In zijn laatste dagen , terwijl hij nog zo graag wil gedag zeggen tegen zijn vriendjes

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KayaKaya

honden foto van Kaya

Sorry begon dit bericht , nadat we terug waren van een plasronde en weer een baasje met haar hond op de vlucht zag slaan. Dat altijd zo leuk en gezellig met Sheilo was. En kon het even niet meer trekken moest mijn frustraties van mij afschrijven. Het brak om dat moment gewoon even mijn hart toen ik Sheilo's reactie zag.

Wil enkel het beste voor Sheilo. Hij is terminaal ziek , Geelzucht en Misselijkheid is het voornaamste wat je eigenlijk merkt. Hij eet vrijwel niks daardoor. Wil het hem niet aandoen om te wachten tot het erger wordt of tot hij geen pret meer beleeft in een normale plasronde omdat hij leegloopt aan voedsel te kort. Of het afwachten tot het noodlot wat hem staat te wachten toeslaat en hij met pijn van deze wereld verdwijnt....Daarom 22e gepland als zijn laatste dag.

Maar nu spreek ik over een hond 14 jaar altijd super actief geweest. Tot anderhalve maand geleden was hij totaal geen senior. Zijn doen en laten was meer als een hond van een jaartje of 5. Liep nog met alle gemak alle andere honden eruit. Maar door acute leverfalen is het nu andere koek.

Nu is het duidelijk een senior standje. Hij moet elke 2a3uur even plassen zodat hij voldoende drinkt. Zo het is logisch dat hij moeizamer loopt na mate de dag vordert. Ook het opstaan en in actie komen duurt wat langer. Maar zelfs dan kan hij nog gewoon met gemak een klein stukje lopen. Maar door elke keer op en neer voor een plas. Zaten we al op 3km op 1 dag. Dat was natuurlijk veel te intensief. Vandaar dat ik nu met een hondenwandel/fietskar hem nu na de plekken breng zodat hij kan doen wat hij wilt. Zonder dat het hem te veel energie kost.

Nog steeds tussen 07:00 en 15:00 merk je vrijwel niet dat Sheilo echt zo extreem ziek is. Al aankomend bij het gras , springt hij 50% van de wandelingen letterlijk uit zijn karretje over het voorste wiel heen. Hij maakt nog standaard een sprintje en gaat rollend door het gras. Maar daarna hebben we zo'n 5 rondes erop zitten voor een plas. Zodra ik merk dat er enigszins een slinger , in zijn achterste zit dwing ik hem de hondenkar weer in. Want alleen in de avond gaat buitenhuis er vrijwillig erin. Buiten kan hij nog aardig koppig wezen als hij erin moet. Hij rende laatst nog achter een bal wat een ander baasje gooide voor haar hond. Maar was voor de rest van de dag zo extreem oplapop. Dus dat mag hij van mij echt niet meer. Dat was duidelijk te veel van het goede voor zijn spieren. Hij was daarna ook zo stijf als het maar kon. Juist omdat hij nog zo levendig oogt. Hij zit nog echt vol levenslust. En nog elke keer hem weer opnieuw zie genieten als we buiten zijn. Dat we meerdere uren aan de waterkant zitten op een kleed. Zodat hij niet al zijn energie opbrand. Heerlijk relax ligt hij er dan bij. Terwijl hij alles in de gaten kan houden wat er allemaal gebeurd.

Kan begrijpen dat het juist meer vragen oproept. Waarom 22e dan in de planning ...De gedachte dat het elk moment mis kan gaan. Zijn lever is vergroot en daardoor durf ik het zeker niet af te wachten. Het zou dan zo zijn dat Sheilo dan hevige pijn kan gaan krijgen. Als er geen kans was dat zijn lever zou scheuren of inwendige bloeding zou kunnen ontstaan. Was het nog lang niet noodzakelijk. Zo oogt hij totaal niet. Hij is wel misselijk na het eten. Eten doet hij daarom bar weinig. Maar het beïnvloed nu nog niet zo z'n dag. Maar ja hoelang kan het nog goed gaan op z'n klein beetje eten. De afspraak is in de namiddag. Ik hoop in ieder geval dat hij tot en met 22e nog een mooie dag eruit kan halen.

