Een vreemde hond beet mij, hoe reageer je dan?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Dorien Dorien

Hallo

Ik raak steeds meer geïnteresseerd in honden, hun gedrag en de opvoeding maar bij een recent bijtincident wist ik even niet hoe te reageren. 

Daarom wil ik eens horen hoe ervaren honden-trainers/eigenaars zouden reageren als ze in mijn schoenen stonden zodat ik hieruit kan leren. 

Om een beeld te krijgen van wie ik ben: Ik ben 24 jaar, een vrouw en heb zelf nooit een hond gehad. Ik ben de laatste tijd enorm geïnteresseerd in honden en zou graag over enkele jaren eentje adopteren. Momenteel houd ik mezelf zoet door met asiel honden te wandelen. ;)

Ik ga het incident zo specifiek mogelijk weergeven: Vandaag liep er een golden retriever voorbij mijn straat zonder eigenaar en halsband. Gelukkig kende ik deze knaap omdat ik hem al eens eerder had teruggebracht naar de eigenares. Toen ik met de hond aankwam bij zijn thuis werden we opgewacht door haar drie andere, over-enthousiaste, blaffende en springende honden. Ze liepen in de tuin en ook de eigenares was in de tuin. Ze opende het hek en de honden vlogen op mij en de golden retriever af. Ik besloot om gewoon doorheen het enthousiasme te stappen en de tuin te betreden. Veel geblaf en springen. Een hond was tegen mijn rug aan het springen wat best wel eng aanvoelde omdat ik de honden niet kende en geen idee had welke hond het was. Ik probeerde de leiband van de Goldie dat ik had teruggebracht uit te doen. Op dat moment waren de honden nog steeds zich enthousiast bij ons aan het opdringen. Ik vroeg de Retriever om te zitten en terwijl ik zijn leiband uitdeed voelde ik een scherpe pijn in mijn enkel. De beet kwam langs vanachter en de hele mond was rond mijn enkel gegaan (geen pits dus).

De tuinmannen dat in de tuin aanwezig waren en een pauze namen, zagen dit ook en maakte me alert op de hond. Toen zag ik pas dat het de border-collie-mix was die mij beet en uit zijn gedrag leek het dat hij dit nog wel wou herhalen. Hij liep een beetje lager door zijn benen en was nogal gefixeerd op mij. Daarnaast was hij ook heel enthousiast en blafte veel en luid. Telkens wanneer hij achter mijn rug probeerde te lopen draaide ik me naar hem toe en maakte ik een 'tssscht' geluid zodat hij niet dichter kwam maar ik voelde me niet meer op mijn gemak omdat hij steeds probeerde om achter mijn rug te komen. Ik had twee maal tegen de vrouw herhaald dat de hond me had gebeten maar het leek bij haar niet door te dringen. Ze komt ook wel een beetje simpel over (wel lief). In plaats van haar hond te corrigeren vroeg ze of ik iets wou drinken. Ik zei dat ik weg moest en wou de tuin verlaten maar de border collie begon opnieuw zich zo te gedragen waardoor ik voelde dat hij naar mijn enkels wou lopen. Ik wist niet goed wat ik moest doen en omdat ik me niet veilig voelde ben ik de tuin uitgestapt maar de border collie kwam achter mij aan en ik kreeg maar net op tijd het hek toe. Ik vermoed dat hij anders mijn enkel nog wel eens gepakt had. Toen ik het hek sloot had ik ook het gevoel dat de border collie zich gewonnen voelde door mij zogezegd weg te jagen, terwijl ik eigenlijk gewoon zelf de tuin wou verlaten. Dit gaf mij een wrang gevoel want ik wil niet dat deze hond denkt dat hij zomaar iedereen kan bijten en wegjagen. Nu weet ik hoe het voelt voor een schaap om geherderd te worden :-) .

De beet deed wel wat pijn maar je ziet enkel schrammetjes van de tand-afdruk en klein beetje blauw. Er is geen bloed gevloeid.

Wat had ik anders kunnen doen? Hoe zouden jullie reageren? Kan ik zelf een vreemde hond corrigeren als zijn eigenaar het niet doet of is dat enkel voor experts weggelegd? 

 

honden page profiel bentebente

Volgens mij ligt dat echt aan de hond. Veel mensen kopen een border collie zonder door te hebben hoeveel aandacht zij vereisen. Dit lijkt me typisch zo'n geval, dus gaat hij jou hoeden. Dit zij je wel vaker bij border collies.

 

Je kan de hond corrigeren maar zou daar niet te ver in gaan. Anders gaan de baasjes zeuren.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik had waarschijnlijk hetzelfde gedaan, maar misschien was ik wel op de hond afgestapt met jouw geluidje erbij, om het af te maken waar je aan begon zeg maar,

 

Altijd lastig als iemands anders hond vervelend doet, zelf ben ik daar voorzichtig in, mijn man niet, maar die hoeft ook alleen maar zijn vinger op te steken, beetje streng kijken en ze gaan netjes zitten.

