hond 14 epilepsie/ Geriatrisch Vestibulair syndroom

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel klaskeklaske

honden foto van klaske

Hallo..

Nou na 2maanden geen epilepsie verschijnselen kom ik net terug van de dierenarts. Lara heeft overduidelijk een tia/geriatrisch vestibulair syndroom

Wat moet ik nou toch hier mee?? De epilepsie was 2 maanden geleden voor het eerst en is niet meer terug gekomen. En nu dit? 

Ze is verder super fit en speels en lief en hongerig zoals altijd...

Ik heb wel een bloedonderzoek laten doen en krijgen we vrijdag resultaat van. 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Als het vestibulair syndroom is: dat ziet er griezelig uit, maar is niet gevaarlijk en de hond herstelt er meestal vanzelf van. Soms komt het nog een keertje terug, soms ook niet en is het eenmalig (duurt wel meerdere dagen).

 

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Ik heb geen flauw idee wat je nu moet. 

Maar als jou hond nog helemaal zichzelf is en kwaliteit van leven heeft, zou ik zeggen: geniet zolang het kan.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

je zou evt. ook nog een osteopaat of chiropracter kunnen inschakelen 

honden page profiel JanineJanine 3 doggies

honden foto van Janine

De hond van mijn moeder had dit ook. Heeft het 3x op een dag gekregen. Mijn moeder kwam snachts bij ons aan de deur, helemaal in paniek. Hup.. naar de dierenarts. Heeft toen pilletjes mee gekregen waar hij relatief ‘duf’ van werd en enorme honger van kreeg hp-wink. Later die ochtend en nog een keer later op de middag kreeg hij een aanval. Ik dacht dat we hem ook moesten laten inslapen.

Zijn koppie stond scheef en sleepte wat met lopen. Maar binnen een week heeft hij zich aanzienlijk hersteld. Soms kreeg hij een lichte aanval, echter dit was niet meer zo heftig.

 

Ongeveer drie maanden later moesten we hem helaas laten gaan, maar dat was van ouderdom.. hij is bijna 14 jaar geworden (golden retriever).

honden page profiel ChantalChantal 3 doggies

honden foto van Chantal

Toen ik vorig jaar dacht dat Dave dit had gehad, hoorde ik van de DA's en de KNO arts van SDU dat er bijna nooit een oorzaak gevonden wordt bij een GVS insult en dat het ook zomaar eenmalig kan zijn. Heb er veel over gelezen en bekeken, en overal werd hetzelfde benoemd. Ook mensen die het meegemaakt hebben met hun hond. Een GVS is geen tia, lijkt wel zo. Vele honden komen er weer prima uit. Mysterie vh leven. Sterkte. Je schrik je helemaal wild als je dit meemaakt. 

Dit was Dave vorig jaar augustus: 

 

Ik wist het toen zeker dat hij dat had. Maar omdat hij allemaal ontstekingen in zijn middenoor had (CTscan gehad en gehoorgang verwijderd) mocht het de naam GVS niet hebben, omdat dit wel een oorzaak had. Schiet mij maar lek. 

honden page profiel klaskeklaske

honden foto van klaske

Dank jullie voor alle antwoorden. Het is inderdaad zoals het hondje op het filmpje. Ze loopt niet veel en ligt lekker op bed met de brokken en water naast haar. Idd de ogen rollen en het lopen gaat als dronkenmans pas. Wel maak ik mij zorgen ivm die epilepsie ineens 2 maanden geleden. In de afgelopen 2 maanden tot vandaag was ze echt zo speels en actief. Zou dit ook een oorzaak van epilepsie kunnen zijn?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Zou dit ook een oorzaak van epilepsie kunnen zijn? 

Voor zover ik weet heeft epilepsie niets te maken met het vestibulair syndroom. Maar een arts die met beide vertrouwd is, zal dat beter kunnen beantwoorden.

Het vestibulair syndroom heeft met het evenwichtsorgaan in het oor te maken. Men kent de oorzaak niet echt, maar er is even een verstoring, die vanzelf weer 'oplost'.

Het zou kunnen getriggerd worden door een ontsteking in het oor, maar ook door een nekprobleem (hernia bijvoorbeeld) of door overbelasting van kaaksgewricht (op hard bot kauwen). Maar soms weet men het dus niet, waarom honden het opeens krijgen. 

Gezien het met het evenwichtsorgaan te maken heeft, kan -naast het zwalpen en omvallen- een hond ook misselijk worden en moeten overgeven, of jammeren en piepen omdat hij zich draaierig voelt.

