Vraagje over “regels” tijdens uitlaten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jan en LokiJan en Loki

Hoi allemaal, ik lees al een tijdje als gast mee, heb erg veel geleerd, super!

Nu toch een vraagje, vooral vanuit mijn onzekerheid. We hebben een heerlijke pup ( kruising malthezer/poedel). Hij is nu 11 weken en doet t super, wallen hangen op mijn tenen, maar we zitten op een heerlijke roze puppywolk.

Elke dag ga ik bij ons achter naar een (soort) bos, ik neem m dan een stukje mee in een fietsmandje en “wandel” een stukje. Dit gaat vooral snuffelend en rondkijkend, helemaal prima. Pup zit aan een lijntje, omdat ik m dat ook wel leren. Er komen regelmatig andere honden langs. Dan zeg ik dat we aan t oefenen zijn en dat hij het nog spannend vindt. Soms even snuffelen, soms even kijken van een afstandje. Gaat eigenlijk altijd goed. Vandaag alleen even niet. Van een flinke afstand kwam een hond aangerend. Ik zei tegen zn baas dat ik dat niet prettig vond, omdat mijn pup vast zat. Volgens baasje was hij altijd lief voor puppy’s. Hond stond inmiddels over mijn pup heen en pup piepte. Baasje zei dat hij wel begreep dat ik bang was ( hond was een Stafford), maar dat het echt wel goed ging. Ik ben er tussen gaan staan, hond sprong tegen mij aan en ik gaf nogmaals vriendelijk aan dat ik ook nog moest wennen. Meneer reageerde vervolgens echt pissig en riep hond mee (stond trouwens prima onder appel).

Later kwam er nog een soort jachthond op ons afgerend, toen ik vroeg of ie vriendelijk was, zei de baas “soms gaat het goed, soms niet”. Toen heb ik pup direct opgetild en ging de hond weer weg.

Pup had verder nergens last van daarna hoor, was niet geschrokken oid. Maar ik ben een beginnend baasje en vraag me af of ik dit misschien anders had kunnen aanpakken?

Wat is handig en wat zijn de “ongeschreven regels”?

Heel verhaal geworden, bedankt voor t lezen en voor de tips alvast!

honden page profiel ZelmoZelmo 3 doggies

honden foto van Zelmo

De enige regel die ik me kan bedenken is dat iedereen zijn of haar "eigen" regels maakt. En je dus nooit weet wat je kunt verwachten daarom zou ik zeggen doe wat voor jou goed voelt. Als je er geen goed gevoel over hebt til dan inderdaad je hond op.  Of wanneer je aan je hond merkt dat die het maar niets vind. 

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

Ongeschreven regels, daar houdt niemand zich aan behalve echte hondenmensen haha

- Het is netjes om altijd je hond aan te lijnen als een ander zijn hond aan de lijn heeft. Gewoon ervoor zorgen dat niemand last heeft van jouw hond.

- Sommige honden (vooral kleine honden) vinden het heel vervelend om aan de lijn te moeten snuffelen met een andere hond, ze kunnen dan niet “ontsnappen”, aangezien ze dus vast zitten. Vaak leren ze zichzelf aan te gaan blaffen om afstand te creëren. Vandaar dat het vooral de kleintjes zijn die je ziet keffen. De wereld is voor hun een stukkie enger.

Maar de meeste mensen die doen dus niet aan ongeschreven regels. Je gaat nog honderd keer meemaken dat een ongeleid projectiel op jouw hondje afgestormd komt. Of mensen die vinden dat de honden het maar zelf met elkaar moeten oplossen, zelfs als jouw hondje bang is. Je gaat veel ongevraagd advies krijgen.

Mijn tip is altijd je eigen gevoel volgen. Je pupje beschermen als jij dat nodig vind, optillen is prima als je het niet vertrouwd. Kijk goed naar wat je hond aan kan. Hij hoeft niet meteen in het diepe gegooid te worden en met allemaal honden kennis te maken. Op een afstandje kijken is ook socialisatie. En je hondje gewoon laten kennismaken met honden die je echt vertrouwd. Een lompe stafford met een laks baasje zou niet mijn keus zijn bij een pup

 

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link 3 doggies

honden foto van Fresta & Link

Goed gehandeld zo hoor, het geeft je hond juist vertrouwen in jou, dat jij voor hem zorgt hp-thumbsup

 

Wbt regels.. tja helaas houdt niet iedereen zich eraan maar daarom zijn het ook ongeschreven regels. In principe is het de bedoeling dat wanneer je ziet dat een andere hond aan de lijn is, jij de jouwe ook aanlijnt (je laat je hond er dan iig niet op af gaan). 

