Vechtende honden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MiesMies

" Tsja ik kan hier eigenlijk alleen maar adviseren om te gaan herplaatsen. En een goede eerlijke GT die puur naar het belang van de honden kijkt gaat dit ook aanraden. Ik geloof best dat je met veel training en gemanage een wapenstand kunt krijgen. Maar een stressvrije gelukkige hond krijg je alleen in een stabiele roedel. En puur op papier als ik kijk naar rassen en leeftijden ga je er een hele kluif aan krijgen om hier een stabiele roedel van te maken. Je kunt niet alle rassen en leeftijden bij elkaar gooien en verwachten dat het goed gaat. Ook al heb je nog zoveel kennis van honden. Zelf heb ik een tijd een hond opgevangen die uit een roedel komt waar steeds gevochten werd. Binnen een paar weken veranderde deze van een angstige gestressde hond met gezondheidsklachten in een vrolijke lieve gezonde hond (met een absolute hekel aan aandere honden). Mensen vergeten wel eens om puur naar het belang van de hond te kijken en blijven veel te lang door modderen, want herplaatsen is zo erg. Ik vind herplaatsen helemaal niet erg als je hond op een andere plek beter af is. Bij sommige rassen is het nu eenmaal veel slimmer om het bij eentje te houden. En sowieso is het handig om pas een pup erbij te nemen als de andere honden een stuk ouder en stabieler zijn. Dan is het nog zaak om te kijken of de rassen qua karakter bij elkaar passen. En dan nog kun je pech hebben. 
 
  "

 Ja goed als herplaatsen de beste oplossing is dan moet dat maar. 

 

Ik vind dat wel heel erg en ben bang dat ik en mijn vriend het daar absoluut niet over eens worden. Hij wil natuurlijk onze Akita laten herplaatsen en ik 1 van de Tosas, en niet puur omdat de akita van mij is. Maar ik denk dat de Tosas ook nog gaan vechten als de puppy weg is, omdat ze dat nu bloed geproefd hebben. Ben geen expert dus weet niet of dit zo is. Ik denk dat ik er toch een GT bij wil halen om te kijken wat deze zegt.

honden page profiel MiesMies

"  
Ik heb alles zo'n beetje doorgelezen, pittig dat je voor zo'n combinatie hebt gekozen. Beter inlezen in de rassen had je wellicht op een ander idee gebracht.. Maar goed, het is nu zo. Jullie zullen flink aan het werk moeten of de keuze maken voor herplaatsen van 1 van de 3.
 
Als je een beetje kennis van honden hebt, dan weet je dat speeltjes/voer/kauwbotten behoorlijk wat kan losmaken tussen honden onderling. 
 
Mijn advies is dus ook om speeltjes/voer/kauwbotten niet rond te laten slingeren maar eenieder apart te geven in een aparte ruimte.  "

 Ze hebben ook allemaal hun eigen speeltje maar dat werkt niet bij elkaar, ze krijgen nu inderdaad ook apart speeltjes en botten. Ik heb me goed ingelezen over de Akita maar de fout is dat ik dat niet gedaan heb over de Tosas, mijn vriend ging er vanuit dat het kon en dat heb ik gelooft. Stom maarja ze zijn er nu eenmaal en ik wil zorgen dat ze alle 3 kunnen blijven, maar als dat echt niet gaat is het niet anders :(

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Mijn eerste hond kwam uit zo'n soort situatie.

2 jonge teven en een pup erbij op dat moment speelde ook de loopsheid en schijnzwangerschappen.

De teven vochten meer en meer daar in huis, er waren nog meer honden in huis maar de dames moesten steeds elkaar hebben.

Onze hond is zelfs intern geweest bij Martin Gaus voor haar "gedragsproblemen" maar daar was ze het brave schaap.

Op het moment van thuis komen was het meteen weer raak.

Hun hebben uiteindelijk gekozen voor herplaatsing van 1 van de teven, de aanstichter om meer rust in huis en de roedel te krijgen.

Wij hebben haar opgehaald en de hond heeft nooit gevochten in de 12 jaar dat ze bij ons was.

