Zelf bloedprikken bij mijn hondje (suikerpatiëntje)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AliceAlice

Hoi allemaal,

Ik heb net mijn gebruikersprofiel aangemaakt, omdat ik een prangende vraag heb maar het antwoord niet (echt) op het web kan vinden.

De situatie. Mijn hondje heeft suikerziekte, haar glucosewaarde was de laatste keer bij de dierenarts 33 mmol/L. Zij zat inmiddels al op 2x 3iu insuline per dag. En dit ging bezien haar gedrag (verbeterd) en energie niveau (verbeterd) harstikke goed, ik had haar in tijden niet zo vrolijk, druk en monter gezien.

Dit is vervolgens verhoogd naar 2x 4iu insuline per dag. Door de stress bij en na het bezoek aan de dierenarts, schiet haar suiker toren hoog! Het is net zo'n knikhondje (wat je wel eens achter op een hoedenplank ziet van auto's), drinkt als een tierelier en plast veel.

Mijn hondje heeft sinds maandagavond de de verhoogde dosis van 4iu insuline gekregen. Gek genoeg, lijkt zij veel te plassen en te drinken... En dit terwijl de dosis is verhoogt (met 2x 3iu ging het naar mijn idee beter). Daarbij, denk ik dat mijn hondje misschien nog bij komen moet van de stress bij de dierenarts. Al vind ik twee dagen voor het bijkomen wel wat lang, normaal verbeterd dit veel sneller bij haar. Naar mijn idee, lijkt zij het dan ook slechter te doen op de 2x 4iu ten opzichte van de 2x 3iu per dag. Mijn hondje monterde helemaal op van de 3iu, en nu hebben wij een terugslag. 

De Freedom FreeStyle Lite. Daarom heb ik voorgesteld bij de dierenarts om zelf een glucosemeter aan te schaffen. Mijn keuze is gevallen op de Freedom FreeStyle Lite omdat deze genoegen neemt met een kleine bloeddruppel van 0,3 µL (in vergelijking met overige meters 0,5 - 0,7 µL). Deze meet echter maar tot een glucosewaarde van 27,6 mmol/L, en waarschuwt - zoals ik het heb gelezen - daarboven met "HI". Ik wil haar zo veel mogelijk tegen stress beschermen, maar ook omwille van haar schade na haar hersenbloeding vorig jaar. Mijn hondje is snel overprikkelt en kan veel dingen niet meer aan (bijvoorbeeld stresssituaties, drukte etc.). Deze dingen zorgen er voor, dat haar suiker omhoog schiet bij en ontregeld raakt door stressvolle situaties.

Hoe en waar zelf bloedglucose prikken. De vraag is nu, waar moet ik prikken? Ik had het forum al doorgelezen, en ik heb gevonden dat dit het beste in de binnenkant van haar (boven)lip geprikt kan worden. Maar maakt het nog uit waar ik precies prik? Bijvoorbeeld meer richting haar tanden? Of achter in een mondhoek, of juist voor bij haar neus? En welke dikte van de naald gebruiken jullie hiervoor? Ik had gevonden dat een lancet van 28G gebruikelijk is bij honden?

Het is een heel verhaal, maar ik hoop dat iemand mij hierop een antwoord kan geven. 

Groetjes

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 2 doggies

honden foto van UkkePuck

Ik denk dat dit meer een vraag is om bij de dierenarts neer te leggen?

 

Zij zullen jullie dan ook laten zien waar en hoe je moet prikken, welke naalden je het beste kan gebruiken.

En waar je verder nog meer op moet letten bij het prikken.

honden page profiel AliceAlice

" Ik denk dat dit meer een vraag is om bij de dierenarts neer te leggen?
 
Zij zullen jullie dan ook laten zien waar en hoe je moet prikken, welke naalden je het beste kan gebruiken.
En waar je verder nog meer op moet letten bij het prikken. "

Je hebt helemaal gelijk hoor. Maar mijn dierenarts wil graag dat ik haar "in het bloedvat" prik. Dat gebeurt aldaar door de dierenarts zelf ook steeds. Omdat ik heb gelezen dat er dus andere plekken zijn waar je ook kunt prikken. Had ik mij hierop georiënteerd. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Je hebt helemaal gelijk hoor. Maar mijn dierenarts wil graag dat ik haar "in het bloedvat" prik. Dat gebeurt aldaar door de dierenarts zelf ook steeds. Omdat ik heb gelezen dat er dus andere plekken zijn waar je ook kunt prikken. Had ik mij hierop georiënteerd.  "

Wil je dierenarts dan niet vertellen hoe je evt ergens anders kan prikken?

