Ziva’s agility topic: verslag van een wedstrijddag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Bedankt voor de tip!
Ik wil eerst eens kijken of het misschien vanzelf beter zal gaan.
Ik denk namelijk dat er over twee of drie lessen al heel wat 'hieperdepiep' van af is, om het zo maar eens te zeggen.
Naar mijn verwachting zal ze dan minder springen en blaffen, en meer opletten en weten wat de bedoeling is. Dat zal ook al een stuk schelen denk ik.

Mocht het over een aantal weken nog niet beter gaan, dan lijkt het me inderdaad goed om de methode die je beschrijft eens uit te proberen. "

Een goede vooruit is de basis van elke Agility hond. :D dit wordt doorgaans "standaard" getraind als eerste stap. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Gisteren weer met Ziva met de band getraint in de tuin. De twee bakjes erbij gepakt om de snoepjes in te doen zodat ze niet naar mij toe hoefde voor een beloning. Ik moet de band vasthouden (heb nog geen manier bedacht om dat anders te doen op ons kleine grasveldje) dus ik stond in het midden.

 

Maar ik geloof dat Ziva de bedoeling niet helemaal snapt. Ze lijkt niet te snappen dat ze de snoepjes mag pakken, draait in plaats daarvan direct naar mij toe na de 'sprong' voor een beloning. Ik wijs dan naar het snoepje en zeg 'pak maar', dan pas draait ze zich naar het bakje. Misschien hebben we haar iets te netjes opgevoed door haar te leren op toestemming te wachten voor ze iets opeet sealed

Ik heb geprobeerd 'pak maar' te zeggen voordat ze zich omdraaide maar dat werkte ook niet.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Is het een idee om de bakjes eerst de gebruiken zonder band? Even afstand verkleinen. Dan vergroten en dan achter de band te leggen 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Hm, ja, dat kan, maar hoe leer ik haar dat ze de snoepjes er gewoon uit mag pakken? Ik kan er snoepjes inleggen en weglopen maar zelfs dan blijft ze er van af undecided

 

Nooit gedacht dat dit ooit een 'probleem' zou worden hp-frusty

Mijn hond is te netjes opgevoed surprised

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

en als je naar het potje wijst ? 

honden page profiel Team Black & WhiteTeam Black & White 3 doggies

honden foto van Team Black & White

Misschien helpt een speeltje beter ? In het begin kan je dat dan gooien, dan is het nog interessanter, en dan later leg je het gewoon neer.

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Dat is allebei een poging waard!

Ik laat weten hoe het gaat.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Zo, daar ben ik weer met een update!

Ik heb niet meer thuis geoefend. Wel op ons ochtendrondje uit moeten wijken voor een zwaan. Toen kwamen we langs een muurtje dat aan onze kant 50 cm hoog was, maar aan de andere kant 180 cm. Ziva sprong er uit zichzelf op, keek eens aan de andere kant naar beneden, trok bij wijze van haar schouders op en liep lekker verder surprised

Ik heb haar er toch maar van af gestuurd, wilde niet het risico lopen dat ze er aan de verkeerde kant af viel.

 

Op de les deed ze het weer prima. We hebben geen nieuwe toestellen meer gehad. Op de wip en de breedtesprong na hebben we alles ook al gehad.

Ziva begint beter door te krijgen dat als ik op een toestel wijs en het bijbehorende commando zeg, ze dat toestel moet nemen. Ze draait daarna ook al minder snel om om weer naar mij toe te komen (al doet ze dat wel nog steeds). 

Ze heeft geen enkel probleem meer met hoogtesprongetjes en de tunnel (tunnel wel nog alleen recht). De brug rent ze ook zonder problemen op, wel is ze nog wat twijfelend op het middenstuk en het stuk dat weer naar beneden gaat. Als ze hem los van de riem doet springt ze er ook te vroeg af. Daarvoor moet ik haar dus echt nog even aanlijnen.  De laatste keer van de les dat de brug in het parcours zat, zette Ziva een achterpoot verkeerd en gleed er bijna af. Dat vond ze wel even schrikken maar ze heeft zich herpakt. Na de les heb ik de brug nog een keer extra genomen om daar goed mee af te sluiten. 