Tja hier in de buurt ook allemaal onbegrepen borders, allemaal bijters, ze vallen alles aan, en de baasjes maar schreeuwen waardoor ze nog gekker worden.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Heeft de vrouw je binnen gelaten of ben je uit jezelf de tuin in gegaan....als de vrouw je binnen heeft gelaten had zij de honden in bedwang moeten houden en de hond geen kans moeten geven om in jouw enkel te happen, of te stoten....als je zelf de tuin bent binnen gegaan ziet de hond je als een indringer....deze hond dan, hier zou dat niet uitmaken als ik er bij bent, maar mijn honden hebben geen drijvers instinct, als het nog eens gebeurd als je de hond terug brengt, loop je de tuin niet meer in maar geef je de hond af en gaat weer....de vrouw was aardig schrijf je maar ze houdt geen controle over de honden, dan niet meer naar binnen gaan daar.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Dorien , vergeet ik, hardstikke aardig en heel goed dat je de hond hebt terug gebracht.....jammer dat het zo gegaan is.

honden page profiel delubodelubo

honden foto van delubo

Je hebt het goed gedaan. Ik had hetzelfde gedaan. Een border mix die zo'n fixatie heeft is contact gestoord en had je waarschijnlijk nog vaker gebeten als hij door was gegaan. De baas ziet het niet als een probleem want anders had ze niet zo laconiek gereageerd. Dus gaat er ook niks veranderen. 

honden page profiel Dorien Dorien

De vrouw deed het hek van de tuin zelf open, maar zij bleef in de tuin wachten. De honden vlogen op mij en de Goldie af (buiten de tuin). Dan ben ik door de honden naar binnen gewandeld. Misschien had ik wat langer buiten moeten wachten tot de honden mij volledig hadden kunnen besnuffelen en dan pas in de tuin moeten stappen?

 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Waarschijnlijk had de border mix je alsnog gebeten, dus ik zou niet weten wat je anders had moeten doen.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Het komt over alsof alle honden van deze mevrouw niet goed zijn opgevoed, een beetje een losgeslagen roedel zeg maar.

De mevrouw weet niet beter, is het misschien gewend of ze weet ook niet wat ze moet doen.

Daar kan je niks mee, het beste wat je gedaan hebt is zo snel mogelijk de tuin uitkomen zonder dat je gewond raakt door een drijvende hond.

 

 

honden page profiel ..

honden foto van .

Hmmmm lastige situatie. Ik ben wel altijd van 'respecteer de hond zn erf'. Wij hebben ook een hond gehad die héél territoriaal was en ik weet hoe belangrijk hun terrein voor hun is en ik ben ook van mening dat ze die mogen verdedigen. 

Een tijdje terug belde me zusje op dat er 2 rottweilers losliepen zonder baas. Aan de hele omschrijving wist ik meteen waar ze vandaan kwamen. Ik ben toen ook gekomen en had riemen meegenomen. 1 rottweiler hadden we maar de 2e was nergens te bekennen. Toen zijn we naar het huis gegaan. Een man uit de buurt had de rottweiler vast, mijn zusje onze eigen hond en ik liep zonder hond. De 2e rottweiler bleek al thuis te zijn en omdat ik geen hond had ben ik dat erf opgelopen om aan te bellen. Dit nam die 2e rottweiler me niet in dank af en maakte me door grommen duidelijk dat ik haar terrein af moest. Ik ben toen rustig het terrein afgelopen (rennen werkt alleen maar tegen). De baas kwam al naar buiten en toen was alles goed, mochten wij en zelfs onze eigen hond het terrein op komen zonder problemen. 

Ik kan het de hond absoluut niet kwalijk nemen ze het terrein bewaakt. Ik vind dat je als baas zijnde daar rekening mee moet houden en tijdig bij moet ingrijpen. 

 

Ik vind het onbegrijpelijk dat die baas in jou verhaal er zó laks mee omgaat. Ik had haar zelf toch wel even heel duidelijk gemaakt dat ik zojuist gebeten ben door haar hond!! Op zn plat rotterdams... en dat had géén gezellig gesprek geworden. Wel had ik eerst die vrouw niet gevraagd maar gewoon opgedragen om zo snel mogelijk alle honden naar binnen te gooien en dán zouden we even samen praten... als je los gaat waar de honden bij zijn heb je kans dat de spanning overslaat. 

 

Een onbekende hond corrigeren kan best... maar of de hond luistert? Dat is altijd afwachten. 

Ik zou alleen niet de onbekende hond gaan straffen. Dat is een taak voor de baas. Tenzij er geen baas in de buurt is(wegloper) en je gebeten word, dan moet je wel voor je eigen veiligheid. 

 

Als je weer die hond voorbij ziet lopen op straat zou ik hem pakken en in je eigen tuin zetten(bak water aanbieden) en dan de dierenambulance bellen. Vermelden dat je voor de veiligheid van de hond (wie weet loopt ie een drukke weg op als je hem laat gaan) de hond gevangen hebt maar hem écht niet zelf meer thuis brengt want vorige keer ben je ook gebeten door 1 van de andere honden. 

