Orientatie voor een geschikt ras (oerhonden/poolhonden)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NielsNiels

Goedemiddag allen,

Mijn vriendin en ik hebben vorig jaar een huis gekocht in Assen en we zijn ons ondertussen aan het orienteren op een hond.

 

We wonen in een huis van 130m2,  met een achtertuin van zo'n 8 bij 5 meter.
Dit is een tussenwoning in een rustige woonwijk.

 

We werken allebei deels thuis, waarbij we de dagen afwisselen. Zo werk ik dinsdag en woensdag op kantoor en ben ik de rest van de week thuis.

 

Wij hebben nooit eerder een hond gehad. We hebben geen kinderen (en voorlopig nog geen plannen daartoe).

 

Wel 2 katten, maine coons van bijna 1 jaar oud.

Wij zoeken een hond die:
- redelijk aanhankelijk en sociaal is, mag lekker naast ons op de bank. Mag tegen vreemden wat gereserveerder zijn maar niet aggressief. Zolang hij naar ons maar aanhankelijk is.
- Een beetje middenformaat
- Houdt van beweging, maar niet te extreem. (lees husky/border collie die het huis sloopt als ze niet genoeg bewegen/werken). Een flinke wandeling/buiten met een bal spelen oid van een uur of wat langer per dag naast de sanitaire wandelingen is prima.
- Redelijk te trainen is. Mag best een beetje eigenwijs zijn. Ik vind het leuk om me te verdiepen in het trainen van honden en zal sowieso puppycursus en eventueel vervolgcursus doen.
- Niet te blafferig is. Wij hebben een tussenwoning en willen de buren geen overlast bezorgen van de hond. Even een blaf tijdens spelen of als wij thuiskomen is natuurlijk geen probleem, maar we willen zeker geen hond die vanuit huis naar elke vreemde etc. aan het blaffen is.
- Na training los kan lopen

 

Nu ben ik zelf enorm fan van de look van oertypes/poolhonden.
Vroeger wou ik graag een shiba, maar na gelezen te hebben dat ze vaak niet erg aanhankelijk zijn, meestal niet los kunnen lopen vanwege jachtinstinct, moeilijk te trainen en drama queens zijn met bijvoorbeeld nagels knippen ben ik van dit idee afgeweken. We hebben immers al 2 katten die aan die criteria voldoen...

 

De afgelopen tijd heb ik veel gegoogeld en de Eurasier heeft de eerste plek op mijn lijst gewonnen. Deze voldoen voor zover ik gelezen heb aan al mijn criteria. Helaas zijn deze amper verkrijgbaar, de wachtlijst is maar liefst 3 jaar. Wij willen best even wachten, maar 3 jaar is wel een hele lange tijd.

 

Samojeden, ijslandse honden en finse lappenhonden vind ik ook schitterende dieren en lijken een leuk sociaal karakter te hebben. Ik lees echter wel dat deze erg blafferig kunnen zijn. Hebben mensen hier misschien ervaring met deze rassen? Zijn ze zo extreem dat de buren er gek van zullen worden, of valt het blaffen binnenshuis enorm mee?

 

Andere voorstellen voor een geschikt ras zijn van harte welkom!

 

Een labrador/golden retriever is altijd een leuk alternatief. Maar voor mij mist dan toch de "look" een beetje, vandaar dat ik me nu nog verder orienteer.

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Kijk dan ook eens, in die groep, naar de vastgotaspets. Een bere gezond ras ondanks de wat kortere poten. Geen rugproblemen ed. 

Aanhankelijk, goed trainbaar, ja, blafferig kan maar is goed af te leren, cq te voorkomen bij een consequente opvoeding, , heeft wel beweging nodig, wil graag wat doen voor de baas, in huis rustig. Wat afstandelijk naar vreemden, minimaal jacht instinct,  wel een drijver!  Een boerenerfhondje. Loslopen geen enkel probleem, totaal geen wegloper. . Als je hem ,,kwijt,, bent, staat hij bijna altijd naast je.

honden page profiel NielsNiels

Hee Ientje,

Bedankt voor de reactie. Had ze eens voorbij zien komen en het klinken als hele leuke hondjes, maar ik moet eerlijk zeggen dat de korte poten me niet echt trekken.

