Puppy ziet bench als plas/poep plaats

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel N. AsselmanN. Asselman

honden foto van N. Asselman

Goedendag, 

Al veel vragen hierover gelezen op het forum maar stel em toch opnieuw. 

 

Onze golden retriever pup van net 8,5 week oud doet vaak haar behoefte in haar bench, overdag gaat ze vaak zelf hierin slapen en als ze ergens anders in slaap valt kan ik haar ook makkelijk in de bench leggen waar ze dan verder slaapt. Tussen half 11 en 11 uur s'avonds gaat ze nog even mee naar buiten om te plassen of poepen en daarna leg ik haar in de bench en sluit het deurtje, ze piept en blaft dan eventjes maar geeft het snel op en gaat slapen ( ik blijf naast de bench zitten tot ze in slaap valt. S'nachts lig ik ongeveer op 2 meter van haar bench op de bank te slapen, de wekker zet ik dan 3 keer in de nacht maar vaak maakt ze me vanzelf al wakker door kort te blaffen waarna ik haar buiten zet om even te plassen of poepen. So far so good. Het komt echter nog wel een aantal keer voor dat ze overdag ineens de bench ingaat om daar te plassen of poepen, ookal zijn we bijvoorbeeld net daarvoor al naar buiten geweest. Heb de dekens/kussens gelijk uitgewassen maar maakt niks uit wat er in ligt, ze doet toch haar behoefte erop. Ook in de reisbench plast/poept ze vrijwel meteen zodra we rijden, bij het ophalen was hier nog geen sprake van. Ben ik wat voorbarig misschien aangezien ze net 6 dagen bij ons is? Of herkennen jullie dit gedrag en zijn er tips om het te verbeteren. Momenteel krijgt ze rond half 6 voor het laatst brokken.

 

Alvast bedankt 

honden page profiel KimKim 3 doggies

honden foto van Kim

Volgens mij ben je al hartstikke goed bezig met de eerste stapjes naar zindelijkheid! hp-thumbsup Pup moet gewoon nog even leren dat hij buiten moet plassen en poepen, dat duurt soms even.

 

Wat ik zou proberen, is overdag het deurtje van de bench dichtdoen (zonder pup erin dus), zodat het geen optie is om erin te plassen of poepen. Grote kans dat de pup het dan ergens anders in huis wil doen, maar als je goed op de signalen let (stoppen met spelen, rondjes lopen), kun je hem/haar (is het een reutje of teefje?) op tijd optillen en buiten zetten. En als hij dan buiten plast of poept, feestje van maken. Blij doen, koekje geven enz. Dan leert je pup vanzelf dat buiten plassen en poepen leuk is. Als ie het toch per ongeluk binnen doet, niet straffen, gewoon negeren en opruimen.

 

Oh en ik zou de bench ook even met azijn schoonmaken trouwens, dan verwijder je de geurtjes ook.

honden page profiel KimKim 2 doggies

honden foto van Kim

Oh zie nu dat het een teefje is, overheen gelezen hp-shiny

honden page profiel N. AsselmanN. Asselman

honden foto van N. Asselman

Ok bedankt voor de tip Kim, had elders juist gelezen dat de bench altijd toegankelijk moet zijn om het als "veilig plekje" aan te laten voelen. Maar zal inderdaad wel even proberen het deurtje dicht te doen zodat ze die in ieder geval niet kan bevuilen en wij extra alert zijn op de momenten dat ze begint te plassen/poepen

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

 had elders juist gelezen dat de bench altijd toegankelijk moet zijn om het als "veilig plekje" aan te laten voelen. 

Een pup kiest instinctief zelf een geschikte rustplek uit in je huis. Onder een tafel, op een bank, een zacht tapijt of de koude vloer,... Laat de pup dan gewoon slapen waar ie slaapt en ga hem niet verleggen. Hoe minder gekunsteld je omgaat met slaap, hoe makkelijker ze zelf hun rust nemen.

En als ie wakker wordt, meteen even naar buiten. Dikwijls moeten pups zich ontlasten meteen na het slapen, na het eten, na opwinding (bv. een spelletje).