 

Als de huid open is dan moet je een tetanus spuit gaan halen bij de huisarts als die niet meer geldig is. Hondenbeten kunnen behoorlijk heftige infecties veroorzaken. 

 

Edit: in dit verhaal zou ik sowieso de hond níet zelf corrigeren en al helemaal niet straffen. Je bent op hún terrein en er zijn meerdere honden bij... die kunnen dan allemaal mee gaan doen met die bijtgrage border als jij je 'tegen hun keert'. Dit had echt de baas voor moeten wezen en anders heel snel moeten ingrijpen!! 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Lastige situatie. Ik weet niet wat ik zou doen.

 

Wel voor de volgende keer, hond laten lopen en de dierenambulance bellen. Laat die fijn de hond ophalen, dan kan de eigenaar de hond bij het asiel weer ophalen. 

Vervelend voor de hond, maar ik zou me niet weer in zo'n situatie wringen. 

honden page profiel ElianeEliane

" Hallo
Ik raak steeds meer geïnteresseerd in honden, hun gedrag en de opvoeding maar bij een recent bijtincident wist ik even niet hoe te reageren. 
Daarom wil ik eens horen hoe ervaren honden-trainers/eigenaars zouden reageren als ze in mijn schoenen stonden zodat ik hieruit kan leren. 
Om een beeld te krijgen van wie ik ben: Ik ben 24 jaar, een vrouw en heb zelf nooit een hond gehad. Ik ben de laatste tijd enorm geïnteresseerd in honden en zou graag over enkele jaren eentje adopteren. Momenteel houd ik mezelf zoet door met asiel honden te wandelen. ;-)
Ik ga het incident zo specifiek mogelijk weergeven: Vandaag liep er een golden retriever voorbij mijn straat zonder eigenaar en halsband. Gelukkig kende ik deze knaap omdat ik hem al eens eerder had teruggebracht naar de eigenares. Toen ik met de hond aankwam bij zijn thuis werden we opgewacht door haar drie andere, over-enthousiaste, blaffende en springende honden. Ze liepen in de tuin en ook de eigenares was in de tuin. Ze opende het hek en de honden vlogen op mij en de golden retriever af. Ik besloot om gewoon doorheen het enthousiasme te stappen en de tuin te betreden. Veel geblaf en springen. Een hond was tegen mijn rug aan het springen wat best wel eng aanvoelde omdat ik de honden niet kende en geen idee had welke hond het was. Ik probeerde de leiband van de Goldie dat ik had teruggebracht uit te doen. Op dat moment waren de honden nog steeds zich enthousiast bij ons aan het opdringen. Ik vroeg de Retriever om te zitten en terwijl ik zijn leiband uitdeed voelde ik een scherpe pijn in mijn enkel. De beet kwam langs vanachter en de hele mond was rond mijn enkel gegaan (geen pits dus).
De tuinmannen dat in de tuin aanwezig waren en een pauze namen, zagen dit ook en maakte me alert op de hond. Toen zag ik pas dat het de border-collie-mix was die mij beet en uit zijn gedrag leek het dat hij dit nog wel wou herhalen. Hij liep een beetje lager door zijn benen en was nogal gefixeerd op mij. Daarnaast was hij ook heel enthousiast en blafte veel en luid. Telkens wanneer hij achter mijn rug probeerde te lopen draaide ik me naar hem toe en maakte ik een 'tssscht' geluid zodat hij niet dichter kwam maar ik voelde me niet meer op mijn gemak omdat hij steeds probeerde om achter mijn rug te komen. Ik had twee maal tegen de vrouw herhaald dat de hond me had gebeten maar het leek bij haar niet door te dringen. Ze komt ook wel een beetje simpel over (wel lief). In plaats van haar hond te corrigeren vroeg ze of ik iets wou drinken. Ik zei dat ik weg moest en wou de tuin verlaten maar de border collie begon opnieuw zich zo te gedragen waardoor ik voelde dat hij naar mijn enkels wou lopen. Ik wist niet goed wat ik moest doen en omdat ik me niet veilig voelde ben ik de tuin uitgestapt maar de border collie kwam achter mij aan en ik kreeg maar net op tijd het hek toe. Ik vermoed dat hij anders mijn enkel nog wel eens gepakt had. Toen ik het hek sloot had ik ook het gevoel dat de border collie zich gewonnen voelde door mij zogezegd weg te jagen, terwijl ik eigenlijk gewoon zelf de tuin wou verlaten. Dit gaf mij een wrang gevoel want ik wil niet dat deze hond denkt dat hij zomaar iedereen kan bijten en wegjagen. Nu weet ik hoe het voelt voor een schaap om geherderd te worden :-) .
De beet deed wel wat pijn maar je ziet enkel schrammetjes van de tand-afdruk en klein beetje blauw. Er is geen bloed gevloeid.
Wat had ik anders kunnen doen? Hoe zouden jullie reageren? Kan ik zelf een vreemde hond corrigeren als zijn eigenaar het niet doet of is dat enkel voor experts weggelegd? 
  "

 over-enthousiaste, blaffende en springende honden 

Dit heeft niets met enthousiasme te maken, maar alles met spanning en opwinding.

