Contact allergie penning hond, chihuahua

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SabrinaSabrina

Hallo,

Is er iemand die een idee heeft of dit kan kloppen, of een suggestie wat de oorzaak zou kunnen zijn. 

Ik heb een chihuahua van 10 jaar. Gezond hondje, nooit problemen/ziektes gehad. 7 maanden geleden kreeg hij in het midden van zijn schouderbladen afgebroken haren en vervolgens een kaal plekje. Dit plekje is in de loop der tijd alleen maar groter geworden, zover dat het nu een behoorlijke kale plek is vanaf zijn schouderbladen tot nog ongeveer 1,5 cm onder zijn oren. Waar dit plekje begon zat precies de sluiting van zijn tuigje en hing zijn penning met naam en telnr. Ik kreeg toen zelf het idee dat dit misschien door de sluiting van zijn tuigje kwam waardoor ik een nieuw tuigje voor hem gekocht heb waarbij de sluiting verder op zijn rug zit. Hier ook de penning aan vastgemaakt waardoor deze ook verder op zijn rug kwam te liggen. 

Uiteraard ben ik met hem naar de dierenarts geweest gelijk al toen ik zag dat het kleine plekje met afgebroken haar kaal werd en groter werd. De diagnose van de dierenarts was dat het komt omdat hij niet gecastreerd is en een chemische castratie nodig was om het te verhelpen. Nu heb ik zelf een opleiding dierverzorging gehad en ben ik een aantal jaar werkzaam geweest in dierenspeciaalzaken dus ik heb er zelf ook wel enig verstand van. Deze diagnose vond ik dan ook erg kort door de bocht aangezien er ook totaal niet verder gekeken werd naar zijn vacht of de plek zelf. Naar mijn idee wilde deze meneer liever geld verdienen aan een castratie en dan wel een chemische.. Dus hier ben ik ook niet verder op in gegaan. Later nog op internet verder uitgezocht en ik kom niet verder als hormonale kaalheid symmetrisch aan beide kanten van het lichaam met name in de flanken. Maar niet bovenop de rug/nek. 

Een voedsel allergie is het niet dat is al uitgesloten. Vlooien heeft hij ook niet.

Na een paar weken zag ik voor het eerst ontzettend veel schilfers in zijn vacht zitten en lieten zijn haren snel los als je erdoorheen kamde. Het eerst wat in mij opkwam was: vachtmijt. Weer naar de dierenarts, dit keer een andere goede dierenarts, en deze kwam al snel op dezelfde conclusie, alles wees erop en onder de microscoop was ook iets te zien wat leek op een mijt maar niet met 100% zekerheid. Pippetje gegeven en binnen 2 weken geen schilfer of snel loslatende haren meer gezien. Maar de plek werd wel steeds groter. Opnieuw naar de dierenarts geweest maar ook hij zag niks meer wat wees op mijten en vond zijn huid er goed uitzien, het kan weer terug groeien maar omdat dit geen hondje is die getrimd moet worden kan dit wel eens een poos duren.

Om terug te komen op het nieuwe tuig met penning verder op zijn rug. Na een aantal weken sinds het nieuwe tuig ontstond hier ook een plek met dunner wordend haar die ondertussen ook kaal begint te worden, precies waar de penning op komt. Het kan toeval zijn maar ik krijg het idee dat de kale plekken een reactie zijn op de penning.. Ik weet dat er honden zijn die allergisch zijn voor rvs voer en drinkbakken. Ook dit heb ik geprobeerd uit te zoeken op internet maar ik kan er vrij weinig over vinden. Wel één verhaal over een hond die allergies reageerde op de metalen delen van een halsband dus waarom zou dit niet voor een penning kunnen.. 

Is er iemand die dit ook heeft meegemaakt of hier een andere verklaring heeft?

 

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Dat kan zeker er zijn honden die een nikkelallergie hebben en in veel van die penningen zit een percentage nikkel. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Laat de penning eens een twee maanden weg kijk of het haar weer terug groeit...

honden page profiel SabrinaSabrina

Ik heb de penning er gisteravond inderdaad vanaf gehaald om te kijken of het dan weer terug groeit of in ieder geval niet meer erger wordt.

