Help! KVV, geperste of krokante brok wat is nou goed voor pup

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel IlonkaIlonka

honden foto van Ilonka

Hallo, 

Wij hebben onze Havanezer Yuki nu sinds 2 mei. Vanuit de fokker kreeg ze Farm Food diepvries (pens en rundvlees versie). Qua brokken kregen we Proplan en Happy Dog krokante brokken aanbevolen en deze hebben we ook gegeven (en geven ze nog steeds). 

Ze is een erg slechte eter, de Farm Food lust ze wel, maar er gaat soms een dag voorbij dat ze dit bijna niet eet en ik dus bijna alles weggooi, zonde natuurlijk, maar het ergste is dat ze op deze manier niet alle voedingsstoffen binnen krijgt. 

Qua brokken eet ze ook niet heel veel, we geven het haar al als beloning. Ook hadden we een proefpakket Nerobrokken (ook krokant) en deze lijkt ze wel beter te lusten. 
Nu hoorde ik van Farm Food dat het beter is om geperste brokken te geven bij rauw vlees, als ik hierover lees zie ik er wel een logica in. Van Farm Food proefverpakking gekregen en onze pup lijkt het de eerste dag wel te lusten. 
Maar nu lees ik weer dat de Farm Food brokken weinig vlees bevatten en van vleespoeder zijn, ook vind ik het een nadeel dat er geen speciale pupbrokken zijn en ze de filosofie hebben dat de hond afstamt van de wolf en er dus geen verschil in behoeften is qua voeding. 

Ik heb wat vragen laten vallen bij onze dierenarts, maar daar komt niet zoveel informatie vandaan. Rauw vlees kan gevaarlijk zijn qua bacterien zei ze, en dat geperste brokken beter zijn dan krokante leek haar ook raar. Verder gaf zij wel aan dat het jammer is dat Farm Food geen puppyvoer heeft, omdat dit toch wel belangrijk is. 

Al met al, ik ben al werken aan het twijfelen en zoeken wat nu goed is qua voer, ik weet het echt niet meer! Iedere fabrikant praat natuurlijk voor zichzelf en ik weet niet waar ik op moet letten wat belangrijk is voor een pup. De fokker zei dat er niet teveel eiwit in voer mag zitten, want dan groeien ze te snel, de man die ik bij Nero sprak zei weer dat dit onzin is en ze juist eiwit nodig hebben. 

Ik ben nu compleet in de war, het enige wat ik wil is mijn hond het beste geven wat ze nodig heeft, maar ik weet niet meer waar ik moet informeren of zoeken. Hebben jullie tips? Ik vind het geen probleem om rauw vlees te geven, ik geloof op zich wel dat dit goed is. Haar ontlasting is ook prima. 

Hopelijk kunnen jullie me toch wat op weg helpen, bedankt alvast! 

Groet Ilonka

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Wanneer je brokken geeft en vlees....laat je er wat uurtjes tussen zitten dan maakt het niet uit wat je aan voeding geeft, brok of vlees, jouw hondje eet nog drie x oer dag ?    Geef je smorgens en smiddags brokjes en savonds vlees of anders om, een keer brokjes twee x vlees.....niet te veel gaan veranderen qwa merken, als je hondje het er goed op doet dan niets wisselen....

honden page profiel IlonkaIlonka

honden foto van Ilonka

" Wanneer je brokken geeft en vlees....laat je er wat uurtjes tussen zitten dan maakt het niet uit wat je aan voeding geeft, brok of vlees, jouw hondje eet nog drie x oer dag ?    Geef je smorgens en smiddags brokjes en savonds vlees of anders om, een keer brokjes twee x vlees.....niet te veel gaan veranderen qwa merken, als je hondje het er goed op doet dan niets wisselen.... "

Dank je voor je reactie! 