 

de honden vlogen op mij en de golden retriever af

 Ik besloot om gewoon doorheen het enthousiasme te stappen en de tuin te betreden 

 

Met alle respect, maar dit is alles behalve slim.

1) Er heerst heel veel opwinding en spanning => is absoluut geen enthousiasme!

2) Je bent een vreemde en betreedt zomaar de tuin en negeert compleet hun territorium en wat de honden je aangeven met hun signalen.

3) En je stapt zomaar door. Wat ook inhoudt dat je rechtstreekse benadering uitvoert. Wat overeenkomt met bedreiging.

 

Persoonlijk vind ik dit heel naief en dom (wegens gebrek aan kennis van hondengedrag en hondentaal). Dit is niet naar jou toe als persoon bedoelt. Begrijp me zeker niet verkeerd. Maar het gebrek aan kennis laat jou niet beseffen, hoe gevaarlijk dit mogelijk had kunnen zijn.

 

Als daar één verkeerde hond tussen zit? Loop je het risico van ernstig aangevallen te worden.

 

Uiteraard heeft de eigenaar van deze honden ook niet voldoende of geen kennis van honden.

 

Dus als ik je een gouden raad mag geven, voor je eigen veiligheid. 

Honden die zich zo gedragen? En de eigenaar doet niets of heeft er geen controle over? Eerst netjes de honden laten binnen zetten en dan pas de poort open en binnen gaan.

 

 

 

 

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" De vrouw deed het hek van de tuin zelf open, maar zij bleef in de tuin wachten. De honden vlogen op mij en de Goldie af (buiten de tuin). Dan ben ik door de honden naar binnen gewandeld. Misschien had ik wat langer buiten moeten wachten tot de honden mij volledig hadden kunnen besnuffelen en dan pas in de tuin moeten stappen?
  "

 De vrouw had wat resoluter moeten zijn en haar honden in toom moeten houden, daar heb jij geen schuld aan hoor, ik zou het zelfde gedaan hebben.....de vrouw is geen baas over de honden ..... de vrouw heeft je binnen ..gevraagd...dan had ik ook binnen gelopen, ze bood je zelfs wat te drinken aan.....

honden page profiel Dorien Dorien


 
1) Er heerst heel veel opwinding en spanning => is absoluut geen enthousiasme!
2) Je bent een vreemde en betreedt zomaar de tuin en negeert compleet hun territorium en wat de honden je aangeven met hun signalen.
3) En je stapt zomaar door. Wat ook inhoudt dat je rechtstreekse benadering uitvoert. Wat overeenkomt met bedreiging.
 

 ELiane

Ik ga er mee akkoord dat je 'over-enthousiasme' als opwinding benoemt. Daar was ik mij wel van bewust. Ik weet dat dat kan omslaan in spanning en dat kan gevolgen geven, wat ik aan de lijve heb ondervonden :S. Jammer dat de eigenares de situatie totaal niet kon inschatten en mij dus uitnodigde bij haar instabiele roedel. 

Maar ik vind het gek dat het niet goed is dat ik die opwinding negeerde en er doorheen liep. Ik had dus moeten blijven staan? 

Een kennis uit het verleden had ook een hond die knapte en dreigde (uit wantrouwen) naar mensen die op bezoek kwamen. Die eigenares had toen een hondengedragstrainer onder de arm genomen en die trainer zei dat bezoekers de honden de eerste 5 minuten moeten negeren, niet praten en niet aanraken. 

Dat probeerde ik ook... Maar ik had ze misschien wel wat meer tijd moeten geven om mij te besnuffelen buiten hun tuin tot ze rustiger werden en dan pas binnenlopen. Heb ik de honden misschien niet de kans gegeven om mij uit te nodigen op hun territorium?

Ik ging er altijd vanuit dat honden lager dan mensen staan dus dat ze naar mensen toe sowieso respect moeten tonen ook al betreedt die persoon hun territorium (ik werd ten slotte uitgenodigd door de hondeneigenaar). 

Zoals 'Dennies en Puck' zegt moet ik misschien een beetje meer respect hebben voor territorium. Maar dan heb ik het gevoel dat honden de baas zijn over mensen en dat klopt toch niet? 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Wow. Wat een verhaal.

 

Die lage houding bij een BC is de drijfhouding, het fixeren 'the eye'. Typisch drijfgedrag dus en een normale BC doet dat niet bij mensen. Dit is dus zonder meer een BC die niet als een BC opgevoed is en behandeld wordt. Hiermee is de BC niet uit op je enkels maar wil dat jij voor hem wijkt waardoor hij je kan sturen waar hij je wil hebben.