Hij heeft hem al van pup af aan maar een allergie kan natuurlijk opgebouwd worden. Aan de ene kant hoop ik dat dit het is er tenminste een oplossing voor hem gevonden maar aan de andere kant heb ik, hoe toellig het ook is, wel me twijfels omdat hij zeker voor een chihuahua een behoorlijk dikke vacht heeft.. Zou de penning dan niet echt tot op zijn huid moeten komen? 

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán

honden foto van Aedon & Senán

Hoe ziet de kale huid er verder uit?

Wel gewoon gezond? Niet droog/beschadigt/abnormaal dun of dik?

 

Wat voor soort voet krijgt hij en voeg je nog supplementen toe?

 

Ik hoop voor je dat het nu "simpel" opgelost is met het verwijderen van de penning

honden page profiel SabrinaSabrina

In het verleden kreeg hij altijd royal canin. Dit heeft hij bij de fokker vandaan altijd gekregen en is ons toen der tijd ook geadviseerd en meegegeven. Toen ik ervaring kreeg in de dierenspeciaalzaken waar ik heb gewerkt werd me duidelijk dat royal canin dus niet zo'n beste voeding is. Meerdere malen geprobeerd om hem op een betere voeding te zetten maar het is een grote zeikerd wat betreft eten en met ouders die er altijd snel aan toe hebben gegeven door hem toch weer maar ze oude brokken te geven is dit nooit gelukt. 

Toen de kale plek begon wilde ik hem toch echt direct van royal canin afhebben, of het er nou wel of niet door zou komen. Een goede voeding gezocht, Edgar en Cooper met zalm en kip, en tot grote verbazing at hij dit in één keer, had het nog gemengd met de royal canin brokken maar deze wilde hij nieteens meer hij haalde er de nieuwe brokken tussenuit. Er zit ook veel meer vlees in, veel aantrekkelijker voor een hond. Maar dit heeft totaal geen verandering gebracht behalve dat hij nu een betere voeding krijgt. 

Zijn huid heeft een aantal weken terug op de kale plekken wel wat hele kleine wondjes/plekjes gehad. Volgens de dierenarts zou dit door de mijten en het krabben komen. Krabben heb ik hem maar zelden zien doen maar de afgebroken haren wijzen er wel op dat dit gebeurd, misschien wel stiekem snachts als niemand het ziet..

Deze plekjes zijn ondertussen wel helemaal weg en zijn huid is verder in zijn nek mooi roze zoals het hoort te zijn. Verder op zijn rug waar de penning nu kwam is het nog niet helemaal kaal maar de haren worden duidelijk minder. Verder ziet zijn huid hier er ook gewoon normaal uit. 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Schilferige huid en jeuk kan ook door schildklierproblemen komen..

honden page profiel SabrinaSabrina

Klopt schildklierproblemen heb ik heb ik het inderdaad ook over gehad met de dierenarts omdat ik dit ook had gelezen. Maar de dierenarts zei dat ze totaal niet het vermoeden heeft dat dat het geval is. 

Hij is verder ook hartstikke actief, na een pippetje voor de mijten waren de schilfers na 2 weken verdwenen en krabben heeft hij toen wel gedaan door de afgebroken haren maar die zijn er ondertussen al uitgevallen en nieuwe afgebroken haren of hem zien krabben is niet meer gebeurd nadat de schilfers weg waren.

Dus ik denk dat die optie uitgesloten kan worden maar ik houdt het in de gaten en hem in me achterhoofd, bedankt! 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Klopt schildklierproblemen heb ik heb ik het inderdaad ook over gehad met de dierenarts omdat ik dit ook had gelezen. Maar de dierenarts zei dat ze totaal niet het vermoeden heeft dat dat het geval is. 
Hij is verder ook hartstikke actief, na een pippetje voor de mijten waren de schilfers na 2 weken verdwenen en krabben heeft hij toen wel gedaan door de afgebroken haren maar die zijn er ondertussen al uitgevallen en nieuwe afgebroken haren of hem zien krabben is niet meer gebeurd nadat de schilfers weg waren.
Dus ik denk dat die optie uitgesloten kan worden maar ik houdt het in de gaten en hem in me achterhoofd, bedankt!  "

Oke, dan over 2 weken weer zo'n pipet geven, en misschien wat aan de weerstand gaan doen, want het kan komen door slechte weerstand. Van het middel Puur hebben ze daar wel wat voor.

