Meet Flux & vraagje over omgaan met angsten van vriend

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jelena_en_FluxJelena_en_Flux

honden foto van Jelena_en_Flux

Hoi leuke mensen van Hondenpage,


Ik zal mij (ons) even voorstellen: Mijn naam is Jelena, 30 jaar oud en mijn vriend en ik voeden sinds kort samen onze kooijker/marikes mix: Flux, op.

En ik weet dat iedereen dit waarschijnlijk over diens eigen hondje zegt, maar ik vind onze puppy écht een topper. Vanaf dag 1 zo goed als zindelijk (doet het gewoon echt liever buiten), met een matras bij hem geslapen maar sindsdien nooit nachts gepiept, slaap meteen door tot half 7 ochtends. En hij is zo grappig, lief, knuffelig (blaft wel veel hihi) en soms zo ongelofelijk stout. Echt, wat is de puppy tijd toch genieten (en met vlagen ook vermoeiend en zwaar wink).

Ik zelf heb vroeger honden gehad en zo lang ik me kan herinneren wil ik ook altijd een hond om me heen hebben. Maar tijdens mijn studie en wat onrustiger leven paste dit niet echt. Nadat we vorig jaar een huis hadden gekocht, mijn leven een stuk meer structuur heeft en mijn vriend eindelijk ook helemaal overstag was, is mijn droom uitgekomen: een puppy in huis!! Al een tijdje lees ik mee op dit forum, eerst heb ik het puppyboek: hallo puppy gelezen, daarna begon ik met oude berichten over bijvoorbeeld trekken aan de riem te lezen en de laatste tijd heb ik ook veel gelezen (en geleerd!) over probleem gedrag bij andere pups. Dit brengt mij namelijk ook wel op het volgende probleem waarvan ik hoop dat jullie er misschien ervaring mee hebben/wat jullie mening hier over is: Mijn vriend is héél bezorgd als het om de pup gaat.

Ik denk dat wij allebei het heel erg goed willen doen met Flux. Zo lezen we heel veel en overleggen we samen veel over de opvoeding. Flux gaat ook naar de hondenschool (een hele fijne, die werken met de black box methode en positief trainen, dit past helemaal bij ons). Natuurlijk gaat niet alles perfect en maken wij ook fouten.
Echter, ik zie een hele lieve pup, met af en toe zijn bijt momentjes, maar die goed zijn eigen rust pakt, over het algemeen vrolijk is en bijna niet meer in overdrive komt (dank andere topic, sinds dien letten wij erop dat er geen dolle vijf minuten meer zijn maar op tijd rust in bouwen). Mijn vriend vind vaak dat we een super drukke pup hebben. En.. Flux rent soms wel trapjes af in het park, rent soms op andere honden af als hij daar los is, eet soms wel eens iets als ik niet op let, etc etc.
Ik ben zelf toch erg van mening/voel intuïtief dat Flux, natuurlijk met een oogje in het zeil, elke dag ook even gewoon puppy moet kunnen zijn zonder dat er constant op hem gelet wordt/autonomie moet opbouwen/dingen ontdekken. Mijn vriend, die geen honden gewend is, denkt hier anders over. Hij heeft het liefst Flux de hele tijd aan de lijn (wat ik erg vermoeiend vind want hij mag niet trekken en het gaat steeds beter maar het blijft een uitdaging, maar van een ontspannen wandeling is dus nog geen sprake). Mijn vriend is bang voor elke hond die we tegen komen, is bang voor alles wat hij in zijn mond stopt, voor de kleine trapjes in het park, voor naja bedenk maar wat er allemaal eventueel mis zou kunnen gaan met een pup en mijn vriend is er mee bezig. 