 

De paaltjes doet Ziva goed, ze snapt er nog niets van al dat zigzaggen maar rent ze al niet meer zomaar voorbij. Ze weet dus dat haar daar iets te doen staat. Met een snoepje lok ik haar, in, uit, in, uit. Tussendoor benoem ik nog een paar keer, 'goed zo, paaltjes!' Ik merk al dat ze er makkelijker en netter doorheen gaat dan een paar weken geleden.

De slurf wordt nog steeds voor haar open gehouden en dat gaat prima. Eén keer was de instructeur te laat (hij stond niet op te letten, hihi). Toen draaide Ziva om, dat was nog te spannend en onbekend. De sprong door de band snapt ze nog niet, ze loopt daar gewoon langsaf. Ik moet er echt zelf met mijn hand doorheen wijzen en dan doet ze het.

 

We lopen dus hetzelfde parcours als de rest van de groep. Elk parcours wordt twee keer gelopen. Eén keer zodat het nieuw is, één keer om jezelf te verbeteren. Daarna wordt er een nieuw parcours bedacht. De reden dat een parcours niet vaker gelopen wordt, is dat honden dan een patroon gaan herkennen. De slimmere honden zouden dan zelf het parcours kunnen gaan lopen terwijl het de bedoeling is dat ze reageren op aanwijzingen van de eigenaar. Op die manier worden er zo'n 5 verschillende parcours per les gelopen. Niet alle toestellen worden elke keer gebruikt.

 

Er was gisteren ook een border collie die er vorige week niet was. Ziva reageerde daar erg op als zij het rondje liep, het was namelijk de enige hond die snel ging (de rest deed t heerlijk op hun eigen tempo). Dat was wel wat lastig, ik moest haar telkens afleiden zodat ze stil zou zijn. Ook tijdens onze eigen rondjes blafte ze veel.

Ik ben overigens niet bang om af en toe eens 'nee' te zeggen als ze iets niet goed doet. Als ze tijdens ons rondje veel blaft en tegen me opspringt, of uit enthousiasme zelf toestellen begint te nemen. Ik straf haar niet, ze is gewoon blij en ik denk niet dat je dat ooit af moet straffen. Maar ze moet wel een beetje leren dat dat soort dingen niet de bedoeling zijn en dat leert ze niet als ik er niets van zeg. Dus dat sta ik even stil, zeg duidelijk 'nee!' en wacht tot ze (ietsje) gekalmeerd is voor ik weer verder ga. De instructeurs gaven ook aan dat ik dat zo goed aanpak, dat was fijn om te horen. Volgende week wil ik wel een trektouw meenemen om haar langs de lijn mee bezig te honden en haar spanning kwijt te laten raken. Ze begon al af en toe aan de riem te trekken dus ik denk wel dat ze daar behoefte aan heeft.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Jullie zijn op goede weg! In de Agility wordt wel eens oepsie gebruikt. Klinkt minder streng dan nee maar dan weten ze wel oké dit is fout. Is niet echt als straf bedoeld maar eerder zodat het voor de hond duidelijk is dat hij iets fout genomen heeft en dat je het even "opnieuw" gaat doen. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Zo, wij hebben een extra 'les' gehad vandaag! Er wordt een cursus lesgeven in behendigheid gegeven. Vandaag was er een eerste praktijkmiddag. En als je moet oefenen in lesgeven heb je cursisten nodig! Dus hadden wij geluk.

Om verwarring te voorkomen: de cursus werd gegeven door de cursusleider, degenen die les kregen (en gaven) zijn de lesgevers en degenen waar de lesgevers uitleg aan moesten geven de cursisten.

 

Ziva was heel verbaasd toen we naar de hondenschool gingen. Huh, het is toch geen zondag? Maar haar hoor je niet klagen!

 

De cursusleider had al zo'n 35 jaar ervaring, hij heeft feitelijk de behendigheid op zien komen. Heel fijn om zo'n ervaren iemand erbij te hebben!

Eerst kregen we wat uitleg over wat we gingen doen. We werden in twee groepen gedeeld, zo konden er twee lesgevers tegelijk oefenen. Er waren twee groepjes toestellen (hoogtesprongen, breedtesprong, tunnel en band). De cursusleider ging in het midden staan en kon zo alles overzien. De lesgevers konden oefenen in parcoursen bedenken en uitleggen, tips geven, etc.

