Help!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MarloesMarloes

Hallo allemaal,

Al maanden ben ik mij aan het inlezen over de aanschaf van een pup. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Als kind ben ik opgegroeid met grotere honden (Dobermann & een kruising Viszla/Ridgeback achtige). Dit vind ik dan ook fantastisch mooie honden. Echter word dit onze eerste hond in huidige gezinssituatie en weet ik niet of zo'n groot ras heel ideaal is met mijn dochter van nu 7 jaar. Daarom op zoek naar een middelmaat, het liefst kortharig en mag wel lekker actief zijn. Wij vinden dan ook de Kelpie & Basenji fantastisch. Echter ook hier vraagtekens of deze rassen heel ideaal zijn met een meisje van 7 jaar in huis en als eerste hond. Ik loop dan ook een beetje vast qua wat er 'te koop' is qua leuke rassen. Franse Bulldog, Stafford e.d. geen fan van, tenminste niet voor mijzelf, bij anderen wel. Mede omdat ik te vaak vervelende dingen hoor qua gezondheid. Daarnaast zie ik ons ook niet snel lopen met een Boomer of Labradoodle. Voor ons is het in de eerste plaats belangrijk dat de hond binnen ons gezin past. Mag wel een aanhankelijk hond zijn die graag onderdeel is van het gezin. Een hond die leerbaar is en het liefst ook open staat voor andere mensen/honden. Ik ben fulltime beschikbaar om de hond te bieden wat het nodig heeft qua beweging en uitdaging. Eén op één momenten om bijvoorbeeld iets van sport met de hond uit te oefenen is zeker een optie en lijkt mij dan ook erg leuk. Het is natuurlijk voor een heel groot deel wat je er zelf instopt, maar ben wel van mening dat karakter ook zeker iets is waar je rekening mee moet houden.  

Dit is dan ook de reden dat ik mij ook aan het oriënteren ben op het adopteren van een hondje uit het buitenland. Heb mij natuurlijk al uitgebreid ingelezen en door dierenartsen e.d. laten inlichten over de welbekende buitenlandse ziektes, socialisatie, de gruwelijke verhalen, verschillende stichtingen/organisaties enzovoort, maar zie ook hier wel wat beren op de weg. Of nou ja vind het wel gewoon heel spannend...

Asiels in Nederland kijk ik ook naar. Helaas zitten hier alleen vaak honden die niet geplaatst worden bij kinderen met de leeftijd van mijn dochter.

Ik ben dan ook nu heel benieuwd naar jullie ervaringen. Welk ras hebben jullie in combinatie met kinderen? Voor en nadelen van het ras? Leuke tips qua rassen? Betrouwbare fokkers?

Daarnaast benieuwd naar de ervaringen van mensen die een pup uit het buitenland hebben geadopteerd in combinatie met jonge kinderen. Welke organisatie(s) hebben jullie ervaring mee? Hoe is de gedrag en de gezondheid van de hond? 

Heel veel vragen en wellicht heb ik teveel eisen, maar ik wil het gewoon graag goed doen. Het is toch een commitment van (hopelijk) minimaal 15 jaar en dit moet goed voelen. 

Hoop dat jullie mij verder kunnen en willen helpen.

Groetjes! 

 

honden page profiel Nadia & MilaNadia & Mila

honden foto van Nadia & Mila

Wij hebben een mini bull terriër, maar daar zul je dan ook geen fan van zijn haha mijn zoon is 12 en helemaal gek met haar en ze vind kinderen helemaal geweldig. Een viszla is ook wel erg leuk, maar inderdaad wel groot. Een beagle?

 

 

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir

honden foto van Puck & Fenrir

Goed dat je opties open houdt en goed wil informeren voor het kiezen van een hond of ras.

Ik denk alleen wel dat je naast je eisen ook moet gaan kijken wat jij de hond kan bieden. Je noemt als voorbeeld een Kelpie, dit is dan ook precies een voorbeeld van een hond die ik echt niet zomaar bij iedereen zie. De Kelpie is een werkras en zal bijvoorbeeld echt niet genoeg hebben aan alleen wandelen en een puppycursusje. Ik snap dat je dit als voorbeeld als neer hebt gezet maar zo heb je bij meerdere rassen echt wel dat zij juist een ‘eisenpakket’ hebben. Dus vertel eens wat meer over wat je van plan bent met de hond, wat wil je ermee gaan doen? Sporten? Werken? Of wordt het echt een leuke gezinshond ? Dan kunnen mensen hier heel goed meedenken over welk ras bij je zal passen hp-smile

