ervaringen met Hollandse herders en/of groenendaelers

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JorèneJorène

hoi allemaal,

ik ben al heel lang gek op honden, vooral herdershonden en berghonden.

na veel lezen en internetten kwam ik bij twee rassen die ik echt helemaal geweldig vond: de hollandse herder en de groenendaeler.

ik begon met het zoeken naar verhalen van mensen die ervaring hadden (en/of hebben) met deze rassen. ik kwam ontzettend veel rassenstandaarden tegen en amper verhalen van echte kenners.

ik zou het super tof vinden als er hier mensen zijn die hun ervaringen zouden willen delen met mij en me zouden kunnen vertellen hoe deze rassen nou echt in elkaar zitten. Dan heb ik het over karakter, opvoeding, energielevel, uiterlijk, sportmogelijkheden etc.

ik zou namelijk zoveel meer te weten willen komen over deze mega mooie dieren!

groetjes Jorène

honden page profiel laura   Diva&Novalaura Diva&Novagoedgekeurde fokker

honden foto van laura   Diva&Nova

Pascale van dit forum heeft een Hollandse herder genaamd kahlua, ze kan je er vast veel over vertellenhp-thumbsup

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Het WK Hollandse herders vindt plaats in Nederland,  diverse discipline,  4-6 mei,  dus dat kan wel eens de moeite zijn om te gaan bekijken en diverse types te zien. 

honden page profiel JorèneJorène

dank jullie welhp-smile

ik ben zeker van plan om naar het WK te gaan. lijkt me erg leuk en leerzaam.

ik wist niet eens dat er een WK Hollandse herders bestond!

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" Pascale van dit forum heeft een Hollandse herder genaamd kahlua, ze kan je er vast veel over vertellen "

Kahlua is wel een kruising... ik weet zo niet meer waarmee en met hoeveel rassen. Maar Pascale kent ongetwijfeld ook volle Hollandse Herders en kan je er inderdaad vast veel van vertellen.

honden page profiel laura   Diva&Novalaura Diva&Novagoedgekeurde fokker

honden foto van laura   Diva&Nova

" Kahlua is wel een kruising... ik weet zo niet meer waarmee en met hoeveel rassen. Maar Pascale kent ongetwijfeld ook volle Hollandse Herders en kan je er inderdaad vast veel van vertellen. "

Oh dat wist ik nietundecided

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Hier 2 raszuivere groenendaelers gehad en een kennis met een raszuivere Hollandse herder. Ik ga er morgen even voor zitten om er wat over te schrijven. Beide rassen in ieder geval aanhankelijk, intelligent en baas gericht. 

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden

honden foto van Sas en haar honden

Hier ook een groenendaeler. Volgende week wordt ze 4 jaar.

Ik doe er hoopers mee. Dat vinden we alletwee heel erg leuk om te doen. Verder is ze redelijk sociaal naar andere honden. Thuis is ze erg alert, maar ja dat hoort ook wel bij een herderachtige. Die willen alles regelen en in de gaten houden. Ze moeten tenslotte een taak hebben.wink Als je meer wilt weten, of specifieke vragen hebt, geef maar een gil

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

" dank jullie wel
ik ben zeker van plan om naar het WK te gaan. lijkt me erg leuk en leerzaam.
ik wist niet eens dat er een WK Hollandse herders bestond! "

Dat van de Belgische herders is de week ervoor in Slovenië :) 

Zijn er ook een pak Groenendaelers te zien,  wel meer in show en agility/obedience,  in de africhting ga je ze niet veel meer tegenkomen. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Hollandse Herders zijn prachtige honden en geweldig voor de eigenaar. Helaas heb ik echter bijna alleen slechte ervaringen met Herders en mijn honden. Ze jagen maar wat graag andere honden op. En dan nog die andere honden bijten...