 

#0080ff;">Sheilo in zijn laatste dagen , terwijl hij nog zo graag wil gedag zeggen tegen zijn vriendjes
Hondenbezitters die hun hond letterlijk weg sleuren als ze mijne zien aankomen op dikke 100m afstand.
Natuurlijk is mijn hond ziek , maar geen van hun heeft ooit de vraag gesteld wat er gaande is met mijn hond.
Hij had een maand geleden acute leverfalen. Alle onderzoeken die zijn gedaan bij hem , geven aan dat het niet iets besmettelijk is.
Maar gezien hij bijna 15  jaar is, wil ik hem niet belasten met een echogeleide punctie om te kijken wat precies allemaal gaande is.
Want of het nou een tumor of levercirrose is , het is beide foute boel. Zonder mogelijkheid van herstel , gezien de staat/waarden ervan.
Het doet mij pijn dat in de laatste dagen van zijn leven , zijn vriendjes zie weg gesleurd worden door de baasjes ervan op zo'n grote afstand.
Dat ik niet eens de mogelijkheid heb om de baasjes gerust te stellen , dat het niks besmettelijk is. En dat Sheilo en ik het op prijs zou stellen.
Als hun hond nog even vriendelijk met hem zou kunnen wezen. Voordat er na de 22e er totaal geen mogelijkheid meer toe is voor hem.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Zijn dat vreemde eigenaren voor je die hun hond bij jouw hond weghouden ? En wat is er aan je hond te zien van verre dat ze hun hond wegsleuren ?   Vrienden van je doen dat toch niet, die weten toch van jou wat er aan de hand is ? Hartfalen leverfalen, is toch niet aan de buitenkant te zien ?    Je hebt vrienden die wel bekend zijn met wat je hond heeft ?  

honden page profiel KayaKaya

honden foto van Kaya

Zijn allemaal buurtbewoners. Op de plaatstelijke wandelroute. Ken ze allemaal niet persoonliijk. Wel altijd koetjes en kalfjes met ze gepraat in het verleden.

je kan het wel merken aan Sheilo dat hij ziek is. Hij was voorheen altijd nog heel erg actief. Maar hij is nu zo sloom. En heel gauw moe. Lopen ook met karretje naar gras , zodat hij enkel zich hoef te focussen op snuffelen en zitten daarna lekker in het gras bij de waterkant

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Zijn allemaal buurtbewoners. Op de plaatstelijke wandelroute. Ken ze allemaal niet persoonliijk. Wel altijd koetjes en kalfjes met ze gepraat in het verleden "

Misschien willen ze Kaya ontzien...en houden ze hun hond er vandaan, echt niet dat je hond leverfalen heeft, ze zijn misschien wel heel voorzichtig met een ontmoeting, heb je een vriend of vriendin met een hond dan kan je eens samen afspreken als Kaya het ook leuk vind natuurlijk, misschien hoeft het helemaal niet voor Kaya.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Zijn allemaal buurtbewoners. Op de plaatstelijke wandelroute. Ken ze allemaal niet persoonliijk. Wel altijd koetjes en kalfjes met ze gepraat in het verleden.
je kan het wel merken aan Sheilo dat hij ziek is. Hij was voorheen altijd nog heel erg actief. Maar hij is nu zo sloom. En heel gauw moe. Lopen ook met karretje naar gras , zodat hij enkel zich hoef te focussen op snuffelen en zitten daarna lekker in het gras bij de waterkant "

Zie dat je nog wat toegevoegd hebt....   ze zien dat Kaya niet meer goed ter been is en zijn daarom voorzichtig, laat Kaya lekker snuffelen en meer niet, dat is voldoende voor Kaya...als ze tegen Kaya opbotsen perongeluk, dan valt tie om, is niet de bedoeling natuurlijk...als ik jou zie met Kaya, die het best moeilijk heeft met lopen zou ik mijn hond ook aanlijnen, om te voorkomen dat mijn hond toch pardoes tegen je hond aanloopt...het is geen onwil van baasjes die de honden bij Kaya weg houden.

