1000 en één vragen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ScrappyScrappy

Oh-my-god! Wij hebben sinds afgelopen zaterdag onze eerste pup (nu 8 weken en 2 dagen oud). Het is een kruising Markiesje/Kooiker geworden. De eerste paar dagen vond ik nogal heftig door het slaapgebrek (ik mag zelf 's nachts graag het plafond bekijken, dus dat helpt niet), maar na de eerste "paniek aanvallen" van mijn kant; hebben we hier wel goed aan gedaan? Oh nee ons leven is voorbij! etc. Ben ik nu toch wel een beetje verliefd op onze kleine Pablo.

Maar nu doen we vast alles verkeerd (dat is ongeveer altijd mijn eerste aanname). Alle 1001 vragen hier plaatsen gaat wat ver, maar de meest prangende vragen wil ik hier wel graag even kwijt.

Bench-training: ik lees hier, in mijn ogen, tegenstrijdige zaken over. We moeten Pablo in de bench zetten, even alleen laten, en er weer uit laten. Nog voordat hij begint te piepen. Anderzijds; als hij piept moet je hem er niet uit laten. Nou als meneer eenmaal begint met piepen houd hij niet op. Als de oplossing is hem een uur laten schreeuwen tot hij omvalt dan prima, maar ik snap dat dat niet de manier is.

Hij zou ook moeten slapen in de bench, maar hij doet dat liever op de bank of nog liever op schoot. Aangezien Pablo de eerste 3 dagen heel weinig heeft geslapen in de bench (alleen heel kort 15-20 minuten en dan weer 40 minuten wakker gedurende de hele dag) laten we hem nu maar op de bank slapen. Slapen op de bank gaat goed en 's nachts in de bench (naast bed) ook. De rust in huis is zo al wel een stuk beter. Met Pablo op de bank kan ik nu ook even wat anders doen (zoals hier het forum mijn hart luchten) en wat ons betreft mag hij altijd op de bank blijven, ook als hij straks volwassen is.

In hoeverre is het erg, voor de pup, dat mijn vriendin (bijna) de hele avond met hem op schoot zit, danwel naast ons ligt op de bank?

De bench moet leuk zijn, maar hij moet wel alles in de bench doen? Kortsluiting in mijn hoofd.

Plassen: in de nacht gaat het best wel goed. Om de lieve vrede te bewaren leggen we hem in de bench met een trainingsmat. Daar zit 's ochtends wel een kleine plas in, maar verder gaat het tot een uur of 6 best goed. Overdag gaat het nog wel eens mis en hebben we ongelukjes. Hij geeft het, voor ons, nog niet duidelijk genoeg aan wanneer hij moet. Soms tijdens het spelen loopt het ineens. We pakken hem meteen op en de plasrem lijkt te werken, maar als we hem in de tuin zetten plast hij niet verder. Nee dan plast hij weer liever zodra hij 10 minuten binnen is.

Schema's: hartstikke leuk en als lichte autist vind ik ze fantastisch. Alleen het lijkt niet met onze pup te kloppen. Op gezette momenten verplicht slapen is geen optie. Gewoon laten spelen totdat hij moe wordt. 2 uur aan 1 stuk slapen lukt hem overdag niet, dus dat hoeven we ook niet te proberen.

Verjaardag: zaterdag hebben we een verjaardag. Goed half uur rijden. Ik denk dat hij dat wel aan kan. Verstandig? Te snel? Naar het winkelcentrum gisteren ging prima. Veel indrukken en Pablo kwam lekker moe terug.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Bench-training: Hij zou ook moeten slapen in de bench, maar hij doet dat liever op de bank of nog liever op schoot. Slapen op de bank gaat goed en 's nachts in de bench (naast bed) ook. De rust in huis is zo al wel een stuk beter. 
De bench moet leuk zijn, maar hij moet wel alles in de bench doen? 

Plassen: Hij geeft het, voor ons, nog niet duidelijk genoeg aan wanneer hij moet. 

Schema's: hartstikke leuk en als lichte autist vind ik ze fantastisch. Alleen het lijkt niet met onze pup te kloppen. 

Verjaardag: zaterdag hebben we een verjaardag. Goed half uur rijden. Ik denk dat hij dat wel aan kan. Verstandig? Te snel? 

 

Bench: de bench kan ingezet worden als hulpmiddel als je echt tegen dingen aanbotst. Maar jouw pup slaapt ontspannen op de bank en 's nachts is de bench geen probleem. Dat is helemaal prima, toch! Kijk altijd naar het einddoel wat je wenst: dat iedereen in huis zich ontspannen en tevreden voelt. En dat heb je al bereikt. Top! Waarom zou je dan druk gaan leggen op je hond, waardoor ie nerveus en pieperig wordt? Nergens voor nodig, alleen maar nodeloze stress.

