hoe kan je mijn hond laten wennen aan een kat/kitten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Hoi allemaal!

sinds kort woon ik samen, en heb ik een soort co ouderschap over mijn hond sem.
Sem laat ik nog elke dag uit, en hij komt ook hier in mijn huis.
Maar ik heb ook een droom, en dat is een eigen kat.
Omdat ik geen impulsaankoop ga doen, ga ik de komende tijd eerst orienteren op een kat.
Veel informatie opdoen, en informatie vragen aan mensen die ook een kat hebben.

Vroeger heb ik ook een kat gehad, maar toen was ik nog kind.
En het was een eigenzinnige kat, en ik wil nu een kat die een allemansvriend word/is.
Nu heb ik wat informatie gezocht over katten rassen, en de karaktereigenschappen van de ragdoll sprak mij het meeste aan.
Ik ga echt opzoek naar karaktereigenschappen die het beste bij mij en mijn vriend past.
En natuurlijk ook of het een gezond dier is, want met honden heb ik wel geleerd dat de meeste rassen ongezond zijn.

Maar nu het volgende sem mijn hond kan niet zo goed met katten overweg.
Gewoonweg omdat ik hem er niet mee heb kunnen socialiseren, omdat ik niemand kende met een kat.
Hoe kan ik hem dit het beste wel laten leren, wat het minst stressvol is voor beide partijen.
Het leek me beter ook om daarom een kitten te nemen, omdat die dan meteen kan leren wat honden zijn en daarom niet bang hoeft te zijn voor honden.

Sem kan wel overweg met jonge dieren, hierbij is hij wel altijd voorzichtig.
Maar kan ik misschien het beste de kitten in een bench doen? of beide los laten lopen?
Sem aan de lijn is geen succes want hij ziet dat als spanning.
Waardoor hij dan juist drukker word.

Wat zijn jullie ervaringen met al een hond hebben en een kat erbij nemen? Hoe zijn jullie ermee omgegaan en wat werkte voor jullie het beste?

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

De laatste keer dat ik een kitten in huis haalde, had ik 2 Duitse Staanders die nog nooit een kat van dichtbij hadden gezien.

Ik heb toen het poesje ook in de grootste maat bench gezet. Eerst de deur dicht, daarna deurtje op een heel klein kiertje, zodat de honden er niet in konden maar het poesje wel naar buiten. Na een dag of 2 begon het er zelf uit te komen en waren de honden er gewoon aan geworden.

Ik moet er wel bij zeggen dat het buiten nooit goed is gekomen tussen die drie. De honden bleven achter de kat jagen, ik kreeg het hun niet afgeleerd. De kat was alleen op haar gemak binnen in huis of in de tuin van de buren.

 

Ik zou het wel nooit meer opnieuw doen (jachthonden en katten combineren op latere leeftijd), gewoon omdat het katje nooit eens rustig door mijn eigen tuin kon lopen.

Maar ik denk dat Duitse schepers makkelijker zijn op dat gebied.

honden page profiel De relteckelbende.De relteckelbende.

honden foto van De relteckelbende.

Hier twee teckels die wel een kat gewend waren en er dol op waren ,maar iedere andere kat naar het leven stonden . sinds oktober s,avonds laat een poesje in huis gehaald 16 weken oud poesje in de voorkamer gezet deur open en een hekwerk er voor  poes kon wel de kamer in via een kier honden niet heb de honden gezegd lief doen hoor en eigenlijk ging het van zelf. in huis is alles geaccepteerd maar buiten willen ze nog steeds vreemde katten uit moorden .Hein.

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Hier een hond die als pupbij twee volwassenkatten kwam. Zo leuk om mee te spelen... De katten vonden het minder. Twee maanden geleden kwam er een nieuwe kitten bij. Gewoon erbij gezet. Hond was nieuwsgierig maar merkte wel dat de kitten haar grenzen stelde. Hond is nu naar alle 3 de katten een stuk rustiger. 