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Misschien weten ze inderdaad dat hij ziek is, en willen ze jou en Sheilo niet storen? Het is denk ik helemaal niet gemeen bedoeld van ze. 

honden page profiel KayaKaya

honden foto van Kaya

Nee het is helaas echt wegvluchten , ze sleuren hun honden echt mee de straten over. Zelfs een keer dat iemand dwars door verkeer heen ging. Terwijl we nog ver weg liepen. Als het normaal oogde zou het niet zo knar voelen. Lijkt echt alsof ze denken dat hij een besmettelijke ziekte heeft en moet worden vermeden als de pest.

honden page profiel KayaKaya

honden foto van Kaya

Hond heet Sheilo , ikzelf kaya. Maar wordt niet geupdate in profiel

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

Kan je niet eens zonder je hond gaan wandelen op het moment dat die mensen er zijn en hen er over aanspreken dat het niets besmettelijk is dat hij heeft en dat je zou willen dat hij nog contact kan hebben?

Veel sterkte in ieder geval hoor!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Hond heet Sheilo , ikzelf kaya. Maar wordt niet geupdate in profiel "

Je hond heet Sheilo..en jij Kaya, weet ik nu.....laughing    lekker met Sheilo aan de waterkant een plekje opzoeken en daar vertoeven, nu het zo warm is beter om binnen te blijven, even behoefte doen meer niet....

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Sterkte hoor!   Maar was het dan niet altijd zo dat ze je ontweken?  Als het niet zo was, dan kun je toch zeggen dat je even contact wilt maken?

Als ik bekenden tegenkom weten we wel of de honden een klik hebben en wanneer ik moet ontwijken*.

* Bij mij in de flat woont een enorme Duitse herder, die tekeer gaat als een leeuw als hij ons ziet en nauwelijks te houden is, dus daar keer ik voor om, als ik hem zie.

honden page profiel KayaKaya

honden foto van Kaya

sorry even alles in 1x beantwoorden , taggen lukt me niet

Dat is inderdaad een goed idee , zo zonder Sheilo dat ik misschien ze tegenkom. Alleen zelf nooit op vast tijdstip gelopen. Dus wordt even uitvogelen welk tijdstip beste is. Sheilo is ook niet in zo'n extreme staat. Dat hij echt doodziek oogt. Maar hij heeft wel duidelijk geelzucht , is veranderd in de gele hulk. en zijn plas is geler dan geel. Geeft bijna licht zo erg. Inwendig gaat er duidelijk van alles mis. En zit er veel gevaar in een klein hoekje. Dat de dierenarts het verstandig vond een datum te plannen.Maar Fysiek valt het nog enigszins mee lijkt hij nu meer op een senior dan voorheen. Het was echt nog een wilde bras die niet na zijn leeftijd oogde of deed.

 

De dierenarts snapte niet dat met deze bloedwaarden Sheilo het nog voor elkaar krijgt. Nu nog steeds zit er in de ochtenduren zit er een sprintje in , zodra hij zijn karretje uitgetrokken wordt. En gaat hij al rollend door het gras zelfs nog achter een bal gesprint maar daarna was hij geheel oplapop. En hij kan steeds zelfstandig op de bank komen. Maar na mate de dag verloopt hoe moeizamer het voor hem verloopt. Vooral door het vele male (elke 2a3 uur) dat hij steeds meer krakkemikkig erbij loopt. Maar dat is noodzakelijk zodat hij voldoende plast en drinkt zodat hij nog enigszins wat eruit kan halen in de ochtenduren. Zijn lever ligt echt op apegapen. En kan het gewoon niet meer bijbenen. En mag blij zijn als hij 100gram eet.