 

Plassen: als ze zo jong zijn, geven ze het nog niet aan. Dan is het aan ons om de pups vaak de mogelijkheid te bieden om buiten te plassen. Dus meteen na het slapen, spelletje, maaltijd,...: hondje even buitenlaten en wachten op een plasje. Als ie 's nachts nog moet: zet een wekker en ga er nog es even uit.

 

Schema's: logisch dat je pup niet in een schema past, het is een individu met eigen noden en wensen. Het is nergens voor nodig om je hond te laten passen in een schema dat een wildvreemde (google?) voor je verzonnen heeft. Jullie hebben je eigen leven, je eigen ritme, dus bekijk voor jezelf wat er werkt en wat niet, vanuit de behoeften van je hond.

 

Verjaardag: hangt ook weer af van je hond, de omgeving, de drukte, lawaai, te veel prikkels, e.d. Het ene verjaardagsfeest is het andere niet. Maar overdaad schaadt. Hou rekening met de pup, die is nog maar net bij jullie. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Gefeliciteerd met je pup! 

 

Wij hebben nooit een bench gebruikt, ook onze hond sliep beter buiten de bench. Waarom zoveel moeite doen om van de bench een fijne plek te maken als je hond zo al ergens zijn rust kan pakken? Ik vond het ideaal want ook mijn hond ging mee naar verjaardagen ect en viel overal gewoon heerlijk in slaap. Je pup is er pas net, heerlijk bij je houden. Vooral niet laten janken in de bench. 

 

Schema's werken inderdaad niet. Kijk gewoon naar je pup. Zorg dat deze voldaan is (voldoende wandelingen, onbeperkt verschillend kauwmateriaal en gevulde kongen, soms een hersenwerkje). Je hond valt vanzelf wel om als hij echt moe is. Je hond doet dit nu al best goed. 

 

Ik zou persoonlijk geen plasmatten in de bench leggen, je leert je hond zo binnen te plassen. Het lijkt me ook niet goed dat de hond plast en hier in blijft tot de volgende ochtend. Een hond houdt van nature graag het nest schoon. Wij zijn er 2 weken snachts uit geweest, steeds wat later en toen ging het prima. Verder gewoon uit laten na elke keer slapen, spelen ect. Een pup heeft pas na 6 maanden controle over de blaas spieren, dus dat je pup het opeens zo kan laten lopen. Dat klopt, dat heeft hij namelijk zelf nog totaal niet onder controle.. gewoon goed in de gaten houden..

honden page profiel ScrappyScrappy

Bedankt voor de 1e reacties. Nog even ter aanvulling op de plasmat in de bench; van de fokker kregen we te horen dat hij de nacht al goed door kwam tot 's ochtends zonder tussendoor eruit te laten. De bench waar hij nu in ligt is ook (te) groot (op de groei uiteraard). Die gaan we voor vannacht verkleinen en dan misschien maar eens zonder mat. Ga er vanuit dat hij wel iets van zich laat horen als het niet lukt. Afgelopen nacht was het echt maar een klein beetje wat er op de mat zat, maar toch een plas.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

De bench waar hij nu in ligt is ook (te) groot (op de groei uiteraard). Die gaan we voor vannacht verkleinen en dan misschien maar eens zonder mat. 

Persoonlijk zou ik dat niet doen. Een hond neemt verschillende slaaphoudingen aan, daar is ruimte voor nodig. Een te krappe ruimte kan ook een negatieve invloed hebben op de groei en problemen geven. 

Sta liever een keertje meer op 's nachts. Dat werkt veel beter, en het is maar tijdelijk.

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

" Bedankt voor de 1e reacties. Nog even ter aanvulling op de plasmat in de bench; van de fokker kregen we te horen dat hij de nacht al goed door kwam tot 's ochtends zonder tussendoor eruit te laten. De bench waar hij nu in ligt is ook (te) groot (op de groei uiteraard). Die gaan we voor vannacht verkleinen en dan misschien maar eens zonder mat. Ga er vanuit dat hij wel iets van zich laat horen als het niet lukt. Afgelopen nacht was het echt maar een klein beetje wat er op de mat zat, maar toch een plas. "

Als er in de bench geplast wordt, zou ik nog een keer tussendoor de wekker zetten om hem extra uit te laten. Plasmat weghalen, zo leer je hem alsnog dat plassen oké is want er is zelfs een speciale plek voor ingericht. Verkleinen is niet echt nodig als je op tijd bent hp-smile

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Het is al gezegd maar het belangrijkste is dat de hond in jullie leven gaat passen en niet in de “standaard”. 

Wat doen jullie veel? Wat zijn je wensen voor later? Enzovoort. Wat verstandig is voor de een is onzin voor de ander.

 

Ik heb nu zelf weer een pup en sommige dingen zullen raar zijn in de ogen van een ander maar hier zijn ze logisch. Zo ligt hij languit op zijn rug te meuren terwijl iedereen luid pratend, dansend en weet ik veel wat om hem heen loopt. Hij is dan ook naar elke verjaardag en elk feestje mee geweest om hem daar aan te laten wennen. Was voor mij belangrijk zodat hij mee zou kunnen. 