Nu maak ik mijn zorgen over dat de pup dit 'voelt', klinkt misschien heel zweverig maar als ik een dag op hem gepast heb dan vind ik hem een stuk relaxter dan als mijn vriend op hem let. Ik raak ook niet meteen in paniek als hij een tegen een kamerplant aan springt etc. Ik zeg dan 'nee', leid hem af met een speeltje en beloon hem als hij die pakt. Flux reageert hier met een rustige kwispel op en gaat vrolijk in het speeltje bijten. Terwijl mijn vriend een soort kreet van ow,nee straks valt die plant op hem, en dan naar de pup rent om hem (wel heel rustig en heel voorzichtig, met liefde) op te pakken en ergens anders neer te zetten. Op zich lijkt me dit niet zo erg, maar als iemand de hele dag je een soort van gespannen in de gaten zit te houden.. Kan het zo zijn dat je dan echt verschil merkt of zie ik spoken/merkt een puppy dit niet?
Ow en nog een ander voorbeeld: vriendlief las dat het laatste stukje kauwbot er voor kan zorgen dat hij stikt als de puppy het doorslikt. Sindsdien heeft hij elke keer het laatste stukje bot afgepakt. Ik heb dat niet gedaan omdat ik heel eigenwijs dacht, al mijn honden kregen vroeger die gedroogde huid botjes en daar is ook niks mee gebeurt (ik blijf er wel altijd bij!!). Sinds mijn vriend de botjes heeft afgepakt is hij een stuk bezitteriger en angstiger als ik in de buurt van zijn botje kom. Ik ben dat nu weer aan het afleren door het botje te ruilen voor iets lekkers en het botje meteen weer terug te geven, of als Flux het botje heeft bij hem te gaan zitten, rustig tegen hem te praten en hem een beetje te aaien. Sinds vandaag mag ik weer gewoon in de buurt komen met het botje. Maar wat ik probeer te vertellen is dat de angsten van mijn vriend van een goede plek komen maar soms meer kwaad lijken te doen dan dat ze goed doen. Daarom vroeg ik mij dus de volgende twee dingen af 1) Hebben jullie het idee dat een puppy gestresster wordt als er de hele tijd op hem wordt gelet en 2) Wat is jullie balans tussen voorzichtigheid maar ook ontspannenheid? Wellicht ben ik toch te laks met de hond?

Sorry voor het super lange verhaal, ik zou eigenlijk nog veel meer willen vertellen over hoe leuk ons hondje is (hij kan bijvoorbeeld al: zit, blijf, lig(down), touch en ik ben hem nu roll over aan het leren, hij is zo schattig niet normaal en hij vind het zo leuk om samen dingen te leren/ondernemen).
Alvast heel erg bedankt voor het lezen!

Met vriendelijke groet,

Jelena en Flux 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Zo te lezen (ik zit in de auto jouw bericht te lezen ). Wordt ik blij van, een heerlijke pup, geen strubbelingen, de bezorgdheid van je vriend gaat er wel af hoor....en is zeker goed bedoeld, en ja de pup mag best eens uit zijn bol gaan hoor...en wat het laatste stukje bot betreft, weghalen door te ruilen voor iets lekkers, laatste stukje kan net te groot zijn als die het zo pardoes inslikt....verder...geniet samen van jullie nieuwe huisgenoot, bepraat het met elkaar als je ziet dat tie te voorzichtig is.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Jelena van mij mag je meer vertellen over de belevenissen van Flux...laughing

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Nee hoor dat zie je helemaal niet verkeerd.  Heb der ook zo eentje in huis die onze hond behandeld alsof ie van porselein is gemaakt. Daarbij is ze ook nog super bang voor grote honden, alles wat bull inhoud als het geen pup meer is en wolfachtige dus bij een shibu ina? Loopt ze al drie kilometer om.

 

Hij is een herplaatser en waarbij zij veel gehoorzaamheids trainingen heeft gedaan. Snapte er niets van dat als ik 2 dagen geen tijd had om hem uit te laten? Dat hij weer terug was bij ongehoorzaam gedrag met het zien van een andere hond. Sinds een paar maanden? Neem ik haar lekker mee. Ze ziet dat hij er mee om kan gaan en wanneer er gevraagd wordt? "Doe nu maar even niet?" Dat hij ook echt wel luistert.

