Heupdysplasie ja / nee / wat mag je met een puppy van 7 maanden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RensRens

honden foto van Rens

Hoi allemaal,

Ik heb net een rondje met Freddie gelopen en kwam iemand tegen in het dorp. Ze had mij nog niet met Freddie gezien en toen hij naast me ging liggen zei ze ''ooh fijn jouw hond heeft geen heupdysplasie'' dat kan ik zien op de manier hoe fijn hij op de grond kan liggen. 

Ik heb dit net even opgezocht maar krijg hier niets op gevonden. Is dat inderdaad te zien aan hoe een hond op de grond gaat liggen? 

Waarom ik extra geïnteresseerd ben in deze vraag komt door het feit dat ik veel tegenstrijdigheden tegenkom. Op internet lees je overal dingen als max 5 minuten lopen per maand dat je hond oud is. Rechte lijnen laten lopen. Niet met balletje spelen als je een puppy hebt (of zoveel mogelijk zorgen dat er geen bochten gemaakt hoeven te worden. Absoluut niet uit auto laten springen etc etc etc....

Vervolgens op de puppycursus mogen ze voor en na de les los spelen en rollen 6 honden over elkaar heen. Op YouTube zie je puppy's van 5 - 6 - 7 maanden de gekste capriolen uithalen...

Ik ben daardoor best wel in de war geraakt over wat er nu wel en niet mag met een puppy van (in ons geval op dit moment) 7 maanden. En mocht het inderdaad zijn dat het zo zou zijn dat een hond geen HD heeft (of niet ermee belast is), mag er dan meer dan bijvoorbeeld bij een rashond, waarvan bekend is dat ze er vatbaar voor zijn.

honden page profiel Manon - Suus & IsaManon - Suus & Isa

honden foto van Manon - Suus & Isa

http://www.dierenkliniekdierbaar.nl/behandelingen/30-bewegingsrichtlijn

kijk maar eens naar deze bewegingsrichtlijn. Uitgebreid onderzocht door toonaangevende dierenfysio en dierenartsen.

Te weinig beweging is ook slecht. Jemoet je voorstellen dat het skelet van een pup nog maakbaar is; er heeft nog geen verbening plaatsgevonden in de gewrichten en dat betekend dat bv de heupkom en kop nog gevormd moeten worden naar de juiste stand. Als je te weinig beweegt krijg je te weinig spieropbouw en wordt de heupkop onvoldoende in de heupkom geduwd waardoor je juist ook dysplasieen en ondiepe heupkoppen kunt krijgen! 
balletjes gooien, uitglijden op gladde vloeren en herhaaldelijk koprollen maken en scherpe bochten zijn natuurlijk het andere uiterste en moet je zien te voorkomen. Het kan natuurlijk heus wel eens gebeuren maar als dit maar kort is kan het voor een keertje geen kwaad.

Onze labrador had met 1.5 jaar prachtige heupen en ellebogen op de röntgenfoto En die is via die richtlijn “grootgebracht”

 

overigens! Voeding en aanleg is ook een belangrijke factor. Ouders horen op hd (en ed) getest te zijn. Let goed op de fosfor calcium verhouding en liever te schraal dan te dik!

 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Rashonden hebben niet meer kans op HD dan niet rashonden. Ze worden er op getest dus vaak is de kans zelfs minder. Wel komt het bij sommige rassen meer voor dan andere. Maar een ongeteste kruising van zo'n ras geeft vaak nog meer risico.  Dat mensen kunnen zien dat een hond geen hd geeft is onzin, al ken ik ook van die mensen die vanalles beweren. Je kan het vaak wel zien als het wel zo is. Maar een foto is het enige bewijs.

Ik zelf ben altijd voorzichtig het eerste jaar. Ik wil de volgende 10 of meer jaar ook nog plezier hebben van mijn hond. Wat niet wil zeggen dat ze niets mogen. Maar ik laat ze niet achter ballen rennen, breek spel af als het te ruig wordt en leg extra tapijt in de kamer zodat de vloer niet zo glad is. De regel max 5 minuten per maand is maar een richtlijn en wordt ook vaak tegengesproken. Ik zelf loop de eerste maanden niet te lang en te veel, maar ook niet te weinig. Wat dat precies is hangt een beetje af van hoe je hond is. Mijn honden worden druk als ik er te veel mee doe, en druk als ik er te weinig mee doe. Als ze lekker relaxed zijn doe je dus voldoende. 

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Je bedoelt met de poten naar achteren liggen, als een kikker? Het wordt inderdaad wel eens  gezegd ja, dat een hond met HD zo niet kan liggen. Dat is niet waar. De enige manier om erachter te komen of een hond HD heeft, is door röntgenfoto's te laten maken. Met een wat groter ras (of mix) zou ik wat voorzichtiger zijn met springen en achter ballen aan rennen. Houd de beweging rechtlijnig (maar trek het natuurlijk niet door tot in het extreme, ze mogen best ravotten, wees ook weer niet TE bang), en je mag best langer lopen dan die minutenregel.

