Meedenken ochtenden/ later opstaan pup

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel FriFri

Goedemorgen allemaal,

Mijn border pup is nu bijna 16 weken en we mogen niet klagen. Als er iets niet lukt, ligt het aan mij. Skye is een hond die doorgaat tot hij omvalt en krijgt daarom verplicht zijn rustmomenten in de bench. Dat gaat prima, zonder veel gemopper, hij zoekt sinds een week ook zelf de bench op. Op die momenten doe ik het deurtje niet dicht.

Maar nu.. de ochtenden. Het maakt niet uit hoe laat ik de laatste ronde doe. 21.00 of 23.00, of ik er's nachts nog uit ga rond bijv. 4 uur of 5.00; steevast om 6 uur begint hij te piepen. Hij moet dan ook echt wel plassen, maar dat redden we met gemak tot de plek van bestemming. Ik wil een uurtje opschuiven, gewoon omdat het zou moeten kunnen en mijn humeur daar beter door word. 

Situatie:

Bench staat in de huiskamer. We hebben een dicht keuken en een hal van 5m2. We leven voornamelijk in de keuken, waar onder de tafel ook zijn kussen ligt en waar hij veel op ligt. Ook met zijn botjes etc. Verplicht rusten in de bench met deurtje dicht, 3x per dag. Zonder mopperen. Al is hij er soms snel weer bij. Niet dat hij dan perse uit moet, want hij kijkt me dan aan met een blik van " alweer?". Hij speelt wat, zoekt zijn plek weer op het kussen. 

Mijn plan is; bench naar de gang en dan als we gaan slapen hond in de bench, maar dan met het deurtje open. Voor de nachten. Kamerdeur en keukendeur dicht en waarschijnlijk traphekje plaatsen om te voorkomen dat hij naar boven gaat. Dit wil ik eigenlijk ook overdag doen als ik weg ben. Alleen zijn gaat goed. Ik werk max 5 uur op een ochtend ( valt in te switchen) en er is een buurvrouw die hem tot de vakantie s morgens extra uitlaat. Punt is wel; laat ik m om 8.25 uit, 8.30 bench, is hij er om 9.30 klaar mee. Zou de gang met bench en open deurtje dit kunnen verhelpen?

Ik vertrouw op zijn zindelijkheid. Hij heeft al twee weken niets in huis gedaan en red het ook de lange nachten.

Wat denken jullie of mis ik ergens een slag in het denken? 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

We hebben hier ook een ochtendhond, in alle vroegte opstaan en er even uit willen, soms is het zes uur en soms zeven uur ben ik al blij mee, je hebt ochtend honden en uitslapers, een pup van die leeftijd is graag vroeg op, met het ouder worden zal het echt later op staan zijn...heb wat geduld, je doet het goed...   bench in de gang voor de nacht goed idee, en ook deurtje open houden zodat tie er uit kan, traphekje voor de trap prima, en ga er nog eens snachts uit als je pup daarom vraagt...heus doorslapen komt met de leeftijd hoor...

honden page profiel Tiamo  ^_^  DyunaTiamo ^_^ Dyuna

honden foto van Tiamo  ^_^  Dyuna

Toen mijn hond rond die leeftijd was melde ze zich ook altijd vroeg in de ochtend. Dit schoof naarmate ze ouder werd vanzelf op. Daarbij wisselde ik wel eens af. s'ochtends eruit om te plassen en poepen en als ik koffie ging maken ging ze voor 10 minuutjes terug. Zo leerde ze dat piepen niet leidde tot steevast eruit gaan. Ik doe dit idem bij thuiskomst, pas als ik terug gesetteld ben gaat de hond eruit.

 

Wat betreft het in de ochtend in de bench doen om 08.30u...ik snap de hond wel dat ze het beu is na een uurtje. Hond heeft er een hele nacht opzitten en mag na ong 2.5u weer terug de bench in.