 

Ik wil niet zeggen dat dit voor jullie de oplossing is, eerst maar eens aan de slag met een goede GT die niet werkt met correcties ala Cesar.

Mocht het allemaal niet werken moet je je bedenken of je je honden jaren lang wil blootstellen aan stress enz.

Dan denken wat is het beste voor onze honden en onze thuissituatie.

Succes met alles!

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

"  Ja goed als herplaatsen de beste oplossing is dan moet dat maar. 
 
Ik vind dat wel heel erg en ben bang dat ik en mijn vriend het daar absoluut niet over eens worden. Hij wil natuurlijk onze Akita laten herplaatsen en ik 1 van de Tosas, en niet puur omdat de akita van mij is. Maar ik denk dat de Tosas ook nog gaan vechten als de puppy weg is, omdat ze dat nu bloed geproefd hebben. Ben geen expert dus weet niet of dit zo is. Ik denk dat ik er toch een GT bij wil halen om te kijken wat deze zegt. "

Ik denk ook eerder aan herplaatsen van één de teven (Tosa's). De kans dat het tussen reu en teef goed gaat is groter. Problemen tussen teven zijn een groot probleem, zeker bij zo'n ras. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

"  Ze hebben ook allemaal hun eigen speeltje maar dat werkt niet bij elkaar, ze krijgen nu inderdaad ook apart speeltjes en botten. Ik heb me goed ingelezen over de Akita maar de fout is dat ik dat niet gedaan heb over de Tosas, mijn vriend ging er vanuit dat het kon en dat heb ik gelooft. Stom maarja ze zijn er nu eenmaal en ik wil zorgen dat ze alle 3 kunnen blijven, maar als dat echt niet gaat is het niet anders :( "

 Dat zal kloppen dat dat niet werkt. Heel leuk dat jij zorgvuldig voor eenieder een eigen speeltje hebt uitgezocht, maar honden denken daar heel erg anders over.

 

Goed dat je ze nu uit elkaar zet en dan iets aanbied.

 

Je kan je alsnog goed inlezen in de tosa, belangrijk is dat jij ook weet wat hun noden zijn 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Bij mijn vriend thuis hadden ze twee chow chow teefjes, alles ging prima totdat de jongste volwassen werd en er steeds vaker ruzie ontstond totdat het zo erg werd dat ze hun verdere leven gescheiden moesten leven, de een nooit in dezelfde ruimte als de ander. Buiten ging het gek genoeg wel goed. Nou is dat al een tijdje geleden en ik denk dat het ook teveel uit de hand gelopen is, dat het met goede begeleiding wel goed gegaan was.

 

Ik zou dus zeker een goede gt (een die een diploma heeft en meegegaan is met zijn tijd en dus op een positieve manier met honden omgaat, dus niet iemand die al dertig jaar een ras kent en niet met zijn tijd meegegaan is) inschakelen en kijken wat die ervan zegt.

 

Was dat nou die vriend die eigenlijk de Akita niet wilde, en er ook helemaal niet respektvol naar doet of vergis ik me.

Het lijkt me wel heel moeilijk worden allemaal als je vriend zo halsstarrig zijn opvoedingsmethoden blijft volgen. Maar misschien kan de gt hem overtuigen wat het beste is om in jullie geval te doen.

 

 

 

 

 

honden page profiel MiesMies

" Bij mijn vriend thuis hadden ze twee chow chow teefjes, alles ging prima totdat de jongste volwassen werd en er steeds vaker ruzie ontstond totdat het zo erg werd dat ze hun verdere leven gescheiden moesten leven, de een nooit in dezelfde ruimte als de ander. Buiten ging het gek genoeg wel goed. Nou is dat al een tijdje geleden en ik denk dat het ook teveel uit de hand gelopen is, dat het met goede begeleiding wel goed gegaan was.
 
Ik zou dus zeker een goede gt (een die een diploma heeft en meegegaan is met zijn tijd en dus op een positieve manier met honden omgaat, dus niet iemand die al dertig jaar een ras kent en niet met zijn tijd meegegaan is) inschakelen en kijken wat die ervan zegt.
 
