Op reis met de hond van Hong Kong naar Amsterdam!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SebasSebas

honden foto van Sebas

Naar aanleiding van mijn BTW vraag voor het invoeren van mij hond in Nederland was gevraagd om een reisverslag te maken:

Ik heb 4 jaar in Hong Kong gewoond en 3.5 jaar geleden Harley, onze kruising tussen een herder en locale village dog ,geadopteerd (medium size, 20KG). Na 4 jaar verhuizen wij van Hong Kong naar London, met een tussenstop van een paar weken in Nederland, en de hond gaat natuurlijk mee!

 

Als eerste dachten wij een Pet Relocation agent nodig te hebben, de mensen zullen ongetwijfeld veel werk verzetten, maar met prijzen van 6.000 - 8.000 EUR (exclusief ticket voor de hond) besloten wij het op "eigen-houtje" te doen.

 

De voorbereidingen waren niet heel moeilijk. Harley moest opnieuw gechipped worden (Hong Kong gebruik het AVID systeem en niet het ISO systeem) van belang hierbij was dat zij ook opnieuw haar Rabies vaccinatie moest krijgen (tijdens of na het plaatsen van de ISO chip). Onze eigen dierenarts wilde hier niet aan meewerken (wilde dit alleen doen als Pet Relocation als tussenpersoon zou optreden), maar na een beetje speuren bleek de dierenarts om de hoek ons graag te willen helpen. Na die nieuwe ISO chip en vaccinatie duurde het ongeveer 4 dagen voor we onze nieuwe dog licence ontvingen met de bijgewerkte gegevens.

 

Wij hebben zelf het EU health certificate (verkregen via de website van de NVVA) ingevuld, het spreekt voorzichtig, je neemt de gegevens van de dog license over, en laat het health certificate controleren en aftekenen bij de dierenarts. In Hong Kong was hier een extra stap vereist, de locale autoriteit moest de handtekeningen de dierenarts nog eens verifiëren met de benodigde stempels (dit nam een dag in beslag)

 

Ticket boeken was het ingewikkeldst. Er gaan op het moment erg weinig vluchten vanuit Hong Kong naar Europa, en niet op alle vluchten is plek voor honden in het ruim. De eerste optie was Harley in te checken op de KLM vlucht als extra bagage (400 EUR), helaas bleek KLM begin april de capaciteit voor honden te hebben verlaagd van 30 honden per vlucht naar 9, wat de wachtlijst extreem lang maakte.

 

De enige optie die overbleef was om Harley als cargo te laten vliegen, dit was gelukkig mogelijk met Cathay en ik zat op dezelfde vlucht. De kosten hiervoor waren aanzienlijk hoger. Harley's ticketprijs was 42.000 HKD (ongeveer 5.000 EUR). Cathay leiden ons door het proces via de mail, wij hadden de specificaties van de bench al enkele weken voorafgaand opgezocht (en aangeschaft) zodat Harley kon "wennen". Ondanks dat ze prima thuis in de bench zat was er behoorlijk wat paniek bij het afgeven bij de Cargo Terminal. Verder werd ik twee weken voor de vlucht gebeld door Cathay Amsterdam die mij de opties heeft uitgelegd voor het import gedeelte in Nederland. Wij hebben gekozen om hiervoor een importeur waar Cathay mee samenwerkt (en gespecialiseerd is in (huis)dieren) in te schakelen (kosten 300 EUR).

 

Harley moest 4-6 uur voor de vlucht worden gebracht naar de Cargo Terminal in Hong Kong, het invullen, controleren en doorlopen van alle processen en papieren nam ongeveer een uur in beslag. Daarna volgde de 13 uur durende vlucht.

 

Ik heb 13 uur in paniek gezeten, de eerste twee uur van de vlucht was er turbulentie en ik on alleen maar denken aan hoe het met haar zou gaan in het ruim.

 

Geland in Nederland (08:00 in de ochtend) heeft de importeur Harley opgehaald bij het vliegtuig en alles verder afgehandeld. Terwijl ik stond te wachten op de bagage had ik al de eerste mail van de importeur dat zij haar gezien hadden en dat alles goed ging, gevolgd door een mail dat ze op weg was naar het kantoor van de importeur, en een mail (met foto dat ze werd uitgelaten) en dat ik haar kon komen ophalen (om 11:30 dezelfde dag).

 

Het eerste uur was ze heel erg angstig, maar dat is helemaal goed gekomen. We wonen dicht bij een groen gebied, ze vind het heerlijk om door het gras te rennen, en is inmiddels ook al gewend aan al die "enge" fietsen hier!

 

*Kanttekening is dat als we met de vlucht van KLM hadden kunnen vliegen dan was de procedure iets anders geweest. Omdat Harley dan als extra bagage had gevlogen hadden wij haar zelf op kunnen halen op Schiphol bij de bagage banden. Wij hadden dan ook zelf de douane afhandeling kunnen doen door te lopen naar "ik heb iets aan te geven". Nadeel van de "extra bagage" procedure is dat de honden in Hong Kong dan in een tijdelijke ruimte worden geplaatst. Bij de cargo procedure werd zij volledig begeleid door iemand van Cathay die gespecialiseerd is in het afhandelen van dieren, en wordt zij geplaatst in een airco ruimte terwijl ze wachten om aan boord te gaan. 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Dank voor de moeite van dit verhaal.

Wat een verhaal, wat een reis!  Hopelijk is Harley je dankbaar (!) voor alle moeite die je gedaan hebt.

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Sebas....mooi je verslag, en wat heerlijk voor je hond een goed baasje te treffen....laughing  wat en bedragen zeg om je hond mee te nemen...en mooi dat je wel een dierenarts trefte daar die je wilde helpen.

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

Jeetje Sebas, wat een verhaal. En ik snap dat je zo in de piepzak hebt gezeten, ik zou precies hetzelfde hebben gehad. Gelukkig herstelde Harley zich snel!

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Wat een gedoe allemaal Sebas maar hij is er! Neem aan dat jullie de boot of trein nemen nu naar de UK hihi.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Omg wat een toestand, en wat een hindernissen en prijzen en beslissingen te nemen. Ook nog 2x dezelfde vaccinatie. Gelukkig dat het allemaal goed gegaan is en inmiddels in Nederland genieten.

 

Ja nu maar lekker ontspannen? met de boot naar London haha.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^