 

Het gaat me echt enkel om de honden , waar hij voorheen altijd zo leuk mee was. Daarom zou het zo fijn zijn als hij nog met wat oude vriendjes even vrolijk kon zijn. Je merkt gewoon dat hij ze ruikt en meteen enthousiast wordt. Het zijn ook niet alle buurtbewoners die hun honden weghouden. Zijn nog aardig wat die gewoon met Sheilo snuffelen en doen. Maar tussen al die ontwijkers , zijn het 3 honden waar Sheilo altijd zo dikke mik mee was. 

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Wat vreselijk verdrietig dat je hond er zo aan toe is. 80% van wat wij denken dat anderen denken is niet waar, is ooit onderzocht. Veel zijn ook aannames. Zolang je niet met deze mensen gesproken heb, weet je de reden niet. Mij rijst meer de vraag wat de reden is dat je met je doodzieke hond dit nog wilt doen? Ik vraag me af wat de meerwaarde voor je hond is? Zit hij hier wel op te wachten of is het meer iets wat jij denkt wat fijn is? Ik heb geen idee hoe je diertje eruit ziet, maar ik zou ook mijn honden weghouden bij een hond die zo ziek is (als ik dat weet), juist om het diertje te ontlasten. Een ongeluk zit in een klein hoekje.  Ook ik loop met een hondenkar en ben nog nooit genegeerd als ik er mee loopt. Vraag mensen er gewoon naar als je het antwoord wilt weten, hier vind je het antwoord niet. Heel veel sterkte en geniet nog even van je diertje. 

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack

 

Je zou het aan de mensen kunnen vertellen wat er aan de hand is, wanneer je buiten bent  zonder hond.

Maar het belangrijkste is... geniet deze dagen nog maar van Sheilo.

Sterkte!

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Vreemd hoe die mensen op jou zieke hond reageren maar ik zal mij er niet al te druk om maken en genieten van de tijd die jullie nog samen hebben. Heel veel sterkte.

honden page profiel KayaKaya

honden foto van Kaya

Sorry begon dit bericht , nadat we terug waren van een plasronde en weer een baasje met haar hond op de vlucht zag slaan. Dat altijd zo leuk en gezellig met Sheilo was. En kon het even niet meer trekken moest mijn frustraties van mij afschrijven. Het brak om dat moment gewoon even mijn hart toen ik Sheilo's reactie zag.

Wil enkel het beste voor Sheilo. Hij is terminaal ziek , Geelzucht en Misselijkheid is het voornaamste wat je eigenlijk merkt. Hij eet vrijwel niks daardoor. Wil het hem niet aandoen om te wachten tot het erger wordt of tot hij geen pret meer beleeft in een normale plasronde omdat hij leegloopt aan voedsel te kort. Of het afwachten tot het noodlot wat hem staat te wachten toeslaat en hij met pijn van deze wereld verdwijnt....Daarom 22e gepland als zijn laatste dag.

Maar nu spreek ik over een hond 14 jaar altijd super actief geweest. Tot anderhalve maand geleden was hij totaal geen senior. Zijn doen en laten was meer als een hond van een jaartje of 5. Liep nog met alle gemak alle andere honden eruit. Maar door acute leverfalen is het nu andere koek.

Nu is het duidelijk een senior standje. Hij moet elke 2a3uur even plassen zodat hij voldoende drinkt. Zo het is logisch dat hij moeizamer loopt na mate de dag vordert. Ook het opstaan en in actie komen duurt wat langer. Maar zelfs dan kan hij nog gewoon met gemak een klein stukje lopen. Maar door elke keer op en neer voor een plas. Zaten we al op 3km op 1 dag. Dat was natuurlijk veel te intensief. Vandaar dat ik nu met een hondenwandel/fietskar hem nu na de plekken breng zodat hij kan doen wat hij wilt. Zonder dat het hem te veel energie kost.