Was dat nou die vriend die eigenlijk de Akita niet wilde, en er ook helemaal niet respektvol naar doet of vergis ik me.
Het lijkt me wel heel moeilijk worden allemaal als je vriend zo halsstarrig zijn opvoedingsmethoden blijft volgen. Maar misschien kan de gt hem overtuigen wat het beste is om in jullie geval te doen.
 
 
 
 
  "

 Nou het is niet zo dat mijn vriend de Akita niet wilde. Hij dacht er alleen wat te makkelijk over. Maar de laatste week is het goed gegaan met de Akita en ik merk ook dat hij meer respect heeft voor hem en andersom, dus dat is heel fijn.

 

Als onze oudste Tosa samen is met de Akita gaat het super goed, soms krijgt de Akita wel een corrigerende snauw van de Tosa maar geen vechten. Vandaag had ik ook even de jongste Tosa met de Akita samen en ik was ze allebei aan het aaien, en dan gaat onze jongste Tosa meteen grommen. Dus we hebben nu de oudste Tosa met onze Akita samen en de jongste apart, en dan omste beurt bij ons.

 

 

Ik had contact met een GT en die wil dat we eerst daarheen komen, maar we durven ze absoluut niet meer samen te doen. Laat staan een uur lang in de auto. Ben eigenlijk bang dat we de jongste Tosa altijd apart moeten houden want ze wordt steeds jaloerser :(

 

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Probeer in elk geval alle honden gelijk te behandelen (honden hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel), en geen risico nemen. Als de jongste Tosa gromt als jij beide honden aait is dat blijkbaar teveel voor haar, dus zou ik het even laten voor nu totdat de honden wat stabieler zijn.

 

Het lijkt alsof de jongste Tosa ook wat onzeker is?

 

Dingen als botjes, speeltjes, voedsel en alles wat als trigger kan dienen in elk geval opruimen.

Inderdaad veel op de taal van de honden letten veel lezen over communicatie tussen honden (de hond gebruikt dit ook naar ons mensen als wij ervoor openstaan en het herkennen).

Ik zou proberen het niet zover te laten komen dat de oudste Tosa de Akita hoeft af te snauwen, maar voordat het zover komt al ingrijpen en de rust in de tent herstellen. Het kan ooit ook zover komen dat de Akita dit niet meer accepteert.

honden page profiel MiesMies

" Probeer in elk geval alle honden gelijk te behandelen (honden hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel), en geen risico nemen. Als de jongste Tosa gromt als jij beide honden aait is dat blijkbaar teveel voor haar, dus zou ik het even laten voor nu totdat de honden wat stabieler zijn.
 
Het lijkt alsof de jongste Tosa ook wat onzeker is?
 
Dingen als botjes, speeltjes, voedsel en alles wat als trigger kan dienen in elk geval opruimen.
Inderdaad veel op de taal van de honden letten veel lezen over communicatie tussen honden (de hond gebruikt dit ook naar ons mensen als wij ervoor openstaan en het herkennen).
Ik zou proberen het niet zover te laten komen dat de oudste Tosa de Akita hoeft af te snauwen, maar voordat het zover komt al ingrijpen en de rust in de tent herstellen. Het kan ooit ook zover komen dat de Akita dit niet meer accepteert. "

 Ja dit proberen we ook echt te doen, allemaal omstebeurt bij ons. Ik denk persoonlijk dat de jongste Tosa "bovenaan" wil staan, zeker sinds de Akita er is. 

 

Meestal gebeurd het afsnauwen als wij de Akita corrigeren, gisteren bijvoorbeeld waren we op de bank wat hapjes aan het eten en dan komt de Akita schooien. We zeiden er wat van en daarna kreeg hij een snauw van de Tosa. Alsof ze ons wilt helpen, maar we hebben daarna haar ook gelijk gecorrigeerd dat dit niet nodig is. 

 

Eten geven doen we op vaste tijdstippen en apart van elkaar. De oudste Tosa kijkt nooit naar speeltjes om, ook niet als de Akita met iets aan het spelen is. Wat betreft snoepjes of botten wel dus die geven we nooit als ze bij elkaar zijn 

honden page profiel ElianeEliane

Als onze oudste Tosa samen is met de Akita gaat het super goed, soms krijgt de Akita wel een corrigerende snauw van de Tosa maar geen vechten

Hoe lang denk je dat de Akita dit gaat nemen?