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Ik vond het destijds ook erg lastig. Veel rassen vond ik qua gezondheid niet oké en ik wilde ook niet zo zeer een rashonden maar gewoon een leuke hond. Slechte fok wilden we niet aan meewerken. Nederlandse asielen hadden toen ook niet veel aanbod, behalve stafford achtige en wat herders. Uiteindelijk zijn we voor een buitenlandse hond gegaan en zo'n acht jaar later zijn we nog steeds blij met haar. Verschil is wel dat we geen kinderen hebben waardoor gedragsproblemen makkelijker zijn om mee om te gaan. Onze hond was heel angstig maar dat wisten we van te voren en was een bewuste keuze. Met kinderen had ik die keuze niet gemaakt bijvoorbeeld. Er zijn overigens ook ongecompliceerde buitenlandse honden, belangrijk is wel dat de stichting eerlijk is en niet komt aanzetten met verkoop praatjes. Onze hond komt van mirtos animal project daar hebben we goede ervaringen mee. Als je voor een buitenlander gaat zou ik wel sowieso kennis maken met de hond bij een gastgezin dan kan je zelf met eigen ogen zien hoe de hond op dingen reageert en of de omschrijving een beetje klopt. 

 

Als je toch voor een pup zou willen gaan is misschien een whippet of een silken windsprite een optie? 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Als je voor een buitenlandse hond wilt gaan, kijk dan naar de honden die in de opvang zitten, dan kunnen zij zeggen, deze hond is gek op kinderen of niet.

Ik heb 2 Spanjaarden gehad, 1 heb ik nu, de eerste was geweldig met kinderen, en deze Sam, heeft neiginge om te sturen, soort schapenhoeden bij kinderen, niet bijten maar snappen. Ik zou hem niet bij een kind van 7 jaar zetten, alhoewel, als het een rustig kind is wel. Maar ik zou het niet wagen.

Daarom, er zijn genoeg stichtingen die opvanggezinnen hebben, vaak ook niet heel groot.

 

 

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik zie dat je grote rassen gewend bent.

Heb je al eens gekeken naar de grote zwitserse sennenhond?

 

Ik ken iemand met zo'n hond, ze hebben twee kleine kinderen.

Er staat en valt ook veel met opvoeding natuurlijk.

honden page profiel MarloesMarloes

" Wij hebben een mini bull terriër, maar daar zul je dan ook geen fan van zijn haha mijn zoon is 12 en helemaal gek met haar en ze vind kinderen helemaal geweldig. Een viszla is ook wel erg leuk, maar inderdaad wel groot. Een beagle?
 
  "

Ik vind Bull Terriers echt ontzettend leuke honden. Wij hebben vroeger een pup gehad. Helaas bleek deze veel problemen te hebben waardoor de dierenarts ervoor gekozen heeft om hem met 4 maanden in te laten slapen. Heel triest was dit. De Beagle heb ik ook naar zitten kijken. Dit is wellicht nog een optie. Bedankt voor het delen van jouw ervaring.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Waarom niet een Vizsla?

honden page profiel MarloesMarloes

" Ik zie dat je grote rassen gewend bent.
Heb je al eens gekeken naar de grote zwitserse sennenhond?
 
Ik ken iemand met zo'n hond, ze hebben twee kleine kinderen.
Er staat en valt ook veel met opvoeding natuurlijk. "

Ja klopt inderdaad. Ik neig daardoor ook sneller om voor een grote hond te kiezen. Het is inderdaad wat je erin stopt. De tijd om er goede dingen in te stoppen heb ik in ieder geval. Mijn dochter is absoluut niet bang voor honden, maar lijkt het toch wel wat spannend te vinden om zo'n grote hond in huis te hebben. Ik ga in ieder geval even kijken naar de Zwitserse Sennenhond. Bedankt voor uw reactie! 

 

honden page profiel MarloesMarloes

" Waarom niet een Vizsla? "

Ik heb de Vizsla nog niet helemaal uitgesloten hoor. Ik denk dat wanneer je kijkt naar de grotere rashonden de Vizsla wel erg geschikt is ook als gezinshond. Mijn dochter is absoluut niet bang voor honden, maar lijkt het hebben van zo'n grote hond in huis wel wat spannend te vinden. Daarentegen is het natuurlijk wel zo dat de pup niet meteen een volwassen formaat heeft. Ik hou de Vizsla in m'n achterhoofd.

honden page profiel MarloesMarloes

" Als je voor een buitenlandse hond wilt gaan, kijk dan naar de honden die in de opvang zitten, dan kunnen zij zeggen, deze hond is gek op kinderen of niet.
Ik heb 2 Spanjaarden gehad, 1 heb ik nu, de eerste was geweldig met kinderen, en deze Sam, heeft neiginge om te sturen, soort schapenhoeden bij kinderen, niet bijten maar snappen. Ik zou hem niet bij een kind van 7 jaar zetten, alhoewel, als het een rustig kind is wel. Maar ik zou het niet wagen.
Daarom, er zijn genoeg stichtingen die opvanggezinnen hebben, vaak ook niet heel groot.
 