Ja ik voer nog 3 keer per dag, eigenlijk 3 keer per dag vlees (in totaal een worstje van 110 gram) en de brokjes staan er eigenlijk altijd (vanuit de fokker was dit zo) en we doen dit ook omdat ze zo slecht eet. Ik weet dat het eigenlijk niet goed is. 
We zijn ook nog niet heel erg aan het veranderen, ik wil eerst goed uitzoeken wat nu het beste is, voordat we inderdaad elke week iets anders aan het proberen zijn. Mijn grootste zorg is dat ze niet genoeg en niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. 
Rodi kreeg ze ook soms bij de fokker, maar dat at ze helemaal niet meer op een gegeven moment. 

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Ik voer vanalles door elkaar, ook gewoon in 1 maaltijd. Dat gaat al 20 jaar uitstekend.

Dus als pup krijgen ze KVV, barf, brok, blikvoeding, tafelresten,... allemaal door elkaar, iedere maaltijd is weer anders, ze miepen nooit met eten.

Volwassen staan ze hoofdzakelijk op rauw, mijn senior hond krijgt 1 keer blikvoeding per dag omdat puur rauw hem niet iets minder bevalt.  Er kan gerust ook eens brok bij zitten als ik te weinig ontdooid heb, of vergeten te ontdooien heb of ze wat te mager zijn. Brokken zijn steeds krokante brokken bij me.

honden page profiel IlonkaIlonka

honden foto van Ilonka

" Ik voer vanalles door elkaar, ook gewoon in 1 maaltijd. Dat gaat al 20 jaar uitstekend.
Dus als pup krijgen ze KVV, barf, brok, blikvoeding, tafelresten,... allemaal door elkaar, iedere maaltijd is weer anders, ze miepen nooit met eten.
Volwassen staan ze hoofdzakelijk op rauw, mijn senior hond krijgt 1 keer blikvoeding per dag omdat puur rauw hem niet iets minder bevalt.  Er kan gerust ook eens brok bij zitten als ik te weinig ontdooid heb, of vergeten te ontdooien heb of ze wat te mager zijn. Brokken zijn steeds krokante brokken bij me. "

Ook jij bedankt voor je reactie!

Misschien maak ik er ook teveel een ding van. De fokker was na bijna 3 weken nog op bezoek om de stamboom te brengen en toen zei ze dat Yuki wel erg dun voelde, dat is ook zo, want ze eet heel slecht. De dierenarts vond haar wel goed en ook de laatste keer zei de dierenarts dat het goed was. Ik ben denk ik door de fokker ook wat onzeker geworden. 

Maar als ik jouw verhaal zo lees kan je ze gewoon aan alles laten wennen en ook door elkaar, en dan gewoon kijken hoe het gaat. Zo deed ik dat eigenlijk met onze vorige hond ook wel, maar je wordt nu letterlijk dood gegooid met allemaal reclame van hondenbrokken.... 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Het beste voer is het voer waar je hond het het beste op doet. Goede vacht, goede ontlasting en als de hond het dan ook nog graag eet dan zit je helemaal goed. Je kunt dus van alles door elkaar geven, dat gaat hier ook prima. Vers vlees, gestoomd vlees (blikken en worsten), geperste brokken. 

honden page profiel IlonkaIlonka

honden foto van Ilonka

" Het beste voer is het voer waar je hond het het beste op doet. Goede vacht, goede ontlasting en als de hond het dan ook nog graag eet dan zit je helemaal goed. Je kunt dus van alles door elkaar geven, dat gaat hier ook prima. Vers vlees, gestoomd vlees (blikken en worsten), geperste brokken.  "

Oke dank je, dan wordt het gewoon een zoektocht naar wat ze wel lekker vindt. Farm Food diepvries eet ze maar heel af en toe in een keer uit zichzelf op. Vaak moeten we stukjes op een lepeltje geven, dan rent ze er soms mee weg en spuugt het eerst een paar keer uit en eet het dan toch uiteindelijk maar op. 

