alleen zijn

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel nikkinikki

honden foto van nikki

Ik heb een Västötaspets van nu 8 maanden, hij heet Lex. Het is echt een schat van een hond die goed luistert maar het alleen zijn is nog steeds niet makkelijk. We hebben ook nog een oudere hond (bijna 2 jaar) in huis die bij ons in opleiding is, die gaat dus weer weg.

 

Lex hoeft nooit lang alleen te zitten omdat ik vanaf huis werk. Wel moet ik voor mijn werk een paar keer per week naar een klant en dan ben ik 1 a 2 uurtjes weg. Daarnaast heb ik een hond in opleiding in huis waar ik elke dag 2 keer een haf uur tot een uur mee train, buitenhuis. Lex moet dus elke dag wel 2 a 3 x alleen zijn voor een korte periode van 1 a 2 uur.

 

Als pup hebben we de bench beneden gehad maar dat vond hij echt niet leuk, hij kreeg er elke dag zijn eten en lekkers in maar verder lag hij er bijna nooit in, hij ligt liever gewoon op de vloer. Wij vonden dat niet heel erg want hij sloopte niet dus mag hij loslopen in de woonkamer. In eerste instantie sliep hij bij ons op de slaapkamer ivm zindelijkheid training. Wel in zijn eigen mand en niet op bed. De vorige honden die ik gehad heb waren makkelijk met alleen zijn, daardoor heb ik er waarschijnlijk te makkelijk over gedacht. Ik luisterde bij het weggaan en terug komen en hoorde Lex niet dus dacht dat het goed ging. Ik heb wel opgebouwd maar niet seconden op seconden, ik maakte grotere stappen. Toen Lex ongeveer 4 maanden was hoorde ik van de buurman dat Lex toch wel veel blafte als ik weg was. Vanaf dat moment gaan filmen en idd veel blaffen en huilen als ik weg ben, hij hoort het als ik weer terug kom (lopend of auto) en dan is hij stil vandaar dat ik hem niet hoorde. Vanaf dat moment ben ik helemaal overnieuw begonnen met het alleen zijn aanleren. Echt volgens het boekje. Eerst de bench leuk gemaakt en aangeleerd want ik kreeg te horen dat dat toch wel het beste was. Bench ging goed en toen 1 sec weg daarna 2 sec enz. Ik heb die tijd ook veel minder gewerkt en als ik echt weg moest regelde ik een oppas zodat hij nooit langer alleen zat dan dat hij in training aan kon. Ik heb het langzaam opgebouwd totdat hij een uur stil in de bench kon zitten, ik heb er ongeveer 2 maanden over gedaan. Hij was dus wel stil maar zat wel alert te wachten tot ik terug kwam, botje at hij soms wel soms niet of voor de helft. Ik heb toen ook even los in huis geoefend dus dat hij in de woonkamer is terwijl ik weg ga. Hij leek toen wat relaxter en at zijn botjes wel op en kon af en toe liggen (niet lang en hij sliep niet). Omdat hij niet sloopt en van ons gewoon los mag lopen hebben we besloten dat we de bench niet meer gaan gebruiken voor het alleen zijn. Nu is het alleen zijn dus wel echt vooruit gegaan maar echt rustig is hij nog niet. Hij blijft alert als ik weg ben. Als ik film zie ik dat zodra ik de deur dicht doe en weg ben hij eerst zijn botje of kong op gaat eten, daarna begint de onrust. Hij loopt veel, gaat even zitten of liggen en dan staat hij weer. Af en toe geeft hij ook nog een huil maar blaffen doet hij helemaal niet meer. Slapen doet hij eigenlijk nooit hoe moe hij ook is.