 
  "

Bedankt voor het delen van uw ervaring. Ik probeer inderdaad te kijken naar of pups die al in Nederland zijn of pups die in huis bij iemand opgroeien in plaats van in één van de shelters. Via een organisatie heb ik de mogelijkheid gekregen om na de zomer een pup uit het buitenland op te vangen als gastgezin. Iedere hond is natuurlijk anders, maar dit lijkt mij voor nu een goede eerste stap om eens te ervaren hoe het in z'n werk gaat en wat je kan verwachten. Voelt goed om in eerste instantie de pup op weg te helpen naar een mooi leven en er niet meteen aan vast te zitten. Wellicht ga ik dit eerst een paar keer doen. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Ik heb de Vizsla nog niet helemaal uitgesloten hoor. Ik denk dat wanneer je kijkt naar de grotere rashonden de Vizsla wel erg geschikt is ook als gezinshond. Mijn dochter is absoluut niet bang voor honden, maar lijkt het hebben van zo'n grote hond in huis wel wat spannend te vinden. Daarentegen is het natuurlijk wel zo dat de pup niet meteen een volwassen formaat heeft. Ik hou de Vizsla in m'n achterhoofd. "

Ja dat is het voordeel van een pup, ze beginnen met een redelijk formaatje. 

honden page profiel MarloesMarloes

" Ik vond het destijds ook erg lastig. Veel rassen vond ik qua gezondheid niet oké en ik wilde ook niet zo zeer een rashonden maar gewoon een leuke hond. Slechte fok wilden we niet aan meewerken. Nederlandse asielen hadden toen ook niet veel aanbod, behalve stafford achtige en wat herders. Uiteindelijk zijn we voor een buitenlandse hond gegaan en zo'n acht jaar later zijn we nog steeds blij met haar. Verschil is wel dat we geen kinderen hebben waardoor gedragsproblemen makkelijker zijn om mee om te gaan. Onze hond was heel angstig maar dat wisten we van te voren en was een bewuste keuze. Met kinderen had ik die keuze niet gemaakt bijvoorbeeld. Er zijn overigens ook ongecompliceerde buitenlandse honden, belangrijk is wel dat de stichting eerlijk is en niet komt aanzetten met verkoop praatjes. Onze hond komt van mirtos animal project daar hebben we goede ervaringen mee. Als je voor een buitenlander gaat zou ik wel sowieso kennis maken met de hond bij een gastgezin dan kan je zelf met eigen ogen zien hoe de hond op dingen reageert en of de omschrijving een beetje klopt. 
 
Als je toch voor een pup zou willen gaan is misschien een whippet of een silken windsprite een optie?  "

Ja precies wat u zegt. Wij hoeven ook niet perse een rashond. Vind een onherleidbaar ras ook helemaal prima, dan al niet leuker, maar die ben ik hier in Nederland nog niet tegen het lijf gelopen. 

Ik probeer inderdaad te kijken naar of pups die al in Nederland zijn of pups die in huis bij iemand opgroeien in plaats van in één van de shelters. Via een organisatie heb ik de mogelijkheid gekregen om na de zomer een pup uit het buitenland op te vangen als gastgezin. Iedere hond is natuurlijk anders, maar dit lijkt mij voor nu een goede eerste stap om eens te ervaren hoe het in z'n werk gaat en wat je kan verwachten. Voelt goed om in eerste instantie de pup op weg te helpen naar een mooi leven en er niet meteen aan vast te zitten. Wellicht ga ik dit eerst een paar keer doen.

Ik ga en even kijken naar de organisatie die u net benoemd en ook even naar de rassen.