Dit gaat vanzelf weer weg.

honden page profiel klaskeklaske

honden foto van klaske

hoe lang mag dit precies duren? Want de dierenarts zei wel dat dit niet te lang mag duren. Na het weekend moet er wel verbetering zijn zei hij. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Meestal zie je al verbetering binnen een 3-tal dagen, maar het volledig verdwijnen van de symptomen kan langer duren, tot enkele weken. Het varieert van hond tot hond. 

honden page profiel klaskeklaske

honden foto van klaske

Bedankt voor je antwoord. We zijn nu 24 uur verder en nog steeds geen verbetering. Is dat normaal? Ze drinkt alleen. Eten doet ze niet sinds gister. Ze slaapt heel veel. Ben zo bang dat ze er niet uit komt

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Bedankt voor je antwoord. We zijn nu 24 uur verder en nog steeds geen verbetering. Is dat normaal? Ze drinkt alleen. Eten doet ze niet sinds gister. Ze slaapt heel veel. Ben zo bang dat ze er niet uit komt "

Bij sommige honden duurt het 2 à 3 dagen voor er enige verbetering is. Maar ik weet natuurlijk niet wat er bij jouw hond speelt.

Morgen krijg je de resultaten van de bloedtest? Misschien is er ook wat anders aan de hand, en kan de arts je dan meer vertellen.

Sterkte alvast, het is altijd rot om te zien dat er wat scheelt en je je zorgen maakt. Dan is het fijn meer duidelijkheid te krijgen, dus hopelijk kan dat morgen!

honden page profiel klaskeklaske

honden foto van klaske

Ah oke. Ja drinken en plassen em poepen doet ze wel wankelend. Verder veel slapen en wankel en met de ogen draaien. Eten doet ze niet. Ja idd morgen bloeduitslag.

Ja het is echt overduidelijk gvs. Hiervoor was ze super actief en gezond. Aleen ja ze is wel 14 ...

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik snap dat je je zorgen maakt, het ziet er ook griezelig uit als je hond zo dronken en sloom rondloopt.

Het is al goed dat ze wel drinkt en dit ook kan binnenhouden.

Je zou eventueel wat vlees kunnen koken, en het vleesvocht -eenmaal afgekoeld- als drinken kunnen aanbieden. Zo krijgt ze toch iets binnen dat een beetje voedzamer is dan alleen water. 

Succes hoor! Laat je hier nog iets weten, hoe het verder gaat?

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Heleen

Hallo Klaske 

 

Afgelopen dinsdag had een van mijn jack russells van 10 jaar ook GVS .

In 2018 heeft ze het ook een keer gehad ,

Waar ik gelijk mee begin is een hoge dosis vitaminen B geven en dat krijgt ze enkele weken elke dag .

Wat ze nu nog heeft is een wat strak of star aanvoelend kopje maar ze loopt weer goed  eet en drinkt goed en de nystagmus is ook weg nu .

 

Nu is Lara wel veel ouder als mijn Charlotje (die is 10 jaar )  maar misschien kan je met je dierenarts eens overleggen 

 

De dierenartsen zeggen wel dat er geen medicijn voor is maar veel B en wat cortico werken hier goed .

En van de cortico krijgen ze ook weer eetlust.

Overigens kan het zelfs enkele maanden duren eer alle klachten verdwenen zijn  en vaak houden ze er een wat scheef koppie van over .

 

Ook is het normaal dat ze een tijdje erg vermoeid zijn en veel slapen .

Sterkte voor jullie .

 

honden page profiel klaskeklaske

honden foto van klaske

Bedankt voor het antwoorden. Hoe lang duurde het bij jullie? Het is hier na 24 uur nog niet eten en nog zwak lopen. Wel drinken en plassen. Ook veel sterkte gewenst bij jullie. Ze heeft inderdaad vitamine b gekregen.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Heleen

" Bedankt voor het antwoorden. Hoe lang duurde het bij jullie? Het is hier na 24 uur nog niet eten en nog zwak lopen. Wel drinken en plassen. Ook veel sterkte gewenst bij jullie. Ze heeft inderdaad vitamine b gekregen. "

Deze aanval was niet zo erg als in 2018 ,Misschien omdat ze gelijk cortico en B kreeg ,

Heeft jullie hond B injectie gehad ? Ik hou die B toch wel een maand of zo vol .

Gewoon B complex van het kruidvat voldoet .