Nog steeds tussen 07:00 en 15:00 merk je vrijwel niet dat Sheilo echt zo extreem ziek is. Al aankomend bij het gras , springt hij 50% van de wandelingen letterlijk uit zijn karretje over het voorste wiel heen. Hij maakt nog standaard een sprintje en gaat rollend door het gras. Maar daarna hebben we zo'n 5 rondes erop zitten voor een plas. Zodra ik merk dat er enigszins een slinger , in zijn achterste zit dwing ik hem de hondenkar weer in. Want alleen in de avond gaat buitenhuis er vrijwillig erin. Buiten kan hij nog aardig koppig wezen als hij erin moet. Hij rende laatst nog achter een bal wat een ander baasje gooide voor haar hond. Maar was voor de rest van de dag zo extreem oplapop. Dus dat mag hij van mij echt niet meer. Dat was duidelijk te veel van het goede voor zijn spieren. Hij was daarna ook zo stijf als het maar kon. Juist omdat hij nog zo levendig oogt. Hij zit nog echt vol levenslust. En nog elke keer hem weer opnieuw zie genieten als we buiten zijn. Dat we meerdere uren aan de waterkant zitten op een kleed. Zodat hij niet al zijn energie opbrand. Heerlijk relax ligt hij er dan bij. Terwijl hij alles in de gaten kan houden wat er allemaal gebeurd.

Kan begrijpen dat het juist meer vragen oproept. Waarom 22e dan in de planning ...De gedachte dat het elk moment mis kan gaan. Zijn lever is vergroot en daardoor durf ik het zeker niet af te wachten. Het zou dan zo zijn dat Sheilo dan hevige pijn kan gaan krijgen. Als er geen kans was dat zijn lever zou scheuren of inwendige bloeding zou kunnen ontstaan. Was het nog lang niet noodzakelijk. Zo oogt hij totaal niet. Hij is wel misselijk na het eten. Eten doet hij daarom bar weinig. Maar het beïnvloed nu nog niet zo z'n dag. Maar ja hoelang kan het nog goed gaan op z'n klein beetje eten. De afspraak is in de namiddag. Ik hoop in ieder geval dat hij tot en met 22e nog een mooie dag eruit kan halen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Kaya...de wil van jou is er, weet niet waar je woont, maar doe vandaag en morgen voorzichtig aan, het is warm, ga dan smorgens vroeg even er op uit en verder binnen blijven..een coolmat voor je hond binnen is prettig, de warmte nu zal je hond geen goed doen...nu dat het zo warm is , doe het rustig aan laat hem niet achter een bal aanrennen...

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

Ik probeer gewoon even mee te denken hoor waarom mensen zo doen.


Het zou kunnen dat Sheilo er echt ziek uitziet. Misschien bv sterk vermagerd omdat hij zo weinig eet? En ja hoe zijn mensen soms hè. Ze zien iets anders dan anders en oeioei... wegwezen maar i.p.v. eerst iets te vragen.
Het "zou" kunnen dat hij er voor de buitenwereld slechter uitziet dan dat jij dat ziet. Dat is geen kwestie van wie er gelijk heeft ofzo hè.

Het "zou" ook kunnen dat ze er niet tegen kunnen om het te zien dat Sheilo aftakelt, sorry voor mijn woordkeuze.
Versta me niet verkeerd hè, ik zeg niet dat je iets verkeerd doet ofzo.

Persoonlijk ken ik wel mensen die hun hond echt ellendig lang laten doorlopen hebben. (Ikzelf ook met 1 van mijn vorige honden, daarmee dat ik ook zeg, als je er met je neus opzit, zie je dingen soms anders.) Echt die waar ik het over heb, dat was vreselijk. Ik had ook schrik om ze tegen te komen omdat ik het nog zo moeilijk kon zien. Dan spreek ik echt van omvallen hè en veel mensen zeiden laat die hond toch gaan... maar baasje zag het niet.

Misschien een tip. Je zou eens kunnen vragen aan mensen die je kan vertrouwen hoe erg zij vinden dat het met Sheilo gesteld is. Dat ze eens heel eerlijk zijn. Dan kan je nog zien wat je doet hè.