Toen er een paar parcoursen gelopen waren, kwamen we bij elkaar, werd er wat doorgesproken en tips gegeven en deden we nog een ronde. Na een tijdje hielden we even pauze. Daarna vroeg de cursusleider of er mensen (en/of honden) waren die moeite hadden met een bepaald toestel en dat onder zijn begeleiding even wilden oefenen. Ik gaf aan dat ik graag wat tips wilde op de brug. Dus daar hebben we een minuutje of 10 privéles op gehad. Daarna hebben we ons weer bij de rest van de groep gevoegd.

Net toen ik aan Ziva merkte dat het genoeg was geweest, was dat ook het laatste rondje. Daarna even nabespreken en opruimen.

 

De algemdne tips die gegeven werden aan de cursisten waren: dóórlopen, vooral niet achter je hond uit komen. Want zodra dat gebeurt remt je hond ook af, hij is immers van jou afhankelijk voor zijn aanwijzingen.

Let ook op de hoeveelheid aan informatie die je je hond geeft. Probeer te beperken tot het minimale wat je hond nodig heeft.

Je rent en je hond hoort en voelt je voetstappen. Je draait met je hele lijf in een bepaalde richting, je wijst met je armen, je hebt een flapperende jas aan of de riem nog in de hand. Je roept aanwijzingen waar de hond naar moet luisteren. 

Probeer te beperken. Trek je jas uit of rits hem dicht. Hou geen lijn in de hand op het parcours. Hou je handen boven je middel, je kunt dan nog steeds rennen en wijzen maar ze gaan al minder alle kanten op. Schreeuwen is niet nodig, een hond hoort beter dan een mens.

 

In de tijd dat Ziva en ik oefenden op de brug, zagen we dat Ziva niet onzeker was. Wel merkten we dat ze er te vroeg en naar de zijkant toe vanaf springt. Dat kwam doordat ik de neiging had steeds dichter naar het toestel toe te lopen. Ik begon op een mooie 30 cm afstand en hield dit ook vast tot aan het stuk dat weer naar beneden gaat. Daar ging ik steeds dichter naar het toestel toe, waardoor Ziva er als het ware vanaf geduwd werd. Zij sprong er dus aan de andere kant vanaf.

Daarnaast merkten we dat Ziva net iets voor mij liep, waardoor ik iets ging versnellen. Ziva versnelde dan ook weer, enz. Uiteindelijk was er op het stuk naar beneden zo veel snelheid dat Ziva er met een grote sprong vanaf ging. Door heel goed op mijn eigen snelheid te letten ging dit een stuk beter!

De cursusleider gaf nog als compliment, dat ik een van de weinige mensen ben die bij meerdere mislukkingen achter elkaar de stemtoon hetzelfde houdt. De meeste mensen hebben de neiging teleurgesteld of gefrustreerd te worden en laten dat in de stem merken. Doordat dat bij mij niet zo was, konden we vaker achter elkaar oefenen zonder de kans dat het juist nóg vaker mis zou gaan.

Overigens hebben we niet telkens de hele brug gehad. Om het oefenen wat te versnellen heeft de cursusleider een schuin deel van de brug af gehaald en het uiteinde op de tafel gelegd. De tafel is een tafel (duh) van ongeveer 30 cm hoog. Hij is nu niet meer verplicht maar werd vroeger gebruikt. De hond moet hierop gaan zitten (weet niet of liggen ook mag) en enkele seconden op de tafel blijven voor hij weer verder mag.

Door een schuin deel van de brug op de tafel te leggen, werd een hoop tijd bespaard en was het minder belastend voor Ziva.

 

Tot slot hebben we de lesgevers nog wat tips en complimenteg gegeven en alles opgeruimd. Ik denk dat we twee keer drie kwartier bezig zijn geweest ongeveer. Tussendoor uitleg gekregen en pauze gehad.

 

Ook hebben we een wedstrijdje gedaan om te kijken welke hond het snelst was. De honden werden rwee aan twee bij hun halsband vastgehouden, terwijl de eigenaren het veld over liepen. Als zij een eind weg waren (40 m), werden de honden los gelaten en konden we zien wie het hardst kon rennen! De eigenaren bleven doorlopen, dat is leuker voor een hond dus dan renden ze sneller.