Hou er rekening mee dat eens de Akita ook zijn hormonen zijn lichaam en gedrag beginnen te beïnvloeden, dit ook wel eens (gezien het karakter van de tosa) verkeerd kan lopen.

En als ik je advies mag geven, zoek iemand als in een gedragsspecialist om je te laten adviseren. (geen gewone gedragstherapeut want met alle respect, die hun kennis is veel te beperkt). Normaal komt zo iemand ook aan huis. 

Ik had contact met een GT en die wil dat we eerst daarheen komen 

Laat die voor wat het is. Als jij contact legt en uitlegt dat er gevochten wordt en er dan wordt voorgesteld om met de 3 honden naar daar te gaan. Lijkt mij dit al geen te intelligent persoon.

 

 

 

 

honden page profiel MiesMies

" Als onze oudste Tosa samen is met de Akita gaat het super goed, soms krijgt de Akita wel een corrigerende snauw van de Tosa maar geen vechten
Hoe lang denk je dat de Akita dit gaat nemen?
Hou er rekening mee dat eens de Akita ook zijn hormonen zijn lichaam en gedrag beginnen te beïnvloeden, dit ook wel eens (gezien het karakter van de tosa) verkeerd kan lopen.
En als ik je advies mag geven, zoek iemand als in een gedragsspecialist om je te laten adviseren. (geen gewone gedragstherapeut want met alle respect, die hun kennis is veel te beperkt). Normaal komt zo iemand ook aan huis. 
Ik had contact met een GT en die wil dat we eerst daarheen komen 
Laat die voor wat het is. Als jij contact legt en uitlegt dat er gevochten wordt en er dan wordt voorgesteld om met de 3 honden naar daar te gaan. Lijkt mij dit al geen te intelligent persoon.
 
 
 
  "

 Nou ik dacht dat als een volwassen hond een puppy corrigeert dit niet erg is? Maar dat is dan niet zo?

 

Hij stelde voor alleen de Tosas mee te nemen, maar had al gemeld dat ik ze niet bij elkaar durf te doen. 

honden page profiel ElianeEliane

"  Nou ik dacht dat als een volwassen hond een puppy corrigeert dit niet erg is? Maar dat is dan niet zo?
 
Hij stelde voor alleen de Tosas mee te nemen, maar had al gemeld dat ik ze niet bij elkaar durf te doen.  "

 Het is altijd van belang om gedrag in een context te zien.

Ik specialiseer me nu al een paar jaren in gedrag. Bij deze kan ik je vertellen dat het geen simpele materie is. 

Er zijn een aantal zaken die ik hier op HP tegen kom, waarvan ik zo al zie wat het probleem is. Maar er zijn hier ook zaken waarvan ik zeg, om hier iets over te vertellen moet ik dat gedrag eerst zelf zien. Omdat de context nodig is waarin dat feit zich afspeelt.

Alles hangt er vanaf wat de Akita deed, waarom dat de Tosa reageerde. En wat jullie rol hier in was. En hoe jullie interpretatie is van een gebeuren.

 

 

2e punt. Iemand die zich met gedrag bezig houdt, op een degelijk wetenschappelijke manier onderbouwd. Zou moeten weten dat gedrag zowel door interne factoren en externe factoren wordt geleid. Honden zijn prooi en prikkeldieren. Dat zijn de enige 2 zaken waarop een hond reageert. (Alleen pech dat er 100001 en prikkels zijn). Dus behalve wat er als op voorhand genetisch is bepaald van gedrag geven de hersenen ook impulsen aan de klieren in het lichaam waardoor ook een bepaalde reactie ontstaat die mede een gedrag bepaald.

Voor veel honden is naar buiten gaan, met de wagen mee, enz ook een vorm van opwinding. Die op haar beurt zorgt voor het vrijkomen van bepaalde stoffen. En loop je de kans dat de opwinding bij beide in een zeer kleine ruimte mogelijk gevaarlijk kan uitdraaien.

