Informatie delen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

hoi,

ik was benieuwd of jullie wat linkjes/ boeken/ artiekelen etc hebben over fokken, erfelijkheid, verzorging van de pups en alles wat er bij fokken hoort. Ik heb wel het een en ander gevonden maar ja misschien hebben jullie nog wel veel meer/ gedetailleerdere bronnen. Het mag over alles gaan, ik vind alles interessant!

Alvast bedankt voor het lezen. 

 

honden page profiel DaydreamerDaydreamer 3 doggies

honden foto van Daydreamer

ik volg mee.

en een aanrader is het boekje rond de werpkist.

ik wil m ook nog steeds een keer halen maar vrijwel alle fokkers vinden het een aanrader!

honden foto van Wichita en haar roedel - Abby, Eevee, Elphaba, Glacee & Grant

Ik heb zelf vooral veel gehad aan informatie van fokkers van het ras zelf... Zo heeft de rasvereniging van de Shelties een handboek waarin veel informatie staat over fokken en wat hierbij komt kijken. En hebben fokkers mij ook aardig wat documentatie toegestuurd destijds waar ik wat mee kon.
Online is er natuurlijk ook nog Youtube om te zoeken naar leuke filmpjes al is daar zoeken in het Engels verstandig want dan vind je meer.

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

" Ik heb zelf vooral veel gehad aan informatie van fokkers van het ras zelf... Zo heeft de rasvereniging van de Shelties een handboek waarin veel informatie staat over fokken en wat hierbij komt kijken. En hebben fokkers mij ook aardig wat documentatie toegestuurd destijds waar ik wat mee kon. Online is er natuurlijk ook nog Youtube om te zoeken naar leuke filmpjes al is daar zoeken in het Engels verstandig want dan vind je meer. "

 Weet je nog hoe die documentaties heten? Of waar moet ik naar zoeken op Youtube dan?

honden foto van Wichita en haar roedel - Abby, Eevee, Elphaba, Glacee & Grant

"  Weet je nog hoe die documentaties heten? Of waar moet ik naar zoeken op Youtube dan? "

Daarmee bedoel ik fokverslagen uit het verleden, persoonlijke dagboekjes, informatie die hen destijds is doorgegeven door ervaren fokkers, etc. 

honden foto van Wichita en haar roedel - Abby, Eevee, Elphaba, Glacee & Grant

Laat ik het zo zeggen... Mijn ervaring is dat ik vooral in de rasspecifieke hoek veel informatie heb gevonden en geleerd. Algemeen bestaat er ook wel een hoop maar dat is toch niet voor alle rassen relevant. Bovendien veranderd er ook een hoop met de jaren en zijn een deel van de tips die ik toen kreeg nu dus ook alweer ingehaald door nieuwe technieken en ontwikkelingen. Ik denk dat het altijd goed en vooral ook leuk is om je al ruim van tevoren zo uitgebreid mogelijk te laten informeren over wat fokken inhoudt. En daar zijn ook best wel wat algemene boeken e.d. over te vinden. Maar de meest belangrijke en relevante informatie komt, althans gebaseerd op mijn eigen ervaringen dan, veelal uit de rasspecifieke hoek en de boeken die daarin te vinden zijn of persoonlijke informatie van fokkers die je daarin kunt krijgen. Dus ik denk dat als je echt concreet informatie wilt over bijvoorbeeld erfelijkheid of zo je echt naar een specifiek ras moet gaan kijken. Ieder ras heeft immers zo z'n problemen en dus ook erfelijke dingen die in lijnen terug te vinden zijn wat je dan weer kan uitpluizen. 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Ik ben het eens met Wichita: het fokken is zo'n groot gebied, dat het gemakkelijker is om je te richten op een bepaald ras. Je kunt je dan gerichter inlezen over gezondheidsproblemen, etc. Bij de Border Collie, Sheltie, Aussie, etc. speelt bijvoorbeeld bij genetica merle een rol, bij een labrador of Jack Russell totaal niet. Een chihuahua fokker hoeft zich niet te richten op HD, terwijl dit wel voor Duitse herder fokkers belangrijk is. Bij elk ras focus je op andere dingen 

 

Het boek Rond de Werpkist vind ik ook heel praktisch! Voor de algemene kennis over de voortplanting van de hond kan ik het volgende boek aanraden: https://www.bol.com/nl/p/de-geboorte-bij-de-hond/9200000051304717/ En verder Google ik vaak op onderwerpen. Forums staan vol met ervaringen van fokkers. Op Facebook heb je ook groepen waar je terecht kunt met vragen. De Raad van Beheer geeft jaarlijks ook lezingen over genetica, outcross, vererving van epilepsie, etc. Ook heel interessant!

 

En hoewel er veel theorie beschikbaar is, ben ik van mening dat we het meeste kunnen leren uit de praktijk. Ik heb dat nog niet, dus ik heb alleen theoretische kennis. Nog even geduld... 

 

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

Dankjulliewel dan ga ik nog even verder zoeken. 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Op deze pagina staat een linkje naar een nestje fokken. Dat gaat wel over de Hollandse Smous, maar misschien is t leuk om te lezen. Of t allemaal klopt weet ik niet, ik heb geen ervaring. 

 

http://www.smoushond.nl/fokken/

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

" Op deze pagina staat een linkje naar een nestje fokken. Dat gaat wel over de Hollandse Smous, maar misschien is t leuk om te lezen. Of t allemaal klopt weet ik niet, ik heb geen ervaring. 
 
http://www.smoushond.nl/fokken/ "

 Dankje! Heel interessant!

honden foto van Wichita en haar roedel - Abby, Eevee, Elphaba, Glacee & Grant

Deze site kwam ik nog tegen in mijn archieven. Is wel alweer flink oud maar van een zeer actieve HPer destijds.

http://www.mexxum.nl/nestjepups.html

honden page profiel Ilse met haar schatjes: Binny & StoetelIlse met haar schatjes: Binny & Stoetel

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

" Deze site kwam ik nog tegen in mijn archieven. Is wel alweer flink oud maar van een zeer actieve HPer destijds.
http://www.mexxum.nl/nestjepups.html "

 Dankje! 

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3 3 doggies

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Ik volg :3

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Nog een onderwerp waar ik momenteel erg geïnteresseerd in ben is Vroege Neurologische Stimulatie (in Engels afgekort als ENS). Hier staat kort uitgelegd wat het is: https://nuphars.wordpress.com/2012/03/24/vroege-neurologische-stimulatie/

 

 

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

" Nog een onderwerp waar ik momenteel erg geïnteresseerd in ben is Vroege Neurologische Stimulatie (in Engels afgekort als ENS). Hier staat kort uitgelegd wat het is: https://nuphars.wordpress.com/2012/03/24/vroege-neurologische-stimulatie/
 
  "

 Heel interessant, als je er nog meer artiekeltjes van hebt; lekker dumpen!

Volgende forumvraag: Puppypakket
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^