Misselijkheid

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Heeft iemand toevallig tips voor iets dat je een hond kan toedienen bij misselijkheid? Het gaat hier echt om 'acute' misselijkheid dus ik ben echt op zoek naar iets wat ik direct kan toedienen en wat ook snel werkt. 

 

Zo af en toe krijgt Scotty schijnbaar uit het niets een soort aanval van misselijkheid. Hij geeft dan niet over, zelfs niet als het lamg aanhoudt, maar gaat smakken, kwijlen, overdreven slikken en de vloer aflikken en wilt dan supergraag naar buiten om een zooitje gras te eten. Het gebeurt (of gebeurde, nu toch 2 keer in 2 minder dan 2 weken) zo weinig en zonder dat ik echt een reden kan vinden dat ik twijfel om naar de dierenarts te gaan omdat ik niet weet of ze er wat mee kunnen.

 

Gras eten helpt wel, en ik zie er niet echt een probleem in, maar aangezien het meestal 's avonds laat of 's nachts gebeurt wilde ik toch eens zoeken naar iets wat ik gewoon in huis kan halen en kan toedienen wanneer nodig. Hij wilt als hij misselijk is echt niks eten dus iets wat gekauwd moet worden is ook geen optie helaas.

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

Hier had onze hond het ook. Zij was intolerant geworden voor kip. Een tijd later kwamen hier meer diersoorten bij. Idd gras eten, veel smakken, likken om haar bek, stinken uit haar bek. 

 

Na veel onderzoeken is dit er toen uit gekomen (echo, rontger en bloedonderzoeken).

 

Veranderd van voeding en het probleem was zo over..

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

Misschien dat je bij de DA maagzuurremmers kan krijgen? Misschien dat dat helpt. Dat kregen wij hier toen voor geschreven. Het onderdrukte alleen wel het probleem, wij kozen er voor om er mee te stoppen en onderzoeken te laten doen.

honden page profiel NenaNena 3 doggies

Hoi, onze Bo had het ook. Ze heeft de hele vloer lopen af te likken. Smakken. Het was 1 x zo erg dat ik bang was dat ze een maagkanteling zou hebben. Gras eten, niet normaal. Da was toen dicht en spoedarts zei dat het best tot de volgende dag kon wachten. Aangekeken, de hele nacht niet geslapen. Ze bleef maar kokhalzen. 

We zijn overgestapt op andere brok. Ze eet alleen nog wel graag gras zonder zichtbare reden.

Wij hebben haar wel laten onderzoeken. Zeker bloedonderzoek, om medische kwalen uit te sluiten. Maar kwam niks uit. 

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

" Misschien dat je bij de DA maagzuurremmers kan krijgen? Misschien dat dat helpt. Dat kregen wij hier toen voor geschreven. Het onderdrukte alleen wel het probleem, wij kozen er voor om er mee te stoppen en onderzoeken te laten doen. "

Hij krijgt nu brok en rauw (in verschillende smaken) maar hij had het ook al toen hij alleen nog brok at (ook verschillende merken en smaken), en omdat het heel sporadisch maar is (voor deze week zaten er echt meerdere maanden tussen) en ik nog steeds geen verband heb kunnen ontdekken betwijfel ik een voedselintolerantie. Plus dat het eerlijk gezegd momenteel financieel niet zo lekker gaat (door onvoorziene omstandigheden natuurlijk), en Scotty is wel verzekerd, maar die 20% eigen risico is toch nog best wat, zeker als je een hele zooi onderzoeken moet laten doen. Maar ik was toch al van plan om de DA even te bellen voor advies. Wel gemaild al, maar geen reactie gehad.

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

" Hoi, onze Bo had het ook. Ze heeft de hele vloer lopen af te likken. Smakken. Het was 1 x zo erg dat ik bang was dat ze een maagkanteling zou hebben. Gras eten, niet normaal. Da was toen dicht en spoedarts zei dat het best tot de volgende dag kon wachten. Aangekeken, de hele nacht niet geslapen. Ze bleef maar kokhalzen. 
We zijn overgestapt op andere brok. Ze eet alleen nog wel graag gras zonder zichtbare reden.
Wij hebben haar wel laten onderzoeken. Zeker bloedonderzoek, om medische kwalen uit te sluiten. Maar kwam niks uit.  "

Hij heeft het op meerdere verschillende brokken, verschillende merken en smaken rauw en nu brok en rauw al gehad helaas

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Vandaag is eigenlijk wel een mooi voorbeeld. Hij heeft vandaag voor zover ik weet precies hetzelfde gegeten als gisteren, brok met hetzelfde natvoer, dezelfde snoepjes tijdens de wandeling, dezelfde kauwsnack en dezelfde smaak kvv, en waar hij gister direct na het avondeten misselijk werd is er vandaag niks aan de hand.