Daarbij lees ik inderdaad hetzelfde probleem, dat ze toch waaks zijn en van blaffen houden. Dan zou een finse lap of samojeed bijvoorbeeld nog steeds mijn voorkeur houden.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Samojeed, ga eens kijken bij fokkers van dit ras , zo krijg je toch wat meer kijk er op...wat betreft verzorging, wanneer de pup in huis is begin je al met verzorging, al is het maar met een zachte babyborstel en de oortjes inspecteren en tanden laten zien en eens aan de nagels komen dan weet je hond dat het er bij hoort, begin je daar later mee dan krijg je vaker problemen dat de hond het niet goed vind...     hier een hond die kan volgens mij niet blaffen, haha...wel als de sirene gaat hoor ik ze, aan de stembanden mankeerd ze dus niet, maar het blaffen kan je ook voor zijn .....wanneer je het op een rustige manier corrigeert dan kan je het blaffen echt indammen, en er zijn zeker honden die blaffen om alles...maar een samojeed is geen blafferd, ook de finselab heeft ook mijn voorkeur..zelf heb ik en newfoundlander, maar door de grote verzorging geen aanrader.....voor mij maakt het niets uit...laughing het karakter is wel zo fijn.

honden page profiel NielsNiels

" Samojeed, ga eens kijken bij fokkers van dit ras , zo krijg je toch wat meer kijk er op...wat betreft verzorging, wanneer de pup in huis is begin je al met verzorging, al is het maar met een zachte babyborstel en de oortjes inspecteren en tanden laten zien en eens aan de nagels komen dan weet je hond dat het er bij hoort, begin je daar later mee dan krijg je vaker problemen dat de hond het niet goed vind...      "
 
Hee Willemijn,
Bedankt. De samojeden staan ook hoog op mijn lijstje, alleen hun neiging tot blaffen is iets waar ik mijn bedenkingen bij heb. Mijn vriendin is niet zo'n fan van compleet witte honden, maar als het blaffen goed binnen de perken te houden valt, kan ik haar voor een samojeed wel overtuigen. Hetzelfde geldt dus voor de finse lappenhond.

Voor de Eurasiers hebben we contact opgenomen met de vereniging. We gaan in mei naar een "clubmatch". Deze staan meer bekend als gezelschapshonden en ook  minder blafferig, maar als er een alternatief is dat net zo geschikt is maar geen wachtlijst heeft van 3 jaar, dan zou dat mooi zijn.
 
 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

"   "

Mijn ouders hebben een samojeed gehad..een top hond, en de euraciers ken ik ook, iets meer het karakter van de duitse herder..Beiden goede honden...de Samojeed is wat meer een eenmanshond...de euraciers voor het hele gezin, en nogmaals , blaffen kan je indammen hoor...zeker zijn er honden die nergens naar luisteren, maar dat is de samojeed niet... zijn wel eigenwijs....en een samojeed heeft ook veel verzorging nodig...

honden page profiel Koert En poppy Koert En poppy

honden foto van Koert En poppy

Finse lappenhond of Zweedse lappenhond zal ik aanraden 

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Ik fok Finse Lappenhonden, en als mensen ‘ niet te blafferig ‘ op hun lijstje hebben staan dan raad ik ze eigenlijk wel af wink

 

ze slaan niet op alles aan maar tijdens enthousiasme en spel komt er zeker een hoop geluid uit. 


verder wel zelfstandig maar redelijk trainbaar. Ze kunnen aardig loslopen ( moet sommige dingen wel anticiperen). Super enthousiast naar vreemden en over het algemeen sociaal naar soortgenoten. Vind ze qua energie niveau etc ook gematigd, ze staan niet altijd aan en zijn rustig in huis (zolang ze voldoende uitdaging krijgen). 

