Pup laten corrigeren door andere honden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CarlienCarlien

Hoi allemaal,

Ik zit weer met een vraagje. Onze lieve Harm is nu 5,5 maand. Soms in het bos of in een losloopgebied laten we hem andere honden ontmoeten en met ze spelen. Als het aan Harm ligt speelt hij met elke hond maar de meeste honden vinden hem te druk. Of tenminste dat is mijn aanname als ik kijk naar hun lichaamstaal richting hem en als ik luister naar hun baasjes die dan zeggen "hij vind puppy's maar niks". Als ik merk dat de andere hond zich begint terug te trekken of zijn grenzen aangeeft dan houd ik Harm in de gaten. Meestal wil hij gewoon doorspelen, dan roep of haal ik hem bij me, lijn hem aan en dan lopen we door. Dit is soms nog even lastig want hij vind het allemaal veel te leuk, haha maar het lukt altijd wel, soms iets sneller dan andere keren.

 

Ik heb zelf het idee dat dit hem helpt want de laatste paar weken zie ik hoe hij echt al een stuk rustiger op andere honden afgaat en eerst rustig kennismaakt en dan uitnodigt voor spel door een spelbuiging te maken of vrolijk heen en weer te springen voor de andere hond. Er zit in mijn beleving dus echt vooruitgang in, want voorheen sprong hij gelijk tegen de ander hond op zonder eerst rustig te snuffelen of uit te nodigen 

 

Bij de honden die wel ingaan op Harm zijn uitnodiging vraag ik me soms af of het echt leuk spel is. Naar mijn idee is het altijd Harm die na wat heen en weer rennen op de grond geduwd wordt. Als hij eens bovenop probeert te komen krijgt hij een grauw en wordt hij weer onderop gelegd. Als ik dit zie, zie ik na een paar keer ook vaak de staart van Harm steeds meer tussen zijn poten verdwijnen. Ook dan breek ik het spel op zoals hierboven. 

 

Maar nu komt het: ik krijg daar dus regelmatig commentaar op van andere honden eigenaren. Als ik uitleg geef of al pratend tegen Harm vertel "nou zo is het wel weer goed geweest, hij/zij wil niet (meer), kom maar we gaan verder" oid, dan wordt er vaak tegen me gezegd dat ik dat niet te vaak moet doen. Ik moet het ze vooral zelf laten regelen anders leert hij het nooit, laat hem maar eens flink gecorrigeerd worden door een andere hond. Maar ik wil dat eigenlijk helemaal niet afwachten en laten gebeuren. Nu is Harm onze eerste hond en ik merk dat ik steeds meer ga twijfelen omdat het zo vaak gezegd wordt tegen mij. Dus daarom hier de vraag: Hoe staan jullie hierin, klopt dit? Kan ik het inderdaad maar beter op zijn beloop laten, of juist niet? 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Als ik zie dat mijn hond het niet leuk vindt, of als t gewoon geen spel is breek ik t af. 

 

Het is jouw hond, als t voor jou niet meer goed voelt gewoon de mensen laten kletsen. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ik zou hem eigenlijk helemaal niet laten spelen met allemaal honden die je tegenkomt. Nare ervaringen zijn zo snel opgedaan. Het enige wat Harm op deze manier vooral gaat leren is snel voor zichzelf opkomen en zichzelf constant verdedigen. Het is zo belangrijk om de eerste maanden je pup alleen kennis te laten maken met honden waarvan je weet dat ze echt stabiel zijn, en matchen kwa energie level. 

 

Daarbij kun je ook wel eens de verkeerde hond tegen komen.  Ook ik loop wel eens in een losloop bos. Dit betekend echter niet dat elke hond maar sociaal is en wil spelen. Mijn honden zouden écht niet gediend zijn van een Harm dat op ze af loopt 'om te spelen'. En in hoeverre pikt harm deze signalen al op? Mijn honden zouden hem dus flink corrigeren als hij hun signalen negeert (wegkijken, tongelen, vermijden) en dan is het een nare ervaring voor zowel Harm, maar zeker ook voor mijn honden. Want zij hebben nu dus weer bevestiging gekregen dat het toch geen zin heeft om signalen af te geven omdat hier toch niet naar geluisterd wordt. 

 

Ik lijn mijn honden dus altijd aan bij het tegenkomen van een andere hond, ze mogen pas kennis maken als ik zie dat beide partijen hier op zitten te wachten en waarvan ik weet dat de hond stabiel en eerlijk gedrag vertoont. Vreemde honden komen niet in aanraking met mijn honden, daar zorg ik voor. 