De puberkids mochten in zoverre bijvoorbeeld alles met hem doen. Niet dat ik daar nou zo blij mee ben maar hij moest er wel aan wennen dat onstuimige jongens (waarvan hij er nu zelf eentje is) nogal eens lomp en irritant zijn. Dus gister gaat er eentje zittend boven hem hangen en zegt paardje lopen (verzin dit maar). Maar goed, het paardje liep gewoon alsof t de normaalste zaak van de wereld is. 

Er is zoveel grijs gebied binnen goed en fout. Ze worden vanzelf wel groot hoor. Vergeet ze geen eten en drinken te geven en vooral te genieten van het moment. Cliché maar waar, het is ZO snel voorbij hp-frustyHaalde mijne op met 7 weken en 5 kilo. Hij is er nou 21 en 21. Weg baby hp-sleephappy Zonde om die tijd te verdoen met je druk maken. Wat vandaag niet is komt morgen wel weer en anders overmorgen. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Bedankt voor de 1e reacties. Nog even ter aanvulling op de plasmat in de bench; van de fokker kregen we te horen dat hij de nacht al goed door kwam tot 's ochtends zonder tussendoor eruit te laten. De bench waar hij nu in ligt is ook (te) groot (op de groei uiteraard). Die gaan we voor vannacht verkleinen en dan misschien maar eens zonder mat. Ga er vanuit dat hij wel iets van zich laat horen als het niet lukt. Afgelopen nacht was het echt maar een klein beetje wat er op de mat zat, maar toch een plas. "

Dat is toch alles behalve prettig voor een pup, in zijn eigen plas liggen? Niet naar buiten kunnen om te plassen? Zeker niet gaan verkleinen!! Een bench is nooit groot genoeg, een hond heeft gewoon ruimte nodig. Bovendien is dit hartstikke slecht voor de blaas, gedwongen laten ophouden. Je hebt een pup in huis, die moet snachts de eerste tijd gewoon uit.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

" Dat is toch alles behalve prettig voor een pup, in zijn eigen plas liggen? Niet naar buiten kunnen om te plassen? Zeker niet gaan verkleinen!! Een bench is nooit groot genoeg, een hond heeft gewoon ruimte nodig. Bovendien is dit hartstikke slecht voor de blaas, gedwongen laten ophouden. Je hebt een pup in huis, die moet snachts de eerste tijd gewoon uit. "

Dit is dus ook zo’n bericht. Praktisch iedere fokker en hondenschool adviseert dit in het begin en zoals jij het typt lijkt het net alsof je dan bijna misdadig bent. Niet persoonlijk bedoelt maar deze manier van berichtgeving maakt juist mensen onzeker. 

Verkleinen en optijd uitlaten is oke, groot laten en een plasmat is ook oké. Eigenlijk is alles oké zolang een hond niet in z’n eigen vuil ligt. En als dat wel een keer perongeluk gebeurt heb je wat anders te doen midden in de nacht dan naar de plafond kijken. Een tijd geleden had die van mij toch heel snel stiekem een slak op gegeten (duivels snel zijn die krengen straks) en dat heb ik geweten ‘s nachts. Spoiler alert, dat heeft hij overleefd hoor zonder trauma’s. 

honden page profiel MarleenMarleen

honden foto van Marleen

Ooh wat leuk! Markiesje kruisingen zijn geweldig! Vind ik dan, maar ik ben bevooroordeeld haha. Gefeliciteerd in ieder geval. Heb je een foto?

 

Over die verjaardag,  ik denk dat dat too much is voor je pup. Het zijn al snel teveel prikkels. Dan heb je en de autorit, en het andere huis, en heel veel bezoek die vast allemaal willen aaien en spelen. Ik zou dat persoonlijk echt nog niet doen met 8 weken. Ik heb de eerste weken echt heel rustig gedaan met toevoegen van prikkels. Maar jij kent jouw pup het beste natuurlijk. 

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Wij hebben nu een pup van 18 weken. De eerste week heeft ze bij ons in de slaapkamer geslapen. Eerste twee dagen in een doos, maar daar wist ze uit te klimmen, dus toen de kleinere bench op de kamer.. na een paar dagen ging ze steeds vaker ook zelf in de bench. Wanneer we overdag wat benchtraining deden, deden we het eerst met wat lekkers en de deur open en zaten we er naast, later dicht en er naast, stap daarna was even weg en zo opbouwen. Nu staat de bench de meeste tijd open en ze ligt er ook met regelmaat zelf in. En eerlijk is eerlijk. In het begin was ik best onzeker. Maar ze zijn nog mini mini, we moeten niet te snel willen. Het komt goed!

Grote bench en matje of een kleinere, het kan allemaal. Wij hebben nu een grote bench, maar de eerste weken hadden we een reisbench staan zonder matje. Zijn er in het begin steeds 1x per nacht uit geweest. Maar ze werd vooral wakker door ons. Dus wekker steeds wat later en na twee weken kon ze haar plas een macht ophouden, nooit een ongelukje in de bench gehad nog.