Dus is het voor zowel jullie als jullie honden, heel belangrijk om op zoek te gaan naar iemand met een zeer degelijke kennis.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Goed uitgelegd Eliane Misschien ken jij een goede gt bij hen in de buurt? Wb die gt geef ik je helemaal gelijk.

 

Het lijkt mij toch ook beter om de situatie thuis eerst maar eens te observeren ipv twee honden in een heel andere situatie te laten komen. Waar wil je dan aan gaan werken....ook al gaat het daar dan goed, thuis is de situatie weer heel anders.

 

 

Ts ik denk niet zozeer dat de jongste Tosa "bovenaan wil komen" maar dat ze eerder niet precies weet wat ze met alles aan moet, haar hormonen zullen vast ook mee spelen, en dan de nieuwe hond erbij en ook nog een nieuw baasje op de koop toe, toch allemaal wel indrukwekkende dingen. Meer een soort onmacht/onzekerheid?

Ik denk dat ze veel ondersteuning en bevestiging nodig heeft van jullie.

 

Zo'n situatie als jullie met hapjes op de bank en de honden daaromheen is ook niet echt makkelijk, het moet natuurlijk ooit kunnen, maar misschien nu beter even niet nu alles nog zo onstabiel is, dan voorkom je correcties met daardoor weer onnodige spanning.

Misschien als jullie eten dat de honden dan elk op hun eigen plekje liggen?

 

 

 

honden page profiel MiesMies

"  Het is altijd van belang om gedrag in een context te zien.
Ik specialiseer me nu al een paar jaren in gedrag. Bij deze kan ik je vertellen dat het geen simpele materie is. 
Er zijn een aantal zaken die ik hier op HP tegen kom, waarvan ik zo al zie wat het probleem is. Maar er zijn hier ook zaken waarvan ik zeg, om hier iets over te vertellen moet ik dat gedrag eerst zelf zien. Omdat de context nodig is waarin dat feit zich afspeelt.
Alles hangt er vanaf wat de Akita deed, waarom dat de Tosa reageerde. En wat jullie rol hier in was. En hoe jullie interpretatie is van een gebeuren.
 
 
2e punt. Iemand die zich met gedrag bezig houdt, op een degelijk wetenschappelijke manier onderbouwd. Zou moeten weten dat gedrag zowel door interne factoren en externe factoren wordt geleid. Honden zijn prooi en prikkeldieren. Dat zijn de enige 2 zaken waarop een hond reageert. (Alleen pech dat er 100001 en prikkels zijn). Dus behalve wat er als op voorhand genetisch is bepaald van gedrag geven de hersenen ook impulsen aan de klieren in het lichaam waardoor ook een bepaalde reactie ontstaat die mede een gedrag bepaald.
Voor veel honden is naar buiten gaan, met de wagen mee, enz ook een vorm van opwinding. Die op haar beurt zorgt voor het vrijkomen van bepaalde stoffen. En loop je de kans dat de opwinding bij beide in een zeer kleine ruimte mogelijk gevaarlijk kan uitdraaien.
Dus is het voor zowel jullie als jullie honden, heel belangrijk om op zoek te gaan naar iemand met een zeer degelijke kennis. "

 Wij zaten op de bank met een filmpje en wat te eten, en de Akita kwam schooien waarop mijn vriend hem weg stuurde en mee dat de Akita weg liep kreeg hij een snauw van de Tosa

honden page profiel ElianeEliane

Dank je Dobry.

Nee helaas niet, anders had ik het al meteen doorgegeven. Daarom dat ik heb opgegeven waar ze best op letten. Want er zijn helaas het wat mensen die zich op dit vlak graag specialist noemen, maar verder dan dat komen ze ook niet. In de hoop dat ze het dan ook niet erger maken.

honden page profiel MiesMies

" Goed uitgelegd Eliane Misschien ken jij een goede gt bij hen in de buurt? Wb die gt geef ik je helemaal gelijk.
 
Het lijkt mij toch ook beter om de situatie thuis eerst maar eens te observeren ipv twee honden in een heel andere situatie te laten komen. Waar wil je dan aan gaan werken....ook al gaat het daar dan goed, thuis is de situatie weer heel anders.
 