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

Ik zou zeggen doe de penning voorlopig aan de hondenlijn en kijk of het dan langzaam hersteld dan weet je zeker of het de penning is.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Zijn huid heeft een aantal weken terug op de kale plekken wel wat hele kleine wondjes/plekjes gehad. Volgens de dierenarts zou dit door de mijten en het krabben komen. Krabben heb ik hem maar zelden zien doen maar de afgebroken haren wijzen er wel op dat dit gebeurd, misschien wel stiekem snachts als niemand het ziet..
Deze plekjes zijn ondertussen wel helemaal weg en zijn huid is verder in zijn nek mooi roze zoals het hoort te zijn. Verder op zijn rug waar de penning nu kwam is het nog niet helemaal kaal maar de haren worden duidelijk minder. Verder ziet zijn huid hier er ook gewoon normaal uit.  "

Een hond krabt niet 'stiekem'. Als hij jeuk heeft dan krabt hij.

Heeft hij de halsband/het tuigje de hele dag om? Of alleen bij het wandelen?

 

Afgebroken haren krijg je namelijk niet van een allergie. Ik vermoed dat de haren afbreken door het schuren van het tuig/de halsband en dan vooral bij de sluiting. Hoe hield je de sluiting met penning eigenlijk boven de nek ipv onder de keel? Bij mijn honden zakt dat meteen naar onderen omdat de sluiting (met penning) het zwaarste is. Een andere optie is dat je onbewust steeds haren breekt en uittrekt bij het sluiten en openen van de sluiting.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Een hond krabt niet 'stiekem'. Als hij jeuk heeft dan krabt hij.
Heeft hij de halsband/het tuigje de hele dag om? Of alleen bij het wandelen?
 
Afgebroken haren krijg je namelijk niet van een allergie. Ik vermoed dat de haren afbreken door het schuren van het tuig/de halsband en dan vooral bij de sluiting. Hoe hield je de sluiting met penning eigenlijk boven de nek ipv onder de keel? Bij mijn honden zakt dat meteen naar onderen omdat de sluiting (met penning) het zwaarste is. Een andere optie is dat je onbewust steeds haren breekt en uittrekt bij het sluiten en openen van de sluiting. "

Ja dat is een hele goede!!

honden page profiel SabrinaSabrina

Het tuigje heeft hij alleen om bij het uitlaten en wandelen. De penning zit vastgemaakt aan de ring waar ook die riem/lijn aan vast geklinkt moet worden. Bij deze tuigjes is dit bovenop de rug/nek. Deze ring heeft hier niet de mogelijkheid om naar beneden te schuiven omdat deze tussen twee vastgestikte deeltjes stof zit. 

Dat 'stiekem krabben' was eigenlijk de conclusie van de dierenarts hier had ik al me twijfels bij, honden zijn slim maar zo slim om dat stiekem te doen.... Af en toe heb ik hem wel zien krabben maar echt niet extreem of heel veel. Echt maar af in toe in al deze weken. Misschien dat zijn haren hierdoor gewoon snel breken? 

Dat het kon komen door het schuren van de sluiting van het vorige tuigje was ook het eerste wat in mij opkwam omdat het precies op die plek begon, vandaar dat ik een nieuw heb gekocht. Maar deze afgebroken haren kwamen nu ook verder op zijn rug waar bij het nieuwe tuigje nu de penning hing terwijl de sluiting hiervan aan de zijkant zit ongeveer bij zijn oksel.. Dus dat het komt met het open en dicht doen van de sluiting is hierdoor wat mij betreft uitgesloten maar het had zeker gekund! 

 

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ik ben wel erg benieuwd of je inmiddels verbetering ziet?

honden page profiel SabrinaSabrina

Helaas niet.. Maar het is tot nu toe ook niet erger geworden. 

Volgende forumvraag: Hubertus teen/klauw
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^