 

ennnnn vooral van genieten hoor. Ze groeien zo ontzettend snel

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Dit is dus ook zo’n bericht. Praktisch iedere fokker en hondenschool adviseert dit in het begin en zoals jij het typt lijkt het net alsof je dan bijna misdadig bent. Niet persoonlijk bedoelt maar deze manier van berichtgeving maakt juist mensen onzeker. 
Verkleinen en optijd uitlaten is oke, groot laten en een plasmat is ook oké. Eigenlijk is alles oké zolang een hond niet in z’n eigen vuil ligt. En als dat wel een keer perongeluk gebeurt heb je wat anders te doen midden in de nacht dan naar de plafond kijken. Een tijd geleden had die van mij toch heel snel stiekem een slak op gegeten (duivels snel zijn die krengen straks) en dat heb ik geweten ‘s nachts. Spoiler alert, dat heeft hij overleefd hoor zonder trauma’s.  "

Ik vind het ook erg om te horen dat een pup smorgens wordt aangetroffen in een bench met plas. Ik vind persoonlijk verkleinen niet oke, zeker niet als reden omdat de pup anders plast en deze niet eens snachts de mogelijkheid krijgt om te plassen. Prima dat jij alles "oke" vindt, ik iets minder. 

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

" Ik vind het ook erg om te horen dat een pup smorgens wordt aangetroffen in een bench met plas. Ik vind persoonlijk verkleinen niet oke, zeker niet als reden omdat de pup anders plast en deze niet eens snachts de mogelijkheid krijgt om te plassen. Prima dat jij alles "oke" vindt, ik iets minder.  "

Hij plast op een matje.. Zo groot is zn bench. En dan is t nog niet eens een volwaardige plas en hij wordt om 6 uur weer uitgelaten. Dat jij dat niet zo doet prima, ik ook niet. Maar om nou te doen alsof het zo erg is....

honden page profiel ScrappyScrappy

Weer fijn veel wisselende reacties altijd mooi. 

De bench verkleinen we niet. Hij is inderdaad groot genoeg voor een mat zodat hij niet in zijn eigen urine hoeft te liggen. De afgelopen 2 nachten heeft Pablo zich wel om half 4 gemeld voor een grote boodschap en dan kan hij uiteraard even buiten ontlasten. Ik dacht dat hij vanochtend om 6 uur weer moest, maar toen ik de deur open deed lag hij te maffen. Dus deurtje weer dicht en verder pitten.

Pablo laat het al aardig goed weten als hij moet poepen, maar plassen blijft lastig. Taktiek is nu naar elk slaapje of speelsessie of eten even naar buiten en belonen als het lukt (als ik het niet vergeet met snoepje). Ongelukjes gebeuren nog wel eens en gisteren toch nog eens een keer met een grote boodschap. (2 stappen vooruit en 1 terug?)

Uitlaten is vrij bijzonder. Pablo heeft totaal geen zin om bij de voordeur weg te lopen de straat op. Als hij daar eenmaal is (omdat we hem tillen of elke 2 meter met "hierrr" bij ons roepen) dan gaat het wel ontzettend goed. Meneer kan prima meelopen met zijn korte pootjes. "Kom-kom" snapt hij ook goed als hij wat achter blijft zet hij vrolijk een stapje bij. Gisteren na de ochtendwandeling waar hij niks had gedaan ging hij binnen alleen direct zijn kussen onder plassen. Mijn conclusie: iets meer snuffeltijd geven tijdens het wandelen, maar plassen in de tuin is blijkbaar fijner dan ergens onderweg.

De verjaardag zien we wel zitten. Autorijden is meneer wel gewend. Hij ligt gewoon te slapen in de auto. Dus dat is geen stress. Het winkelcentrum van de week vond hij ook leuk al die vreemde mensen, hij stapt er rustig op af.

Al met al gaat het elke dag iets beter tot dusver deze 1e week. Dat zindelijk worden is wel een ding, maar hoort erbij. Vanaf maandag moet ik zelf weer werken dus dat wordt spannend. (ik heb een week vrij voor de hond en vriendinlief 2 dus die heeft er nog 1 en ik werk deze week nog volledig thuis voordat mensen zich hier zorgen om maken)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ongelukjes gebeuren nog wel eens en gisteren toch nog eens een keer met een grote boodschap. (2 stappen vooruit en 1 terug?)
Gisteren na de ochtendwandeling waar hij niks had gedaan ging hij binnen alleen direct zijn kussen onder plassen. Mijn conclusie: iets meer snuffeltijd geven tijdens het wandelen, maar plassen in de tuin is blijkbaar fijner dan ergens onderweg.Scrappy

Ja, zo gaat dat: 2 stappen vooruit en 1 achteruit. Dat komt in totaal dan toch op 1 stap vooruit, haha! hp-smile

Veel pupjes doen het zo: ze ontlasten zich bij voorkeur op het meest vertrouwde terrein. Dus tijdens de wandeling komt er niks en als ze thuiskomen gaan de sluizen open. hp-wink Geen zorg, dat komt vanzelf goed eens ze buiten ook wat meer vertrouwen krijgen. En gewoon op een saai grasveldje wat langer blijven hangen, dat kan idd ook helpen. 