Bedankt voor het delen van uw ervaring!

honden page profiel MarloesMarloes

" Goed dat je opties open houdt en goed wil informeren voor het kiezen van een hond of ras.
Ik denk alleen wel dat je naast je eisen ook moet gaan kijken wat jij de hond kan bieden. Je noemt als voorbeeld een Kelpie, dit is dan ook precies een voorbeeld van een hond die ik echt niet zomaar bij iedereen zie. De Kelpie is een werkras en zal bijvoorbeeld echt niet genoeg hebben aan alleen wandelen en een puppycursusje. Ik snap dat je dit als voorbeeld als neer hebt gezet maar zo heb je bij meerdere rassen echt wel dat zij juist een ‘eisenpakket’ hebben. Dus vertel eens wat meer over wat je van plan bent met de hond, wat wil je ermee gaan doen? Sporten? Werken? Of wordt het echt een leuke gezinshond ? Dan kunnen mensen hier heel goed meedenken over welk ras bij je zal passen  "

Voor ons is het in de eerste plaats belangrijk dat de hond binnen ons gezin past. Mag wel een aanhankelijk hond zijn die graag onderdeel is van het gezin. Een hond die leerbaar is en het liefst ook open staat voor andere mensen/honden. Ik ben fulltime beschikbaar om de hond te bieden wat het nodig heeft qua beweging en uitdaging. Eén op één momenten om bijvoorbeeld iets van sport met de hond uit te oefenen is zeker een optie en lijkt mij dan ook erg leuk. De Kelpie was inderdaad een voorbeeld. Heb met meerdere fokkers/kelpie eigenaren contact gehad en ik denk zelf dat wij en eerst wat ervaring op moeten doen met de opvoeding van een hond en dat mijn dochter dan gewoon iets ouder moet zijn. Het is natuurlijk voor een heel groot deel wat je er zelf instopt, maar ben wel van mening dat karakter ook zeker iets is waar je rekening mee moet houden.  

honden page profiel MarloesMarloes

" Ja dat is het voordeel van een pup, ze beginnen met een redelijk formaatje.  "

Het mag ook wel tegen een stootje kunnen, zoals wij dat altijd zeggen. Het hoeft ook niet zo klein te zijn dat ik bang moet zijn dat ik er in de ochtend boven op stap haha. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Het mag ook wel tegen een stootje kunnen, zoals wij dat altijd zeggen. Het hoeft ook niet zo klein te zijn dat ik bang moet zijn dat ik er in de ochtend boven op stap haha.  "

Nee dat kan ik je niet aanraden. Ik heb een dwergkeesje in huis, dat is altijd opletten inderdaad. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Ik zie niet in waarom een grotere niet zou kunnen. Je zit alleen met dat jezelf altijd bij het uitlaten moet zijn, dus kinderarbeid in dat geval gaat niet. Wat ook wel lekker is als jezelf eens geen zin heb te wandelen. Een adoptiehond kan ook prima maar dat is soms wat meer werk aan vertrouwen opbouwen en moet in goed overleg doen met je hele gezin.

 

Heb je al op https://verhuisdieren.nl/ gekeken? Hier staan soms herplaatsers op die door omstandigheden niet meer bij het huidige baasje kunnen blijven of mensen die een de hond van een overleden familielid tijdelijk opvangen.

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Op Facebook heb je oa bewust kruisen honden en embark dekreuen Daar worden regelmatig nesten en planningen geplaatst van sport maar ook juist veel actieve huishonden nesten die geheel op karakter en gezondheid gematcht zijn.

 

Vaak zijn het twee rassen die gekruist worden voor outcross projecten.

Maar allemaal volledig getest en ook nog DNA getest op erfelijke afwijkingen.

honden page profiel Jolanda Jolanda

honden foto van Jolanda

Een witte herder? De honden die ik ken zij super lief tegen kinderen ook klein. Prima gezinshond maar wel een waar je ook genoeg mee kan doen als het gaat om beweging, sport en spel. Maar draait ook makkelijk mee in het gezin (zoals ik ze ken) 

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

Ik vind de Zwitser niet geschikt. Ja, ze kunnen met kinderen en zijn schatten van honden (als ze volwassen zijn), maar daar houdt de wensenlijst van TS wel op. 

Ze zijn over het algemeen:

Wantrouwig naar vreemden

Absoluut geen will to please 

Beperkt geschikt voor de sport; ik doe aan mantrailen en deze zomer voor het eerst waterwerk. Daar houdt de lijst eigenlijk ook wel op. 

 

Ze houden wel van beweging, maar overdrijven is ook een vak voor ze. S winters actiever, s zomers gebeurt er niet veel. 

Ze zijn geen middelmaat maar een volle 50 a 60 kilo hond

Kortharig, maar een dubbele vacht dus verhaart enorm.

