Dwergpincher 9 maand: speelvogel maar toont zijn tanden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

KatoCall (Gast)

Hallo!Mijn naam is Kato en ik heb een kleine roedel, genaamd Kamiel (een chocolade chihuahua van bijna 5 jaar) en Morris (een dwergpincher van 9 maanden).De twee komen super goed overeen, Morris zorgt ervoor dat Kamiel wat meer beweegt en speelt, en ze hebben elkaar echt gevonden (na een week of 2 wenning). We hebben Morris trouwens vanaf hij ongeveer 3,5 maand was. Hij is een echte speelvogel en speelt met grote & kleine honden, iedereen die hij tegenkomt. Luistert ook enorm goed, als hij bijvoorbeeld op het strand los loopt en hij mag niet naar een hond gaan van mij (omdat die bv aangelijnd is), komt hij meteen terug langs mijn been lopen. Ik weet dat het moeilijkere karaktertjes zijn, maar hij kent wel echt zijn plaats en de regels thuis (in hun mand wanneer wij eten, weet al goed dat Kamiel eerst zijn eten krijgt en aangelijnd wordt, weet dat Kamiel eerst begroet wordt, ...) Nu is er mij iets bizar opgevallen aan Morris, wat hij nu een week of 3 af en toe doet, niet bij elke hond. Hij gaat naar de hond toe (groot of klein, maakt niet uit) en zal dan eerst heel fel kwispelen, willen spelen, rondjes draaien, typisch speelgedrag vertonen. Maar dan kan hij plots omslaan en 'hapt' hij naar de wangen van de hond. Hij heeft denk ik de hond niet echt vast, maar hij toont wel zijn tanden dus het is duidelijk niet om te spelen.Hij deed dit ervoor wel als hij bijvoorbeeld achtervolgt werd door een grote hond (om te spelen, maar die niet doorhebben dat Morris te klein is), durfde hij ook wel happen naar die hond, maar dan was dat ook meteen voorbij. Nu moet ik er wel bij zeggen dat Kamiel, de chihuahua, een 4 tal maanden geleden is aangevallen door een Bull Terriër (met blijvende letsels). Dus elke keer als ik nu een hond passeer, gaat Kamiel blaffen, en als ze dan tegen hem komen begint hij in paniek te blaffen. Op dit moment staat Morris daar dan als een onnozelaar te kwispelen en met zn poep te shaken. :-) We werken er wel aan om zijn vertrouwen in andere honden terug te winnen, zo komt hij wel goed overeen met honden wanneer het rustige karakters zijn, en zorg ik ook dat hij regelmatig contact heeft met honden die hij kent en waar hij dan mee speelt en samen mee wandelt.Zou Morris zijn gedrag te maken hebben met Kamiel?Is dit puur rangorde bepalen (omdat hij het niet naar alle honden doet)? Iemand enige tips?Groetjes!Kato    

honden page profiel MarjankaMarjanka

honden foto van Marjanka

hallo Kato,

Je zegt dat Morris typisch speel gedrag vertoont voor hij gaat happen, maar het rondjes draaien en het felle kwispelen kan ook een teken zijn van stress of onzekerheid (kalmeringsignaal)

Het happen lijkt me in dat verband dan ook een extra stress signaal, want als ik je goed begrijp gaat hij niet echt aanvallen.

Maar er is wel wat gebeurd in jullie roedel, nl de hond die aangevallen is, zal nu wat onzekerder en angstiger zijn geworden, waardoor deze ook angst agressie lijkt te krijgen. Morris, gaat uiteraard mee reageren met Kamiel, want de angst  en spanning die jij en kamiel hebben, zal ook aan Morris duidelijk maken dat hij bang moet zijn. Dit heeft niets te maken met rangorde. Het verbaasde me wel dat jij zo duidelijk zelf de rangorde tussen beide honden in stand probeer te houden...

Is dat niet de taak van de honden? Misschien dat ze wel beurtelings de leiding op zich willen nemen bij de verschillende gebeurtenissen...of dat ze gewoon gelijkwaardig zijn?

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Ik volg marjanka in haar stelling. Lijkt me op onzekerheid. Als Raiko uitvalt is dit ook uit onzekerheid, vaak ook voorafgaand met kalmerende signalen zoals plat gaan liggen.. ik ga dan niet corrigeren, wel afleiden of begeleiden want meestal zie je dit wel aankomen. Ik zou hem ook niet meer loslaten met vreemde honden. Dat bespaart hem alvast stress, met onbekende honden maakt Raiko wel eens kennis maar ik laat hem niet met elke hond spelen.. Vind ik veiliger. Wat de rangorde betreft maken honden dat idd zelf uit en wisselt dat idd wel eens. In spel bvb is het gezond voor de relatie als het eens afwisselt. maar als de honden het prima vinden dat jij de ene eerst eten geeft enzo en dat brengt geen ruzie mee zit het wel goed hoor.

honden page profiel --

honden foto van -

Is het niet gewoon onderdeel van het spelgedrag? Hier happen ze ook naar elkaar wangen en nek in spel en laten ze veel tanden zien, maar je ziet het meteen wanneer het nog leuk is en wanneer het bijvoorbeeld een keer omslaat.

honden page profiel --

honden foto van -

Sorry laat maar, ik had het laatste gedeelte niet goed gelezen dus ik zag iets anders voor me. In dat geval ga ik mee met de dames hierboven.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

" Is het niet gewoon onderdeel van het spelgedrag? Hier happen ze ook naar elkaar wangen en nek in spel en laten ze veel tanden zien, maar je ziet het meteen wanneer het nog leuk is en wanneer het bijvoorbeeld een keer omslaat. "

 


Raiko speelt ook vaak zo met zen beste hondenmaatje, maar als t te heftig is leiden we de honden even af :p

honden page profiel --

honden foto van -

"  
Raiko speelt ook vaak zo met zen beste hondenmaatje, maar als t te heftig is leiden we de honden even af :p "

haha ja hier ook hoor, maar ik merk dat mijn tweetal samen af en toe wat harder gaat dan met andere honden omdat ze elkaar goed kennen en aan elkaar gewaagd zijn. Zo lang ze het allebei leuk vinden laat ik het, zodra er eentje wil stoppen maar de ander blijft doorgaan leid ik inderdaad even af. :P Wel grappig als vreemde mensen bang zijn dat ze vechten als ze dit zien

Volgende forumvraag: KNPV training en ook huishond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^