 

Het hondje is ook nog maar 9 weken oud en slechts 1 week bij jullie. Dus naar mijn idee doet ie het al wonderlijk goed! hp-heart

honden page profiel ScrappyScrappy

Voor wie het leuk vind hier een update nu Pablo alweer 2 weken bij ons is en 10 weken oud:

De nachten gaan goed, naar ons idee in ieder geval. 's Avonds als het bedtijd is gaat Pablo zonder enig morren in zijn bench. De bench staat wel in onze slaapkamer, maar buiten armbereik. We leggen er geen plasmat meer in. Meneer meld zich zelf als hij wat moet. Soms is dat nog midden in de nacht om 4 uur. Dan is het even naar de tuin, plassen/poepen en terug in de bench. Hij heeft ook al een paar keer 6 uur gehaald en soms al half 7. Half 7 vind ik prima, maar om het consequent te houden gaat hij dan toch eerst weer even de bench in en om uur of 7 mag hij eruit en gaan we wandelen.

Helemaal top. We willen deze week eens proberen om hem naar beneden te plaatsen en dan misschien zelf nog 2 nachten op de bank. Uiteindelijk is de slaapkamer immers niet voor de hond, maar voor de baasjes.

Het wandelen gaat ook steeds beter. Pablo heeft wat 'opstartproblemen' in dat hij eigenlijk direct naar huis wil. Door hier niet aan toe te geven en gewoon voor me uit te blijven kijken komt hij uitendelijk wel naar me toe en kan de wandeling echt beginnen. Ik hoef al steeds minder lang te wachten, meneer begrijpt steeds sneller dat er echt gewandeld gaat worden en dat we niet naar huis gaan.

Overdag hebben we nog wel eens wat ongelukjes. Soms onze eigen domme schuld. Ik zei zaterdag nog: "Hey hij loopt bij zijn bot weg. Dat doet hij nooit, moeten we altijd afpakken anders stopt hij niet." Tsja, 2 seconden later gingen de sluizen open. Gelukkig hebben we ook al wel wat droge dragen gehad. Dit zal vanzelf wel beter gaan. Gelukkig vond de visite waar we met hem waren het niet erg.

Benchtraining zijn we heel voorzichtig mee begonnen. Eerst 10 seconden, daarna 20. Alleen in de woonkamer vind hij niet zo'n probleem als we boven zijn, dat gaat ook al wel 5 minuten goed, maar in de bench is toch nog iets spannender. Een echt vaste slaapplek heeft hij overdag ook nog niet. Soms in de bench, soms in de mand, soms op de bank, soms op het tapijt aan onze voeten als we TV kijken. Ik merk dat hij nog echt in de buurt wil liggen. Op het moment ligt hij wel lekker in zijn bench, maar ik zit zelf met de laptop aan de tafel daarnaast te werken. Als ik op de bank met de xbox speel zou hij veel sneller zijn slaap onderbreken, omdat hij me dan een stuk moeilijker kan zien.

Tsja, eigenlijk gaat alles wel naar wens. Zindelijkheid mag overdag nog wel wat beter en we zouden hem graag een uurtje in de bench laten en even de deur uit gaan, maar we snappen dat dit echt wel wat tijd nodig heeft. Dat geeft ook niet.

Vanmiddag eerste bezoek aan onze dierenarts en zaterdag de 1e les puppy-cursus. 'Hierrrr' en 'zit' gaan al ontzettend goed. We zijn bezig met poot, af, blijf en aporteren, maar die zijn een stuk lastiger merken we al. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Een echt vaste slaapplek heeft hij overdag ook nog niet. Soms in de bench, soms in de mand, soms op de bank, soms op het tapijt aan onze voeten als we TV kijken. 

Zo te horen een voorbeeldige pup! hp-smile

 

Geen vaste slaapplek overdag, da's prima. Honden gaan graag op verschillende plekjes liggen, al naargelang hun voorkeur. Soms verkiezen ze een koude vloer en dan weer een zachte mand. Dat ie graag in de buurt is, is ook normaal. Tenslotte hoort ie bij het gezin, is ie er graag lekker bij aanwezig. hp-heart

 

Veel plezier samen!

honden page profiel ScrappyScrappy

" Zo te horen een voorbeeldige pup!  "

Nou goed. Hier nog wat dingetjes die niet goed zijn gegaan: poepen in de schoen van mevrouw op de 1e dag toen we hem hadden. Sinds vandaag sloopt hij de krabpaal van de kat en van de tafelpoten afblijven heeft ook nog wat aandacht nodig.