 

Wat te doen? Hoe te reageren? Dat is lastig. Wanneer een schaap niet reageert op de BC kan de BC reageren met 'pushen'; een lichte beet waarbij niet doorgebeten wordt. Eigenlijk wat deze BC dus bij jou deed. Een BC met veel zelfvertrouwen zal dat ook doen wanneer een schaap (vaak de ram) op de BC afkomt, aanvalt.

 

Voor je veiligheid is het dus het beste te 'luisteren' en te wijken voor de BC. Als het goed is zal hij je dan niet 'pushen'. Het zijn echter ook heel gevoelige honden en de meeste hebben niet het zelfvertrouwen om een aanvallende ram te pushen. Je kan dus ook de gok nemen en de rol van die agressieve ram nemen; Met veel kabaal en je grootmakend juist op de BC aflopen en hem nazitten. Ik geef je 90% kans dat hij met de staart tussen de poten wegrent.

 

En uiteraard zou ik die vrouw echt verbaal aanpakken. Dat die BC zo doet is haar schuld, niet de schuld van die BC. Het gedrag van de rest van de roedel is ook zo fout als het maar zijn kan. Dat mens moet geen honden houden. En ze weet dat haar honden zich misdragen. Dan voorkom je zo'n situatie toch? En gaat er niet bij staan kijken hoe het uit de klauwen loopt?

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik ging er altijd vanuit dat honden lager dan mensen staan dus dat ze naar mensen toe sowieso respect moeten tonen ook al betreedt die persoon hun territorium (ik werd ten slotte uitgenodigd door de hondeneigenaar). 
Zoals 'Dennies en Puck' zegt moet ik misschien een beetje meer respect hebben voor territorium. Maar dan heb ik het gevoel dat honden de baas zijn over mensen en dat klopt toch niet?  "

 Mmm.. dan praten we over de roedeltheorie en die is niet populair hier.

 

In de roedeltheorie horen de mensen uit de eigen roedel boven de hond te staan maar dat lukt ook niet altijd, zeker niet met kleine kinderen. Mensen van buiten echter niet automatisch want die behoren niet tot de roedel. Anders zou een hond een inbreker ook niet van het terrein mogen jagen.

 

Wel is het in een gezonde roedel zo dat de baas bepaalt wie er wel het terrein op mag. Daar heeft die baas dan wel een actieve rol in en staat niet werkloos toe te zien hoe de roedel reageert (afwachtend). Deze vrouw toonde geen enkele actie om de honden duidelijk te maken dat jij welkom bent en geen kwaad in de zin hebt.

 

Je vertelt ook dat je baalde dat je de BC zijn zin gaf maar waarom zou een vreemde hond naar jou moeten luisteren? Gewoon omdat jij een mens bent?

 

Nog een vraagje; Wat is een Border Collie Mix? En hoe weet je dat? Bedoel je dat de BC er niet uitzag als het klassieke beeld van een BC? Zwart/wit, streep over de neus, witte bef en kraag, witte pootjes, witte buik en witte tip op de staart? Ik heb ook veel gehoord dat mijn BC een kruising zou zijn omdat zij niet aan dat klassieke beeld voldoet (tricolor dus met bruin en splitface dus aan de ene kant van het koppie zwart en de andere kant wit). Toch is ze een raszuivere BC. De BC komt in veel kleuren en aftekeningen voor. Alleen meer dan 50% wit wordt als 'fout' gezien.

honden page profiel Dorien Dorien


Je vertelt ook dat je baalde dat je de BC zijn zin gaf maar waarom zou een vreemde hond naar jou moeten luisteren? Gewoon omdat jij een mens bent?
 
Nog een vraagje; Wat is een Border Collie Mix? En hoe weet je dat? Bedoel je dat de BC er niet uitzag als het klassieke beeld van een BC? Zwart/wit, streep over de neus, witte bef en kraag, witte pootjes, witte buik en witte tip op de staart? Ik heb ook veel gehoord dat mijn BC een kruising zou zijn omdat zij niet aan dat klassieke beeld voldoet (tricolor dus met bruin en splitface dus aan de ene kant van het koppie zwart en de andere kant wit). Toch is ze een raszuivere BC. De BC komt in veel kleuren en aftekeningen voor. Alleen meer dan 50% wit wordt als 'fout' gezien. "

Hey Liz

De honden hoeven niet perse naar mij te luisteren maar mij bijten en wegjagen dat kan ik toch niet accepteren? Ik moet mezelf toch een beetje beschermen en grenzen aangeven? 

Met border-collie-mix bedoel ik dat je duidelijk zag dat er border collie inzat. Hij was chocolade bruin met witte lijn over zijn snuit maar een beetje zwaarder gebouwd dan de meeste border collies denk ik.   ;) Maar het zou inderdaad ook wel een raszuivere kunnen zijn ik ben geen rassenexpert :) .

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Die lage houding bij een BC is de drijfhouding, het fixeren 'the eye'. Typisch drijfgedrag dus en een normale BC doet dat niet bij mensen. Hiermee is de BC niet uit op je enkels maar wil dat jij voor hem wijkt waardoor hij je kan sturen waar hij je wil hebben.
 
