Hoe het vertrouwen terugwinnen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Hilde WittebrouckHilde Wittebrouck

Hallo honden vrienden,

Ik heb een probleem met Sally, een 2 jarige husky-mix uit Cyprus. Sinds haar 5 maanden ga ik met haar naar de honden school en ze is er gek op. (Zal wel zijn! We werken uitsluitend beloningsgericht)  Ze maakte flinke progressie en we trainden vaak thuis. Nu heb ik enkele weken geleden per ongeluk tijdens een training te hard op haar pootje getrapt. Ze jankte hard maar had er (gelukkig) niks aan over gehouden. Maar nu wil ze niet meer met me trainen.
Ze heeft nogal een haatdragend karakter, als ik het zo mag uitdrukken. Eens iemand (een hond, mens, kip, wat dan ook) haar heeft pijn gedaan of kwaad gemaakt, is het finaal om zeep.

Ik heb geen idee meer hoe of wat ik kan doen om haar daarover te zetten. Niet enkel het trainen maar in het algemeen.

Hebben jullie raad voor me? 

honden page profiel IgloIglo 1 doggies

honden foto van Iglo

Opnieuw beginnen, geen verwachtingen hebben. Let her be. Dan trekt ze vanzelf weer naar je toe, denk ik. Zo belangrijk is trainen nou ook weer niet.

 

En verder:
Zijn er dingen die ze nog wel met je wil doen? Ze wil vast nog wel samen wandelen? Ik denk dat een trainingsessie nu dus te veel gevraagd is maar je kan best hier en daar een commando geven, bijvoorbeeld wachten voordat ze mag eten. En stiekem bouw je dit dan weer op tot ze weer over haar ‘haat’ heen islaughing in ieder geval zou ik vooral heel rustig aan doen nu, het samen fijn hebben zonder trainen is ook gewoon goed genoeg.

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

Ik zou juist wel verder gaan met trainen en dan nu gaan focussen op de touch aan te gaan leren. Dit is een trucje waarbij ze met haar neus jouw hand moet aanraken. Het initiatief voor lichamelijk contact ligt daardoor volledig bij haar waardoor je het vertrouwen weer kunt winnen. Wel heel langzaam weer opbouwen en alles op haar tempo. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Als jullie er zo'n plezier in hadden en je mooie resultaten zag zou ik inderdaad ook niet zomaar stoppen. Doe een stap terug en leg de beloningsdrempel laag. De neus touch is dan inderdaad een leuke. Of ga gewoon eens alleen maar belonen voor rustig bij de training aan je voeten liggen. En bouw daarvan weer voorzichtig op. Dan leert je hond ook dat vertrouwen iets is wat je terug kunt winnen en dat is iets waar ze in de rest van haar leven ook iets aan ga hebben. 

honden page profiel Hilde WittebrouckHilde Wittebrouck

Het idee van de touch was nog niet bij me opgekomen. Het stiekem opbouwen lijkt me ook een kanshebber. Daar ga ik alvast mee aan de slag. Als ze daarmee nu ook nog leert dat het allemaal niet zo dramatisch is en leert dat na een incidentje de vriendschap toch kan blijven duren, zou dat top zijn. Fingers crossed!! 
Bedankt voor jullie reacties hè 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Als ze daarmee nu ook nog leert dat het allemaal niet zo dramatisch is en leert dat na een incidentje de vriendschap toch kan blijven duren, zou dat top zijn. Fingers crossed!! 

Maar ik neem aan dat jullie vriendschap toch niet staat of valt met training (gehoorzaamheid? trukjes? sport? wat train je dan?)

Je zal toch vast aan jullie dagelijkse samenzijn en samenleven wel merken of de hond jou al dan niet vertrouwt en lief heeft?

honden page profiel Hilde WittebrouckHilde Wittebrouck

Het gaat eerder over het vertrouwen. Ze is nog steeds helemaal hupperdepup als ik thuis kom, maar het samen trainen was voor ons beide heel leuk. En het is jammer dat we dat nu missen. 
En het is net het vertrouwen waar ze moeilijk mee is. Eens verbroken komt ze er niet meer op terug. Hierdoor mist ze leuke momenten met andere honden en met mij (het trainen dan). Dat vind ik zo jammer voor haar. 
Maat natuurlijk vindt ze het nog steeds leuk om met me te gaan wandelen en zo. Dat wel hè. Ik ben alleen bang dat als er zich weer een incident voordoet met ,ik zeg maar een wandeling, dat ze dan ook weer zo reageert. Op den duur schiet er niks meer over hè. Dus daarom zoek ik een manier haar daarover te helpen. Snap je? 

 

 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Ik denk dat het ook meer gaat om het opbouwen van zelfvertrouwen van de hond inlaats van het geen vertrouwen hebben in jou of anderen. En dan kan juist de hondenschool of een sport heel fijn zijn om dat op te bouwen. Mits je daar wat begeleiding in krijgt. Dus dat de trainer ziet wanneer je een stap terug moet. Een sport die daar trouwens heel goed bij helpt is speuren (mantrailen of detectie). 

Volgende forumvraag: Beagle eet geen korrels meer
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^