 

Het kan wel. 

honden page profiel ElianeEliane

Hier 6 honden en 4 katten. Alle katten zijn vondelingen. Alle 4 reageren zijn verschillende op de honden. Ook hier gaat het binnen veel beter dan buiten. Hoe rustiger de kat hoe minder het prooi instinct bij de hond boven komt. De kat die het minst onder de indruk is, dat is diegene die we gevonden hebben toen ze 2 à 2,5 weken oud was. Die is dan ook super goed geaccepteerd door de toenmalige honden. En was nooit onder de indruk als er een nieuwe hond in huis kwam.

Sommige honden vinden het maar heel raar als één van de katten kopjes komt geven tegen hun poot en onder de hond doorwandelen. Dan wordt die aanzien als een of andere freak  Hé, wat doet die nu, hoor je de hond dan bijna hardop denken 

 

Misschien zitten er in het asiel ook wel katten die echt geen probleem hebben met honden?

honden page profiel DonnaDonna

" De laatste keer dat ik een kitten in huis haalde, had ik 2 Duitse Staanders die nog nooit een kat van dichtbij hadden gezien.
Ik heb toen het poesje ook in de grootste maat bench gezet. Eerst de deur dicht, daarna deurtje op een heel klein kiertje, zodat de honden er niet in konden maar het poesje wel naar buiten. Na een dag of 2 begon het er zelf uit te komen en waren de honden er gewoon aan geworden.
Ik moet er wel bij zeggen dat het buiten nooit goed is gekomen tussen die drie. De honden bleven achter de kat jagen, ik kreeg het hun niet afgeleerd. De kat was alleen op haar gemak binnen in huis of in de tuin van de buren.
 
Ik zou het wel nooit meer opnieuw doen (jachthonden en katten combineren op latere leeftijd), gewoon omdat het katje nooit eens rustig door mijn eigen tuin kon lopen.
Maar ik denk dat Duitse schepers makkelijker zijn op dat gebied. "

 Heb ook een pup en een lieve kat.

Tot nu toe rent de pup achter de poes aan:-0

 

De kat in de bench doen, daar had ik nog niet aan gedacht.

Of zou om en om in de bench ook goed zijn soms?

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Onze hond woont gedeeltelijk bij mijn zusje en gedeeltelijk bij mij. Mijn zusje heeft sinds kort een kitten in huis.

Onze hond is niet gewend aan katten en buiten wil hij er nog wel achteraan jagen, maar als ze stil staan dan durft hij niet dichtbij te komen. Hij vind het dus voornamelijk spannend en interessant.

We hebben hem bij mijn zusje eigenlijk gewoon in het diepe gegooid. De kitten en hij in dezelfde kamer, eerst de kitten vasthouden zodat hij kon ruiken, daarna laten lopen. Natuurlijk goed in de gaten houden om te kijken hoe het ging.

De kitten vond hem ontzettend leuk en andersom vond hij de kitten ook mega interessant. De eerste weken werden ze niet alleen samen gelaten, als ze alleen thuis waren, zaten ze gescheiden.

Na een paar weken was duidelijk dat het helemaal prima ging, sterker nog, soms moet onze hond tegen de kat in bescherming genomen worden! Die kamikazekitten werpt zich namelijk regelmatig op zijn gezicht. O-)

Jij kent je hond het beste. Als je Sem niet kunt vertrouwen, merk je dat snel genoeg. Sowieso is het goed om de eerste tijd voorzichtig te zijn en ze niet samen alleen te laten. ;-)

Komt vast helemaal goed!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Een ragdoll is een heel leuk ras. Het zijn eigenlijk soms net hondjes, zo baasgericht. Als je ze oppakt, maken ze zich zo slap als een pup, vandaar raggdol.

Ze zijn alleen vrij prijzig. 

Ik zelf fok Perzische katten, met neus. Ook zijn hebben een geweldig zacht en mens gericht karakter. Is ook een aanrader. Lijker kwa karakter veel op elkaar.