Je vertelt ook dat je baalde dat je de BC zijn zin gaf maar waarom zou een vreemde hond naar jou moeten luisteren? Gewoon omdat jij een mens bent?
  Liz

In deze eens met Liz. Ik lees ook het drijven van de BC in jouw verhaal, hij hapt naar je enkels om je te sturen.

 

Ga er nooit van uit dat vreemde honden jou zouden moeten gehoorzamen, puur omdat jij een mens bent en zij een hond. Dat is een zeer vreemde veronderstelling. Een hond hoeft niet inschikkelijk te zijn naar een vreemde toe. Waarom zou ie? Hij heeft daar helemaal geen band mee.

 

Als je je bedreigd voelt door een vreemde hond, spreek dan meteen de eigenaar aan. Doet die niets (zoals in deze situatie), probeer dan de hond te kalmeren en geen bedreiging voor hem te zijn. Al naar gelang de situatie kan dit door stil te blijven staan, hem rustig en vriendelijk toe te spreken, geen onverhoedse bewegingen te maken, en als de hond kalmer wordt, zelf langzaam terug te trekken… 

honden page profiel ..

honden foto van .

Ik ben het met Liz eens dat de baas hierin de leidende rol MOET nemen (en de rest ook). 

Eigenlijk had je iets langer moeten afwachten tot de honden zouden kalmeren en achteruit liepen. Dan mocht je met ze meelopen en nodigen ze je idd uit om op hun terrein te komen. Alleen de baas kan dit doorbreken door de honden duidelijk te maken dat je 'toegestaan' bent. 

 

Dit heeft niks met dominantie te maken maar met verdediging. 

Doordat jij een mens bent betekend niet dat je zomaar alles mag op een hond zn terrein! Je bent en blijft een indringer totdat je bent toegelaten... 

 

Als ik die rottweilers(waarover ik eerder vertelde) buiten hun erf tegen kom dan is er ook geen enkel probleem en kan ik gewoon langs ze lopen op korte afstand. 

 

Bij onze vorige hond moest je ook echt niet zomaar binnen komen. Want die had ook gebeten. 

Onze huidige hond die vind alles en iedereen geweldig en nodigt vrijwel iedereen meteen uit binnen te komen. Ze komt ff blaffend aanrennen en als ze ziet van 'oh jij bent het' draait ze om en loopt weg of vraagt om een aai. 

Dat is per hond ook nog heel verschillend. 

 

Ik ben het met je eens dat een mens boven de hond staat op neutraal terrein. Een hond mag je nooit zomaar aanvallen. Maar op eigen terrein gelden andere regels. 

Maar daarbij hoeft een vreemde hond ook echt niet zomaar naar je te luisteren. Dat slaat nergens op. Nogmaals... daar is de baas voor! 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Hey Liz
De honden hoeven niet perse naar mij te luisteren maar mij bijten en wegjagen dat kan ik toch niet accepteren? Ik moet mezelf toch een beetje beschermen en grenzen aangeven? 
Met border-collie-mix bedoel ik dat je duidelijk zag dat er border collie inzat. Hij was chocolade bruin met witte lijn over zijn snuit maar een beetje zwaarder gebouwd dan de meeste border collies denk ik.   ;-) Maar het zou inderdaad ook wel een raszuivere kunnen zijn ik ben geen rassenexpert :-) .
  "

 Mag een hond wel een inbreker bijten en wegjagen? En hoe weet de hond of jij een inbreker bent of niet zonder een baas die hen dat duidelijk maakt?

 

Grimm

Raszuivere BC... Mooi hé?  Reuen zijn steviger qua bouw dan teven.

 

Maar als ik je verhaal lees over het gedrag van de BC is het zeker een BC of een kruising met BC waarbij het gedrag echt BC is.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

het zou wel erg leuk gaan worden als mijn honden mensen gaan bijten waarvan ik toestemming gegeven heb om het terrein te betreden, die gaan bijten en de schuldige dan de bezoeker is zeg... wat een rare redenering toch.

Honden hebben niet zomaar te bijten. Die hond had van mij een klap op zijn kop gehad, is die helemaal van lotje getikt.
Tijdje terug in de winkel ook, 9 maanden oude DH, eigenaars komen voor een harnas te passen, ik geef het harnas, waarop de hond naar voor komt en me in mijn bil grijpt. Ja kijk, die heeft dus mijn hand van dichtbij boven op zijn kop gevoeld O-) Ik ga me toch niet laten bijten door andermans honden als ik niets verkeerd doe zeg...

honden page profiel ..

honden foto van .

" het zou wel erg leuk gaan worden als mijn honden mensen gaan bijten waarvan ik toestemming gegeven heb om het terrein te betreden, die gaan bijten en de schuldige dan de bezoeker is zeg... wat een rare redenering toch.