Word hij voordat ie weer de bench in moet flink uitgelaten en uitgedaagd? Zo niet, dan kan de pup ook moeilijk zijn slaap vatten. Je zegt het zelf al, de hond gaat door totdat ie omvalt. Pup heeft gewoon veel energie en zal met minder slaap genoegen nemen. De verplichte rustmomenten waren hier ook, echter moest er wel een balans gevonden worden tussen rust moeten hebben ivm prikkelverwerking en echt rust nodig hebben.

 

Mijn toen 4 maanden oude pup sliep amper en zelfs nu ze een jaar oud is, slaapt ze ong 2 x 1.5u/2u op een dag. De nachten slaapt zij prima door. Mijn hond moet kunnen blijven bewegen om haar prikkels/energie te kunnen laten afvloeien dit icm veel wandelen/uitdagen. Rusten is goed voor prikkelverwerking. Teveel rusten veroorzaakt verveling/stress/frustraties...beste is om te kijken naar de hond om de juiste balans te vinden.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik vind dat ie wel heel veel in de bench zit eerlijk gezegdfoot-in-mouth.

 

Weet wel dat je nu je hond enkel leert rusten in de bench. Is er ergens een keer geen bench, dan gaat je hond niet uit zichzelf die rust pakken en blijft tot vervelends toe door gaan.

Leer 'm ook rust te pakken op andere plaatsen. Voor korte tijd aan de lijn naast jou op het moment dat jij denkt dat hij echt zn rust nodig heeft. Geef er wat te knabbelen bij.

 

Verder vind ik niet dat je moet denken; omdat jij vind dat het maar moet kunnen, moet de hond langer in de bench blijven liggen.

Nee, je hebt een hond genomen, een van het kaliber wat graag werkt.

16 weken is jong. Steek er de tijd en energie in om 'm dingen te leren. Niet om hem enkel rust te geven en in een bench te stoppen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Alleen zijn gaat goed.
Ik werk max 5 uur op een ochtend ( valt in te switchen) en er is een buurvrouw die hem tot de vakantie s morgens extra uitlaat.
Punt is wel; laat ik m om 8.25 uit, 8.30 bench, is hij er om 9.30 klaar mee. 
Wat denken jullie of mis ik ergens een slag in het denken? 

 

Is de hond ooit alleen thuis zonder dat ie in een bench wordt opgesloten? Want daar kan verschil in zitten. Goed alleen kunnen blijven houdt in dat de hond zich lekker en ontspannen voelt alleen in huis. 

 

Je pup heeft een hele nacht in een bench gelegen, je laat hem 's ochtend nog 5 minuten uit (van 8u25 tot 8u30?) voor je hem opnieuw in die bench zet? Nogal logisch dat het diertje er klaar mee is.

 

Naar mijn gevoel, puur op basis van de tekst, denk je te veel in: ik heb een plan en de pup moet daarin passen. Terwijl je ook kan denken vanuit de behoeften van de jonge hond. Die heeft ruimte (fysiek en mentaal) nodig om uit te kunnen groeien tot een zelfbewust en zelfzeker volwassen dier. Dat wil niet zeggen dat je niks meer mag sturen of bepalen, zeker niet. Maar vertrek met je denken vanuit het welzijn van de hond, zijn mogelijkheden, (zelf)ontplooiing, zijn behoeften,... en bekijk dan hoe je kan begeleiden en opvoeden. Kort gezegd: een plan hebben is prima zolang het plan de hond dient, niet omgekeerd. hp-wink

 

honden page profiel FriFri

Typefoutje; 8.25 moet daar niet staan. Ik sta door de week om half zes op en dan laat ik hem uit. Rond 7.40/ 45 ooknog een keer tot ca. 8.15/ 8.30. Net wat we tegenkomen onderweg. S middags ben ik thuis en hoeft hij niet perse in de bench te rusten. Hij pakt ook momentjes op het kussen. Alleen als hij dus te moe is, moet het wel. Een oververmoeode hond valt niet te trainen volgens mij. Ik merk ook wanneer hij te moe is; hij staat dan om de 10 seconden op, rode ogen, ongedurig en gaat klieren. Dan helpt zelfs het naast me liggen aan de lijn niet. 