 

Onze dagindeling: Lex slaapt nu beneden in de gang in de bench omdat hij sinds zijn pubertijd een nachtelijk feestje maakt als hij losloopt. Snachts in de bench is ook geen probleem maar overdag gaat hij er nooit in. Mijn man gaat vroeg van huis (half 7) hij laat Lex dan even snel een plas doen en daarna mag hij los door de woonkamer lopen, hij kan dan spelen. Ik ga er om 8 uur uit en laat beide honden even plassen. De oudere hond zit in een ren omdat ze elkaar niet met rust laten, als ik erbij ben lopen ze uiteraard beide los in huis. Ik ga even een half uurtje mijn eigen dingen doen, eten, haren kammen enz. Daarna ga ik met Lex een grote ronde doen ik loop ruim een half uur en hij kan het grootste deel loslopen. Als we weer thuis zijn moet hij naar zijn mand en krijgt hij iets lekkers, runder oor of gevulde kong. Ik ga dan met de oudere hond een kwartiertje fietsen. Als ik thuis kom ben ik minimaal een uur thuis bezig. Soms ga ik daarna naar een klant en moeten de honden beide thuis blijven, oudere hond in de ren en Lex los in woonkamer. Zo’n 2x per dag train ik de oudere hond en dan ben ik een half uur tot een uurtje van huis, Lex is dan helemaal alleen thuis. Als Lex alleen moet blijven krijgt hij altijd een botje of gevulde kong. Bij thuis komst ben ik rustig zeg ik Lex wel gedag maar niet overdreven of uitgebreid. Als ik de oudere hond en Lex samen los in de woonkamer laat als ik weg ga dan gaan ze samen spelen, geen rust dus maar ook geen stress. Alleen de oudere hond gaat met een paar maanden weer weg dus dat is niet de oplossing. Ik zou het zo fijn vinden als Lex gewoon lekker kan gaan slapen of relaxen als ik weg ben want dit is voor hem gewoon niet fijn. Voor de buren fijn dat hij niet meer blaft en alleen nog af en toe een huil geeft, ze geven aan dat ze hem niet meer horen. Maar ik wil dat het voor Lex ook oké wordt. Ik heb de adaptil verdamper al gebruikt maar daar merkte ik geen verschil mee. Verder heb ik geen medicatie gebruikt, alleen training dus. Mijn vraag is of ik wel gebruik moet maken van (tijdelijke) medicatie zodat hij gaat ontspannen/slapen of beter van niet? En of er nog andere tips zijn of verhalen hoe het bij jullie is gegaan?

 

Als ik thuis ben is Lex best een rustige puber. Hij speelt leuk met zijn eigen speeltjes of gaat lekker ergens liggen. Hij is wel erg alert (herder eigen?) zodra ik of mijn man opsta kijkt hij of er wat leuks gaat gebeuren. Hij ligt graag aan onze voeten maar we sturen hem regelmatig naar zijn plaats en dan gaat hij daar lekker liggen. Ook ligt hij graag op de gang zeker als 1 van ons boven is en de ander beneden. Hij mag in huis niet de hele tijd achter mij aan lopen, dat doet hij dan ook niet maar hij houd me wel in de gaten. We hebben een woonkamer met open keuken dus hij kan me eigenlijk altijd wel zien. Als ik boven bezig ben ligt Lex in de gang te slapen hij vindt het geen probleem als we boven (uit zicht) zijn tenzij hij nog veel energie heeft (voor de wandeling) dan wil hij wel eens (aandacht) piepen. Verder train ik met hem of doe ik hersenwerkjes zodat hij ook mentaal gestimuleerd wordt, hij vindt dat echt geweldig.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Lastig... Misschien kan je hond gewoon helemaal niet alleen zijn. 

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

Tja.. Ik ben wel van mening dat het wel een hond blijft. Ik bedoel, als hij niet sloopt, niet blaft/huilt, lekker z'n botje opeet maar verder alert om zich heen blijft kijken.. Tja.. Wolf slaapt ook niet hele tijd, hij kan ook niet alleen thuis zijn. Hebben we heel veel moeite mee gehad! Tot ongeveer een jaar was ie nooit alleen. Nu hebben we in dit huis meteen aangepakt en nu kan ie (soms!) een uur, 1,5 uur alleen zijn. Maar ook niet altijd, niet elke dag, niet dezelfde tijdstip. Hij kan het idd wel als m'n vriend boven ligt te slapen. Maar hij begint te slopen, behang van de muren etc. 

Joy begroet ook de buren via het raam of loopt rond te koekeloeren als er mensen voorbij komen. Ik vind het niet echt erge stress. Zeker niet voor de uurtjes dat je weg bent.