 

 Persoonlijk, kan ik je wel twee kittens aanraden. Katten hebben toch behoefte aan gezelschap van een andere kat.

Stel dat je werken bent, of op vakantie, is alleen maar alleen.

Bovendien, spelen 2 nestgenootjes, zo veel en fanatiek met elkaar, dat kunnen wij niet evenaren.

Bij katten alleen gehouden, zie je toch gedrags problemen ontstaan, door verveling, of het gemis aan een andere kat.

 

Allereerst, scheelt het enorm, als je kitten honden gewend is.

Hier een hond, meerdere poezen (ook heel prettig voor kittens, meerdere katten te ontmoeten vanuit het nest, behalve hun moeder) 

De kittens leren zo gelijk ook wat een hond is.

De bovenste foto, een eigenaresse had voor haar Chihuahua een van mijn kittens gekocht. Die twee waren na een paar dagen onafscheidelijk.

 

Luca, als nanny.

Dat ze honden kennen, scheelt een hoop.

Ik zou in iedergeval, als je weet welk kitten je koopt, een kleedje bij het kitten leggen, met de geur van Sem, en Sam een kleedje geven met de geur van je kitten. Even inwrijven met een kleedje is genoeg voor Sem.

 

Verder is het echt afwachten hoe Sem reageert. Mijn ervaring is, dat de meeste honden zich als verzorgers van kittens op zullen stellen.

Goed begeleiden, dat Sem ze niet gaat najagen en nooit alleen met elkaar laten in het begin.

Katten willen graag hoge lig plekken, voldoende klim gelegenheid en verstop plekjes.

Bewaar dozen, dat vinden ze geweldig.

 

Het voer heb ik hier op het aanrecht (honden mogen geen katten voer, omgekeerd is ook niet aan te raden) en een trappetje ervoor.

De volwassen poezen kunnen er wel opspringen, maar de kittens nog niet. Zorg in iedergeval voor een eetplek, waat Sem niet bijkan.

De katten drinken wel, uit de drinkbak van Luca. Katten houden niet ervan, als hun voer maast de drinkbak staan.

Heb op tafel een glazen vaas met wat waterplantjes. Staat leuk en is de favoriete drinkbak van de katten.

 

Oei, ik dwaal een beetje af!

 

Laika heeft net twee kittens, zal het topic wel opzoeken.

honden page profiel Eef en TjibbeEef en Tjibbe

honden foto van Eef en Tjibbe

Mijn hond heeft nooit moeite gehad met katten, dus ik weet niet precies hoe je ze aan elkaar moet laten wennen. Ik weet wel dat ik deze zomer een volwassen galgo-kruising in huis heb gehaald (staan nogal bekend om hun jachtinstinct O-) ) en dat ik deze hond gewoon in de kippenren heb gezet. Kippen waren daardoor al snel niet interessant. M'n vriend vertelde dat hij in de tuin wel nog een keer achter een ontsnapte kip aan heeft gezeten, dus ik heb vriendlief op z'n kop gegeven dat hij dat toestond O-) Gelukkig bleek het om wat spelbogen te gaan, maar kip snapt daar niets van. Euh...om een lang verhaal kort te maken, mijn methode zou zijn: zorg ervoor dat de kat zich niet als prooidier gaat gedragen (dus inderdaad beginnen met kittens of met volwassen katten die honden goed gewend zijn) en blijf er zeker in het begin bij.

Overigens: ragdolls zijn super gaaf! Maar voor zover ik weet komt HCM onder dit ras regelmatig voor. Ik ben een kat verloren aan HCM en dat is echt your worst nightmare. Ik heb nog nooit zoiets verschrikkelijks gezien. Goed opletten waar je de kat (liever katten) vandaan haalt dus.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"  Heb ook een pup en een lieve kat.
Tot nu toe rent de pup achter de poes aan:-0
 
De kat in de bench doen, daar had ik nog niet aan gedacht.
Of zou om en om in de bench ook goed zijn soms? "

 Dat is maar 2 dagen geweest.