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Het is het belangrijkste dat je vooral naar je hond blijft kijken. Ik sprak laatst een dierenarts die zelfs zei dat er voor aangelijnd rechtdoor wandelen bijna geen maximum is omdat dit helemaal niet zo belastend is, zo lang je maar stopt zodra je hond vermoeidheidssignalen laat zien. 

Ik heb hier een dalmatiër pup van 17 weken en die gaat gewoon mee met de grote wandelingen met onze volwassen hond en ja, soms zijn we dan 1,5 uur (met pauzes) in het bos maar dan doen we de rest van de dag lekker rustig aan. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Zoals Hannah zegt. Enige manier om daat achter te komen is om fotoos te maken. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

" Het is het belangrijkste dat je vooral naar je hond blijft kijken. Ik sprak laatst een dierenarts die zelfs zei dat er voor aangelijnd rechtdoor wandelen bijna geen maximum is omdat dit helemaal niet zo belastend is, zo lang je maar stopt zodra je hond vermoeidheidssignalen laat zien. 
Ik heb hier een dalmatiër pup van 17 weken en die gaat gewoon mee met de grote wandelingen met onze volwassen hond en ja, soms zijn we dan 1,5 uur (met pauzes) in het bos maar dan doen we de rest van de dag lekker rustig aan.  "

Maar dan moet je wel vermoeidheidsignalen herkennen en die zijn niet bij iedere hond hetzelfde. Mijn jongste hond was daar super duidelijk in. Die ging gewoon liggen en om zich heen kijken in het bos las het te veel was. Maar mijn middelste bleef gaan. Hing vervolgens wel in je broekspijp en werd heel blafferig. Heel ander gedrag maar ook moe. Bij hem moest ik veel meer managen dat hij rust nam terwijl de jongste gewoon midden in de kamer in sliep viel. Ik zie helaas veel honden die met 8 /9 jaar al slijtage hebben dus ik snap de richtlijnen ergens wel. Natuurlijk zijn het geen wetten en moet je vooral naar je hond kijken. Maar het eerste jaar wat voorzichtig zijn vind ik toch wel slim, dan lopen ze met 10 ook nog pijnloos rond.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Laat je niet gek lullen, gewoon ieder jaar naar een vast DA. Die merkt het snel genoeg op als er iets mis is. Je merkt het zelf ook en niet zo aan het liggen maar vaak hebben die honden, hun benen doorgezakt naar achteren. Rechtop staan is moeilijker. Wil je het zeker weten dan straks op een jaartje of 1 1/2 even een foto laten schieten.

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Ik laat al mijn honden rontgen rond de 18 maanden en de laatste 25 honden (ik leid mijn eigen gefokte honden op tot speurhond voor allerlei instanties) hebben nooit HD of ED ontwikkeld. Mijn zwaar belaste reu (diensthond 3x per week pakwerk en ook wedstrijden naast 5 dagen per week werken) van nu 10 jaar heb ik ivm fokken nog eens laten rontgen toen hij 7 jaar was en nog steeds perfecte heupen en ellebogen.

Al mijn pups lopen vanaf 7 weken mee met de grote wandeling van 1.5 uur. Spelen doe ik minimaal omdat ik helaas daar wel al lichamelijke trauma's mee heb gezien.

Ballen gooien doe ik ook nooit mijn ras staat erom bekend door te gaan ook al hebben ze hun poot gebroken dus dat gebeurd ook niet bij volwasse honden al ik wel beloon met een bal en dan kan die ook wel eens weg stuiteren. 

Vanaf 7 maanden fiets ik met mijn jonge honden in draf en dat 2x per week. 

Eens per week loop ik een langere wandeling van 2/3 uur ook over het strand dus mul zand en vanaf 5 maanden gaan ze ook mee op die wandelingen.

Naast dat lopen maak ik ze moe met dagelijks training, zowel zoekwerk als gehoorzaamheid en target training. 

HD en ED is voor een zeer groot gedeelte erfelijk maar ook door traplopen, rare bewegingen bij gebrek aan spieren die dat kunnen opvangen kan het ook mis gaan.

vandaar dat een bal gooien op zich (rechtlijnig beweging) geen kwaad kan maar wel als de hond op de bal duikt in hoge snelheid en daarbij doorglijd of over de kop gaat. Of als de bal ineens de andere kant op schiet en de hond er achteraan gaat als een gek. 

Volgende forumvraag: Wordt mijn hond te dun?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^