Als ze binnen plassen, kiezen ze wel vaker voor zachte of vertrouwde materialen (kussens, dekens, tapijt,...), dus daar kan je extra op letten. 

Veel plezier met de kleine rakker!

 

honden page profiel N. AsselmanN. Asselman

honden foto van N. Asselman

Dank je Alaska's Finest, ze gaat inderdaad heel vaak onder de tafel of stoel liggen, maar omdat ze over een drietal weekjes ook af en toe weleens een uurtje of 2 alleen moet zijn kregen we juist de tip om haar dan in de bench te leggen om zodoende haar daar sneller aan te laten wennen omdat we natuurlijk ook niet willen dat ze die 2 uurtjes al alleen los loopt door de woonkamer ivm meubels enzo :D

honden page profiel DanielleDanielle

" Dank je Alaska's Finest, ze gaat inderdaad heel vaak onder de tafel of stoel liggen, maar omdat ze over een drietal weekjes ook af en toe weleens een uurtje of 2 alleen moet zijn kregen we juist de tip om haar dan in de bench te leggen om zodoende haar daar sneller aan te laten wennen omdat we natuurlijk ook niet willen dat ze die 2 uurtjes al alleen los loopt door de woonkamer ivm meubels enzo :-D "

Als je het goed en rustig opbouwt, zal ze niet de behoefte hebben om aan meubels te kauwen. Als dat wel het geval is, dan is het nog te vroeg om haar alleen te laten. Overigens is je hond over 2 weken 11/12 weken oud. Dat lijkt me erg jong om haar al 2 uur alleen te laten. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Dank je Alaska's Finest, ze gaat inderdaad heel vaak onder de tafel of stoel liggen, maar omdat ze over een drietal weekjes ook af en toe weleens een uurtje of 2 alleen moet zijn kregen we juist de tip om haar dan in de bench te leggen om zodoende haar daar sneller aan te laten wennen omdat we natuurlijk ook niet willen dat ze die 2 uurtjes al alleen los loopt door de woonkamer ivm meubels enzo ???? "

Benchgebruik en kunnen alleen-blijven zijn 2 verschillende dingen.

Alleen-blijven voor de pup gaat over zich comfortabel, zelfzeker en ontspannen voelen in je huis. Het draait dus om emoties en stemmingen vd hond, niet over een bepaalde plek waar ie verplicht moet liggen. 

 

Je hondje is er nog maar enkele dagen, het allerbelangrijkste is dat je een stevige basis creëert en die basis bestaat uit vertrouwen, geborgenheid, zich goed in z'n vel voelen. Dus zet de eerste weken daar vooral op in, zodat je hond zich overal in je huis veilig, ontspannen en comfortabel voelt. Pas dan ga je met mondjesmaat oefenen in het alleen-blijven. En dat bouw je op vanuit die 'relax-stemming'. Ga bij het aanleren nooit de deur uit op een moment dat de pup zich verveelt, gefrustreerd is, onrustig of opgewonden is. Maar altijd vanuit de juiste emotie, zodat de hond de verbinding legt tussen 'ik ben alleen thuis' en 'ik voel mij prettig'.

 

honden page profiel N. AsselmanN. Asselman

honden foto van N. Asselman

Dank jullie wel voor de tips, ik zal deze zeker opvolgen. Gelukkig zijn we erg flexibel en als we merken dat ze nog niet alleen kan zijn dan gaan we daar zeker nog niet aan beginnen, ik ga de bench overdag sluiten en dan alleen openen als ze er zelf in wilt, dit gebeurd ook al regelmatig hoor, ze legt al haar speelgoed zelf in de bench en ook gaat ze soms daar zelf naartoe om te slapen. Wat raden jullie aan voor snachts dan? Nu leg ik haar in de bench en wacht tot ze slaapt voor ik het deurtje sluit, ik wil namelijk niet dat ze snachts los loopt en de kans heeft om iets kapot te bijten of in de bank te springen.. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Wat raden jullie aan voor snachts dan? Nu leg ik haar in de bench en wacht tot ze slaapt voor ik het deurtje sluit, ik wil namelijk niet dat ze snachts los loopt en de kans heeft om iets kapot te bijten of in de bank te springen..  

