Hond leren alleen te zijn .

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DianaDiana

Beste mensen, Ik heb mijn hondje een shihtzu vorige week opgehaald bij de Fokker.  Hij is 4 jaar en komt uit een roedel. Hij moet nog veel leren. 

Hij liep me de hele tijd achterna dit gaat nu al beter blijft  wel kopje oprichten maar staat niet op. Nu mijn vraag hoe leer ik hem langzaam aan even alleen te zijn. Hoe moet ik dat aanpakken zonder dat hij meteen onrustig wordt. 

Advies zou heel fijn zijn 

Diana 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Leefde hij met de roedel in huis, of in een buiten verblijf of zo?

Bedoel je met veel leren, dat hij nog moet leren om in huis te leven?

Wat kent hij wel, wat hebben de fokkers dan wel met hem gedaan?

 

Wat is de bedoeling in de toekomst hoe lang je hond alleen moet zijn?

Af en toe een uur of hele dagen als je zou werken?

 

Ik heb alleen honden die als pup zijn gekomen.

Maar dan ging ik gewoon mijn gang in huis, ze liepen me wel constant achterna.

En gingen piepen als ik bv naar de wc ging en de deur dicht deed.

Maar dat wende snel genoeg en nu weten ze precies wat ik ga doen en blijven ze gewoon liggen.

 

Jouw hond zal eerst tijd nodig hebben om de routine van jouw leven te leren kennen.

Hoeveel tijd heb jij voor je hond voor je weer aan het werk moet, of werk je misschien helemaal niet?

 

 

 

 

honden page profiel DianaDiana

Beste sylvia,  

Was een fokker in huis , ik bedoel dat hij moet leren hoe het bij ons thuis gaat . Ik werk niet maar moet soms wel eens weg boodschappen doen of afspraak. Hij slaapt nog in de mand op onze slaapkamer dat gaat goed zet de mand elke keer  stukje verder weg. Beneden alleen ging nog niet Vandaag was hij even alleen en had me kleed weg gekrabt dus denk te grote  stap.  Dus graag advies hoe ik dat moet opbouwen .

Diana 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Wat belangrijk is bij het leren alleen-zijn, is de juiste connectie tussen die gebeurtenis en de emoties die de hond op dat moment voelt. Zodat de hond de link legt: alleen zijn = ik voel me prettig.

 

Dus begin pas met het oefenen als je hond zich thuis voelt in zijn nieuwe huis, hij zich daar zelfzeker en ontspannen voelt.

Misschien is het nu dus nog te vroeg, en moet je nog effe wachten. Tot je duidelijk merkt dat je hond zich in jullie huis helemaal thuis voelt.

Vanaf dan kan je het alleen-blijven met mondjesmaat opbouwen.

 

Het vertrekt dus vanuit de juiste setting: dat de hond zich veilig, ontspannen en voldaan voelt. Dat is de basis van alles.

Als je je hond alleen laat terwijl ie zich opgewonden, onrustig, onzeker, gefrustreerd, enz. voelt, dan gaat ie een verbinding leggen tussen deze emoties en het alleen-blijven, en zo wordt alleen-blijven iets negatiefs voor hem, en dat is wat je wil vermijden.

 

Dus als je de tijd rijp acht om te gaan oefenen, zorg dan eerst voor de gewenste stemming bij je hond.

Kijk wat hem ontspannen maakt en hem voldoening geeft. Dat kan vanalles zijn: een snuffelwandeling, een leuk momentje samen in de tuin, zoekspelletje doen,... Dus niet zozeer waar ie opgewonden of hyper van wordt, maar waar ie zich fijn bij voelt en waarvan je merkt dat ie daarna lekker relaxed is.

Als ie dan z'n rustplaatsje in huis kiest, en daar gaat liggen rusten, is dat een goed moment om even te trainen:

Vraag geen aandacht, leg nergens nadruk op, maar stap gewoon even de deur uit en kom meteen weer binnen.

Als je merkt dat de hond daar geen probleem mee had, kan je de volgende keer iets langer wachten alvorens je weer binnen komt. En zo bouw je op. Dat lijkt in het begin erg langzaam te zullen gaan, met die minuutjes opbouwen.

Maar je zal merken: als zijn gemoedstoestand elke keer goed zit als je weggaat (dus ontspannen, zich goed voelen), komt er een moment waarop het opeens veel sneller gaat, en je grotere sprongen kan maken en je hond nergens van opkijkt.

Dus neem in het begin zeker je tijd, ga niet overhaast te werk, en dan gaat het daarna des te sneller hp-smile

honden page profiel DianaDiana

Beste Alaska, 

Ja dat heb ik gedaan even naar buiten stond wel snel voor de deur maar niet piepen of blaffen isdit dan een goede oefening of alleen  als hij in zijn mand blijft liggen.  Toen ik naar uit de deur ging lag hij in de mand . 

Diana 

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

Ik zou de hond eerst de tijd geven om te kunnen wennen aan de nieuwe situatie, even 2 weken niks oefenen, alles is al nieuw. Daarna zou ik beginnen met rustig opbouwen, even de was ophangen, even douchen. Als dit goed gaat, dan doe je het de volgende keer 5 min langer en loop je terug alsof er niks aan de hand is. Als de hond jankt, zou ik de hond niet laten janken, je gaat dan net iets te snel. Wij gingen vaak ook een stuk lopen en dan kregen ze een kong of kauwbot, dan waren ze zo moe en dan kon ik vaak al een blokje om lopen. Bij ons ging het dan om een pup, maar onze 2e hond vond het alleen zijn ook erg lastig. In het begin nam ik haar gewoon overal mee naar toe, ook bijv naar de badkamer. Na paar keer wist ze dan wel dat ik boven was. Zo hebben wij het steeds verder opgebouwd.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

even naar buiten stond wel snel voor de deur maar niet piepen of blaffen isdit dan een goede oefening of alleen  als hij in zijn mand blijft liggen. 

Je voelt het zelf wel aan, of je hond ontspannen is of onrustig. Op zich hoeft ie dus niet in zijn mand te liggen, als ie zich maar prettig en relaxed voelt binnenshuis. Het gaat over de emotie, niet over de plaats waar ie ligt.

Maar je hond is nog maar een weekje bij jullie, dus let erop dat je niet overhaast te werk gaat, en hem eerst voldoende tijd geeft om te acclimatiseren hp-smile.

 

honden page profiel DianaDiana

Beste lola en alaska , 

Dank jullie wel eerst maar meer ontspanning in huis , en als dat goed  gaat dan pas oefenen dat hij even alleen is . Goede tips dank jullie nogmaals   

Diana 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^