 

Botje afpakken? Trek gewoon volgende keer als je vriend lekker zit te smikkelen, dat bord onder zijn neus vandaan. Soms moet je een visueel voorbeeld geven wink Je trekt pas iets uit die bek als er stikkings gevaar is en is ie echt overbezorgd? Laat hem dan een botje neerleggen.

 

Betreft overbezorgdheid met planten? Dat ken geen kwaad maar zoek daar wel balans in. Honden zijn slim en als ze niet aandacht krijgen die ze willen? Dan kan dat stoute gedrag vaker gaan voorkomen omdat ze er iets uithalen. Zoals jouw vriend je hondje al kroelend en met hond in de armen weg loopt. Meeste vinden dat echt heerlijk al die aandacht.

 

Tot slot? Praat vooral met elkaar, niet alleen over de opvoeding maar ook de hekel punten waardoor andere dingen verkeerd gaan. Jij zult ook wel het 1 en ander niet goed doen en het is belangrijk om samen in te zien wat jullie beiden niet goed doen. Meestal zie je dat aan de vooruitgang bij je hond. In de opvoeding moet je een middenweg vinden. Ik verwacht ook niet dat mijn vrouw geen zweet op de billen heeft bij het zien van herder en hem ermee laat spelen. Maar hoe meer ze de bekende herders tegenkomt? Des de sneller krijgt ze dat vertrouwen.

honden page profiel Jolanda Jolanda 3 doggies

honden foto van Jolanda

Ik heb met enig vermaak (in de goede zin van het woord) je verhaal gelezen.. ik ben/was net als je vriend… en ik woon alleen. Arme Abel denk je nu ;-). Je hebt in zekere zin gelijk. Laat ik nu ook nog eens een pinscher x chihuahua hebben (van nature zenuwachtig mits goed begeleid). En ik kan je ook beloven: het komt goed! Ik denk dat ik met mijn overbezorgdheid met de beste bedoelingen niet bijgedragen heb aan Abel zijn ‘hond zijn en de wereld ontdekken op zijn manier’. Gelukkig heb ik mij dat wel vrij vroeg gerealiseerd en kan je het ook vrij makkelijk ombuigen en bijsturen. Maar; het is ook een pup. Botjes moet je idd bij blijven en op tijd ruilen (niet afpakken), loslopen vond ik heeeel spannend. Klein beginnen voor je vriend waar hij overzicht heeft. Oefenen op de pup terug laten komen zodat hij ook ziet dat je daarmee controle hebt over de situatie. En dan nog kan het wel eens anders gaan dan je zelf hoopt, maar hond hond laten zijn en lekker genieten is het kwartje dat moet gaan vallen. Bij mij gebeurde dat door te doen, met hulp van een wildvreemde op de hei met een heel lieve hond. Hij beloofde te helpen zoeken als Abel weg liep, maar tuurlijk deed ie dat niet had die man al lang gezien ;-). Misschien kan jij hem daarbij helpen? Komt vast helemaal goed!! Geniet van de pup, ze zijn zo snel groot! 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

"Bang" zijn voor andere honden is zo slecht nog niet. Lang niet alle honden zijn ervan gediend als er een loslopende hond/pup op ze af komt dus ik zou hem ook zeker proberen terug te krijgen als hij een andere hond in het vizier krijgt. Je weet het namelijk nooit. Laatste stukje bot afpakken is ook wel handig, zou ik ook adviseren nadat mijn hond afgelopen zomer gestikt is maar dit ternauwernood heeft overleefd. Maar het gaat natuurlijk ook om de manier waarop. Paniekerig naar de hond toe rennen en dat stukje weghalen roept inderdaad wel wat onrust op bij de hond en dat kan als gevolg hebben dat de pup gauw wegloopt met dat botje. In dat geval zou ik dus het laatste stukje ruilen, en er tussendoor ook mee oefenen door iets lekkers neer te leggen en het bot daarna terug te geven zodat de hond je aanwezigheid niet associeert met bot kwijtraken. Ik herken je vriend zijn "paniek" enorm maar dat komt denk ik omdat mijn hond een enorme brokkenpiloot is en ik dus heb gezien dat voorzichtigheid niet altijd slecht is en honden niet altijd alles zelf kunnen uitzoeken en oplossen. Maar ik heb ook de andere kant gezien: hoe voorzichtig je soms ook bent, bepaalde dingen heb je toch niet in de hand. Dus ja, lastig. Ik zou willen dat ik er zo lekker vrij in kon staan als jijhp-angel