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

541447.jpg

dit zijn mijn dames 

honden foto van Anja en Naika, Shiva en Flynn

Ik heb Oostenrijkse pinschers. Die staan te boek als blaffers maar is heel goed te trainen. Ik woon ook in een gewoon rijtjes huis dus teveel blaffen is dan niet fijn. Ze kondigen wel bezoek aan. Het is een oud boeren ras die vroeger ratten, mollen en muizen moest vangen. Het is een aanhankelijk ras voor eigen en wat gereserveerd naar vreemden. Schoft tussen de 42 en 50 cm. Ze zijn ook leergierig.

honden page profiel NielsNiels

" Ik fok Finse Lappenhonden, en als mensen ‘ niet te blafferig ‘ op hun lijstje hebben staan dan raad ik ze eigenlijk wel af 
"

Hoe erg moet ik me dit blaffen voorstellen?
Ik vind af en toe een blafje geen probleem. Tijdens het spelen ook niet en helemaal buiten als ze lekker rondrennen niet.

Maar we willen geen hond die in huis alles bij elkaar blaft en om alles aanslaat. Honden die steeds naar alle voorbijgangers blaffen bijvoorbeeld lijken ons niks en willen we de buren niet aandoen.

honden page profiel NielsNiels

" dit zijn mijn dames  "

Prachtig, vooral de linker!

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Nou heb er twee die niet naar buiten blaffen en eentje helaas wel. 

daarnaast blaffen ze dus ook echt hard bij opwinding. Als ik thuis kom, als we even spelen. Het is niet continue, maar je kan pech hebben met een exemplaar die wat meer/harder blaft. 

ik zou het dus niet als ‘ af en toe ‘ willen bestempelen. Maar meer bij bepaalde situaties.

 

maar continue blaffen in het niks hoe je bij sommige stereotypes ziet valt mee. Maar het is gewoon echt een ras wat gemiddeld meer blaft dan andere honden. 

Ook als we visite krijgen is het een paar minuten blaffen van opwinding en daarna gaan ze aan je voeten liggen smile

 

ik zou willen aanraden dat je eens mee gaat met een wandeling van de rasvereniging (flvn), dan kun je het zelf meemaken ( tientallen lappies bij elkaar, je hoort de dan al van verweg tongue-out)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

551506.jpg      Mijn hond, blaft nooit, alleen als er buitenshuis in het donker zomaar iemand aan het rommelen is aan een deur van mijn huis, meer een oergeluid dan blaffen...zijn geen blaffers, wel giga groot...de newfoundlander, een echte gezinshond.

honden page profiel NielsNiels

Dan wordt het met de finse lappen in een tussenwoning toch al snel vervelend voor de buren vrees ik dus, als ik je bericht zo lees Marijke.

 

@Marijke New foundlanders vinden we ook leuke honden. Kwamen er toevallig deze week een tegen in de wijk. Heel lief beest. Maar ons indd wat te groot.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

In de wijk Kloosterveen woont een gezin met een Eurasier. 3 jaar lijkt lang maar het is t wachten wel waard! Soms komt er ook wel eens een herplaatser voorbij.

 

Een Samojeed kan ook maar die kunnen weer minder goed alleen zijn.

 

Misschien toch ook eens bij de windhondengroep kijken? Die zijn binnen rustig als ze genoeg beweging krijgen.

 

Een andere optie is de Elo, maar moeilijk aan te komen.

 

Deze bijvoorbeeld

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Dat klopt, Niels, een teefje wat ik heb is al heel snel een 75 kilo....laughing   en zijn beerachtig en inderdaad heel groot...

honden page profiel NielsNiels

" In de wijk Kloosterveen woont een gezin met een Eurasier. 3 jaar lijkt lang maar het is t wachten wel waard! Soms komt er ook wel eens een herplaatser voorbij.
 