En de vorige keer werd hij veel later op de avond pas misselijk na het eten van een stukje croissant.

Er zijn ook keren geweest dat er niet eens eten in het spel was, hij werd gewoon uit het niks misselijk.

 

Vandaar dus dat ik opzoek ben naar iets wat per direct tegen misselijkheid gegeven kan worden in plaats van langetermijnoplossingen. Ik ga sowieso even de DA bellen voor advies, maar ik betwijfel of ze er wat mee kunnen als ik zeg "m'n hond was gisteravond even misselijk, en een half jaar geleden ook al een keer maar hij heeft niet overgegeven" hp-sleephappy

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Teun hoor ik met name 's nachts wel eens smakken , soms helpt het als ik een sneetje brood geef.

Een vriendin wist te vertellen dat een theelepel honing goed zou werken. Heb ik zelf nog niet geprobeerd.

Ik kwam nog wel een oud topic tegen over wat te doen bij misselijkheid.

https://www.hondenpage.com/hondenforum/149276/wat-helpt-tegen-misselijkheid

 

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Odin & Tex

Ben je bekend met lickfits? Dat is een fenomeen dat veel voorkomt bij Grote Zwitsers. Ik heb het zelf nog nooit gezien, maar ik ken het vanuit de rasvereniging.

 

Het is precies wat jij beschrijft. Ze likken zich helemaal suf van de spontane misselijkheid. Wat veel baasjes doen is even naar buiten en ze gras laten eten. Het zakt dan snel weer. Er kan geen lichamelijke oorzaak gevonden worden. 

 

Er is veel discussie waar het door komt en er is een theorie (theorie!) dat het mogelijk aan het voer ligt. Dat er iets is wat niet lekker valt. 

 

Verder kan ik je niet helpen, sorry. Vervelend voor jou en Scotty!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Geef eens een stuk banaan als je hond misselijk is, je moet ze wel in huis hebben natuurlijk...vaak helpt het.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Kijk uit met gras eten, jaarlijks worden honden geopereerd door proppen gras in darmen. Gras verteerd niet, komt er normaal ook wel weer uit als je hond een paar sproetjes eet.

, maar bij misselijkheid kan heel veel gras geraasd worden en dat kan behoorlijke proble,en geven. Kijk dan ook uit, ik merkte dat hier dan zelfs draadjes en labeltjes van speelltjes of kleding en dat soort dingen gegeten worden en vooral draadjes en lintjes kunne hele nare gevolgen hebben.

Voor mensen is gember een goed middel tegen misselijkheid, maar ik weet niet of een hond er tegen kan, dus wel even nakijken

 

Het kan zijn dat je hond een te lege maag heeft en last heeft van maagzuur.......? Laat het eens nakijken bij de dierenarts. Probeer inderdaad of hij iets wil eten, beschuit,  stukje brood, 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Ik zou er een dierenarts naar laten kijken maar het klinkt als een maagprobleem. Ik zou er niet te veel mee doorlopen want maagpijn en misselijkheid is best vervelend voor je hond.  Zelf zit mijn hond afentoe aan een kuur maagzuurremmers van een maand. Die zijn niet heel duur en werken snel.  Een maagonderzoek is wel wat duurder en raad ik zeker aan als de problemen blijven. En bij mijn hond werkt het toch het beste om het bij 1 type voer te houden. Zeker mix brok vers trekt ze slecht. 

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

Bij sara was er ook geen pijl op na te trekken. Het heeft ruim een jaar geduurd daardoor voordat we wisten wat het probleem was. 3 dierenartsen verder. Sara moest soms wel spugen, maar soms ook dagen niet. Dan wel misselijk, dan weer niet. Ze kreeg elke dag het zelfde... volgens mij had dat met het verteren te maken. Misschien dat je in iedergeval kip, rund kunt vermijden? Kijken of het iets opleverd?