De volgende dag begon ze al met eten ,het enige wat ik nu nog merk aan haar is dat ze veel bij me wil zijn en dat haar hoofd strak en gespannen aanvoelt ,en ze heeft niet graag dat ik aan haar kop zit ,

Zelf heb ik het idee dat ze na zoiets toch wel flink hoofdpijn hebben .

Je kan je dierenarts voorstellen wat cortico erbij te geven dat wekt haar eetlust op .

 

honden page profiel klaskeklaske

honden foto van klaske

Ja die heeft ze allebei gehad. Ik ga zometeen wat proberen te voeren. Ze heeft wel iets rongelopen maar slaapt enorm veel. Ze drinkt wel en is wel alert op zich. Maar nog zo suf en die ogen draaien nog steeds. Ik wil echt voor haar dat dit ophoud. We zn nu een dag en avond verder.... maak me gewoon zorgen 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Ja die heeft ze allebei gehad. Ik ga zometeen wat proberen te voeren. Ze heeft wel iets rongelopen maar slaapt enorm veel. Ze drinkt wel en is wel alert op zich. Maar nog zo suf en die ogen draaien nog steeds. Ik wil echt voor haar dat dit ophoud. We zn nu een dag en avond verder.... maak me gewoon zorgen  "

Kan me voorstellen hoor ,het is ook een rot gezicht ,

Dat suffe is heel normaal bij zoiets en het is nog maar kort geleden he ,

Ik zou wel dagelijks die B en cortico geven , uiteraard in samenspraak met je dierenarts ,maar bij veel honden helpt dat echt .

Door het draaien van de ogen kunnen ze goed misselijk zijn ,waardoor ze dan niet willen eten ,rust en drinken is veel belangrijker nu ,

Nogmaals veel sterkte en beterschap .

 

honden page profiel klaskeklaske

honden foto van klaske

Waar haal ik die vitamine b? Je zegt van kruidvat? En hoe ziet dat eruit? Ze heeft net een gekookt eitje op en ze lijkt iets helderder. Die ogen nog steeds t zelfde. En het wankele ook. Nu ze 2 maanden geleden epilepsie heeft gehad en nu dit. Kan dit een tumor in t hoofd zijn ofzo?

honden page profiel ChantalChantal 3 doggies

honden foto van Chantal

Klaske. Zie pb. Na een injectie prednison werd het iets beter. Duurde wel paar dgn dat hij helemaal eruitkwam en ivm de ontstekingen heb ik hem een week lang prednisonprikken moeten geven. Maar wat ik schreef. Officieel was het bij Dave geen GVS omdat er bij hem wél een oorzaak was. Maar ik vind het wel hetzelfde. Ben het daar zo niet mee eens. Overigens is Dave nu eenzijdig verlamd aan zijn koppie en is zijn bijnaam nu Scheefie Davy, omdat hij altijd scheef kijkt. Zijn evenwichtsorgaan is aangetast. Onderschat oorontstekingen niet hoor. 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Waar haal ik die vitamine b? Je zegt van kruidvat? En hoe ziet dat eruit? Ze heeft net een gekookt eitje op en ze lijkt iets helderder. Die ogen nog steeds t zelfde. En het wankele ook. Nu ze 2 maanden geleden epilepsie heeft gehad en nu dit. Kan dit een tumor in t hoofd zijn ofzo? "

Uiteraard in elk geval iets met haar hersenen ,vanwege dat die nystagmus er nog is ,toevallen noemen ze ook een kortsluiting in de hersenen ,of het verband met elkaar houdt kan ik natuurlijk niet zeggen ,en een tumor kun je zelfs met een scan niet altijd zien. .

Ja gewoon bij het kruidvat vitaminen B complex  plastic potje is het ,vroeger rood maar nu groenachtig .

Als je er niet uitkomt vraag je de verkoopster even .

De B injectie die ze bij de dierenarts kreeg is na 2 dagen uitgewerkt ,bij mensen schijnt dat langer te duren .

Ook zou je dan dagelijks die cortico moeten geven ,is ontstekingsremmend en haalt de druk weg ,zomaar een keer van beide (b en cortico) is niet voldoende blijkt wel ,

Zoals ik al eerder zei moet je dat weken volhouden .