Voor de rest is het een schatje inderdaad innocent

honden page profiel ScrappyScrappy

Nog maar een kleine update voor de geïnteresseerden:

De plasmatten hebben we na, ongeveer, de 1e week uit de bench in de slaapkamer gehaald en dat ging bijna elke nacht goed (op 2 na ofzo). Na nog eens 1,5 week hebben we Pablo in de woonkamer in de bench gezet om te slapen (dus niet eerst verplaatsen naar overloop). Om de schok wat minder groot te maken heb ik zelf 2 nachten op de bank geslapen en daarna moest/kon meneer het zelf aan. Het slapen is geen enkel probleem en de bench blijft ook droog. Het is nog 1x mis gegaan toen we zelf echt te lang hebben gewacht met hem eruit halen 's ochtends, maar van half 12 tot half 7 gaat nu goed en dat is prima.

Het overdag slapen gaat verassend genoeg ook beter. Ik had gedacht dat hij juist meer energie zou krijgen en minder zou willen slapen. Mijn eigen verklaring is dat hij zich nu meer thuis begint te voelen, meer ontspannen is en makkelijker zijn rust kan vinden in de bench overdag. 

We nemen hem rustig overal mee naar toe. Bij de verjaardagen is hij lekker naast ons op de bank in slaap gevallen en weinig stress geweest voor hem. Dat gaat allemaal prima.

Het meest vervelende is het bijna constant willen bijten in van alles en nog wat. Hij heeft genoeg bijt speeltjes, maar de bank, trap, krabpaal van de kat en onze handen niet te vergeten blijven toch enorm interessant. Daarnaast vind meneer het ook fijn om kattengrit rondom te kattenbak op te eten hp-frusty Het al er wel bijhoren. Als hij in onze ledematen bijt is het nu in ieder geval meteen 'klaar' en proberen of hem te negeren of een ander bijt speeltje te geven. Voor het kattengrit opeten hebben we hem toch een keer in zijn nekvel gepakt bij een heterdaadje. Dat het niet mag snapt hij nu wel, maar dat betekend niet dat hij het niet probeerd. Tsja, opvoeden heh.

Eerste puppy cursus zit er ook op. Dat is sowieso leuk om te doen.

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole, Odin & Tex

Nekvel pakken raad ik af. Het kan jullie band echt beschadigen, daarnaast is het een beetje sneu om een baby te knijpen.

 

Een pup ontdekt met zijn bek, dus ook de kattengrit. Kan de kattenbak niet tijdelijk ergens anders staan, wat hoger wellicht? 

honden page profiel ScrappyScrappy

" Nekvel pakken raad ik af. Het kan jullie band echt beschadigen, daarnaast is het een beetje sneu om een baby te knijpen.
 
Een pup ontdekt met zijn bek, dus ook de kattengrit. Kan de kattenbak niet tijdelijk ergens anders staan, wat hoger wellicht?  "

Het is misschien af te raden, maar de boodschap kwam wel binnen. Pakt de moederhond de pup ook niet in het nekvel? Voor de duidelijkheid we hebben hem aan zijn nekvel opgetild. Niet door elkaar geschut en afgerammeld of iets dergelijks. (maar die discussie is wel vaker gevoerd op het forum zie ik)

De kattenbak hoger zetten is geen oplossing, de kat loopt er altijd wel wat uit namelijk en juist dat wat er omheen ligt raapt de pup up. We hebben er al een kamerscherm voor gezet zodat de kat er nog makkelijk bij kan (moet hij door de open trap heeb) en voor de pup is het al een stuk moeilijker. (die vind 1 de trap nog een beetje eng en 2 is hij al een keer aan zijn nekvel weggehaald daar) Zo af en toe vind hij nu nog wel eens een stukje wat iets verder in de vacht van de kat mee de kamer of gang in is gekomen. Daar kunnen we verder weinig mee. Heb het al eens uit zijn bek proberen te peuteren, maar daar wordt de relatie ook niet echt beter van.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Jullie zijn al een eind op weg! Complimenten. Kijk uit met katten grit, jouw hond zal niet de eerste zijn die door klontvormimg en of ophoping van katten grit zal overlijden of hopelijk nog geopereerd kan worden. Voorkom dat. Kattenbak is heerlijk voor de hond en dus zeer zellfbelonend.! Er is hondveiliger kattenbakgrit van almonature. Heerlijk spul en ook nog eens practisch stof vrij. Kleine zakjes. Wel heel duur. En ook niet de bedoeling om lekker veel van te eten, maar een of twee hapjes kan hier van geen kwaad. Hier hebben wij de oplossing gevonden de kattenbak op een plateautje van de kattenkrabpaal te zetten. Stevig vastgekle,d tussen paal en muur, Zodat de pup er nIet bij kon. Met voor alle zekerheid veilige kattengrit. Maar misschien kan je een tafeltje of iets dergelijks neerzetten, die een stukje groter is dan de kattenbak zodat de kat er nog voor kan zitten. Maar voorkom dat je hond nog een hapje grit eet! En laat ze nooit samen alleen . Veel succes verder. Je doet het super.