Honden hebben niet zomaar te bijten. Die hond had van mij een klap op zijn kop gehad, is die helemaal van lotje getikt.
Tijdje terug in de winkel ook, 9 maanden oude DH, eigenaars komen voor een harnas te passen, ik geef het harnas, waarop de hond naar voor komt en me in mijn bil grijpt. Ja kijk, die heeft dus mijn hand van dichtbij boven op zijn kop gevoeld O-) Ik ga me toch niet laten bijten door andermans honden als ik niets verkeerd doe zeg... "

 

Mee eens! Maar in dit verhaal had de baas het niet duidelijk gecommuniceerd naar de honden en kan ze blijkbaar sowieso haar eigen roedel niet aan. Voor de hond was zij gewoon een indringer zónder toestemming. Dat maakt het verhaal al heel anders. 

Wat ik eruit begrijp is er totaal geen leiding van de baas over de hond. Waardoor de honden zelf gaan beslissen wat ze passend vinden. Daarbij vind ik het dan niet heel gek dat een hond besluit de 'indringer' te verjagen. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Jij mag en kan absoluut een vreemde hond aanpakken als hij jou bijt. Jij hoeft je dit niet laten te gebeuren! Ik was waarschijnlijk ontploft met een enorm boze FOEI en WEGWEZEN! En als de hond niet ophield en opnieuw wilde uithalen, mezelf fysiek verdedigen. 

 

Die vrouw hoort haar hond onder controle te houden, dit was heus de eerste keer niet. Het afwimpelen is ook echt niet oké. Leuk dat je je inleest over hondengedrag, maar het is niet jouw taak om haar hond op te voeden hè? Onthou dat.  Bovendien had zij jou mogen vergoeden als haar hond je broek had beschadigd. Daarnaast sta je ook nog in je recht als je aangifte doet. Ik snap niet dat die vrouw haar bijtende hond niet serieus neemt, zij, maar vooral de hond, zit straks met de gevolgen van haar nalatigheid. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" In deze eens met Liz. Ik lees ook het drijven van de BC in jouw verhaal, hij hapt naar je enkels om je te sturen.
  
Als je je bedreigd voelt door een vreemde hond, spreek dan meteen de eigenaar aan. Doet die niets (zoals in deze situatie), probeer dan de hond te kalmeren en geen bedreiging voor hem te zijn. Al naar gelang de situatie kan dit door stil te blijven staan, hem rustig en vriendelijk toe te spreken, geen onverhoedse bewegingen te maken, en als de hond kalmer wordt, zelf langzaam terug te trekken…  "

 Er is een kleine nuance (zoals zo vaak met Borders ). De BC hapt naar de enkels omdat de TS niet reageert op 'the eye'. 'Pushen' dus.

 

Daaruit kan volgen dat je kiest te doen wat de BC van je wil: wijken voor the eye. Zo kan je dat bijten dan ook voorkomen.

 

Nee, uiteraard valt dat gedrag niet goed te praten maar als je met zo'n gefrustreerde BC te maken krijgt is het wel een methode om je huid heel te houden.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

"  

Mee eens! Maar in dit verhaal had de baas het niet duidelijk gecommuniceerd naar de honden en kan ze blijkbaar sowieso haar eigen roedel niet aan. Voor de hond was zij gewoon een indringer zónder toestemming. Dat maakt het verhaal al heel anders. 

Wat ik eruit begrijp is er totaal geen leiding van de baas over de hond. Waardoor de honden zelf gaan beslissen wat ze passend vinden. Daarbij vind ik het dan niet heel gek dat een hond besluit de 'indringer' te verjagen.  "

 



en daar ben ik het niet mee eens. Er staan al mensen in de tuin, de eigenaar staat in de tuin... dan hebben die honden zich gewoon te gedragen en hebben ze helemaal geen 'recht op eigen beslissingen'.
Als ik thuis ben, hebben de hond niets te beslissen wie wel en niet binnen komt.

Dat de hond geen opvoeding heeft, is wel duidelijk. Daarmee dat ik die in dit geval wel ging 'opgevoed' hebben O-) En vooral keerde ik er niet meer terug in de toekomst, mevrouw zou zelf haar loslopende hond in het asiel kunnen gaan ophalen van me in het vervolg... Financieel kun je die mensen het meeste raken immers.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

"  

Mee eens! Maar in dit verhaal had de baas het niet duidelijk gecommuniceerd naar de honden en kan ze blijkbaar sowieso haar eigen roedel niet aan. Voor de hond was zij gewoon een indringer zónder toestemming. Dat maakt het verhaal al heel anders. 

Wat ik eruit begrijp is er totaal geen leiding van de baas over de hond. Waardoor de honden zelf gaan beslissen wat ze passend vinden. Daarbij vind ik het dan niet heel gek dat een hond besluit de 'indringer' te verjagen.  "

 



en daar ben ik het niet mee eens. Er staan al mensen in de tuin, de eigenaar staat in de tuin... dan hebben die honden zich gewoon te gedragen en hebben ze helemaal geen 'recht op eigen beslissingen'.
Als ik thuis ben, hebben de hond niets te beslissen wie wel en niet binnen komt.