 

Weet je, dit zijn dusdanige medische vragen, je kunt je ook geen fouten veroorliven hierin. Je kunt op een forum van alles vragen, mensen kunnen op van alles antwoord geven. Maar de een doet sus en de ander doet zo, weer een ander doet het helemaal anders.

Ook kunnen mensen iets nog totaal verkeerd uitleggen en jij het daardoor verkeerd uitvoeren.

Of jij leest de tekst zo anders dat je het daardoor verkeerd uitvoert.

 

Daarom, mijn advies, dierenarts vragen.

En als jou dierenarts in een bloedvat prikt, maar jou een aantal keren wil ondersteunen met het prikken, dan ben je een stuk zekerder en gaat het misschien beter.

Of je dierenarts vragen om andere mogelijkheden en dat hij dat laat zien.

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

Ik met het helemaal eens met Uccepuck .Dit zijn echt heel belangrijke dingen die je face to face moet bespreken met je dierenarts 

Sterkte met je hondje 

honden page profiel KlaraKlara

Hier krijg je eerst een lesje op de praktijk waar ze je precies laten zien hoe je het moet doen. 

honden page profiel AliceAlice

Hoi hoi,

Dank jullie wel voor de reacties. Ik was waarschijnlijk te uitgebreid in mijn verhaal, wellicht dat het daar mis is gegaan. Ik krijg aanstaande maandag uitleg van de dierenarts hoe ik bij mijn hondje haar waardes moet prikken. Hier had ik afgelopen maandag bij haar bloedonderzoek al naar gevraagd. Ik heb mijn vraag gesteld zodat mijn hondje aan alles kan wennen (niet dat ik haar ga prikken). Maar bijvoorbeeld aan haar lip optillen de pen er op zetten, rustig blijven ("eventjes wachten") en de klik (spelenderwijze). Zo leer ik altijd mijn hondje nieuwe dingen aan, en over het algemeen (of eigenlijk altijd) vind zij dat dan ook gewoon een leuk en vrolijk gebeuren. De pen heb ik gisteren op mijzelf uitgeprobeerd haha en op stand 0.5 komt de pen/naald er nog niet uit (ik heb het de standaard prikker - de kleinste en dunste - er in zitten die er bij werd geleverd). Dus ik ben zeker geen vrouwtje dat haar hondje gaat plagen, of als testobject gebruikt. wink

Het is zeker niet de bedoeling dat ik op eigen houtje mijn hondje ga gebruiken als spelden kussen. Ik had mijn vraag gesteld omdat ik graag zou willen weten hoe het werkt, hoe jullie dat doen en vervolgens dit voorleggen bij mijn dierenarts en daarbij alvast oefenen met haar en dit gewoon thuis (stress vrij). Dat scheelt mijn hondje daarbij ontzettend veel stress als ik thuis al heb geoefend, zonder dat er ook maar iets gebeurd. En daarbij kan ik een andere methode voorstellen (bijvoorbeeld, wat ik had gelezen een prikje in haar lip i.p.v. in haar ader).

Ik wil haar zoveel mogelijk ontzien van stress. Dat ik eigenlijk het enige waarom ik de vraag had gesteld. Voor haar fijner en voor het vrouwtje een stuk makkelijker. Ik heb mij de afgelopen tijd flink ingelezen wat suikerziekte nu precies inhoudt, hoe het werkt (zo ver als het mijn pet niet te boven gaat dan) en dan ook wat betreft glucosemeters en daarbij de druppel bloed verkrijgen. Dus het was louter een vraag vanuit oriëntatie.

 

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje

bij de kat prikten wij in de oorschelp..

de mond zit vol kleine bloedvaten dus maakt niet echt uit waar..als het een goede druppel bloed oplevert is het goed.

naald dikte durf ik niks over te zeggen...wij moesten sowieso zelf prikken ivm suiker onregelmatig.