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Klaske. Zie pb. Na een injectie prednison werd het iets beter. Duurde wel paar dgn dat hij helemaal eruitkwam en ivm de ontstekingen heb ik hem een week lang prednisonprikken moeten geven. Maar wat ik schreef. Officieel was het bij Dave geen GVS omdat er bij hem wél een oorzaak was. Maar ik vind het wel hetzelfde. Ben het daar zo niet mee eens. Overigens is Dave nu eenzijdig verlamd aan zijn koppie en is zijn bijnaam nu Scheefie Davy, omdat hij altijd scheef kijkt. Zijn evenwichtsorgaan is aangetast. Onderschat oorontstekingen niet hoor.  "

Ze zeggen dat er niet altijd een oorzaak is maar vaak wordt er ook gezegd dat oorontstekingen een van de oorzaken is ,

Mag toch hopen dat er bij Lara van ts naar gekeken is ,want de klachten van scheefie davy zien er net zo uit .

Heeft hij ook B gehad of alleen cortico?

honden page profiel RockyRocky

honden foto van Rocky

" Klaske. Zie pb. Na een injectie prednison werd het iets beter. Duurde wel paar dgn dat hij helemaal eruitkwam en ivm de ontstekingen heb ik hem een week lang prednisonprikken moeten geven. Maar wat ik schreef. Officieel was het bij Dave geen GVS omdat er bij hem wél een oorzaak was. Maar ik vind het wel hetzelfde. Ben het daar zo niet mee eens. Overigens is Dave nu eenzijdig verlamd aan zijn koppie en is zijn bijnaam nu Scheefie Davy, omdat hij altijd scheef kijkt. Zijn evenwichtsorgaan is aangetast. Onderschat oorontstekingen niet hoor.  "

 

GVS is een verouderde term die we tegenwoordig vervangen hebben door idiopathisch vestibulair syndroom; benadrukkend dat de oorzaak onbekend is (idiopathisch) en om het misverstand weg te nemen dat dit enkel bij oudere dieren voorkomt (geriatrisch). Jouw hond had blijkbaar een otitis media die een vergelijkbaar klinisch beeld veroorzaakte. Het is dan ook terecht TS te wijzen op deze mogelijkheid, maar het is niet hetzelfde als idiopathisch vestibulair syndroom. Ondanks dat het eveneens een vestibulair probleem was. 

honden page profiel klaskeklaske

honden foto van klaske

Goedemorgen allemaal. Nou t gaat ietsje beter. Lara heeft veel minder last van de ogen al. En loopt ietsje beter. Ook likt ze haar pootjes weer zoals altijd en is ze meer alert. Straks even kijken hoe het met eten gaat. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Fijn om te horen, Klaske. 

Het komt vast goed! hp-thumbsup

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

" Goedemorgen allemaal. Nou t gaat ietsje beter. Lara heeft veel minder last van de ogen al. En loopt ietsje beter. Ook likt ze haar pootjes weer zoals altijd en is ze meer alert. Straks even kijken hoe het met eten gaat.  "

Mooi nieuws

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

" Ze zeggen dat er niet altijd een oorzaak is maar vaak wordt er ook gezegd dat oorontstekingen een van de oorzaken is ,
Mag toch hopen dat er bij Lara van ts naar gekeken is ,want de klachten van scheefie davy zien er net zo uit .
Heeft hij ook B gehad of alleen cortico? "

Wat is cortico? Hij kreeg prednison en ik had zelf vit B gehaald. Antwoord Da: baad het niet, schaad het niet. Hiervoor en daarna heeft hij weken lang aan de antibiotica gezeten. Gekkenhuis. Een vervangende da verwees met naar SDU naar KNO arts ter Haar. Dacht ik. Beste oplossing ooit. 

honden page profiel klaskeklaske

honden foto van klaske

Nou de deurbel ging net en lara sprint er op af en begint te blaffen en honger heeft ze ineens ook weer. Ben wel een beetje bang voor de toekomst. Hoe het nou gaat of met dit of met epilepsie. Want elke keer een aanval van het een of ander moet toch ook niet goed zijn. Maar wat kan ik nog doen?

honden page profiel ChantalChantal 3 doggies

honden foto van Chantal

" Nou de deurbel ging net en lara sprint er op af en begint te blaffen en honger heeft ze ineens ook weer. Ben wel een beetje bang voor de toekomst. Hoe het nou gaat of met dit of met epilepsie. Want elke keer een aanval van het een of ander moet toch ook niet goed zijn. Maar wat kan ik nog doen? "

Ik ben bang niks. Alleen naar afwachten. Bij verdenking epilepsie geven DA's toch ook anti epileptica? 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: broertjes en zusjes
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^