 

Ben ik nou mijn eigen ras aan het afkraken? Ja, een beetje wel. De Zwitser wordt snel aangeraden, omdat ze een hoog knuffelbeer gehalte hebben. En dat zijn ze ook, mits je hun gebruiksaanwijzing hebt uitgedokterd. En geen commando's gaat lopen drillen.

 

Ze zijn niet te vergelijken met de Dobermann, Viszla of alle andere rassen die genoemd zijn. Ze horen in het rijtje Berner Sennen, St. Bernhard, Pyrenese Berghond en Deense Doggen. 

 

 

Is de Weimeraner niet iets voor jullie?

honden page profiel Jolanda Jolanda

honden foto van Jolanda

" Ik vind de Zwitser niet geschikt. Ja, ze kunnen met kinderen en zijn schatten van honden (als ze volwassen zijn), maar daar houdt de wensenlijst van TS wel op. 
Ze zijn over het algemeen:
Wantrouwig naar vreemden
Absoluut geen will to please 
Beperkt geschikt voor de sport; ik doe aan mantrailen en deze zomer voor het eerst waterwerk. Daar houdt de lijst eigenlijk ook wel op. 
 
Ze houden wel van beweging, maar overdrijven is ook een vak voor ze. S winters actiever, s zomers gebeurt er niet veel. 
Ze zijn geen middelmaat maar een volle 50 a 60 kilo hond
Kortharig, maar een dubbele vacht dus verhaart enorm.
 
Ben ik nou mijn eigen ras aan het afkraken? Ja, een beetje wel. De Zwitser wordt snel aangeraden, omdat ze een hoog knuffelbeer gehalte hebben. En dat zijn ze ook, mits je hun gebruiksaanwijzing hebt uitgedokterd. En geen commando's gaat lopen drillen.
 
Ze zijn niet te vergelijken met de Dobermann, Viszla of alle andere rassen die genoemd zijn. Ze horen in het rijtje Berner Sennen, St. Bernhard, Pyrenese Berghond en Deense Doggen. 
 
 
Is de Weimeraner niet iets voor jullie? "

Dan heb ik alleen zwitserse in mijn omgeving waarbij dat anders is. Enige wat soms lastig is, is hun behoefte om de hele roedel (gezin) bij elkaar te willen houden. Maar stuk voor stuk echt wel hele sociale honden naar mens en dier en super lief voor de kinderen in het gezin. Een ervan is de beste vriend van Abel (3 kilo) super aandoenlijk hoe hij zich daarop aanpast. Enige is idd geen middel hond dat klopt. Maar misschien is mijn mening niet helemaal gefundeerd op raseigenschappen maar de 3 die ik er ken en is dat niet een totaal plaatje. 

honden page profiel MarloesMarloes

" Op Facebook heb je oa bewust kruisen honden en embark dekreuen Daar worden regelmatig nesten en planningen geplaatst van sport maar ook juist veel actieve huishonden nesten die geheel op karakter en gezondheid gematcht zijn.
 
Vaak zijn het twee rassen die gekruist worden voor outcross projecten.
Maar allemaal volledig getest en ook nog DNA getest op erfelijke afwijkingen. "

Oh dit klinkt interessant! Heeft u wellicht de paginanaam voor mij zodat ik even kan gaan kijken? 

honden page profiel MarloesMarloes

" Ik zie niet in waarom een grotere niet zou kunnen. Je zit alleen met dat jezelf altijd bij het uitlaten moet zijn, dus kinderarbeid in dat geval gaat niet. Wat ook wel lekker is als jezelf eens geen zin heb te wandelen. Een adoptiehond kan ook prima maar dat is soms wat meer werk aan vertrouwen opbouwen en moet in goed overleg doen met je hele gezin.
 
Heb je al op https://verhuisdieren.nl/ gekeken? Hier staan soms herplaatsers op die door omstandigheden niet meer bij het huidige baasje kunnen blijven of mensen die een de hond van een overleden familielid tijdelijk opvangen. "

Wij willen onze dochter wel betrekken bij de opvoeding e.d. maar gezien haar leeftijd gaan wij hier natuurlijk het voortouw in nemen en is er (nog ;-)) geen sprake van kinderarbeid. Een grote hond blijft wel in m'n hoofd zitten  maar voor mijn dochter is een (kleine) middelmaat nu misschien leuker. 

Verhuisdieren ben ik bekend mee en ontvang ik ook mail van. Blijf hun zeker ook in de gaten houden.

Volgende forumvraag: Knoop doorhakken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^