Farm Food gestoomd is het ook niet, Renske gestoomd of vers vlees ook niet, Happy Dog blik ook niet, Rodi soms wel/soms niet. Ik laat haar nog wel even op wat ze nu heeft en tot het op is, en dan kijk ik verder :) 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Als je de brokken niet in de supermarkt koopt is t allemaal prima. Als de da haar goed vindt zou ik me niet te druk maken. Beter een schrale pup dan een pup met overgewicht.

 

 

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake

honden foto van Danique, Spike † & Jake

Misschien is carnibest de puppy variant wat, als ze vers vlees liever eet dan brokjes? Ik zou er niet teveel aandacht aan geven als ze eens wat minder eet en dat voeren waar ze het goed op doet. Dat is voor iedere hond anders. Ik zou wel echt focussen op een stevige darmflora op te bouwen en dus een voeding te kiezen en daarbij blijven. Je hoort zoveel Giardia de laatste tijd dat heeft de darmen van mijn hondje volledig naar de knoppen geholpen. Als je in de randstad woont wees er dan voorzichtig mee.

honden page profiel Mamma van NessaMamma van Nessa 3 doggies

honden foto van Mamma van Nessa

" Al met al, ik ben al werken aan het twijfelen en zoeken wat nu goed is qua voer, ik weet het echt niet meer! Iedere fabrikant praat natuurlijk voor zichzelf en ik weet niet waar ik op moet letten wat belangrijk is voor een pup. De fokker zei dat er niet teveel eiwit in voer mag zitten, want dan groeien ze te snel, de man die ik bij Nero sprak zei weer dat dit onzin is en ze juist eiwit nodig hebben. 
Ik ben nu compleet in de war, het enige wat ik wil is mijn hond het beste geven wat ze nodig heeft, maar ik weet niet meer waar ik moet informeren of zoeken. Hebben jullie tips? "

Ik heb zelf veel gehad aan Voerwijzer, daar staat heel veel info op over verschillende soorten voer, maar ook artikelen over de nieuwste wetenschappelijke inzichten. 

Ook deze podcastaflevering vond ik heel fijn: Wie heb ik aan de lijn? - Voeding

 

Mensen geven zulke ontzettend uiteenlopende adviezen over voeding, ik vind dat ook zo lastig.

Mijn ervaring is dat ik toen onze pup een maand of 3 was ben geswitcht van de brokken van de fokker (brokken voor volwassen honden met vooral koolhydraten erin) naar puppybrokken met een vrij hoog eiwitgehalte, en dat onze pup daar helemaal niet goed op reageerde. Nu weer geswitcht naar brokken met minder eiwit (maar nog steeds meer dan de fokker zei dat ze 'mocht') en daar doet ze het goed op. Uiteindelijk wil ik er ook graag natvoer of vers vlees bij gaan geven, maar dat ben ik nog aan het uitzoeken.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Wat voor mensen voedsel geld? Geld ook voor hondenvoedsel. Is heel erg goedkoop? Dan is de kwaliteit slechter dan dat van duurder voer. Dat wil niet zeggen dat je gelijk het allerduurste in huis moet halen.

 

Vleespoeder is niet slecht, het wordt chemisch genoemd omdat het maken ervan een chemisch proces is. Extreem verhitten waardoor je poeder vorm ervan kunt maken (denk aan bouillon wat wij best vaak gebruiken voor een soepje voor de griep) Het percentage wat gebruikt wordt aan natte ingrediënten, de extra aanvullingen aan mineralen en vitamines zijn belangrijker. Die zijn ook mits goed merk, duidelijk vermeld op het etiket. Zelfde geldt voor vers vlees voeding. Uit onderzoek blijkt dat honden niet alleen kunnen leven op vlees en minder baat hebben bij te hogere gehaltes dan de kat. Bij KVV zit er eigenlijk hetzelfde in als een brokje, aanvullende supplementen. Deze zou je ook zelf kunnen samenstellen maar dat vergt best wat onderzoek. Dus het beste? Tja "Als het te mooi is om waar te zijn voor die prijs?" Dat in het achterhoofd houdend en je voor de rest niet gek laten maken.