 

honden page profiel Jan en LokiJan en Loki

Dank voor de reacties, heel duidelijk. Had ik toch gehoopt op regels waar ik over kon beginnen tegen andere hondenbaasjes Haha, dat wordt dus gewoon werken aan mijn eigen assertiviteithp-smile. Ik leer nog meer van dit beestje dan hij van mij denk ik :-).

honden page profiel Jackie en Kiba:)Jackie en Kiba:) 3 doggies

honden foto van Jackie en Kiba:)

Toch altijd lastig, want veel baasjes doen waar ze zelf zin aan hebben. 

 

Overigens, ik zou niet zo snel mijn pup optillen, maar er tussen gaan staan (wat je de eerste keer ook deed). Anders kan je (onbedoeld) er voor zorgen dat jouw hond bang wordt voor grote (of andere) honden of dat die andere hond gaat springen naar die van jou. Onze honden negeren de meeste honden, maar als iemand zijn of haar hond optilt, worden ze erg onrustig van.

 

Overigens snap ik dat je zelf ook wat onrustig werd en je hond wilde beschermen en met 1 keer is dit heus geen ramp maar wij hebben toen op cursus geleerd om als een hond zo op je af komt rennen, er voor te gaan staan of door de knieën met je hond tussen je (op de grond), dan kan je de andere hond zachtjes aan de kant duwen als die te ruw is maar geef je jouw hond wel de kans om de geur te ruiken en als hij er zelf aan toe is, om naar de andere hond toe te gaan.

 

En wat anderen ook al zeiden, de meeste mensen lijnen hun honden aan als er iemand aan komt met een hond die aangelijnd is. Als jouw hondje losloopt, kan hij een andere kant op, maar aan de lijn niet en dit kan voor spanning zorgen. 

Helaas weten veel baasjes dit niet en gaan er vanuit dat het altijd maar goed komt. 

 

Gefeliciteerd overigens met je pup

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley 3 doggies

honden foto van Lotte & Marley

Ik vind het echt super goed hoe jij ermee omgaat! Je beschermd je pup en creëert een veilige wandeling voor hem! 

Zoals de rest zegt, er zijn niet echt regels ( helaas denk ik soms haha ). Kijk goed naar je hond ( wat je al top doet volgens mij). 

Een leuk boek om aan te schaffen: kalmerende signalen - Turid Rugaas.

 

Mijn hond vond wandelen heel erg spannend en vooral andere honden. Door dit boekje heb ik geleerd om zowel mijn eigen hond als een andere hond te lezen! Welke signalen geven ze af? Naderen we een vriendelijke hond of worden er stress signalen gegeven? Hierdoor kan ik nu veeeel beter anticiperen op de situatie! 
Misschien handig en leuk voor je om je hond te observeren daarmee en op basis daarvan keuzes te maken! :) 

honden page profiel Jan en LokiJan en Loki

@Jackie, dank voor je heldere uitleg, daar kan ik zeker wat mee

@Lotte, dat boek heb ik (Oa) gelezen als voorbereiding. Maar goed dat je m nog een keer noemt, nu kan ik natuurlijk in de praktijk aan de slag!

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en MootjeRoos,Jeff † en Waldo † en Mootje 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje

Er is inderdaad maar 1 grote regel waar niet iedereen zich helemaal aan houdt.

Zorgen dat je eigen hond veilig is en geen overlast geeft naar anderen.

Voor de rest ben je aan de goden overgeleverd wat je tegenkomt .(en hoe slim/adequaat je daarmee omgaat.)

Problemen voorkomen en voorzien  is goud waard, en voor iedere hond anders.

Kalmerende signalen is inderdaad fijn boekje, en niks mis met preventief optillen als je dier wordt belaagd.

Je bent prima bezig hp-shiny

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ik vind dat je het goed gedaan hebthp-thumbsup

 

Hopelijk komt er nog eens een wet dat iedereen die een hond bezit een hondenhoudbewijs moet hebben, veel mensen hebben geloof ik geen idee wat ze aan het doen zijn.

 

Voor mij zou ook een hoofdregel moeten zijn dat je je hond gewoon bij je houdt en eerst overlegd of het een goed Idee om de honden met elkaar in contact te laten komen. 

 

 

 

Volgende forumvraag: Beagle pup alleen thuis
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^