 
Ts ik denk niet zozeer dat de jongste Tosa "bovenaan wil komen" maar dat ze eerder niet precies weet wat ze met alles aan moet, haar hormonen zullen vast ook mee spelen, en dan de nieuwe hond erbij en ook nog een nieuw baasje op de koop toe, toch allemaal wel indrukwekkende dingen. Meer een soort onmacht/onzekerheid?
Ik denk dat ze veel ondersteuning en bevestiging nodig heeft van jullie.
 
Zo'n situatie als jullie met hapjes op de bank en de honden daaromheen is ook niet echt makkelijk, het moet natuurlijk ooit kunnen, maar misschien nu beter even niet nu alles nog zo onstabiel is, dan voorkom je correcties met daardoor weer onnodige spanning.
Misschien als jullie eten dat de honden dan elk op hun eigen plekje liggen?
 
 
  "

 Ja ik hoop eigenlijk dat iemand de goude tip heeft qua GT want weet niet zo goed waar ik moet zoeken.

 

Wat betreft tijdens het eten is het misschien beter de Akita in zijn bench te doen dan? Dat is zijn plekje en de Tosa heeft een mand, maar de Tosa schooit niet. De Akita luistert ook wel gelijk als we hem weg sturen.

honden page profiel ElianeEliane

"  Wij zaten op de bank met een filmpje en wat te eten, en de Akita kwam schooien waarop mijn vriend hem weg stuurde en mee dat de Akita weg liep kreeg hij een snauw van de Tosa "

 Ik vermoed dat het te maken heeft met de manier waarop de Akita werd weggestuurd. Het signaal dat hierdoor door jullie werd gegeven, door de Tosa werd ervaren als licht dreigende situatie.

(Voorbeeldje: ik heb ook katten. Algemeen geen enkel probleem nu. Eén van de katten wilde op een kabeltje knabbelen van een gsm toestel dat lag op te laden. Mijn dochter zag en riep met haar stem de hoogte in. Nééééé.

Ik heb hier ook o.a. een Cane Corso rondlopen. Dat was bijna het doodvonnis van de kat. Dus het CCtje zag de kat op dat moment als iets dreigend naar mijn dochter toe. Mijn dochter snapte gelukkig heel snel dat dit van haar niet de juiste reactie was).

Waardoor jullie dubbel zo voorzichtig moeten zijn met hoe je iets aangeeft. Zowel voor de reactie van de tosa's als hoe de Akita hier op zo'n correctie gaat op reageren als hij wat ouder is. Want Akita's willen over andere honden overheersen en ik heb zo'n vermoeden dat de Tosa's zoiets niet echt simpel gaan aanvaarden.

 

Trouwens je kan altijd beter een hond leren wat je graag wil dat hij doet dan aangeven wat je niet wil. 

Gedrag dat je niet wil, kan je niet wegtoveren. Maar je kan het wel omvormen naar iets wat je wel graag wil. Zo krijg je ook meer gedaan (bij elke hond), maar ook zeker bij de Akita.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Dank je Dobry.
Nee helaas niet, anders had ik het al meteen doorgegeven. Daarom dat ik heb opgegeven waar ze best op letten. Want er zijn helaas het wat mensen die zich op dit vlak graag specialist noemen, maar verder dan dat komen ze ook niet. In de hoop dat ze het dan ook niet erger maken. "

 ja ik durf al bijna geen gt meer aan te raden, omdat iedereen zich zo kan noemen en je soms gewoon gevaarlijke adviezen langs ziet komen.

Misschien heeft Quiebus iemand in de buurt zitten?

 

http://www.hondenscholen.info/

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry


 
Wat betreft tijdens het eten is het misschien beter de Akita in zijn bench te doen dan? Dat is zijn plekje en de Tosa heeft een mand, maar de Tosa schooit niet. De Akita luistert ook wel gelijk als we hem weg sturen. "

 ja lijkt mij wel,

beter voorkomen dat je een hond hoeft te corrigeren dat is dan gewoon duidelijk voor iedereen.

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^