Dat de hond geen opvoeding heeft, is wel duidelijk. Daarmee dat ik die in dit geval wel ging 'opgevoed' hebben O-) En vooral keerde ik er niet meer terug in de toekomst, mevrouw zou zelf haar loslopende hond in het asiel kunnen gaan ophalen van me in het vervolg... Financieel kun je die mensen het meeste raken immers.

honden page profiel Dorien Dorien

Dus ik had beter het baasje heel duidelijk moeten vragen om de hond te corrigeren of om hem bij me weg te halen. Dat had al veel opgelost en dan had de hond er misschien nog iets uit geleerd maar het ging allemaal zo snel. :O 

Ik ga er nu ook veel meer op letten als ik ergens op bezoek kom en de honden stormen naar buiten ( het baasje heeft ze niet onder controle) dat ik ze dan eerst laat snuffelen tot ze rustig zijn en ik wordt uitgenodigd. 

Maar ik wil ook niet dat ze op mij springen, dat was ook een reden voor mij om er doorheen te lopen. Met weinig succes :) 

Hem zelf corrigeren en daarin doorzetten durfde ik niet omdat de rest van de honden ook zo opgewonden waren dat ik bang was dat ze mij allemaal als een negatieve indringen zagen en dat er dan nog honden tegen mij zouden keren. 

Maar ik was ook niet zeker of ik wel moest blijven weg stappen of moest stoppen zodra de hond mij wegjaagde. :S

@Liz. Ja, daar leek hij/zij heel erg op :) 

 

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Maar ik wil ook niet dat ze op mij springen

ik wil ook niet dat honden tegen mij opspringen. Ook vreemde honden laat ik gelijk weten dat ik daar niet van gediend ben. Ik blijf net zo lang bezig tot ze met vier poten op de grond blijven staan. Daarna ga ik pas een gesprek aan met degene die bij de hond hoort. Tenzij natuurlijk de baas zelf actie onderneemt om zijn/haar hond laag te houden. Dan wacht ik geduldig en begin daarna een eventueel gesprek. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Toendertijd pup (grote Zwitserse sennen) van mn beste vriendin kon ook springen als ik eraan kwam. Ik nam altijd eerst de tijd voor de hond, leren niet te springen (hond is vaak alleen buiten op het erf van de boerderij). Geef de hond de aandacht zodra die braaf is.

 

Nu kan ik uit de auto stappen, even flink rollebollen samen, de hond springt niet meer en blijft netjes met vier poten op de grond.

honden page profiel ..

honden foto van .

"  

en daar ben ik het niet mee eens. Er staan al mensen in de tuin, de eigenaar staat in de tuin... dan hebben die honden zich gewoon te gedragen en hebben ze helemaal geen 'recht op eigen beslissingen'.
Als ik thuis ben, hebben de hond niets te beslissen wie wel en niet binnen komt.

Dat de hond geen opvoeding heeft, is wel duidelijk. Daarmee dat ik die in dit geval wel ging 'opgevoed' hebben O-) En vooral keerde ik er niet meer terug in de toekomst, mevrouw zou zelf haar loslopende hond in het asiel kunnen gaan ophalen van me in het vervolg... Financieel kun je die mensen het meeste raken immers. "

 

Klopt helemaal maar dit is in de normale situatie... helaas is de baas van deze honden geen echte baas voor ze en voelde deze BC zich genoodzaakt het heft in eigen hand te nemen. Iets dat zéker niet goed te praten is. 

 

Ik had al eerder aangegeven dat ze gewoon de dierenambulance moest bellen en zeker niet meer terug moest gaan. Je zou gek zijn! Weer haar hond brengen en dan weer gebeten worden... nou echt niet! Asiel zou idd nog beter zijn want dan raak je die vrouw idd financieel. 

 

Aanraden om zélf die hond op te voeden op dat moment en zelf fysiek in te grijpen zou ik niet doen in dit geval... TS die kwam al op een onduidelijke manier binnen op het terrein. Daarna werd ze gebeten en was ze (met alle respect) niet in staat om duidelijk en hard aan te geven bij de eigenaar dat ze gebeten werd. Blijkbaar staat ze dus niet zo stevig in haar schoenen. Als ze dan zelf klappen/trappen gaat uitdelen heb je de kans dat de rest van de honden mee gaat doen, de baas kan ze al niet aan en TS is niet sterk en duidelijk genoeg (als je het op de baas al niet kan overbrengen hoe dan wel op de hond) Dit zou de situatie alleen maar verergeren in het nadeel van TS. 

 

Aan mij had die baas echt een verkeerde gehad want die had héél duidelijk geweten dat haar hond me zojuist gebeten had. 

Ik snap dat jij zelf wel voor deze aanpak kiest. Je komt ook sterker op mij over maar in dit specifieke geval zal ik het niet aanraden. 

 

Bedoel dit zeker niet als aanval op TS hoor! Ieder persoon is anders. 

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^