Je slaapt momenteel nog naast de hond, heb ik begrepen? Je kan altijd gewoon es proberen hoe het gaat, met het deurtje open, je bent nu immers toch nog in de buurt. 

Honden verleggen zich graag, zoeken al es een koeler of ander plaatsje op, strekken de poten,... da's heel normaal 's nachts. 

Nu is het nog wat opletten, natuurlijk, omdat het pupje nog niet zindelijk is. Maar eigenlijk gaat het alleen-slapen volgens hetzelfde principe als het alleen-thuisblijven: voelt de pup zich ontspannen en tevreden in huis, dan zal er weinig reden zijn om dat huis te gaan slopen hp-wink

Dus voel het zelf een beetje aan, kijk naar je hondje, hoe ze het doet.

Je kan er dan alsnog voor kiezen de bench op slot te doen, of je bank af te schermen met een puppy-ren. 

honden page profiel N. AsselmanN. Asselman

honden foto van N. Asselman

Ik slaap er momenteel nog gewoon naast ja, en zolang het nodig is, heb 1 keer een nacht geprobeerd naar boven te gaan, de bench stond toen op een kiertje want ze lag met haar hoofd in de opening waardoor ik het deurtje niet volledig kon sluiten zonder haar wakker te maken. De wekker gezet voor 2 uurtjes later, nou ik werd dus wakker en het was nog steeds stil, ik dacht gaat goed. Toen ik beneden kwam lag ze dus in de bank :D maar verder niet in huis of bench behoefte gedaan, dus misschien is het puur nog het idee om opgesloten te zitten waardoor ze dus piept. Je kan nog zoveel boeken lezen en informatie inwinnen maar in de praktijk blijkt het toch vaak weer net iets anders te zijn. Vandaag een nieuw bankstel gekregen ( slechte timing ik weet het) hopelijk houden we deze schadevrij. Ik ga in ieder geval aan de slag met alle tips

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Je kan nog zoveel boeken lezen en informatie inwinnen maar in de praktijk blijkt het toch vaak weer net iets anders te zijn. 

Ja, zo is dat. Er is heel veel info omtrent opvoeding, vaak tegengestelde adviezen of inzichten, maar je haalt er gewoon uit wat bij jullie past. Er is geen gouden methode, iedere pup is anders en elke mens is anders.

Dus je filtert, je probeert dingen uit, je kijkt naar hoe jouw pup is en reageert, en van daaruit ga je weer verder. hp-smile

 

Veel plezier samen! hp-smile

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

" Ik slaap er momenteel nog gewoon naast ja, en zolang het nodig is, heb 1 keer een nacht geprobeerd naar boven te gaan, de bench stond toen op een kiertje want ze lag met haar hoofd in de opening waardoor ik het deurtje niet volledig kon sluiten zonder haar wakker te maken. De wekker gezet voor 2 uurtjes later, nou ik werd dus wakker en het was nog steeds stil, ik dacht gaat goed. Toen ik beneden kwam lag ze dus in de bank :-D maar verder niet in huis of bench behoefte gedaan, dus misschien is het puur nog het idee om opgesloten te zitten waardoor ze dus piept. Je kan nog zoveel boeken lezen en informatie inwinnen maar in de praktijk blijkt het toch vaak weer net iets anders te zijn. Vandaag een nieuw bankstel gekregen ( slechte timing ik weet het) hopelijk houden we deze schadevrij. Ik ga in ieder geval aan de slag met alle tips "

Goede tips hierboven. Wij waren ook net verhuisd met allemaal nieuwe meubels. Wat wij deden was waterdichte moltons op de bank leggen, want de hond ging ook gewoon op de bank en als het dan mis ging, was de bank gered. Zelf ging ik er ook regelmatig uit snachts waardoor het nooit mis ging. Het lastige is, als je de bench ooit weg wilt doen, als de hond ouder is, want ik neem aan dat je je hond niet levenslang in de bench gaat doen als jullie weg zijn.. dat ze dan vaak toch wel op de bank springen. Of ze zal de bank/een deel v.d kamer moeten afschermen met een ren ofzo.. 