 

Zou alleen wel gewoon blijven trainen voorlopig, als in, af en toe ook gewoon kwartier/half uur weg zijn ipv 'altijd' 1 a 2 uur standaard. Merkte dat in het begin van wolf, ik was altijd 9 uur thuis, dus dan begon ie zachtjes te piepen. Maar als file had werd het kwart over 9 etc. Dan brak ie dus de boel af. Nu weet ie dat ik ergens rond 9 uur thuis kom, dus ook niks meer aan de hand. 

honden page profiel nikkinikki

honden foto van nikki

" Lastig... Misschien kan je hond gewoon helemaal niet alleen zijn.  "

Het alleen zijn gaat al wel beter dus ik hoop dat het op den duur gewoon goed gaat komen. Ik denk dat hij het nooit leuk gaat vinden, hoeft ook niet als hij maar wat kan ontspannen.

honden page profiel nikkinikki

honden foto van nikki

" Tja.. Ik ben wel van mening dat het wel een hond blijft. Ik bedoel, als hij niet sloopt, niet blaft/huilt, lekker z'n botje opeet maar verder alert om zich heen blijft kijken.. Tja.. Wolf slaapt ook niet hele tijd, hij kan ook niet alleen thuis zijn. Hebben we heel veel moeite mee gehad! Tot ongeveer een jaar was ie nooit alleen. Nu hebben we in dit huis meteen aangepakt en nu kan ie (soms!) een uur, 1,5 uur alleen zijn. Maar ook niet altijd, niet elke dag, niet dezelfde tijdstip. Hij kan het idd wel als m'n vriend boven ligt te slapen. Maar hij begint te slopen, behang van de muren etc. 
Joy begroet ook de buren via het raam of loopt rond te koekeloeren als er mensen voorbij komen. Ik vind het niet echt erge stress. Zeker niet voor de uurtjes dat je weg bent.
 
Zou alleen wel gewoon blijven trainen voorlopig, als in, af en toe ook gewoon kwartier/half uur weg zijn ipv 'altijd' 1 a 2 uur standaard. Merkte dat in het begin van wolf, ik was altijd 9 uur thuis, dus dan begon ie zachtjes te piepen. Maar als file had werd het kwart over 9 etc. Dan brak ie dus de boel af. Nu weet ie dat ik ergens rond 9 uur thuis kom, dus ook niks meer aan de hand.  "

Ik zou het wel prettig vinden als Lex zich kan ontspannen, hele tijd slapen hoeft natuurlijk niet maar gewoon wat relaxter. Dat zou het voor mij ook prettiger maken om van huis te gaan, nu ben ik ook bang dat het toch weer erger gaat worden. Ik blijf gewoon door trainen en de tip van af en toe kort weg gaan voor training zal ik ook gaan doen. Wie weet gaat het ook makkelijker als hij nog wat ouder is.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Het alleen zijn gaat al wel beter dus ik hoop dat het op den duur gewoon goed gaat komen. Ik denk dat hij het nooit leuk gaat vinden, hoeft ook niet als hij maar wat kan ontspannen. "

Leuk vinden zullen ze het vast nooit. Honden zijn graag bij de baas.

Maar inderdaad, als de hond wat kan ontspannen is wel fijn.

 

Puck vind alleen zijn ook niet leuk, maar kan gelukkig wel ontspannen. Soms kom ik thuis en ligt puck op haar kussen te slapen. Doet ze niet eens een poging om me te begroeten haha.

 

Ik hoop voor je dat het in de toekomst wat beter gaat.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Relaxopet? Wat jij beschrijft zag ik hier ook. Relaxo gaan gebruiken, eerst aanleren, bij dat aanleren al duidelijk een rustigere  hond. Laatst kwam ik thuis en ons hondje lag onder de stoel en werd wakker met een hlik van ohh ben je daar alweer.....