And guess what... Ziva was de snelste hp-heart

Niet dat het ook maar iets uit maakt maar het is wel leuk hp-angel

 

Nu ligt Ziva lekker uit te rusten. Morgen hebben we weer een les, ik hoop dat ze dan genoeg uitgerust is en anders stoppen we gewoon wat eerder.

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti 3 doggies

honden foto van  Dutch Auti

Zou om te voorkomen dat ze op eigen initiatief hindernissen neemt het commando wacht iets kunnen betekenen. 

 

Dat ze bij wacht weet dat er een vervolg aanwijzing gaat komen bijvoorbeeld.

 

En eventueel juist aan de start iets eerder aanwezig als de rest dat ze even op eigen initiatief mag of juist op t eind. Maar dan met iets van aanwijzing of commando dat ze weet dat ze vrij haar gang mag gaan. (Zpdat eigen initiatief wel mag maar op een wat geschikter moment of als eind beloning).

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

wat leuk dat je extra hebt kunnen trainen! In welke klasse valt ziva eigenlijke? Large? 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Zou om te voorkomen dat ze op eigen initiatief hindernissen neemt het commando wacht iets kunnen betekenen. 
 
Dat ze bij wacht weet dat er een vervolg aanwijzing gaat komen bijvoorbeeld.
 
En eventueel juist aan de start iets eerder aanwezig als de rest dat ze even op eigen initiatief mag of juist op t eind. Maar dan met iets van aanwijzing of commando dat ze weet dat ze vrij haar gang mag gaan. (Zpdat eigen initiatief wel mag maar op een wat geschikter moment of als eind beloning). "

In princiepen moet een hond durven hindernissen te nemen. Je leert daarvoor cammandos aan vooruit is bv alles nemen rechtdoor tot volgende commando komt. Rond is bv rond een sprong draaien. "Kssss" is bij mij kort draaien na de sprong enz. Simpel maar toch duidelijk

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" wat leuk dat je extra hebt kunnen trainen! In welke klasse valt ziva eigenlijke? Large?  "

Ja, ze valt in de large. Ik weet het niet meer precies, 57 of 58 cm of zo. Overtuigend large dus hp-wink

 

Momenteel springen we wel op de hoogte voor medium.

Er zitten in onze groep twee honden die in de large vallen en die zijn beiden beginners. Dus blijven de latjes nog lekker makkelijk de hele les op dezelfde hoogte.

honden page profiel Nadine  Lilly,Queenie R.I.P.Nadine Lilly,Queenie R.I.P. 3 doggies

honden foto van Nadine  Lilly,Queenie R.I.P.

Leuk om doen en om trots op te zijn succes verder hp-thumbsup

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Ja, ze valt in de large. Ik weet het niet meer precies, 57 of 58 cm of zo. Overtuigend large dus 
 
Momenteel springen we wel op de hoogte voor medium.
Er zitten in onze groep twee honden die in de large vallen en die zijn beiden beginners. Dus blijven de latjes nog lekker makkelijk de hele les op dezelfde hoogte. "

Ow ja inderdaad duidelijk large :D vroeg me dat plots af Haha :D 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Vandaag weer les gehad!

Het ging niet zo goed undecided

Ik had een kleine ronde gedaan vanochtend omdat ik dacht dat ze nog moe zou zijn van gisteren. Eenmaal aangekomen bleek dat ik misschien toch beter een grotere ronde had kunnen doen. 

Maar toen de energie er eenmaal uit was, was hij ook helemaal weg. De hele les heeft ze lopen stuiteren. Bij het op één na laatste rondje dacht ik 'ja, nou gaat ie goed.' En het laatste rondje ging bagger, geen energie en geen concentratie meer. Ach zulke lessen heb je ook.

 

Toch hebben we wel wat vooruitgang kunnen boeken. Want een hyperactieve hond zorgt wel dat je goed kunt oefenen op wachten bij de start.  Ook hebben we de brug op volledige hoogte gedaan. Ziva gaf er niks om.