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Ik reageer even snel op iedereen tegelijk, bedankt voor de reacties!

 

@Bulleke bedankt voor het topic, die had ik nog niet gevonden! Sneetje brood gaat 'm helaas niet worden, hij neemt op zo'n moment echt niks aan behalve gras.

 

@Odin & Tex lickfits is een term waar ik nog niet van had gehoord, maar ik ga er even op zoeken want het klinkt precies als wat Scotty doet. Gras eten helpt inderdaad eigenlijk prima hoor, het vervelende is alleen dat ik nu echt midden in de stad woon, in een woonwijk/erf met echt nauwelijks groen, dus het type gras (want het moet wel het goeie gras zijn natuurlijk) is moeilijk te vinden, én het gebeurt meestal 's avonds laat en 's nachts. Dan lopen we de héle wijk door op zoek naar hier en daar een plukje gras dat onder een heg vandaan groeit. Ik ga er evengoed met 'm uit hoor, ik heb het er voor over, het is alleen een beetje inconvenient hp-sleephappy

 

@Willemijn banaan neemt hij helaas al niet eens aan als hij niet misselijk is, en als hij wel misselijk is neem hij niet eens zijn favoriete snoepjes meer aan

 

@ientje hij heeft het ook gehad vlak na z'n avondeten dus een lege maag is het zeker niet, en behalve gras eet hij op dat moment niks helaas. Gember is geloof ik wel goed voor honden, maar of dat misselijkheid tegengaat weet ik niet. Maar het is wel het proberen waard!

 

@Klara het probleem is dat het (nog) geen aanhoudende klachten zijn. Vorig jaar heeft hij het over het hele jaar 3x gehad, lijkt me sterk dat een DA daar wat mee doet. Maar ik bel ze sowieso om advies, misschien dat zij kets tegen misselijkheid hebben, en als ze het de moeite waard vinden laat ik 'm gerust onderzoeken. Het voer lijkt me niet het probleem. Hij heeft het op alle soorten voer al wel een keer gehad.

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

" Bij sara was er ook geen pijl op na te trekken. Het heeft ruim een jaar geduurd daardoor voordat we wisten wat het probleem was. 3 dierenartsen verder. Sara moest soms wel spugen, maar soms ook dagen niet. Dan wel misselijk, dan weer niet. Ze kreeg elke dag het zelfde... volgens mij had dat met het verteren te maken. Misschien dat je in iedergeval kip, rund kunt vermijden? Kijken of het iets opleverd? "

We hebben al wel bloedonderzoek laten doen om te kijken of hij een voedselallergie had i.v.m jeuk, daar kwam toen niks uit (bleek omgevingsallergieën te zijn). Zou die test ook intoleranties aantonen of is dat een heel ander onderzoek?

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

" We hebben al wel bloedonderzoek laten doen om te kijken of hij een voedselallergie had i.v.m jeuk, daar kwam toen niks uit (bleek omgevingsallergieën te zijn). Zou die test ook intoleranties aantonen of is dat een heel ander onderzoek? "

Het is geen allergie. Bij ons kon daardoor dat onderzoek niet. Ze hebben bij ons bij de röntgen gezien dat haar maag darm wand wat verdikt was. Uit het bloedonderzoek bleek dat ze geen ontstekingswaardes had, wel een leverwaarde die niet helemaal goed was. Deze zorgt voor vertering. Vandaar dat ze hier aan dachten. Mocht het veranderen van voeding niet helpen, dan moesten er kijkoperaties enz gedaan worden. Na een week was er niks meer van misselijkheid bij haar te zien. Wij waren over gegaan op lam van acana aangezien sara vers vlees weigert. Ook kreeg ze gestoomd vlees van renkse. Inmiddels zit ze al lang op orijen thundra brokken met carnilove wild vlees.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Voedselallergie is niet aan te tonen met bloedonderzoek, wel omgevingsallergie. Overg3voeligheid voor wat dan ook is slecht aan te tonen ., Voedselallergie is door eliminatie , uitsluitingen van bepaalde dingen aan te tonen. Maar als jij zegt, soms maar drie x per jaar, dan is het dat niet. Want voedselallergie, dan is het continue last als hij het product binnen krijgt waar hij niet tegen kan.