 

Het is dus een beetje een soort specialiseer fabeltje dat honden maar met elke hond moeten spelen. Honden leren negeren of rustig benaderen is véél belangrijker. Nu is Harm nog pup. Ik weet niet welk ras het is maar als er straks een hond van 20 + kg op andere honden af stormt is dit echt niet netjes, en vooral zeer asociaal van Harm aangezien dit niet de manier is om honden te benaderen. 

 

Waar ik mij dus vooral op focus is honden negeren. Zien we een hond, lijn ik ze aan, leidt ik ze af met spelen of snoepjes. Bij mij is het leuk, bij mij moeten ze zijn, en bij andere honden hebben ze niets te zoeken zonder mijn toestemming. 

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Odin & Tex

Nee, dit is een hardnekkig fabeltje die meer kwaad dan goed kan doen voor jouw hond. Zelf ingrijpen is hartstikke goed.

 

Verder, maar dat is ander verhaal, zou ik ook mijn hond niet met elke hond laten spelen. Jij hangt ook niet bij elke vreemde om de nek, en je hond moet ook leren dat hij niet met vreemde honden om hoeft te gaan. Nu is hij nog jong, maar dit kan serieuze problemen geven naarmate je hond volwassen wordt.

 

Ook mijn honden komen niet met onbekende honden in aanraking, dat heeft ook geen toegevoegde waarde. Honden of baasjes die ik ken is anders, en dan gaat er een fatsoenlijke introductie aan vooraf.

honden page profiel DieselDiesel 3 doggies

honden foto van Diesel

Aanlijnen en door lopen zou ik doen.

 

Ik deed het trouwens ook als hij zelf opdringerig werd naar andere honden.

 

Ook heb ik hem eens 3 maanden aan de lijn gehouden omdat hij steeds richting andere honden rende als hij ze zag, ook al liepen ze een heel eind weg. 

Als ik roep wil ik gewoon dat hij komt, ook al loopt er in de verte een hele leuke hond.

Zeker met een labrador moet je goed sturen, het worden anders van die wilde brassen die op alle honden duiken.

honden page profiel CarlienCarlien

Bedankt allemaal! Weet in elk geval dat ik me van de opmerkingen dus niets hoef aan te trekken. En ik ga zelf nog eens extra nadenken en kijken hoevaak en op welke manier ik wil dat Harm met andere honden kennismaakt en eventueel speelt. Het is nu ook niet zo dat hij met elke hond mag kennismaken hoor, sowieso niet aan de lijn in de wijk, maar soms wel in het bos/losloopgebied. Als ik zie dat de andere hond aangelijnd is of wordt deed ik dat ook altijd gelijk. Maar ik realiseer me nu dat wanneer een hond losloopt dit natuurlijk niet automatisch betekent dat ze willen spelen. Dus dat is weer een leer- en aandachtspunt voor mij! Nogmaals bedankt!

honden page profiel Roy † & Oscar Roy † & Oscar 3 doggies

honden foto van Roy † & Oscar

 

Persoonlijk vermijd ik liever speeltjes met andere honden (zelfs pups). Ten eerste, ik ken die honden niet. Ik kan niet weten hoe stabiel en betrouwbaar de hond is. Ten tweede, in mijn ogen is er nog altijd het verschil als een pup met zijn broertjes en zusjes uit hetzelfde nest speelt of met wildvreemde pups van een andere ras en leeftijd... 

En wat de andere hondeneigenaars zeggen, dat maakt mij niet uit. Het is mijn taak om mijn pup te beschermen en als hij of ik iets niet fijn vinden, daar stopt het dan. 

En vraag maar anders volgende keer aan de andere honden eigenaren wat precies de honden in dit geval "zelf moeten regelen" en wat jouw pup "anders nooit leert"? Hier in de buurt loopt er een teef zonder oor.. ze heeft het ooit heel goed met een andere teef "geregeld"..  

  

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Ik denk er ook zo over wat de antwoorden zijn hierboven, wanneer je ziet dat het geen spel meer is, aanlijnen en doorlopen, niet iedere hond is gediend van een drukke hond, en je doet het goed om het te bekijken en dan in te grijpen, je ziet ook dat je hond een volgende keer rustiger is, ga zo door, ingrijpen en verder gaan, jij corrigeert en niet een andere hond.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

Ik moet het ze vooral zelf laten regelen anders leert hij het nooit, laat hem maar eens flink gecorrigeerd worden door een andere hond. "

Tsja, dit is typisch het smoesje van mensen met een onopgevoede hond. 

 

In dezelfde categorie vallen: "Hij doet niets hoor!" en "Hij wil alleen maar spelen!". Ontslaat jezelf blijkbaar van iedere verantwoording om op je hond te letten. 