honden page profiel Jelena_en_FluxJelena_en_Flux

honden foto van Jelena_en_Flux

Hoi allemaal,

Bedankt voor de vele reacties!

Ik zal proberen om op iedereen te reageren.
Willemijn: Het ruilen voor iets heel lekkers heb ik ook geprobeerd om hem het commando 'los' te leren maar dit was niet zo'n succes. (samengevat: ik deed hem aan de riem, kreeg hij het botje en dan had ik eerst gewone brokjes maar dan wou hij écht niet ruilen, toen pakte ik zijn favoriete snoepjes met lam maar hij is best wel op eten en dan ging hij helemaal door het dolle, én een botje én lekkere snoepjes en kreeg ik hem bijna niet meer rustig, misschien kan ik het met iets anders proberen? Hij heeft nu ook kamelenpens en die vind ie ook heel tof maar niet zo bizar lekker als die lamsnoepjes).

En ow iets anders wat ik graag wil delen, wij hebben 4 katten (ik had er al 2 en mijn vriend ook dus een samengesteld gezin) en ook dat gaat echt heel erg goed. We hebben een open woonkamer en een hekje geplaatst tussen waar de keuken over gaat in de woonkamer en ik denk dat dit de sleutel tot succes was in het begin, zo konden ze rustig aan elkaar snuffelen met het hekje er tussen. Als de katten er geen zin in hebben springen die via de eettafel gewoon weg, flux wil zo graag contact met ze, maar ja, als hij te druk is dan gaan ze weg. En nu gaat hij dus mega voorzichtig, zijn staart in bedwang proberen te houden richting de katten en het is ZO SCHATTIG om te zien. De katten zijn nog niet echt fan, ook niet echt bang of zo maar negeren hem vooral. Maar die trial en error van hem om toch contact te leggen (met mijn jongste gaat het al steeds beter, die snuffelt en heeft m al een likje gegeven) is zo ontzettend leerzaam en leuk om te zien. Ow ja, voordat jullie heel bezorgd worden: Als ze allemaal tegelijkertijd in een ruimte zijn (zoals nu ik dit aan het typen ben, hekje is open) dan let ik wel heel erg goed op, voor zo wel veiligheid hond als kat. Dan kijk ik of het goed gaat en als een van de twee duidelijk tekenen laat zien van te veel agressie dan grijp ik in. Het scheelt wel een hoop dat mijn katten heel goed luisteren, ik hoef maar 1 keer kkst te zeggen en de katten lopen meteen weg. Flux gaat ook niet achter ze aan, want onderhand weet ie al dat hij t dan verbruidst heeft. ZO lief om te zien.

Anouk: Ja dat praten met elkaar deden we al heel veel (met soms ook wel een fikse discussie) maar de tip dat hij mij ook iets te leren heeft daar geef ik je 100% gelijk in, om de verschillende reacties te lezen een beetje voorzichtigheid kan ook geen kwaad + ik heb hem net verteld dat ik het online heb gezet en hij vond dat ook een goed idee, het helpt ook als  meer (ervaren) mensen mee denken, dan kunnen we die meningen ook meenemen. 

Jolanda: Naah, dat klinkt echt heel fijn om te horen!! en ook herkenbaar, we gaan nu vaak samen wandelen en hebben "hier komen" veel geoefend (op de martin gaus manier, met die open houding en dan zijn lievelingskostje: lam) en hij komt eigenlijk altijd. Sinds mijn vriend dat heeft gezien, is hij er 'iets' geruster op. en jaa, voor mij is het 100% genieten om hem door het gras te zien zoeven en die vrolijke kwispel op half 7. Ik let trouwens heel veel op zijn staart.