Als homeopathie kan ik je ipecacuanha d6 aanraden, eerste hulpmiddel bij misselijkheid, mits er geen voedselvergiftiging is. Eenmalig geven, helpt het, is het goed, niet meer geven tot een volgende keeer, , helpt het niet, dan nog een keer geven en stoppen, want homeopathie helpt direct of niet.

honden page profiel Kimeta Kimeta 3 doggies

honden foto van Kimeta

Ik zou gaan onderzoeken waarom hij misselijk wordt. Dat gebeurd nl niet zonder reden.

Je kan eens kijken of er allergieen zijn waar je hond niet zo goed tegen kan?!

Maar het kan ook zijn dat er dan bv niks in zijn maag zit?!
Hoe vaak krijgt jouw hond eten?!

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

" Voedselallergie is niet aan te tonen met bloedonderzoek, wel omgevingsallergie. "

Er is tegenwoordig ook bloedonderzoek te doen voor voedselallergie hoor, van dezelfde 'fabrikant' die ook de test voor omgevingsallergieën doet. Het is niet 100% betrouwbaar nog, maar omdat er bij Scotty zo'n 7 allergieën voor pollen en grassen uit de omgevingsallergieën-test kwamen konden we er wel vanuit gaan dat het geen voedselallergie was.

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

" Ik zou gaan onderzoeken waarom hij misselijk wordt. Dat gebeurd nl niet zonder reden.

Je kan eens kijken of er allergieen zijn waar je hond niet zo goed tegen kan?!

Maar het kan ook zijn dat er dan bv niks in zijn maag zit?!
Hoe vaak krijgt jouw hond eten?! "

Ik heb al meerdere keren in het topic verteld dat het én onregelmatig en sporadisch voorkomt, soms zit er 6 maanden tussen waarin hij hetzelfde voer eet, én dat hij het ook wel eens vlak na iets eten heeft gehad, dus een lege maag is het niet, én ik heb ook al gezegd dat er voor voedselallergieën een test is gedaan. Overgevoeligheid wellicht dan niet, maar allergie wel.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" We hebben al wel bloedonderzoek laten doen om te kijken of hij een voedselallergie had i.v.m jeuk, daar kwam toen niks uit (bleek omgevingsallergieën te zijn). Zou die test ook intoleranties aantonen of is dat een heel ander onderzoek? "

Nee, een allergietest een atopie is alleen voor allergenen, een voedselintolerantie doet men met een eliminatie dieet.     Ik heb dat gedaan voor ogin, als eerste een eliminatie dieet van zes weken, daar kwam niets uit..daarna de allergie atopie allergenen test laten doen...in lelystad is het bloed onderzocht en bleek een atopie voor de omgeving te zijn, daar kan dan een behandeling  mee starten...

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti 3 doggies

honden foto van  Dutch Auti

" Hij krijgt nu brok en rauw (in verschillende smaken) maar hij had het ook al toen hij alleen nog brok at (ook verschillende merken en smaken), en omdat het heel sporadisch maar is (voor deze week zaten er echt meerdere maanden tussen) en ik nog steeds geen verband heb kunnen ontdekken betwijfel ik een voedselintolerantie. Plus dat het eerlijk gezegd momenteel financieel niet zo lekker gaat (door onvoorziene omstandigheden natuurlijk), en Scotty is wel verzekerd, maar die 20% eigen risico is toch nog best wat, zeker als je een hele zooi onderzoeken moet laten doen. Maar ik was toch al van plan om de DA even te bellen voor advies. Wel gemaild al, maar geen reactie gehad. "

Misschien toch eens goed bijhouden wat je hond op welke dag binnen krijgt. En wat hij heeft gehad als het zich voor doet. 

 

Je kan de dierenarts vragen wat je voor de misselijkheid kan geven. Maar je moet je wel realiseren dat het onderdrukking van een klacht is en geen oplossing om de oorzaak uit de wereld te helpen.

 

Verder is niet elke spijsvertering geschikt voor zoveel verandering steeds. 

 

Bij rauw is wisseling van dier wel belangrijk en indien niet compleet is er aanvulling nodig. 

 

Laar de brok zou ik dan stabiel houden. Ook omdat je met de huidige voorwijze niet zult kunnen achterhalen wat de exacte oorzaak is.