Een Samojeed kan ook maar die kunnen weer minder goed alleen zijn.
 
Misschien toch ook eens bij de windhondengroep kijken? Die zijn binnen rustig als ze genoeg beweging krijgen.
 
Een andere optie is de Elo, maar moeilijk aan te komen.
 
Deze bijvoorbeeld "

Bedankt voor de tip Kees! Wij wonen zelf ook in Kloosterveen, dus dat kan nooit ver weg zijn!

De gladharige versie van de elo/chebo klinkt ook erg leuk. Deze kende ik nog niet. Klinkt erg vergelijkbaar met eurasiers.

Windhonden ben ik bekend mee. Een vriend van me wil waarschijnlijk een galgo adopteren. Maar mijn vriendin en mij trekt het uiterlijk allebei niet en windhonden hebben toch een enorm jachtinstinct.

Wat betreft de samojeed, er is hier meestal wel iemand thuis. Het komt bijna niet voor dat mijn vriendin en ik tegelijk op kantoor werken, ook nu de kantoren weer volledig open zijn. Tuurlijk zal de hond af en toe even alleen thuis moeten zijn, maar ik denk dat dit met training en geduld opgebouwd kan worden? Het blaffen blijft mijn grootste nadeel. Ik zal op fb eens vragen in samojeden groepen hoe anderen dat ervaren.

 

@Willemijn haha die hond is bijna 15kg zwaarder dan mijn vriendin. Dat durft ze niet aan denk ik 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Laekense herder? Alleen kom je met geen enkel ras van beweging af tongue-out Dat is echt geheel karakter afhankelijk en meestal niet.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

" Bedankt voor de tip Kees! Wij wonen zelf ook in Kloosterveen, dus dat kan nooit ver weg zijn!
De gladharige versie van de elo/chebo klinkt ook erg leuk. Deze kende ik nog niet. Klinkt erg vergelijkbaar met eurasiers.
Windhonden ben ik bekend mee. Een vriend van me wil waarschijnlijk een galgo adopteren. Maar mijn vriendin en mij trekt het uiterlijk allebei niet en windhonden hebben toch een enorm jachtinstinct.
Wat betreft de samojeed, er is hier meestal wel iemand thuis. Het komt bijna niet voor dat mijn vriendin en ik tegelijk op kantoor werken, ook nu de kantoren weer volledig open zijn. Tuurlijk zal de hond af en toe even alleen thuis moeten zijn, maar ik denk dat dit met training en geduld opgebouwd kan worden? Het blaffen blijft mijn grootste nadeel. Ik zal op fb eens vragen in samojeden groepen hoe anderen dat ervaren.
 
@Willemijn haha die hond is bijna 15kg zwaarder dan mijn vriendin. Dat durft ze niet aan denk ik 
  "

Samojeed heeft ook een licht jachtinstinct......maar is wel in toom te houden.....ja Ozjin is ook heel wat zwaarder dan ik ben en ik ben  maar een klein iemand, hahaha ....maar dat weet de hond niet....laughing

honden page profiel NielsNiels

" Laekense herder? Alleen kom je met geen enkel ras van beweging af Dat is echt geheel karakter afhankelijk en meestal niet. "

Hoef niet van beweging af te komen hoor! Ik vind wandelen leuk en het lijkt me heerlijk om te wandelen met de hond. Ik heb alleen mijn bedenkingen bij de wat extremere rassen als border collies en huskys waarvan je toch vaak leest dat ze dingen gaan slopen of gedragsproblemen krijgen als ze niet constant gestimuleerd worden/erg veel beweging krijgen.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Daarom dacht ik niet direct aan een poolachtige bij je verhaal. Dit herder soort heeft erg veel aandacht voor de baasje, is sociaal maar wel op een geserveerde manier. Ze leren erg makkelijk maar moeten wel vermaakt worden met lange wandelingen.