Hannah: even die hart onder de riem omtrent dat stukje bot, hoor ik! Ik ga met mijn vriend op zoek naar een oplossing, zoals ik bij mijn antwoord bij Willemijn al omschreef was het ruilen om los te leren tot nu toe geen succes, maar misschien dus met de pens (die hij volgens de dierenwinkel wél helemaal op mag eten?, wat vinden jullie daarvan?)
Omtrent andere honden durf ik toch te beweren dat ik vrij goed in staat ben om hondenlichaamstaal te lezen + ik communiceer met de baasjes die hun hond los hebben. Daarnaast roep ik hem wél bij mij als in het losloopgebied iemand de hond aan de riem heeft. Nee dit is geen garantie voor 100% succes maar ik wil ook niet de ontmoeting met andere honden te spannend maken. Ook hebben we voordat we hem mee namen naar het park (we hebben hem nu 1 maand) eerst allerlei speeldates met betrouwbare honden gehad zodat de eerste ontmoetingen sowieso een succes werden. Voorzichtigheid ben ik het helemaal mee eens, goed opletten dus, maar wij wonen in de stad en ik wil er echt op inzetten dat hij socialiseert met veel verschillende honden. Tot nu toe gaat dit goed, maar ik hoor je wel. 

Ik heb net samen met mijn vriend de reacties doorgenomen, en hij vond de reacties ook heel fijn en leerzaam (en ook vond hij het fijn om te lezen dat hij hier niet alleen in is en dat hij zelf ook al merkt dat het steeds minder wordt)

Dank allemaal voor de fijne adviezen en harten onder de riem!
Even een vraag voor de moderators, mag ik andere puppy vragen nog in dit topic stellen of moet ik een nieuw topic aanmaken? Ow en ik wil graag wat foto's van flux erbij zetten maar weet niet of jullie hier op zitten te wachten? Hij heeft ookal een instagram account yell (ja mensen ik ben véél te verliefd, ik weet het) honden page profiel AizenAizen 3 doggies

honden foto van Aizen

Je heb van die houders om botjes in te steken als je eens niet wil afpakken of ruilen en hem gewoon lekker wil laten kluiven 

Boneguard Kluifhouder - Kleine en middelgrote honden – Maat 1

 

honden page profiel Jelena_en_FluxJelena_en_Flux

honden foto van Jelena_en_Flux

" Je heb van die houders om botjes in te steken als je eens niet wil afpakken of ruilen en hem gewoon lekker wil laten kluiven 

  "

Wat een goed idee!

honden page profiel Jelena_en_FluxJelena_en_Flux

honden foto van Jelena_en_Flux

Hoi honden page mensen, 

 

Ik las in een ander topic dat het wordt gewaardeerd als je nieuwe vragen in hetzelfde topic stelt, dus bij deze:

Flux trekt echt heel erg aan de riem, we hebben nu een stappenplan vanuit de puppy cursus, met meteen stoppen als hij trekt, naam roepen, lokken met een koekje en dan terug laten komen en koekje steeds later geven. En het werkt wel, op bekende stukken gaat het echt steeds beter! Toch vind ik het soms zo ontzettend traag gaan en ik merk dat soms heel gespannen wordt om niet mijn geduld te verliezen, vooral als we op een voor hem onbekend punt bijvoorbeeld van punt a naar de auto moeten lopen en soms schaam ik me ook heel erg op straat als mensen naar mij kijken als ik 10 minuten doe over 2 meter. Hebben jullie misschien nog tips/adviezen die helpen?

 

Groetjes!

honden page profiel KeesKees 2 doggies

honden foto van Kees

Negeer die mensen compleet, jij bent lekker bezig met je hond. Super goed en niks om je voor te schamen.

 

Mijn honden reageerden heel goed op het werken met de clicker, maar dat moet je wel goed aanleren en timen. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^