 

Verder geen tips voor de behoeftes die de hond in de bench. Wij hebben zelf nooit een bench gebruikt. Ik denk inderdaad goed de hond in de gaten houden en na de vaste dingen (eten, spelen, slapen) vaak naar buiten doen..

honden page profiel Jenneke88Jenneke88 3 doggies

honden foto van Jenneke88

Hey, gefeliciteerd met je pup. Jouw pup doet hetzelfde wat de mijne deed. Dit heb ik opgelost door de pup alle maaltijden in de bench te geven. Ze plassen namelijk niet op hun slaapplaats en de plaats waar ze eten. Ook heb ik het dekje uit de bench gepakt. Mijn pup kregen we krantzindelijk mee van de fokker, maar mijn pup schijnt te denken dat een handdoek of andere zachte ondergronden een krant is. Hij liep dan ook deftig de bench in om te plassen en ging daarna weer verder met hetgeen dat hij aan t doen was. Ik hoop dat je hier iets aan hebt...

honden page profiel N. AsselmanN. Asselman

honden foto van N. Asselman

Hoi Jenneke, 

Het eten geven we vanaf de eerste dag al in haar bench, heb ondertussen 3 verschillende ondergronden gebruikt in de bench, het benchkussen, een oude slaapzak en een klein hondenkussentje wat op de foto staat. Alledrie heeft ze al behoefte op gedaan, en op alledrie ook gegeten en geslapen. Heb gisterenavond alles eruit gehaald en vannacht de bench open gelaten. Ze ging liever op het hondenkussen naast de bench liggen en ze heeft heerlijk geslapen vannacht evenals het baasje, mooi op tijd mij wakker gemaakt. Denk binnenkort toch maar op een of andere manier het bankstel afschermen en het eens proberen of ze alleen kan zijn s'nachts

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Toen wij besloten om Link uit de bench te houden als pup ging dit perfect, overdag sloopte hij ook niet aan de meubels en daarom vertrouwde wij het. Hij lekker de ruimte en wij lekker doorslapen wink (toen hij eenmaal 's nachts zindelijk was dan). 

 

Je kan evt de bank afschermen met een puppy ren als je er bang voor bent. Maar mijn ervaring is (ook met vorige hond(en)) dat wanneer je hem vroeg z'n eigen gang laat gaan alles ook sneller normaal is en dus minder interessant om te slopen. Wat vooral belangrijk is dat je het alleen zijn opbouwt en niet te snel wil hierin. Slopen kan ook ontstaan door angst.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ze ging liever op het hondenkussen naast de bench liggen en ze heeft heerlijk geslapen vannacht evenals het baasje, mooi op tijd mij wakker gemaakt.
Denk binnenkort toch maar op een of andere manier het bankstel afschermen en het eens proberen of ze alleen kan zijn s'nachts "

Ah, een goeie nachtrust voor iedereen, dat is altijd fijn! hp-thumbsup 

Zoals Fresta & Link al zegt: ga niet te snel. Liever een paar extra rustige nachten beneden, dan te snel alleen laten en de pup onrust of stress bezorgen. Eerst een goeie basis leggen.

Soms gaat de langzaam-aan aanpak uiteindelijk sneller dan te gehaast zijn. hp-wink hp-thumbsup

honden page profiel N. AsselmanN. Asselman

honden foto van N. Asselman

Ja nachtrust doet een mens goed hoor haha, we gaan het gewoon rustig aan bekijken, we zijn ook het rustig in de bench liggen aan het belonen met een brokje of snoepje, het zal de tijd wel duren, vanavond even proberen omdat mijn vriendin het ook wel fijn vind als ik naast haar slaap, maar mocht het niet gaan dan weer gewoon terug op de bank zolang het nodig is, we zijn natuurlijk nog maar net begonnen dus is voor iedereen wennen. Denk dat ik inderdaad de bank een beetje zal afschermen in het begin en dan geleidelijk aan kijken hoe het gaat. 

 

Volgende forumvraag: Pup 5 maanden hapgedrag
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^