zomaar uitgaan van wat de da zegt, ze hebben er zeker voor geleerd maar ergens zit ook wel een verdienmodel natuurlijk voor de da. Ik wil het beste voor Bodhi! 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Eshter, zou zes weken dit voer geven om te kijken of het een voedselallergie is , neemt het niet af de oorontsteking roodheid dan en bloedonderzoek laten doen om te kijken of je hond een omgevings allergie heeft, maar eerst de zes weken de voeding van de dierenarts geven...wanneer je er achter bent wat het is hoef je hond niet alleen op de royalcanin te blijven, maar dit is om te kijken of je hond een voedselallergie heeft.

honden page profiel EstherEsther

@willemijn, dank voor je visie en input.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Eshter nog even een uitleg, hier een hond met atopie, ook wij hebben eerst de zes weken de royalcanin gegeven op advies van de dierenarts, bleek niets te helpen hebben het zes weken gegeven...na de zes weken een bloedonderzoek en ze bleek een allergenen allergie te hebben...uitsluiten dat er een voedingsallergie is.

honden page profiel Branco en CindyBranco en Cindy

honden foto van Branco en Cindy

Mijn grote poedel kreeg ik toen zij bijna 5 jaar oud was van de vorige eigenaar mee met een oorontsteking en oorzalf. Een onschuldige kwaaltje, dacht ik.

 

Bij mij kreeg ze vanaf dag 1 KVV. De klachten werden erger; de oorontsteking werd chronisch en haar witte vacht kleurde op sommige plekken rood. 

 

Uiteindelijk ben ik op advies van een dermatoloog overgestapt op Royal Canin hypoallergenic. Een moeilijke stap, want ik stond er net zo in als jij. Mijn hond knapte echter snel op en inmiddels is ze 11,5 jaar oud en doet het er nog steeds goed op. 

 

Om te kluiven krijgt ze rice bones en als beloning/snuffelsnoepjes Trovet multi purpose treats mlt lamb of de smallbreed versie van haar eigen brokken. 

 

Ik heb geen advies mbt jouw hond. Iedere hond is anders en heeft andere behoeften. Ik reageer omdat ik mezelf herkende in jouw weerstand tegen Royal Canin. Succes en sterkte met je hond. 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" @iglo, omdat ik niet echt achter royal canin sta en m'n hond niet z'n hele leven alleen die brok wil voeren. Ik wil hem ook laten kluiven op een bot en belonen met iets lekkers. Nu kun je het elimineren wel uitbreiden maar toch... Daarnaast krijgt hij nu vers 's avonds erbij en dat kan dan niet meer.  "

Als jouw hond het straks goed blijkt te doen op royal canine dan zie ik geen reden waarom je er niet achter kan staan. En dan weet je in ieder geval de oorzaak van de klachten. Mijn hond heeft ook een voedselallergie en krijgt ook dierenarts-voer als basis. Maar langzaamaan kan je nieuwe dingen proberen om er naast te geven. Er zijn best veel mogelijkheden. Veel dierenwinkels verkopen nu vegetarische voeding of op basis van insecten. Ook kun je vaak nog wel de meer bijzondere diersoorten geven zoals paard of hert. Dat is even puzzelen natuurlijk en verschilt per hond. Ik geef zelf mijn groenten waarvan ik te veel heb gekookt aan mijn hond. Voor de variatie. Want brok is natuurlijk ook maar een beetje droog als je dat elke dag moet eten. Maar er is veel mogelijk hoor.

 

Vers voeren kan ook nog gewoon maar dat is dan ook weer puzzelen met diersoorten. Weet wel dat het echt per hond verschilt waar ze het goed op doen. En dat vers of brok niet per se beter of slechter is dan het ander, maar dat sommige honden gewoon echt het ene of het andere niet trekken. En dan is het zaak om de vooroordelen over voeding te laten varen en echt naar je hond te kijken. Het zou fijn zijn als de klachten verdwijnen. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Je zegt zelf al, de roodheid wordt minder, wat heerlijk voor je hond , want oh jeuk is zo vreselijk ,het kan zeker door de rc komen dat het beter gaat, vaak merk je binnen korte tijd verbetering.

Rc is Een brok waar heel veel kennis in zit, studie naar is gedaan en waar heel veel honden het goed op doen. 

Het kan allemaal natuurlijk ook verbeteren door de spuit, maar vaak is dit kortwerkende prednisolon, is dat uitgewerkt dan komt de jeuk, ontsteking en roodheid direct terug als het allergie is. Die spuiten genezen geen allergie.,allergie is uitkijken wat je hond wel en niet mag. 

Kijk ook eens bij specifiek, die heeft ook brok bij allergie, zowel bij allergie van buiten af (bv Grasallergie) als van binnen uit, voedingsallergie. Je kan dit dan overleggen met je dierenarts.  En zo zijn er nog meer merken, het is uitzoeken waar je hond tegen kan, maar lukt dat, dan zou ik die voeding blijven geven zolang als het kan. Je hond zal er blij mee zijn.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Bekend verhaal. Dierenarts begint altijd met uitsluiting van parasieten, mijten, vlooien ect. Daarna komt voedseluitsluiting en dan pas wordt er naar atopie gekeken. Zoals het klinkt op de plekken waar de reactie plaatsvind? Klinkt het voor mij meer als een omgevingsallergie. Als daar mijt tussen zit? Dan zijn brokken niet echt top, daar zit meel mijt in. Je kunt het wel iets vermijden door het in te vriezen of vacuum te verpakken maar dat is een behoorlijk gedoe. Vandaar dat veel allergie patiënten over gaan op vers vlees voeding.

 

Mocht dat niet het geval zijn? Hoef je echt niet je hele leven op de Royal te blijven, er is zat keuze aan hypoallergeen voedsel. Royal wordt standaard gegeven omdat van deze brokken de eiwitten zo bewerkt zijn dat ze super klein zijn en dus amper reactie kan geven. Hier kun je er wat over lezen https://www.huidadviesvoordieren.nl/tag/gehydrolyseerde-eiwitten/

 

Vaak is het bij dieren dat ze voor bepaalde eiwitten allergisch zijn en dan is het zaak erachter te komen welke dat zijn. Ook daar is het elimineren met vers vlees veel makkelijker. https://www.voerwijzer.com/eliminatiedieet-met-kvv-of-barf/

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^