honden page profiel NielsNiels

" Daarom dacht ik niet direct aan een poolachtige bij je verhaal. Dit herder soort heeft erg veel aandacht voor de baasje, is sociaal maar wel op een geserveerde manier. Ze leren erg makkelijk maar moeten wel vermaakt worden met lange wandelingen. "
Haha wij zijn moeilijk met smaak denk ik. Met de meeste nederlandse/belgische herders heb ik niks. Zwitserse witjes en groenendaelers vind ik wel gaaf, maar die vindt vriendinlief dan weer niks.
Een schotse collie staat ook hoog op mijn lijstje.. maar ook daarvan zei mijn vriendin nee. Iets met een te smalle kop voor hoe breed ze lijken door de vacht

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Je vriendin wilt dus iets korter haar en stoerder hoofd, misschien dat je vriendin eens kan beschrijven wat ze aan karakter wilt of uiterlijk? Ik geloof niet zo zeer dat je kunt fokken op karakter hoor maar wel wat de ouderdieren en het huishouden aan gedegen fokkers mee kan geven aan basis. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan en ook kan terug vallen op de fokker zelf wink

 

Dit is trouwens een mooi begin punt aan info https://www.licg.nl/honden/rasgroepen/ Staat nog veel meer op trouwens aan info.

honden page profiel Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus

honden foto van Kiki met Harley D. & Pampus

Hey niels, heb je al eens gekeken naar de samojeed?

 

O zie dat die al genoemd is, maar wellicht wel een idee. Vind 'm aardig op je verhaal aansluiten. Anders eens met een rashonden dag van de samojeed mee lopen en met verschillende eigenaren babbelen?

honden foto van Kiki met Harley D. & Pampus

O en de ijslandse herder! Echt hele leuke sociale honden. 

honden page profiel NielsNiels

" Hey niels, heb je al eens gekeken naar de samojeed?
 
O zie dat die al genoemd is, maar wellicht wel een idee. Vind 'm aardig op je verhaal aansluiten. Anders eens met een rashonden dag van de samojeed mee lopen en met verschillende eigenaren babbelen? "

Staat inderdaad hoof op de lijst! Ik heb ondertussen op een fb samojeden groep gevraagd hoe het met blaffen zit. Ik ben benieuwd wat voor reacties daar op komen.

honden page profiel NielsNiels

" O en de ijslandse herder! Echt hele leuke sociale honden.  "

Ook aan gedacht! Helaas lees ik in de beschrijvingen dezelfde kanttekening als bij samojeden en finse lappen: blafferig.

Verder lijken die drie rassen me echt top.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Niels? Blaffen iets wat elke hond doet en ja ook die van mij op mijn profiel foto, hihi. Je kunt het blaffen of te terwijl aanslaan? Verminderen door correct te trainen, door te laten zien dat een ander gedrag meer gewenst is en meer oplevert voor je hond, positief voor je hond. Tijd vergt tijd en toewijding.

 

Rassen wat dat betreft? De ene heeft bariton en de ander heeft een sopraantje aan stemgeluid wink

 

 

honden page profiel NielsNiels

" Niels? Blaffen iets wat elke hond doet en ja ook die van mij op mijn profiel foto, hihi. Je kunt het blaffen of te terwijl aanslaan? Verminderen door correct te trainen, door te laten zien dat een ander gedrag meer gewenst is en meer oplevert voor je hond, positief voor je hond. Tijd vergt tijd en toewijding.
 
Rassen wat dat betreft? De ene heeft bariton en de ander heeft een sopraantje aan stemgeluid
 
  "

Dat is natuurlijk zeker waar, maar ik kan me toch voorstellen dat er daarin flinke verschillen zijn tussen rassen, vandaar dat ik me nu goed in wil lezen, om in ieder geval een weloverwogen keuze te maken op basis van ervaringen van anderen. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Bullterrier en kinderen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^