Was alleen maar om haar een voorlopig veilig plekje te geven zonder dat de honden aan haar konden.

Mijn honden hebben er nooit ingezeten.

Zo konden de honden wennen aan het kleine poesje.

Was ook met het deurtje op een kleine kier, zodat het poesje zelf kon kiezen of ze eruit kwam of niet.

 

Maar het hangt echt af van het karakter van je hond. Bij de meeste honden gaat dat prima.

Maar ik had toen 2 jachtmonsters...

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Heb ook een pup en een lieve kat.
Tot nu toe rent de pup achter de poes aan:-0
 
De kat in de bench doen, daar had ik nog niet aan gedacht.
Of zou om en om in de bench ook goed zijn soms? "

 Katten houden niet van opgesloten zitten. Zou je volwassen kan dan ook niet in de bench doen.

 

Zorg voor hoge veilige plekken voor je kat. Katten willen het liefst vanuit de hoogte het overzicht hebben en alles overzien.

 

Zo kan je pup niet achter je katten aanrennen en kunnen katten hun ding blijven doen.

 

Stel dat je pup wel achter een kat aanrent, als je kat op de grond zit, je pup aanlijnen, je pup laten zien, dat de katten pesten, niet de bedoeling is. Je pup belonen, als hij de katten met rust laat.

Zo leer je je pup gedrags regels, naar de katten toe.

Anoniem (Gast)

Hier komt er binnen 2 dagen een Scottish Fold bij.

Mijn Franse bulldog is katten gewoon maar ik ga het contact langzaam opbouwen. Ik wil die pluizenbol geen trauma laten oplopen. Over het algemeen vind ik het makkelijker om hond en kat aan elkaar te laten wennen dan kat en kat. Mijn oudere poes gaat less than amused zijn donderdag maar na een tijd zal ze haar nieuwe maatje ook aanvaarden.

Nog een tip bij de katten zoektocht. Bij raskatten is het volgens mij nog moeilijker om het kaf van het koren te onderscheiden. Elke pippo kan een stamboom aanvragen en enkel de testen en goede ondervragen geven je uitsluitsel dat de kweker begaan is met het ras. Hoewel de scottish fold nog niet hyper populair is zijn er al verscheidene br##dfokker die kittens aan de helft van de prijs verkopen.

Veel geluk!

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

bedankt voor jullie reacties!
De kat krijgt bij ons de luxe dat er altijd bij ons iemand thuis is.
En krijgt ook de luxe dat hij een eigen katten kamer krijgt, zodat hij zich terug kan trekken.
Met een ragdoll vind ik het leuk dat ze dingen kunnen leren, daar ben ik met sem ook altijd mee in de weer geweest.

Sem is wel een hond die snel opgewonden is, en druk kan zijn.
Hij kan ook heel rustig zijn.
Het najagen van katten begint wel rustiger te worden.
En het gekke is, is dat hij met rode katten het wel kan hebben.
Hij heeft ook wel is normaal kunnen snuffelen aan een kat. Maar wel als die kat heel rustig blijft.
Wat ik van ragdolls heb gelezen is dat het rustige katten zijn die niet heel snel bang zijn.

Sem is niet een hond die eten zal afpakken, een keer nee zeggen en hij eet het niet. Dit heb ik hem heel goed af kunnen leren en het is sowieso geen grote eter.

Maar ik ga eerst lekker even oriënteren.
Want ik moet ook nog even kijken wat ik voor voer wil aanschaffen en wat betaalbaar is en wat gezond is voor de kat.

Bedankt voor jullie reacties! ik heb hier zeker wat aan!

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

Toen ik mijn eerste kat kreeg hadden we ook twee honden die nog geen katten gewend waren en de kitten was helemaal geen honden gewend. Dat was dus een blazende kat en twee opgewonden honden.
Uiteindelijk bleek het heel goed te werken door 's middags, als het hele spul lag te slapen, een hondje op schoot te nemen en eerst alleen in de buurt en dan steeds dichter bij de kat, Poes, te gaan zitten, zodat ze langzaam aan elkaar konden wennen.