 

Omdat ze vandaag jarig is, ging er een vriendin van me mee. Ik ken haar al sinds mijn 14e, we zien elkaar tegenwoordig maar weinig. Maar omdat we allebei dierenliefhebbers zijn, moet een verjaardag van een viervoeter natuurlijk gevierd worden!

Dus kwam ze mee en heeft ze wat foto's gemaakt. Ziva is helaas te snel om met een mobiel scherpe foto's van te maken hp-angel Maar het algemene beeld wordt er wel duidelijk van!

 

516485.jpg

Wachten bij de start, moeilijk en ik moest heel vaak 'blijf'  zeggen. Een paar keer ging ze er toch al vandoor en moest ze terug. Maar hier deed ze het netjes!

 

516486.jpg

En gaan!

 

516487.jpg

Zag je me? Goed hè vrouwtje?!

 

516488.jpg

Brug oefenen op volledige hoogte, eerst aan de lijn

 

516489.jpg

Met wat hulp van de instructeur om goed af te sluiten, want alle tips die ik gisteren kreeg, werkten niet bij een hyperactieve Ziva. Tja.

 

516490.jpg

En helemaal zelf!

 

De komende twee weken is er geen les ivm herfstvakantie.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" Zou om te voorkomen dat ze op eigen initiatief hindernissen neemt het commando wacht iets kunnen betekenen. 
 
Dat ze bij wacht weet dat er een vervolg aanwijzing gaat komen bijvoorbeeld.
 
En eventueel juist aan de start iets eerder aanwezig als de rest dat ze even op eigen initiatief mag of juist op t eind. Maar dan met iets van aanwijzing of commando dat ze weet dat ze vrij haar gang mag gaan. (Zpdat eigen initiatief wel mag maar op een wat geschikter moment of als eind beloning). "

Ik weet niet of nog meer comnando's gaan helpen. Ze krijgt  er al zo veel (blijf, hoog, hier, over, etcetera), moet al zo veel doen wat ze moeilijk vindt. Daar iets aan toevoegen waarvan ze niet weet wat het betekent, zorgt alleen voor meer verwarring.

En ik weet niet of ik haar wel op eigen houtje toestellen wil laten nemen. Kan goed fout gaan. Bovendien is er nauwelijks tijd tussen dat alle toestellen opgebouwd zijn en de les begint, of tussen het eind van onze les en begin van de volgende.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Gelukkige verjaardag ziva! 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" Gelukkige verjaardag ziva!  "

Hihi, thanks!

honden page profiel Baasje van Spaiky† en OdieBaasje van Spaiky† en Odie 3 doggies

honden foto van Baasje van Spaiky† en Odie

Leuke foto´s! hp-smile

 

Gefeliciteerd!hp-smile

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán 3 doggies

honden foto van Aedon & Senán

Jullie trainen in een hele mooie omgeving!

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" Jullie trainen in een hele mooie omgeving! "

Het is echt prachtig! Aan drie kanten ingesloten door bos, aan de vierde (met wat bomen er tussen) een 60-weg. Dat geeft soms wat geluidsoverlast maar maakt wel heel goed bereikbaar.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Gisteren hebben we weer een extra les gehad in het kader van nieuwe lesgevers opleiden.

 

We werden in drie groepen ingedeeld en roteerden op de verschillende parcoursjes.

Ik heb veel tips gekregen, veel waren herhalingen van wat ik al eerder heb gehoord. Het is moeilijk aan zoveel dingen tegelijk te denken. Het is me wel duidelijk geworden dat ik inmiddels degene ben die les krijgt, niet Ziva.

 

We begonnen met een parcours sprong, tunnel, sprong. Ik weet al niet meer wat ik daar als tips heb gekregen, niet zo veel waarschijnlijk. De asndacht ging meer uit naar de andere hond in ons groepje (groepje van twee, hihi). Die wilde niet door de tunnel heen dus daar werd extra mee geoefend. Ziva heeft hier wel voor het eerst de tunnel met een bocht erin gehad, het was voor haar geen probleem.

 

Daarna vier sprongen in een groot vierkant met de tafel in het midden. Doel was om de hond op de tafel even op de plaats te houden. Ziva heeft de tafel echter nooit goed geleerd, ze sprong er zo snel op dat ze er aan de andere kant weer af schoot. Maar eenmaal op de tafel kon ze wel even wachten.