 

Even terugkomend op je vraag? Pup eet slecht? Dat kan meerdere oorzaken hebben, stress kan er eentje zijn. Dat je er teveel een ding van maakt dat ze wel eet hp-wink Gewoon neerzetten, eet ze het niet? Haal je het weg na 10m en bied je het later nog eens aan. Misschien 2x aanbieden ipv 3 maal?

 

Of ze vind het niet smakelijk dat kan ook nog.  Ik had een hond die alles met witte vis erin liet staan. Kon op mijn kop gaan staan maar hij moest het niet en hij hield het langer vol dan die rol houdbaar was yell Mijn huidige heeft ook smaak profiel, die krijgt brokjes. Was even zoeken naar een smakelijke brok, we doen er 2tl nat voer doorheen. In begin met een beetje water om de brokjes te coaten. Nu gaat het gewoon zonder water en droog pakt hij ze aan als trainers.

 

Medische onderliggende redenen maar je bent al bij de dierenarts geweest dus dat zou het denk ik niet kunnen zijn.

 

 

 

 

 

 

honden page profiel KoekjeKoekje 3 doggies

honden foto van Koekje

Hoi, hier ook een lastige eter. Meneer, inmiddels 1,5, eet wel de 110 grams worstjes van Farm Food, da’s z’n dagelijkse Big Mac, zo lijkt t wel. Zonder uitzondering binnen no time op. Maar hij heeft 350 gram per dag nodig en ik kan geen diepvries meenemen op autovakantie. Er moet dus iets anders in dan die Big Mac van Farm Food. Hij zal moeten wennen aan blik, gestoomd, brok of worst. En ik wil liever niet weggooien omdat t te lang onaangeroerd staat.

Dus, spelen we de dag door met eten. Brokjes zoeken in t bos, ik strooi ze uit in de mand, tuin of snuffelmat, train ermee, heb wat puzzeltjes met brokjes en voer juist als er andere hondjes bij zijn. Ook overal proef pakketten gehaald van brok en gestoomd en blik, variatie wekt de interesse. En er staat altijd een bakje brokken klaar. Soms combineer ik de bak, cheat met wat katten- of menseneten erbij wat haalbaar is voor hondenmagen, etc. 

het kan zij dat je ontdekt dat jouw hondje bepaalde vleessoorten lekker vindt. Zo begon ik met kalkoen strips als snoepje en eet meneer nu ook (niet altijd!) de kalkoen brokjes van Nero.

Ook tijdstippen waarop je iets aanbied kunnen van invloed zijn. Mijn meneer houdt van uitslapen en eet later op de ochtend en na een wandeling. Ik bied dus ook niks aan voor een uur of 11, 12 en ben ‘s avonds makkelijker met bijvoeren als het er toch wel in gaat. 

wat ik ermee wil zeggen; ik wens je toe: ontspannen ermee omgaan, het als een ontdekkingstocht zien en medische oorzaken uitgesloten, het komt vast goed :-)  

 

honden page profiel MichelleMichelle 3 doggies

honden foto van Michelle

Ik geef ook al sinds jaar en dag kvv als hoofdmaaltijd en de sporthonden krijgen daar 2 handjes sportbrok bij, alles bij elkaar in een bak dus. Ze krijgen hier ook maar 1x per dag eten (savonds) en smiddags een snack.

 

Mijn pups die ik zelf heb gefokt of die hier opgroeien geef ik vanaf 5 weken KVV van kivo. Deze bevalt mij en mijn honden het beste.

Ik doe niet aan puppybrok of puppyvlees.

Het enigste verschil met KVV is dat de puppy variant minder grof gemalen is en de puppybrok zit het zelfde in als in sportbrok. De beter merken dan iniedergeval.