Bobby is opgegroeid met katten. Na het overlijden van mijn oude katten kwam er weer een kitten in huis. Ook helemaal geen honden gewend, dus klein als ze was hoge rug en blazen naar Bobby. Ik zat met de kat in een apart kamertje, omdat ik haar daar ook wilde laten als ik even weg zou zijn.
Bobby kwam natuurlijk nieuwsgierig om de hoek van de deur kijken. Zodra de kitten, Mimi naar haar ging blazen ging ze liggen en wachtte rustig af tot Mimi gewend was aan haar aanwezigheid. Dan kroop ze een klein stukje dichterbij. Mimi weer blazen, Bobby bleef weer rustig liggen tot Mimi gekalmeerd was, enzovoort tot ze vlak naast me lag, met Mimi aan de andere kant. Zo mooi.

Niet helemaal hetzelfde als een kat, maar toen ik een gedumpt konijntje opving was het ook even spannend met Bobby. Tenslotte jaagt ze buiten als ze de kans krijgt maar al te graag op konijnen. Toen heb ik het konijn eerst in een hok in de kamer gezet zodat ze aan elkaar konden wennen. Stampertje, het konijn, was duidelijk wel honden gewend, die zat helemaal met zijn neus tegen het gaas gedrukt en toen ik uiteindelijk het hok openmaakte, sprong hij meteen naar Bobby toe en liep zo onder haar door, tot Bobby's grote verrassing. Die zijn ook dikke vrienden geworden, voor zolang als het duurde.

Emma (Gast)

Hier ook een drukke puber van 6 maanden en 2 katten, 5 en 6 jaar. Helaas gaat de hond het liefst ook in huis achter de katten aan. Mag niet van ons en het lukt steeds beter dit gedrag om te buigen/ af te leiden. De katten hebben de hele zolder tot hun beschikking en als de hond achter z'n hekje zit s avonds en als we weg zijn kunnen de katten vrij rondlopen en ook door hun luik in de keuken naar buiten. S avonds als de hond aanzienlijk rustiger is (zeg maar ligt te slapen) komen de katten wel bij ons op de bank liggen. Moet zeggen gaat steeds beter, maar heeft echt even tijd nodig. Hoor wel dat een kitten makkelijker bij een oudere hond kan dan een jonge hond bij oudere katten. Zorg dat de kat voldoende vluchtwegen heeft en kom altijd voor je kat op als hij door de hond wordt lastiggevallen. Dat helpt hier al heel veel. Of ze hier ooit nog dikke buddies worden betwijfel ik. Weet wel dat bij m'n ouders dit naar verloop van tijd, als de hond rustiger/ouder wordt, dit eigenlijk vanzelf goed kwam. En honden en katten elkaar in huis prima tolereren. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Hier ook een zenuwpees, snel opgewonden. Maar dat is helemaal goed gekomen.  

 

Genoeg goede tips hier gekregen, veel plezier met de oriëntatie! 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Hier ook een zenuwpees, snel opgewonden. Maar dat is helemaal goed gekomen.  
 
Genoeg goede tips hier gekregen, veel plezier met de oriëntatie!  "

 Oh wat super lief!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Katten zijn eigenlijk semi gedomestiseerd en semi sociaal levend.

Raskatten, wel zijn meer richting domesticatie.

 

Een volwassen kat, heeft helemaal geen behoefte zijn huis te delen met een ander wezen, al helemaal niet als het een soortgenoot is.

Het scheelt, als de kat als kitten in een huis leefde met meerdere katten en hondden gewend is, maar toch. Ze willen hun huis voor zich zelf.

Honden zijn gedomestiseerd en sociaal levend. Een volwassen hond met een kitten, gaat eigenlijk vrijwel altijd goed.

Uiteraard in het begin goed begeleiden en nooit samen alleen laten.

 

Een volwassen poes en een pup, geeft vaak problemen. De speelse pup ontdekt al snel, dat de kat zich laat weg jagen, leuk speeltje.