 

Verder eens met bovenstaande reacties. 

honden page profiel KoekjeKoekje 3 doggies

honden foto van Koekje

Aanvullend op onderstaand, je kunt ook voorzichtig trainen dat Harm bij jou komt lopen of in ieder geval rustig doet als je andere honden in t vizier heeft.  Niet teveel verwachten in deze leeftijd, maar samen de ontmoeting tegemoetgaan, kan waardevol zijn voor jou (kunnen ingrijpen) en hem (zich laten beschermen). 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Kies gewoon een hond die je kent om mee te spelen, zoveel goede ervaringen op doen is goed, maar zomar vreemde honden zou ik nooit doen.

Ik heb een keer een echt klein pupje gebeten zien worden die moest gehecht worden, want volwassen honden zouden nooit een pup bijten zei men, nou wel dus..het is dat de pup lekker los in zijn vel zat, want ik schrok echt er werd met de pup geschud zelfs, dus nee, vertrouw niet alle honden.

En sommige honden weten niet eens hoe ze moeten corrigeren dat kan hartstikke fout gaan.

Als je een goeie stabiele hond kent waar je pup goed mee kan, dan kan je bijvoorbeeld afspreken met degene met die hond.

Verder ben jij het baasje, en als het niet goed voelt, vooral naar jezelf luisteren, beter veilig dan achteraf jezelf voor je kop slaan.

 

 

honden page profiel chay & dolcichay & dolci 3 doggies

honden foto van chay & dolci

Ik ben het ook eens met de bovenstaande reacties. Zou niet met iedere hond laten kennis maken & spelen, dit kan snel fout gaan.

 

hier mag wel gespeeld worden met vaste honden & bij honden die we ook kennen wordt er ook gewoon even gesnuffeld prima lopen we erna door.

 

Zou het ook niet zelf laten oplossen dit is zo’n fabeltje & zeggen mensen die gewoon te lui zijn voor opvoeden en niet zoveel over honden gedrag etc weten.

maar er zelf voor zorgen dat je zorgt dat je het optijd afkapt wat voor beide partijen beter is . 


hier als er een ander aankomt lijnen we aan als de hond aan de lijn zit. Is de ander los mag ze ook los blijven maar ze heeft ook niet echt oog voor  de ander en is te druk met snuffelen van geurtjes en rondjes rennen..

en zal heel zelden een keer snuffelen bij de ander en loopt dan weer door. 

Ik denk dat het Belangrijk is ook dat je je hond leert rustig te zijn, bij en naar andere honden & ook leert dat die andere honden kan negeren. 

laughing

honden page profiel CarlienCarlien

Heel fijn al die tips, daar kan ik echt weer mee verder, bedankt! Ook wel fijn om te weten dat ik al enigszins op de goede weg zat als het gaat om het afbreken en doorlopen. Harm en ik kunnen in elk geval weer stappen maken in onze training samen :)

honden page profiel RJRJ 3 doggies

liever 1 of 2 honden waar je van weet dat het goed mee samen gaat ipv met elke willekeurige hond en dan maar afwachten of het goed gaat....

honden page profiel OctaviaOctavia 3 doggies

Ik heb mijn eerste hond nog erger getraumatiseerd dan ze al was door af te gaan op mensen die me vertelden ‘dat ze het zelf maar uit moesten zoeken’. Ik vind dat echt het slechtste goedbedoelde (overigens heb ik bij goedbedoeld wel mijn vraagtekens, van dat soort straatadvies komt veel vaker voort uit betweterigheid dan dat het echt goed bedoeld is) advies dat er bestaat en ik gooi het nu ook direct de vuilnisbak in als mensen het tegen me zeggen met mijn huidige pup. Die is trouwens gelukkig prima gesocialiseerd en kan echt wel wat hebben, maar ik ga haar nog steeds geen dingen ‘zelf uit laten zoeken’. Als ik het gevoel heb dat het spel niet leuk is, kap ik het af. Als ik het gevoel heb dat het spel niet leuk gaat zijn, laat ik het niet eens beginnen. Op die manier voorkom je inderdaad slechte ervaringen en dat vind ik zelf heel belangrijk.

 

Hier in huis laat ik de oudste hond trouwens wel zelf corrigeren, die doet dat prima. Maar een hond die ik niet eens ken? Nee bedankt.

honden page profiel  Dutch Auti   :-) Dutch Auti :-) 3 doggies

honden foto van  Dutch Auti   :-)

Zowel eigen hond als die van de ander in bescherming nemen en op tijd het spel afbreken.

 

Meeste honden laten extreem ver Over hun grenzen gaan, door een jonge pup. En over enkele maanden word je pup keihard afgestraft om wat nu toegelaten word.

 

Zelf de leiding nemen Pup uit het spel halen. Als je dat consequent op tijd doet. Leert je pup er ook van. En is ook beter voor de andere hond.