Wat ik wel wil zeggen is dat als het diabetes 2 overgewicht en voeding grote rol spelen

Koolhydraten worden omgezet in suikers ..dus versvoer kan al verlichting geven...of zelfs de klachten doen stoppen .Maar ook een teveel aan eiwit kan omgezet worden in suikers...er zijn diverse diabetes varianten van versvoer te koop

Ook gewichtsverlies bij overgewicht kan zorgen dat ze geen insuline meer nodig hebben (geldt ook voor mensen)

Kan natuurlijk ook bv door ouderdom zijn zoals bij ons simpel ivm lichaam minder goed gaat functioneren.

Maar dit soort dingen dus wel overleggen met da...en zeker als je iets veranderd altijd regelmatig bloedsuiker testen.

 

 

 

honden page profiel KlaraKlara

" Hoi hoi,
Dank jullie wel voor de reacties. Ik was waarschijnlijk te uitgebreid in mijn verhaal, wellicht dat het daar mis is gegaan. Ik krijg aanstaande maandag uitleg van de dierenarts hoe ik bij mijn hondje haar waardes moet prikken. Hier had ik afgelopen maandag bij haar bloedonderzoek al naar gevraagd. Ik heb mijn vraag gesteld zodat mijn hondje aan alles kan wennen (niet dat ik haar ga prikken). Maar bijvoorbeeld aan haar lip optillen de pen er op zetten, rustig blijven ("eventjes wachten") en de klik (spelenderwijze). Zo leer ik altijd mijn hondje nieuwe dingen aan, en over het algemeen (of eigenlijk altijd) vind zij dat dan ook gewoon een leuk en vrolijk gebeuren. De pen heb ik gisteren op mijzelf uitgeprobeerd haha en op stand 0.5 komt de pen/naald er nog niet uit (ik heb het de standaard prikker - de kleinste en dunste - er in zitten die er bij werd geleverd). Dus ik ben zeker geen vrouwtje dat haar hondje gaat plagen, of als testobject gebruikt. 
Het is zeker niet de bedoeling dat ik op eigen houtje mijn hondje ga gebruiken als spelden kussen. Ik had mijn vraag gesteld omdat ik graag zou willen weten hoe het werkt, hoe jullie dat doen en vervolgens dit voorleggen bij mijn dierenarts en daarbij alvast oefenen met haar en dit gewoon thuis (stress vrij). Dat scheelt mijn hondje daarbij ontzettend veel stress als ik thuis al heb geoefend, zonder dat er ook maar iets gebeurd. En daarbij kan ik een andere methode voorstellen (bijvoorbeeld, wat ik had gelezen een prikje in haar lip i.p.v. in haar ader).
Ik wil haar zoveel mogelijk ontzien van stress. Dat ik eigenlijk het enige waarom ik de vraag had gesteld. Voor haar fijner en voor het vrouwtje een stuk makkelijker. Ik heb mij de afgelopen tijd flink ingelezen wat suikerziekte nu precies inhoudt, hoe het werkt (zo ver als het mijn pet niet te boven gaat dan) en dan ook wat betreft glucosemeters en daarbij de druppel bloed verkrijgen. Dus het was louter een vraag vanuit oriëntatie.
  "

Hier maak ik ook veel dingen leuk en leer het rustig aan maar bij medische dingen is het gewoon even doorpakken. Die zijn nu eenmaal niet belonend maar vooral heel stom en noodzakelijk. Wat helpt is er een korte snelle handeling van te maken zonder poespas. Ik zou in dit geval niet met de clicker gaan werken. De clicker is leuk. Bij een click krijg je hier een beloning geen prik. En bij de clicker gaat het ook over zelfstandig de juiste beslissing nemen en geen nare dingen over je heen laten komen. Uiteraard zou ik na de prik wel gewoon flink belonen maar dit is gewoon iets stoms wat moets en wat je echt niet leuk gemaakt krijgt voor je hond. Hier ook een kat jarenlang iedere dag insuline in moeten spuiten  en het grappige was dat ze wel de link legde tussen zich beter voelen en de prik. Dus na 3 maanden kwam ze gewoon bij me staan als ik dat ding aan het klaarmaken was. Maar ik heb dat nooit lopen forceren door het leuk te maken.

Volgende forumvraag: Goede kwaliteit hondenjasje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^