 

En gezien de signalen die hij geeft voelt hij zicht dan toch echt heel beroerd

 

Je kan zelf al heel veel doen door stabiel voeren n observeren. Alles bijhouden. Wat er wanneer word gegeten etc. Granen uitsluiten zien wat dat oplevert. Vervolgens dieren uitsluiten.

 

Wijst dat niet aan waar het probleem zit kun je testen doen, maar veelal word een illuminatie dieet geadviseert vaak vooraf gegaan aan 6 weken of een maand of 2 of zo enkel hypo allergeen voer en geen extra's om eerst de boel tot rust te brengen.

 

 

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

" Nee, een allergietest een atopie is alleen voor allergenen, een voedselintolerantie doet men met een eliminatie dieet.     Ik heb dat gedaan voor ogin, als eerste een eliminatie dieet van zes weken, daar kwam niets uit..daarna de allergie atopie allergenen test laten doen...in lelystad is het bloed onderzocht en bleek een atopie voor de omgeving te zijn, daar kan dan een behandeling  mee starten... "

https://nextmune.com/nl/product/next-food-reactivity-test/ deze hebben wij laten doen. Zoals ik al zei, het is niet 100% betrouwbaar, maar geeft wel een goeie indicatie, aldus mijn dierenarts. Maar bij Scotty kwam (en komt) de jeuk duidelijk van de omgevingsallergie.

 

Intolerantie weet ik inderdaad niet, maar dat geeft geen jeuk. Daar gaat het gelukkig ook niet om. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat hij het met een intolerantie véél vaker zou hebben, aangezien hij zeker kip en rund dagelijks eet. Voorlopig vind ik de 'lickfits' die Odin & Tex voorstelde het meest overeenkomen, ook met wat ik heb gevonden op google.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Vertering van vlees vraagt iets anders van de maag dan verteren van brok. Bij veel honden gaat het prima om beide door elkaar te voeren. Maar niet bij alle. Mijn hond produceert dan te veel maagzuur waardoor ze misselijk wordt en na een tijdje zelfs  last kreeg van haar luchtpijp. Ik ben toen 2 maanden alleen vers gaan. voeren en twee maanden alleen brok. Bij dat laatste verdween de misselijkheid grotendeels. Dus overgestapt naar brok. Haar maag blijft wel gevoelig dus ze heeft nog steeds afentoe last en dan krijgt ze een kuurtje.

honden page profiel Kimeta Kimeta 3 doggies

honden foto van Kimeta

" Ik heb al meerdere keren in het topic verteld dat het én onregelmatig en sporadisch voorkomt, soms zit er 6 maanden tussen waarin hij hetzelfde voer eet, én dat hij het ook wel eens vlak na iets eten heeft gehad, dus een lege maag is het niet, én ik heb ook al gezegd dat er voor voedselallergieën een test is gedaan. Overgevoeligheid wellicht dan niet, maar allergie wel. "

 



Succes!!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Het middel okugest uit het andere topic heb ik vroeger bij misselijkheid genomen voor mezelf het werkte heel goed. Voor een hond zou ik dan de kindigest geven.

 

Misschien regelmatig ook wat spinazie door zijn voer doen, en wat geraspte gember, is iets wat ik zou overwegen.

 

En verder idd proberen of er een oorzaak gevonden kan worden. Ook al heeft hij geen voedselallergie, is voeding toch belangrijk. Ik ben bang dat in veel hondenvoeding, vers of brok toch iets zit waarop gereageerd kan worden. Misschien ook een goed idee om eens uit te proberen of voer met wat lager eiwitgehalte iets brengt. Liefst dan ook biologisch.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Kindigest, dat raadde mijn dierenarts ook aan bij maagdarm problemen. Ik zocht dat vanmorgen maar kon er niet opkomen.

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Kindigest/Okugest ga ik eens proberen, bedankt! Gember ga ik ook eens halen, en ook maar weer yoghurt (Griekse 0% vet). Dat kreeg hij altijd 1x per week een paar eetlepels op een likmat, maar vorige keer met de boodschappen vergeten.

honden page profiel AnkeAnkegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Anke

Ja kan ook de dierenarts vragen of ze je een tabletje willen meegeven. Zodat je iets in huis hebt als hij zich plots niet lekker voelt.

Volgende forumvraag: Welk tuig Vizsla
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^