 

Hier dus vanaf 5 weken 2x per dag op KVV voor volwassen honden en ik gebruik dan 1x per dag de brokken maaltijd alleen om te trainen.

 

Ik zou om te beginnen de bak brokken die er altijd staat weghalen. En ik merk dat er ook beter gegeten word als ze iets moeten doen voor hun eten. Dus mischien is honden/puppy fitness wat voor jullie? Of een spoor in het gras van brokjes leggen in iedere voetstap.

 

En dan 2x per dag KVV, evt de merken en diersoorten afwisselen die je geeft. 

Ik heb honden hier die geen kalkoen eten en andere willen wel zalm maar geen andere vis eten.

 

Ook eten pups beter als ze die dag metaal genoeg voldoening hebben gehad. Dus ga lekker op pad of lekker met je hondje trainen.

 

 

honden page profiel IlonkaIlonka

honden foto van Ilonka

Bedankt allemaal voor jullie ervaringen! 

Ondertussen is er wel wat gebeurd, afgelopen woensdag en donderdag ben ik haar Farm Food brokken (classic en met zalmolie) bij de Farm Food fresh gaan geven, deze brokken leek ze wel heel lekker te vinden. 
Donderdagavond om 20:00 begon ze ineens schuim over te geven, de 2 uur daarna nog 2 keer, ze wilde ook niets eten of drinken. Toch de dierenarts gebeld, gelukkig was het onze eigen dierenarts die dienst had. Ik moest toch maar even komen, helemaal nagekeken en gevoeld, niets te vinden. Ze heeft aan anti-misselijkheidsmiddel gekregen en de nacht ging verder goed. De volgende ochtend wilde ze niets eten, drinken deed ze wel beetje bij beetje. We hebben haar iets gegeven wat ze heel lekker vindt, dit pakte ze wel aan, maar ging het verstoppen. Zelfs een kauwbot wilde ze niet. 
Toch de dierenarts weer gebeld en we moesten maar even weer komen. Anti-diarree middel gekregen dat ook een beschermlaagje in de darmen legt en ze heeft Hill's mousse meegegeven dat we met water moesten mengen en in haar bek moesten spuiten met een spuitje. Bij de dierenarts ging dit goed, thuis at ze het uit zichzelf op bij kleine beetjes. Sinds toen gaat het weer goed, maar ik durf haar die Farm Food brokken niet meer te geven, de dierenarts zegt wel dat het bijna niet kan dat het daardoor komt, maar ik lees hier toch soms andere verhalen. Ook het rauwe vlees durf ik eigenlijk niet meer te geven, dit ging er al zo moeizaam in en ook had ik hier een dubbel gevoel bij i.v.m. ongewenste bacterien die er natuurlijk snel op kunnen komen,  en ze lijkt het nu ook niet te missen. 

Wat ik nu ga proberen is haar helemaal overzetten op Renske brokken en vers bereid en vers gestoomd, een hele andere filosofie dan Farm Food, maar deze spreekt mij beter aan. Onze vorige hond at ook Renske gestoomd. Enige probleempje is dat het zachte voer dat ik tot nu toe van Renske heb gegeven lijkt ze ook niet echt lekker te vinden. De puppybrokken gaan wel goed, ik heb nu een proefpakket besteld en van Renske gaan ze samples van alle smaken brokken erbij doen zodat ik ze kan proberen. Tot nu toe hebben ze me daar netjes geholpen en geinformeerd, nu alleen hopen dat Yuki het lust en ze het er goed op doet. 

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

persbrokken vallen hier ook steeds te zwaar bij mijn honden, het overgeven kan dus perfect daardoor komen.

honden page profiel MarieMarie 3 doggies

Moeilijk wanneer je hondje zo moet overgeven en je niet precies weet waardoor het komt.