 

Derde parcours, vier onderdelen van de breedtesprong in een rechthoek met schutting/dak in het midden. Doel was de hond te leren dat de eigenaar aan elke kant van de schutting langs kan lopen, dat de eigenaar van kant kan veranderen. Het maakte Ziva allemaal niet uit dus ik heb geoefend op de raakvlakken, de tips die ik de vorige keer gekregen heb. Kleine stapjes, letten op mijn handen, niet te dicht er naar toe (hoewel dat bij de schutting niet echt een probleem was). Ze nam nog wel een grote sprong eraf maar raakte wel het raakvlak.

 

Vervolgens even pauze, daarna weer drie parcours. Het eerste parcours was voor ons denk ik het belangrijkste van de hele dag. Vier sprongen in een cirkel. Het doel was snelheid opbouwen en als eigenaar stteds meer in het midden te gaan staan, van de hond af.

Snelheid heeft Ziva al genoeg. Voor de pauze was ze er een paar keer vandoor gegaan tijdens een parcours als ze iemand anders heel enthousiast een hond hoorde roepen. Dus hield ik haar aan de lijn als ik het mis zag gaan en dat was hier ook na het tweede rondje. Dus Ziva aan de lijn en in plaats van snelheid en afstand, hebben we gewerkt aan het vasthouden van aandacht. Eerst geprobeerd na iedere sprong in te houden, dat was geen probleem maar voor Ziva saai.

Toen inhouden als ik merkte dat de aandacht wegging. En ja hoor, eind van dit blokje was ik na drie sprongen de aandacht kwijt. Even haar naam noemen en ze was weer bij me.

 

Daarna vijf sprongen die op afstand van elkaar stonden. Doel: snel gaan en enthousiasme kweken. Jeah, right. Alsof Ziva dat nodig heeft. Maar ze vond het leuk hp-shiny

 

Tot slot weer spring, tunnel, dan een krappe 180 graden bocht en de laatste sprong. Ook hier ging de aandacht vooral uit naar de andere hond in ons groepje (die aan het eind wel de tunnel door ging).

 

Van de cursusleider heb ik tips gekregen om Ziva's aandacht meer op mij te leggen. De bak vasthouden bij het eten geven (eigenlijk zei hij uit de hand eten geven maar aangezien Ziva kvv krijgt, is dit het compomis). En daarnaast om heel vaak (10 keer per dag een minuut zei hij) een trekspel te doen. Of het gaat werken weet ik niet maar ik kan het allicht proberen.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Is ziva gericht op speelgoed? Anders zou je met speeltje kunnen lopen. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" Is ziva gericht op speelgoed? Anders zou je met speeltje kunnen lopen.  "

Ja, ze wil heel graag spelen. Ik heb ook haar trektouw mee genomen om bij de finish neer te leggen, dan pakt ze dat en komt naar mij toe om te spelen ipv dat ze naar andere honden toe rent. Als we bezig zijn, springt ze ook tegen mij op omdat ze wil spelen. Als ze aan de riem zat, sprong ze naar de riem en ging daarin bijten en trekken.

 

Maar dat waren wel de rondjes waar we snelheid konden maken, omdat ze dus niet tegen mij aan sprong. Ze lette ook wel goed genoeg op dat ze hindernissen nog kon nemen en zo. 

Maar kan met een speeltje in de hand rennen niet juist averechts werken? Dat ze er te veel op gaat focussen en het niet om het parcours draait maar om het speeltje? Ze liet de riem bijvoorbeeld ook niet los tijdens een sprong of zo.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik zelf loop enkel met speeltje in de hand als we even iets nieuws aanleren. Daarna gaat dat speeltje terug weg. En beloon ik na elk rondje met mijn speeltje. Als dat speeltje kan helpen om de drive er in te houden kan dat zeker. Gooi dan het speeltje na de laatste sprong weg zodat ze toch vooruit leert blijven gaan en niet naar je toe te komen. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Qua nieuws aanleren van toestellen, hoeft ze nu alleen de wip nog maar. Ik heb eigenlijk wel het gevoel dat ze daar klaar voor is.

Misschien dat ik deze week eens kan kijken of ik in huis al wat voorbereidend werk kan doen.