Daar zal je heel,veel tijd in moeten steken.

Vaak trekt een poes zich terug naar boven, of buiten. Dat vind ik sneu, ze laat zich verjagen.

Een nieuwe poes bij een poes, dat gaat heel vaak niet goed. Dat zal je heel voorzichtig moeten begeleiden. In het begin, de poezen nog niet samen laten. Ze hebben echt een enorme tijd nodig aan elkaars geur te wennen.

 

Blijft zo leuk, honden en katten

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

Zorgen dat de kat/kitten naar een ruimte kan waar de hond niet bij kan.ofwel veilige plek creëren.

Eventueel middels pet klemhek met kattenluikje.

 

Verder goed begeleiden. Rustig contact snuffen mag. Druk benaderen is plaats. 

 

Beiden beschermen. Is voor een van beiden genoeg. Degene weg sturen voor wie genoeg is. Zodat ze beiden leren er op tijd uit te stappen en eigen ruimte te nemen/creëren.

 

Wij hebben hier destijds een mooie respectvolle basis kunnen creëeren op die manier. 

 

Wel 1 ding, wij vonden het belangrijk dat er zicht op was. Wij hadden toen der tijd een kater met karakter van een goedzakkerige dweil en een poes een jonge felle venijnige kleine dame.  Dus moesten we even weg werden ze voor zekerheid gescheiden. Want zou de hond de poes per ongeluk in een hoek zetten.

 

Was van haar complete paniek te verwachten. Echter al heel snel zicht zijzelf alleen contact met de hond als ik er bij was. Kennelijk omdat ik de grens van beiden scherp in de gaten hield. Verder ging ze de hond uit de weg. Tussen de kater en de hond was een zeer respectvol en luef contact. Elkaars grenzen herkennend, respecterend tot zelfs elkaar wassen en bij elkaar liggen.

 

Eerst kwamen de katten van mijn vriend (de poes was nog zeer jong) en mijn vriend bij mij wonen. Toen hadden we een al iets oudere Berner. Later een pup.

 

Maar andersom is t ook prima te begeleiden. Maar vraagt wel oplettendheid, rust, geduld, volhouden. Duidelijke grenzen. Beiden waar nodig beschermen.

 

Op tijd rustige veilige ruimte bieden even zonder de ander,indien nodig.

 

honden page profiel DonnaDonna

"  Katten houden niet van opgesloten zitten. Zou je volwassen kan dan ook niet in de bench doen.
 
Zorg voor hoge veilige plekken voor je kat. Katten willen het liefst vanuit de hoogte het overzicht hebben en alles overzien.
 
Zo kan je pup niet achter je katten aanrennen en kunnen katten hun ding blijven doen.
 
Stel dat je pup wel achter een kat aanrent, als je kat op de grond zit, je pup aanlijnen, je pup laten zien, dat de katten pesten, niet de bedoeling is. Je pup belonen, als hij de katten met rust laat.
Zo leer je je pup gedrags regels, naar de katten toe. "

 Doen we inmiddels dus aanlijnen als poes even beneden is.

Dat is ze overigens nietvaak nu...

 

M'n pup wordt helemaal dol naar de kat...wordt flink oefenen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Doen we inmiddels dus aanlijnen als poes even beneden is.
Dat is ze overigens nietvaak nu...
 
M'n pup wordt helemaal dol naar de kat...wordt flink oefenen. "

 Het blijft lastig een pup met een volwassen kat.

Katten pesten, vinden pups vaak leuk, of ze willen spelen.

 

Succes! Heel consequent zijn en geduld.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

"  Doen we inmiddels dus aanlijnen als poes even beneden is.
Dat is ze overigens nietvaak nu...
 
M'n pup wordt helemaal dol naar de kat...wordt flink oefenen. "

 http://www.clickertraining.com/node/1403

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  http://www.clickertraining.com/node/1403 "

 Ja dat werkt goed! 

Volgende forumvraag: Een beetje positief - Amstaff
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^