 

Wel een puntje om rekening mee te houden als je dat ras kiest vind ik.

honden page profiel CodyCody 3 doggies

honden foto van Cody

De Groenendaelers die we hier hebben gehad waren elkaars tegenpolen. We hebben ze na elkaar gehad. De eerste was een teef die op de boerderij geboren was en buiten in een ren een kip op het blok kreeg met moeder en de andere pups.  Toen ze bij ons kwam was ze heel nieuwsgierig. Liep los mee maar nam wel eens de benen. Met haar heb ik 2 gehoorzaamheids cursussen gedaan en er bestond geen makkelijkere maar o zo dominante teef als zij. Nooit hoeven vechten. Ze nam gewoon een houding aan dat iedere hond af droop.  Ze is in de pubertijd wel 2x tegen mij in gekomen en dat werd serieus geparreerd. Daarna nooit meer iets gedaan en de liefste hond die je je kon wensen. Ze lag in huis het liefst bij iedereen, ook bij verjaardagsdrukte.  Ze bracht vreemden haar mand en bij wijze van spreken het tafelzilver nog.  Heel attent, heel aanhankelijk. Buiten heel allert en ze werkte graag voor je. Een vreemde buiten naderde ze op 2 meter, liep er een rondje omheen en kwam dan strak naast je lopen als ze het niet vertrouwde. Ze zag het als een taak om mee te helpen als je stallen uit mestte of de paarden binnen haalde. Liep altijd op de juiste plek uit zichzelf of strak naast je als je met de krui bezig was. In huis rustig en buiten actief. Samen met de teckel was het tuig. De teckel stal vlees en de groenendaeler at het op. Met spelen trok ze je de trui uit, haha...menig trui gehad met  ineens wel extra lange mouwen.

 

De 2e Groenendaeler teef was totaal anders qua karakter.  Als pup stond ze de eerste dag al boven de voerbak te grommen. Haar dat direct bij gebracht dat dat niet geaccepteerd werd. Ze was vinnig, scherper, waakser, ze ging strak achter vreemden in huis staan en kneep soms even met de voortanden in de billen om te waarschuwen dat ze in de gaten werden gehouden. Voor ons heel lief maar moest niks van vreemden hebben, die bleef ze scannen. Met haar tm de GG landelijk gedaan, agility en wat flyball. Ze was enorm dominant en zat direct op iedere hond die maar bij je kwam. Plaste onderweg 10 a 20 x liefst waar andere honden al geweest waren. Zij was in huis erg rustig maar zeer waaks. Ze zonderde zich af bij drukte in huis zoals verjaardagen. Ging dan op een rustig plekje liggen bij de voordeur.  Een onbekende kwam gewoon niet binnen als je zelf niet in de buurt was. Toen mijn  andere herder uit Griekenland er bij kwam heeft het een jaar geduurd voor ze die geheel op haar grond accepteerde en ik heb haar nooit alleen in huis gelaten met de andere herder. Beide teven. 

 

Kennis van mij heeft een Hollandse herder. Echte grote slanke krachtpatser die op de boerderij leeft. Geweldige hond. Ook erg waaks maar heel lief voor diegene die hij goed kent. Wel een hond die aandacht vraagt en waarmee men zeer zeker ook wandelt ondanks dat de hond altijd vrij rond loopt. Echt een hele leuke hond.

 

Mijn ervaring met herders is dat ze graag alles voor je goed willen doen en er altijd bij willen zijn. Ze vaak negeren, afzonderen van het gezin en te weinig ergens bij betrekken, geen taken geven etc zou de honden echt afstompen. Ik zou een herder dan echt afraden. Groenendaelers en Tervuerense zijn zelfs heel gevoelige honden. Stemverheffing of hard aanpakken is totaal overbodig en daar kunnen ze ook slecht tegen. Echter vergen ze wel duidelijkheid en leiding. En....je moet er tegen kunnen dat zij zijn waar  jij bent. Ben je in de keuken....zij ook. Ben je buiten, zij ook.  In de kamer, zij ook. Loop je binnen heen en weer dan kiezen ze een strategisch punt waar ze alles in de gaten kunnen houden. Ze kijken je ook echt aan als je tegen ze praat of met ze bezig bent. Hun woordenboek is best behoorlijk als je veel tegen ze praat. Ze luisteren lijkt het wel mee als je met mensen praat...en ga jij slapen, slapen zij ook.

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Je hebt een pb.   Mijn hond is dan wel een kruising (haar vader is dat niet) ik ken veel veel Hollanders en baasjes. Hopelijk heb ik je er een beetje mee geholpen hp-thumbsup

Volgende forumvraag: Hond Luuk de Jong
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^