 

Het trektouw leg ik nu inderdaad aan het eind van het parcours neer. En Ziva rent dan ook door na de laatste sprong om het touw te gaan pakken. Daarna komt ze met touw naar mij toe om even (5 à 10 sec) te trekken. Dan lijn ik haar weer vast en kunnen we evt nog verder trekken.

 

Tijdens het parcours gaat het ook al wel wat beter met springen en blaffen. Ik heb na de vorige extra les heel erg het idee gekregen dat ik zelf ook vooral door moet lopen. Zolang ik vóór Ziva ben, rent ze. Hou ik in dan komt ze voor me uit en draait ze om naar mij toe. En dan gaat ze springen. Dus ik moet ook aan de bak, hihi!

 

Het ging gisteren al wat beter. In een rechte lijn kan ik Ziva natuurlijk niet voor blijven. Maar bij bochtjes kan ik tijd inhalen. Bij de start kan ik al verder weg lopen voordat Ziva begint, al moet ik goed opletten hoe ik ga staan om te voorkomen dat ze hindernissen over slaat. Dan is het een kwestie van proberen haar voor te blijven. Als Ziva dan toch bij me is, gaat ze wel springen en blaffen. Dan moet ik haar naar de volgende hindernis sturen en zelf ook direct snelheid maken om weer voor haar uit te komen. 

En dat alles zonder over mijn eigen hond of mijn voeten te struikelen, haha! Een grotere uitdaging dan ik van te voren had gedacht. Maar we boeken vooruitgang hp-shiny

 

Dat merkte ik ook wel echt tijdens de oefening met vier sprongen in een cirkel. Ik nam natuurlijk de binnenbocht. En ik merkte dat ikZiva hier inderdaad voor kon blijven. En die sprongen gingen dan ook heel netjes. Ze kwam niet na een sprong naar mij toe omdat ik direct het commando voor de volgende sprong gaf en daar ook al naar toe op weg was. Dus daar was ik wel heel tevreden over!

 

 

Thuis oefen ik overigens ook nog. Op dit moment voornamelijk met rechts volgen, zodat Ziva leert dat ze aan die kant ook kan volgen, dat het voor haar normaal wordt dat ik me aan haar linkerkant bevindt. Nu lijktze er tijdens een parcours weinig moeite mee te hebben als ik eens aan de andere kant ben maar oefenen kan geen kwaad. Daarnaast ren ik soms tijdens het wandelen een paar passen. En stop ik daarmee en zeg 'nee!' vlak vóór ze de kans heeft naar me op te springen. Zodat ze hopelijk op den duur leert dat ze hier geen succes mee heeft. Blijft ze naast me rennen dan beloon ik natuurlijk uitvoerig maar dat doet ze nu alleen maar als ze een takje vast heeft.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Met iets nieuws bedoelde ik niet een toestel maar een nieuwe situatie bv out met een Franse wissel. Dan vind ik een speeltje in de hand wel makkelijk. Zo leren ze vanuit spel nieuwe zaken bij. 

 

Als een hond blaft tijdens het lopen is dat doorgaans omdat de geleider te laat is met commando's geven en dat de hond niet goed weet wat te doen. Dat zou ook een reden kunnen zijn waarom ze naar je springt. Die van mij blaffen ook als ik te laat ben :D je zou wat zelfstandigheid kunnen aanleren zodat ze ook vooruit blijft gaan ookal ben jij een stapje achter. Dit vraagt wat tijd en dat komt doorgaans wel.  Ik kan mijn shelties niet bijhouden dus ik denk dat een large hond al helemaal niet bij te houden is :D zeker wanneer de zelfzekerheid groeit verhoogd hun snelheid. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

O, ja, dan kan een speeltje inderdaad wel handig zijn ja. 

 

Ziva bijhouden als ze op volle snelheid is, lukt mij op de fiets al niet surprised Dus dat ga ik te voet niet eens proberen. Ze gaat gewoon hard en daar houden we het maar bij hp-wink

Maar inderdaad, als ik haar voor ben en op tijd commando's geef wordt er niet gesprongen of geblaft. Alleen heel hard gerend en hindernissen genomen hp-shiny

pagina 2 van 9 123 4 5 6 7 8 9
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^