En nogmaals veel sterkte.

honden page profiel KayaKaya

honden foto van Kaya

" Kaya...de wil van jou is er, weet niet waar je woont, maar doe vandaag en morgen voorzichtig aan, het is warm, ga dan smorgens vroeg even er op uit en verder binnen blijven..een coolmat voor je hond binnen is prettig, de warmte nu zal je hond geen goed doen...nu dat het zo warm is , doe het rustig aan laat hem niet achter een bal aanrennen... "

Coolmat is hier voor de sier , ligt er pal naast

Niet mogelijk om lang uitstellen met plassen. Moet echt met regelmaat een plasronde. Strek het al uit na eens per 3 uur als er iets gaande is (vorige ronde te druk geweest of nu met warmte). Maar zijn bloed vloeide niet lekker bij de laatste bloedafname.  Hij drinkt pas goed als we buiten zijn of nadat hij eventjes buiten was voor een snelle plasronde. Vandaar dat het zo moet.

Maar gelukkig op klein afstand is een inham grasplekje in schaduw wat nog goed te doen is door de wind. Daar lopen we nu steeds even paar minuten zodat hij zijn plasjes kan doen.... gezien hij geen hele volle plas in 1x doet, waarschijnlijk omdat hij zo laat is gecastreerd. Maar volgens weerplaza is in Haarlem 29 graden , maar daar is het beter dan binnenhuis met 26 graden

honden page profiel KayaKaya

honden foto van Kaya

Vanmorgen gemaakt.

Ja hij is wel afgevallen in de maand. Hij was 29kilo en dinsdag bij de dierenarts woog hij 26.4.

Maar had vorige week zijn haar met de schaar geknipt tot cm of 2.

552921.jpg

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Coolmat is hier voor de sier , ligt er pal naast
Niet mogelijk om lang uitstellen met plassen. Moet echt met regelmaat een plasronde. Strek het al uit na eens per 3 uur als er iets gaande is (vorige ronde te druk geweest of nu met warmte). Maar zijn bloed vloeide niet lekker bij de laatste bloedafname.  Hij drinkt pas goed als we buiten zijn of nadat hij eventjes buiten was voor een snelle plasronde. Vandaar dat het zo moet.
Maar gelukkig op klein afstand is een inham grasplekje in schaduw wat nog goed te doen is door de wind. Daar lopen we nu steeds even paar minuten zodat hij zijn plasjes kan doen.... gezien hij geen hele volle plas in 1x doet, waarschijnlijk omdat hij zo laat is gecastreerd. Maar volgens weerplaza is in Haarlem 29 graden , maar daar is het beter dan binnenhuis met 26 graden "

Mijn advies om maar de hele dag niet te plassen nee tuurlijk niet, plassen moet, maar hou het kort zeker met deze warmte.....jammer dat de coolmatten niet gebruikt worden...hier liggen ze door het hele huis, en wordt er gehopt naar mat naar mat....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Vanmorgen gemaakt.
Ja hij is wel afgevallen in de maand. Hij was 29kilo en dinsdag bij de dierenarts woog hij 26.4.
Maar had vorige week zijn haar met de schaar geknipt tot cm of 2. "

Een oudere hond teerd in dat is niet zo raar, bijna drie kilo afgevallen, je beschrijft dat je hond niet meer graag wil eten, lekkere dingen klaar maken zodat tie wil eten...en haar weegt niets hoor...hier komt er wel eens drie zakken vol er af, en minder op de weegschaal is echt niet veel...   lekker verwennen nog hoor..

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Wat Kath zegt, misschien oogt hij voor vreemden zieker dan jij ziet.

 

Wat verdrietig voor je dat je hond zo ziek is. Als hij zo slecht blijft eten, zou je er dan niet over nadenken de afspraak te vervroegen? 

 

Heel veel sterkte in ieder geval, het is altijd zo moeilijk om je maatje te moeten laten gaan.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Misschien moet je gewoon samen genieten, en laat de honden voor wat het zijn, geniet van de kleine dingen, je hond wil tenslotte toch het liefst bij jou zijn.

Heel veel sterkte..

honden page profiel Koert En poppy Koert En poppy

honden foto van Koert En poppy

Heel erg veel sterkte de komende tijd 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Kaya hoe gaat het met je?

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^