Onzekere hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Thebest92 Thebest92

Hoi allemaal,

ik heb sinds 2 en half jaar een shih tzu genaamd Noor.

Noor is een lief en speels hondje, en echt mijn maatje.

Maar vanaf het begin dat Noor bij mij is(vanaf 8 weken) is Noor bang en onzeker.

Ze is bang voor andere mensen, en voor andere honden, ze loopt namelijk altijd weg als mensen of honden naar haar toe komen, tenzij het mensen of honden zijn die ze kent, of tenzij het hek in de tuin er tussen zit.

Ik ben met haar naar puppy cursus geweest, en daar was ze ook bang voor de andere honden en voor de trainers.

Ik heb de mevrouw, waar ze uit het nest kwam, gevraagd of er Misschien iets gebeurt is waardoor ze zo bang geworden is. Noor komt uit een huiselijk nestje en de mevrouw antwoordde dat ze het heel raar vond dat Noor zo is, want daar was ze juist heel avontuurlijk en totaal niet bang. 

Om haar aan mensen en geluiden te laten wennen ga ik met haar iedere dag langs een schoolplein lopen tijdens de middagpauze, dat vond ze in het begin helemaal niks, maar nu raakt ze er aardig aan gewend en vind ze de aandacht van de kinderen leuk, tenzij de kinderen van het schoolplein afkomen en haar willen aaien, dan loopt ze weer weg.

 

Ik merk ook dat ze soms wat onzeker is in huis, dan begint ze namelijk te likken aan haar kussen, maar ze likt eigenlijk bij iedere emotie wel iets.

Als ze blij is likt ze, als ze dus onzeker is likt ze, als ze een vol buikje heeft nadat ze heeft gegeten likt ze, ze likt eigenlijk dus heel vaak. 

Ik vroeg mij dus af, of er mensen zijn die ervaring hebben met dit soort gedrag van een hond? Ik probeer het namelijk te begrijpen en soms is het wel een beetje frustrerend als ze zo bang is. 

ik wacht met smart jullie antwoord af.

groetjes

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Is je hond echt bang, of houdt ze gewoon niet van drukte (mensen, lawaai, andere honden)? 

Wat het likken betreft, ook dat kan meerdere oorzaken hebben. Misselijkheid of slechte spijsvertering bijvoorbeeld (gezien ze het ook na haar eten doet). Zijn er nog andere symptomen, zoals: rommelende buik, gespannen buik, smakken, veel geeuwen, gasvorming in de darmen,...

honden page profiel Thebest92 Thebest92

Het is geloof ik meer dat ze er niet van houd, maar soms is ze ook wel echt bang.

 

Over het likken: van alle dingen die je opnoemt heeft ze geen last, volgens mij vind ze het gewoon leuk om te doen. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Het is geloof ik meer dat ze er niet van houd, maar soms is ze ook wel echt bang.

Misschien kan je eens wat gerichter gaan observeren. Zoals: wat vindt ze leuk, wat vindt ze niet leuk. En in welke situaties of bij welke handelingen of externe prikkels gaat het 'niet leuk' over in angst. Dan kan je hier rekening mee houden.

Bijvoorbeeld: als je merkt dat de angst alleen komt als ze te veel dingen moet doen die ze niet leuk vindt, kan je gaan doseren. Meer rekening houden met haar eigen voorkeuren en interesses, en dus je wandelingen aanpassen. Zo komt er minder stress in haar dag, en kan dat ertoe leiden dat er ook minder angstmomenten zullen optreden.

Dit is een voorbeeld, ik wil niet zeggen dat het bij jouw hond zo is.

Maar bekijk jullie bezigheden en haar reacties daarop eens met een andere blik. Observeer. En vertrek van daaruit, wat je kan aanpassen en meer op haar karakter kan afstemmen (bv. wandelingen in rustigere omgeving, andere spelletjes,...) en hoe je haar dus in eerste instantie een meer ontspannen gevoel kan geven.

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Het is eigenlijk heel mooi en normaal gedrag van je hond, ze heeft geen behoefte aan contact met vreemden.

 

Bij de fokker is alles vertrouwd en je pup heeft met iedereen een band.

Buiten, staan pups en jonge honden open om te wereld te ontdekken. Sommige zijn wat opener, anderen wat terughoudender/onzekerder.

Het open staan is belangrijk, omdat je zo leert hoe de wereld in elkaar zit en om je eigen kunnen te ontdekken.

Als een hond volwassen is, tussen de 2.5 en 3.5 jaar, dan is het niet meer nodig de wereld te ontdekken, dan is de eigen sociale groep het belangrijkste.

Contact maken met vreemde is niet belangrijk.

Wat wel belangrijk is, dat ze zich veilig voelen tussen andere mensen en honden. Dat betekend niet contact maken, dat doe je alleen met bekende, maar op een afstand weten dat ze er zijn en dat ze er niets mee hoeft.

 

Wat je bij het schoolplein doet is heel goed, laat ze alleen niet aan je hond komen, of te dicht bij, dat vind ze gewoon niet fijn.

De meeste honden (behalve de goldens en labradors) vinden contact met vreemden niet fijn.

Ze laten het soms toe, maar dat zie je aan de hond, dat hij het niet fijn vind. Het uitvallen aan de lijn bij honden, ze schreeuwen eigenlijk, blijf weg, ik wil geen contact.

 

Ga lekker wennen, zonder haar contact te laten maken, daar ben jij voor, de belangrijkste.

 

Betreft likken, na het eten kunnen ze hun bek nog aflikken, kan ook „buikpijn” zijn, te snel gegeten. Je zou een voerpuzzel kunnen proberen of water over het voer, dan kunnen ze niet zo snel eten, als dat er aan de hand is.

 

Likken kan idd een uiting van stres zijn. Wat ging er aan vooraf?

Wat goed kan helpen om stres te verlagen is iets te knagen geven of voertjes laten zoeken.

Mijn hond krijgt haar brokken in de tuin, ik strooi ze in de tuin, ze is daar een tijdje zoet mee. Haar koppie is aan het werk en het is stres verlagend. Ze vinden het ook leuk, werken voor eten.

Likken als ze blij is, is een begroetings ritueel nog van de wolven.

Als wolven terug kwamen van de jacht, gingen pups de bekken likken, zodat de wolven de buit uit kotste. Dat was het voedsel voor de pups.

Het beklikken zie je ook als wolven elkaar begroetten, altijd jongeren bij de ouderen.

 

Zo mooi, gedrag

Volgende forumvraag: Off topic
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^