Aan mijn pup geef ik 's morgens een mengel van rauw vlees dat ik uit de diepvries ontdooide van Degomeat (puppymix compleet) en daarna de rest van de dag brokken van Eukanuba, a volonté. Zoals de fokker het deed. Allemaal op het gevoel.

https://www.degomeat.be/producten_nl.html

De dierenarts en de hondenschool raadden mij aan om heel duidelijke maaltijdmomenten in te voeren, maar dat lukt mij nog niet zo goed, juist waarschijnlijk omdat ik niet zeker ben over de hoeveelheden. Haar gewicht was goed, dus ondanks het feit dat die brokken onbeperkt aangeboden worden, eet ze er dus blijkbaar toch niet te veel. Het vlees 's morgens vindt ze ook veel lekkerder, vandaar waarschijnlijk dat ze die brokken daarna maar met mondjesmaat eet.

 

Ik ben zelf ook wel onzeker over of ik nu het juiste voedsel geef, ik was zelfs verbaasd dat de dierenarts zei dat ik die 2 dingen mocht blijven combineren.

 

 

 
 

honden page profiel IlonkaIlonka

honden foto van Ilonka

" persbrokken vallen hier ook steeds te zwaar bij mijn honden, het overgeven kan dus perfect daardoor komen. "

Oke, dank je voor het delen, fijn te weten dat het toch door de brokken kan komen. We maakten ons best zorgen, maar als het zoiets simpels is als een andere brok geven dan valt het probleem mee lijkt het :) 

honden page profiel IlonkaIlonka

honden foto van Ilonka

" Moeilijk wanneer je hondje zo moet overgeven en je niet precies weet waardoor het komt.
Aan mijn pup geef ik 's morgens een mengel van rauw vlees dat ik uit de diepvries ontdooide van Degomeat (puppymix compleet) en daarna de rest van de dag brokken van Eukanuba, a volonté. Zoals de fokker het deed. Allemaal op het gevoel.
https://www.degomeat.be/producten_nl.html
De dierenarts en de hondenschool raadden mij aan om heel duidelijke maaltijdmomenten in te voeren, maar dat lukt mij nog niet zo goed, juist waarschijnlijk omdat ik niet zeker ben over de hoeveelheden. Haar gewicht was goed, dus ondanks het feit dat die brokken onbeperkt aangeboden worden, eet ze er dus blijkbaar toch niet te veel. Het vlees 's morgens vindt ze ook veel lekkerder, vandaar waarschijnlijk dat ze die brokken daarna maar met mondjesmaat eet.
 
Ik ben zelf ook wel onzeker over of ik nu het juiste voedsel geef, ik was zelfs verbaasd dat de dierenarts zei dat ik die 2 dingen mocht blijven combineren.
 
  "

Die onzekerheid heb ik ook heel erg, ook omdat iedereen iets anders zegt. Mijn dierenarts zegt inderdaad ook dat het niet uitmaakt of je het door elkaar geeft, en de dierenwinkel zegt weer van wel. Blijkbaar hebben ze voor rauw vlees meer maagzuur nodig dan voor brokken, en de maag bereid zich altijd voor op dezelfde maaltijd als die ze het laatst hebben gehad, dit werd me in ieder geval in de dierenwinkel gezegd. Door deze man heb ik toch ook gekozen om me te verdiepen in Renske, ook omdat we dit al deels aan onze vorige hond gaven.
En brokken weg zetten, dat kan ik inderdaad ook niet, juist omdat ze al zo slecht eet, het voelt niet goed het dan weg te halen, bij een oudere hond snap ik het nog, maar een pup moet wel eten. 

Ik volg nu gewoon mijn gevoel met dat laatste, dus ik laat de brokken gewoon staan, ze is ook zeker niet te dik, eerder te dun. 

Succes met jouw hondje, volg je gevoel en kijk naar je hond is wat ik veel heb gehoord. 

Volgende forumvraag: Welke brok bij winderigheid?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^