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Hij is 8 maanden. Ik vind het al heel wat dat hij zich zo goed gedraagt... En ik ga mee met wat Rosanja zegt, als hij alleen wat alert is en verder niet sloopt of zo, dan zou ik me er ook geen zorgen over maken. Het komt vanzelf. En anders maar niet :). Je zult toch je eigen ding moeten kunnen doen. Ik geloof best dat hij wil dat je thuis bent, maar zoals hij zich nu gedraagt zie ik geen reden om je zorgen te maken, of om met relaxmiddeltjes te gaan werken of zo. Heel veel honden vinden het vervelend als de baas weggaat. Het vergt wat tijd om zo ver te komen dat hij zich echt ontspant als jij weg bent. Wat ik zei, hij is nog maar 8 maanden he... Ik vind dit gedrag al heel erg goed van hem. Heb geduld. Het ontspannen als jij weg bent komt vanzelf als hij wat ouder is :). 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Relaxopet is een rustgevend muziekje. Daar ontspant een hond van. En mee eens, het kan best nog duren voor er ontspanning komt.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ik lees nu dat het om een spetsje gaat,. Is hij goed gesocialiseerd bij de fokker? Spetsen zijn zeer baasgericht en hebben wel vaker last met alleen blijven, blijven oefenen en oefenen. Dan een minuut dan weer langer, dan weer korter. Succes, je bent al een eind. Klopt ook, een spets zit niet graag opgesloten, dus bench vinden ze niet fijn. Ik wil je ook verder  advies geven, misschien via pb?

honden page profiel nikkinikki

honden foto van nikki

" Ik lees nu dat het om een spetsje gaat,. Is hij goed gesocialiseerd bij de fokker? Spetsen zijn zeer baasgericht en hebben wel vaker last met alleen blijven, blijven oefenen en oefenen. Dan een minuut dan weer langer, dan weer korter. Succes, je bent al een eind. Klopt ook, een spets zit niet graag opgesloten, dus bench vinden ze niet fijn. Ik wil je ook verder  advies geven, misschien via pb? "

Dank voor de tips dat relexopet ga ik opzoeken, nu staat de radio altijd aan. Hij is bij de fokker al goed gesocialiseerd en daar zijn wij ook goed mee door gegaan. Lex is echt een allemans vriend hij wilt het liefst door iedereen geaaid worden, zeker kinderen vindt hij geweldig. Andere honden vindt hij ook allemaal leuk! Je mag me zeker pben!

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Als je het aandurft ze samen los in huis te laten als je weg bent, dan zou het hem ook juist door deze moeilijkere (pubertijd en het opgroeien zelf) tijd heen helpen. Door het spelen kan hij het zich ook juist aanwennen om een prettig gevoel te ervaren als jij weg bent..dat hij zijn eigen ding doet. Ook al gaat de oudere hond weg met een paar maanden, dit kan genoeg zijn om hem er doorheen te slepen en hem een goed gevoel aangeleerd te krijgen. Het beetje janken en blaffen(nu een enkele blaf), het heen en weer lopen, niet toe kunnen geven aan rust, omdat hij zich onrustig voelt, laat toch verlatingsangst zien.

honden page profiel nikkinikki

honden foto van nikki

" Als je het aandurft ze samen los in huis te laten als je weg bent, dan zou het hem ook juist door deze moeilijkere (pubertijd en het opgroeien zelf) tijd heen helpen. Door het spelen kan hij het zich ook juist aanwennen om een prettig gevoel te ervaren als jij weg bent..dat hij zijn eigen ding doet. Ook al gaat de oudere hond weg met een paar maanden, dit kan genoeg zijn om hem er doorheen te slepen en hem een goed gevoel aangeleerd te krijgen. Het beetje janken en blaffen(nu een enkele blaf), het heen en weer lopen, niet toe kunnen geven aan rust, omdat hij zich onrustig voelt, laat toch verlatingsangst zien. "

Ik durf ze wel samen te laten als ik weg ga, heb ik nu al een aantal keer gedaan en ze zijn gewoon heel erg druk met elkaar als ik terug kom helemaal aan het hijgen maar huis blijft heel. Ik moet alleen wel met de andere hond trainen en dan is Lex dus helemaal alleen. Misschien moet ik gewoon wat meer geduld hebben maar het lijkt me zo fijn als hij het wat mskkelij er heeft.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^