 

En als je dat goed doet hoeft je pup later helemaal niet op zijn plek gezet hoeft te worden. Omdat je het als baasje goed en respect vol hebt begeleid.

 

Toevoeging: Een iets te harde verkeerd gelopen correctie, kan dan ook nog weer gevolgen hebben die je niet wilt. Zoals door zoiets de pech hebben dat je hond problemen krijgt met specifiek die hond of dat ras. Om maar even wat te noemen. Hoeft niet perse maar komt wel voor. 

 

Ik ben voor goed begeleiden. Tijdig in goede banen leiden. Al kom je op 5,5 maand een beetje laat met die vraag. Of heb je de pup pas net? 

 

 

 

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

" Bedankt allemaal! Weet in elk geval dat ik me van de opmerkingen dus niets hoef aan te trekken. En ik ga zelf nog eens extra nadenken en kijken hoevaak en op welke manier ik wil dat Harm met andere honden kennismaakt en eventueel speelt. Het is nu ook niet zo dat hij met elke hond mag kennismaken hoor, sowieso niet aan de lijn in de wijk, maar soms wel in het bos/losloopgebied. Als ik zie dat de andere hond aangelijnd is of wordt deed ik dat ook altijd gelijk. Maar ik realiseer me nu dat wanneer een hond losloopt dit natuurlijk niet automatisch betekent dat ze willen spelen. Dus dat is weer een leer- en aandachtspunt voor mij! Nogmaals bedankt! "

Even reactie op laatste punt: onze hond liep altijd los, maar wilde NOOIT spelen. Ze liep los zodat ze zelf kon bepalen hoe ze sociale interactie aanging of, meestal, uit de weg ging. Ik vond het altijd wel fijn om honden tegen te komen die ook los liepen, met wie zij 'gedwongen' werd een korte interactie aan te gaan, of dat nu signalen geven was dat ze niet wilde spelen, of gewoon elkaar negeren. Daarbij vond ik het zelf nooit een probleem als een pup eerst wat onbenullig kwam langsklungelen, maar vond ik het wél heel fijn dat een baasje dan vervolgens meteen ingreep als mijn hond aangaf niet geïnteresseerd te zijn en de pup hield niet vanzelf op.

 

Dus voor mij/ons geldt/gold eigenlijk vooral dat: als jij ook goed op de signalen van de andere honden let, kun je zelf ingrijpen als je pup het (nog) niet snapt. Dan ziet mijn hond dat haar signalen herkend worden en leert jouw pup dat ie bij die signalen moet aftaaien.

 

Dus ingrijpen = juist fijn!

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Met honden die ik vertrouw, vind ik zelden iets een probleem.

Als ik een pup hier binnenbreng, moet die écht wel tegen een stootje kunnen. Het gaat er vaak niet zo gezellig aan toe (of zo ziet het er toch uit ;) ) 

Maar honden die ik niet ken of pups waar ik geen zaken meer heb, laat ik dus niet met elkaar in contact komen. 

Mijn oude reu is fantastisch met andere honden, die laat ik wel eens samen met pups/honden van mensen die ik begeleid, net omdat hij zo relaxed en onverschillig is. Een timide pup die hem eens uit afweer een snauw geeft, gaat hij volledig negeren zonder daarop te reageren. Een opdringerige puber die denkt opa even te overmeesteren gaat hij dan wel kordaat op zijn plaats zetten.

Maar zoiets zou ik dus nooit doen met mijn andere honden en een eigen pup laat ik ook enkel maar bij honden van mensen waarvan ik volledig vertrouw op hun kennis. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Heb de rest niet gelezen maar je eigen kind laat je ook niet in mekaar rammen door een ander. Spel moet visa versa zijn. Dat je pup steeds op zijn buik ligt? Geen probleem als hij het blijft opzoeken. Zoekt ie jou op en verbergt zich? Dan loop je door. Puppy tijd is heel belangrijk voor de correcte communicatie naar andere en zeker van hond naar hond.

 

Dan heb je mensen hp-shiny Die gene die er niet van gediend is? Loop je door. Denk ook na over of je een Chihuahua ongecontroleerd wil laten spelen met bv rottweiler en dan heb je het andere eindje van riem ook nodig wink Is het te lang? Kan het tot fysieke problemen leiden, vind de rottweiler het niet zo leuk dan zit je bij de DA of erger je krijgt een zeer gefrustreerd hondje ineens omdat mens niet ingreep.

 

Goed blijven opletten op mens en dier aan gedrag.

honden page profiel CarlienCarlien

Dank weer voor de aanvullende reacties. @Aurelia, fijn om ook de andere kant te horen! Dat motiveert me wel om te blijven ingrijpen en opletten als ik denk dat het nodig is

Volgende forumvraag: mond bekijken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^