honden page profiel ScrappyScrappy

" Jullie zijn al een eind op weg! Complimenten.
Kijk uit met katten grit, jouw hond zal niet de eerste zijn die door klontvormimg en of ophoping van katten grit zal overlijden of hopelijk nog geopereerd kan worden. Voorkom dat.
Kattenbak is heerlijk voor de hond en dus zeer zellfbelonend.! Er is hondveiliger kattenbakgrit van almonature. Heerlijk spul en ook nog eens practisch stof vrij. Kleine zakjes. Wel heel duur. En ook niet de bedoeling om lekker veel van te eten, maar een of twee hapjes kan hier van geen kwaad.
Hier hebben wij de oplossing gevonden de kattenbak op een plateautje van de kattenkrabpaal te zetten. Stevig vastgekle,d tussen paal en muur, Zodat de pup er nIet bij kon. Met voor alle zekerheid veilige kattengrit.
Maar misschien kan je een tafeltje of iets dergelijks neerzetten, die een stukje groter is dan de kattenbak zodat de kat er nog voor kan zitten. Maar voorkom dat je hond nog een hapje grit eet! En laat ze nooit samen alleen .
Veel succes verder. Je doet het super. "

Wij gebruiken voor de kat van die kristallen van Tigerino. Dat klontert verder niet en de uitloop is ook minimaal (dat is de reden waarom we dat spul al gebruikte voordat we een hond namen). Ik ga wel zeker eens het kattengrit van Almo Nature proberen. Bedankt voor de tip!

We laten ze uiteraard niet samen alleen. Het is daarom ook wel van belang dat Pablo wat langer in de bench kan verblijven. Anders kan de tussendeur nog dicht en moet de kat boven blijven (wat hij toch al graag doet), maar dat vinden we niet eerlijk. Hij was er eerst.

Tot dusver heeft Pablo nog maar 1 tik van de kat (Dali) gehad. Ook dat was een boodschap die wel aangekomen is bij Pablo. We letten er wel op, maar kunnen er niet 24/7 tussen zitten.

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole, Odin & Tex

" Het is misschien af te raden, maar de boodschap kwam wel binnen. Pakt de moederhond de pup ook niet in het nekvel? Voor de duidelijkheid we hebben hem aan zijn nekvel opgetild. Niet door elkaar geschut en afgerammeld of iets dergelijks. (maar die discussie is wel vaker gevoerd op het forum zie ik)
De kattenbak hoger zetten is geen oplossing, de kat loopt er altijd wel wat uit namelijk en juist dat wat er omheen ligt raapt de pup up. We hebben er al een kamerscherm voor gezet zodat de kat er nog makkelijk bij kan (moet hij door de open trap heeb) en voor de pup is het al een stuk moeilijker. (die vind 1 de trap nog een beetje eng en 2 is hij al een keer aan zijn nekvel weggehaald daar) Zo af en toe vind hij nu nog wel eens een stukje wat iets verder in de vacht van de kat mee de kamer of gang in is gekomen. Daar kunnen we verder weinig mee. Heb het al eens uit zijn bek proberen te peuteren, maar daar wordt de relatie ook niet echt beter van. "

Het werkt ook wel, want angst werkt. Maar echt vriendelijk is het niet. Er zijn vriendelijkere methode om een hond iets af te leren. Daarnaast kan het ook negatieve effecten hebben. 

 

Een moederhond communiceert absoluut niet op die manier. Die zal gaan voor grommen, lip optrekken en soms over de snuit happen, wat zacht gebeurd. Maar jij bent geen hond, en je pup weet dat echt wel. Het slaat kant, noch wal om als een hond te willen communiceren.

honden page profiel ScrappyScrappy

" Er zijn vriendelijkere methode om een hond iets af te leren.  "

Nou kom vooral door met suggesties over hoe ik het beter aan kan pakken.

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole, Odin & Tex

" Nou kom vooral door met suggesties over hoe ik het beter aan kan pakken. "

- Toch kijken of de kattenbak ergens anders kan staan. Kattenpoep is erg aantrekkelijk voor een hond.

- Andere kattengrit gebruiken, zoals houtkorrels.

- Ruilen, Ruilen, Ruilen. 

 

Je voorkomt ermee dat een hond zijn buit steeds heftiger gaat verdedigen, met alle gevolgen van dien. 

 

Heb geduld met de puppy. Rome is ook niet in een dag gebouwd.

 

Veel succes, en geniet ervan.

honden page profiel ScrappyScrappy

" - Toch kijken of de kattenbak ergens anders kan staan. Kattenpoep is erg aantrekkelijk voor een hond.
- Andere kattengrit gebruiken, zoals houtkorrels.
- Ruilen, Ruilen, Ruilen. 
 
Je voorkomt ermee dat een hond zijn buit steeds heftiger gaat verdedigen, met alle gevolgen van dien. 
 
Heb geduld met de puppy. Rome is ook niet in een dag gebouwd.
 