Ik ben nog niet de deur uit geweest en de hond uit de bench. Ik ga wel gewoon naar boven om te douchen etc. En dan is hij beneden. De deur van de huiskamer is dan dicht. Keuken en gang gewoon beschikbaar. Dat gaat prima. Vandaar ook mijn idee om de bench in de gang te zetten met het deurtje open. Want ik snap wel dat hij dat ding na een nacht zat is en meer ruimte behoeft. Ik denk dat het daar ook " mis" gaat wanneer ik naar mijn werk ga en hij om 9.30 alweer klaar is in de bench. 

Een uurtje schuiven in het opstaan zie ik niet direct als een teken dat ik niet vanuit de hond denk. In tegendeel; ik doe niet anders volgens mij. Althans; het zijn geen bewuste fouten. En tja.. ik ben eerlijk wanneer ik zeg dat ik vind dat het kan, omdat ik daar ook profijt van heb. Als ik nu opsta zo vroeg en uitlaat gaat hij daarna....weer slapen. In de keuken op zijn kussen. Hij staat dus niet meteen in standje actie. 

Ik weet dat ik een hond heb die wil werken. Ik denk alleen niet dat ik hem 24/7 per dag hoef te entertainen of te laten werken. Ik doe momenteel puppycursus met hem en thuis trainen we eenvoudige dingen, naast hetgeen we op cursus leren. We dagen hem uit met denkspelletjes, voer in de kong ipv in de bak, snuffelkleedjes, verstopspelletjes. simpele dingen als wacht, blijf , aanraken etc. Ik heb heel eerlijk gezegd niet het idee dat we te weinig werken samen. Een aantal dingen kan en mag hij nog niet, omdat hij nog volop in de groei zit en ook uren wandelen is nog niet aan de orde. Ook een border collie kan leren alleen te zijn toch? En dan heb ik het niet over 8 uur. 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Goed dat je het verduidelijkt en het blijkbaar om een typfout ging.

Da's het moeilijke aan een forum, he, we kunnen ons alleen maar een beeld vormen op basis van tekst. En dan kwam het wel erg beperkt over: van 8u25 tot 8u30 uitlaten en weer de bench in. hp-shiny

Zo is het dus in werkelijkheid gelukkig niet. hp-smile

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Verder denk ik niet dat iemand bedoelt dat je je hond 24/7 moet entertainen of dat je een border collie niet kan leren alleen thuis te blijven.hp-smile

Je schrijft dat een oververmoeide hond niet te trainen valt. Maar daar kan je dus zelf in managen. Als jij en je hond het leuk vinden om wat dingetjes te trainen, kan je dat bijvoorbeeld doen in de ochtend. Hij heeft dan een hele nacht geslapen en gerust, dus 's ochtends is ie vast niet oververmoeid, toch? Integreer het gewoon in je ochtendwandeling: afwisselen tussen wandelen, snuffelen, beetje trainen, beetje lichamelijke en geestelijke uitdaging... En dan zal ie, als je naar je werk vertrekt, sneller geneigd zijn om weer een aantal uren tevreden te zijn thuis. 

 

honden page profiel BrownieBrownie

honden foto van Brownie

Brownie begon ook altijd op stipt zes uur te piepen, met een week of 20 werd het rond half 7 en nu met 22 weken kan ze soms tot 7 uur blijven liggen zonder te piepen! Alleen als ik even om zes uur eruit moet om te plassen, dan gaat ze wel piepen. Ik denk dat naarmate ze ouder wordt steeds langer kan liggen. Meestal neem ik haar meteen naar buiten als we opstaan en moet ze ook meteen haar behoefte doen.

Volgende forumvraag: Pup kan er niet tegen als ik wegga
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^