Veel succes, en geniet ervan. "

 

"Kijken of de bak ergens anders kan staan." Dat vind ik altijd een mooie. Pablo knaagt ook graag aan de tafelpoten. Moet ik dan de tafel ergens anders neer zetten? Ik snap de gedachte; voorkomen is beter en ben het daar ook zeker wel mee eens, maar er zijn grenzen. In mijn ogen moet een hond ook leren dat sommige dingen nu eenmaal niet kunnen/mogen. Los daarvan lost het in dit specifieke geval niks op. De bak staat al geïsoleerd achter een kamer scherm. Pablo kan niet bij de bak, enkel bij de korrels die buiten (en dan heb ik het over minstens 1.5 meter) de bak belanden door de uitloop.

 

"Ander kattengrit." vind ik een prima oplossing/tip. Zoals 'ientje' ook al aangaf. Daar ga ik zeker een zak van bestellen en die gaat er aankomend weekend in.

 

"Ruilen, ruilen, ruilen". Die vind ik enigzins lastig. Beloon ik daarmee niet juist dat hij een korrel pakt? "Goed gedaan, je hebt kattengrit in je bek. Hier heb je een snoepje als beloning". Dat wil ik juist helemaal niet aanmoedigen. Ik zal het wel zeker eens proberen om te kijken hoe hij erop reageerd.

 

Bedankt voor de tips en het meedenken.

honden page profiel JoopJoop 2 doggies

honden foto van Joop

Corrigeren van ongewenst gedrag werkt ook gewoon prima hoor. Het leerproces waarbij een bepaald gedrag wordt gevolgd door een bekrachtiger of een correctie waardoor het gedrag in de toekomst vaker zal optreden of zal uitblijven, is zonder uitzondering bij alle diersoorten erg belangrijk en vormt vaak de basis voor zeer complex gedrag.

 

Het is een beetje mode om te roepen dat een correctie averechts werkt of negatieve gevolgen heeft, terwijl operante conditionering gebaseerd is op mechanismen die al miljoenen jaren lang zijn verankerd in het neurologisch systeem van ontelbare organismen. Veel van ons huidige gedrag (ook humaan) heeft als basis een bekrachtiging of een correctie.

 

 

 

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole, Odin & Tex

Ruilen zorgt er niet voor dat je het gedrag beloont.

 

@Joop: ik vind het een beetje kort door de bocht om aan te geven dat fysieke correcties uit de weg gaan een 'mode' is. Er zijn de laatste jaren ontzettend veel onderzoeken gedaan naar deze correcties en de gevolgen daarvan. 

honden page profiel ScrappyScrappy

Poeh toen waren we weer een week verder (Pablo is nu 12 weken). Hoe ging dat? 2 Stappen vooruit 1 terug?

 

Het slapen 's nachts gaat helemaal goed. Ik zet zelfs al geen wekker meer in de ochtend, of ik nu om half 7 of half 8 wakker word meneer ligt lekker te maffen. Eenmaal buiten gezet naar de overkant van de weg getild volgt er een grote plas en kan de ochtend wandeling beginnen. Dit ging de hele afgelopen week best goed, maar vanochtend was het 1 groot drama. Pablo wou niet mee. Strakke lijn terug richting huis, geen zin, piepen, janken, alles uit de kast. Wat ik in zo'n situatie doe is negeren en net zo lang wachten tot hij wel naar mij toekomt en dan kunnen we alsnog gaan. 2 Weken geleden ging dit ook ongeveer zo, vorige week ging het goed en nu zijn we weer terug bij af. Eenmaal op stoom loopt hij ook goed mee, maar met name zodra we weer richting huis gaan gaat de turbo erop en trekt hij flink aan de lijn. Niet ideaal.

 

Overdag gaat het wel aardig, maar hij is wel weer een stuk minder rustig en slaapt overdag niet veel. Dat probleem hebben we 's avonds vooral. Super drukke pup, onhandelbaar, bijten, over zijn theewater heen, het bekende verhaal. Wat enorm lijkt te helpen is hem in zijn bench stoppen met de deur dicht. Hij gaat dan vanzelf liggen slapen en komt tot rust, hij doet ook geen poging om eruit te komen. Wat ik nu alleen merk is dat we hem steeds sneller in de bench stoppen om hem maar weer rustig te krijgen. Ik zou veel liever zien dat hij zelf in de bench gaat liggen. Soms zetten we de deur open en gaat hij daarna op zijn kussen onder de salontafel liggen; helemaal top, maar soms begint het "geklier" weer van vooraf aan en kan hij na 5 minuten weer terug verplicht zijn rust pakken. We weten niet goed wat we hiermee moeten; langer wandelen, meer spelen, omdat hij zijn energie niet kwijt kan of juist minder doen, omdat hij misschien overprikkeld is? Hoe kunnen we dat verschil nu goed zien? Of meer ritme proberen te krijgen? Na elke wandeling verplicht in de bench? Hoe lang?

pagina 1001 van 2 12
Volgende forumvraag: Wordt het ooit beter?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^