Grommen naar vreemden, niet weglopen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Lovesintbernards (Gast)

Graag zou ik jullie advies willen vragen. Wij hebben een sint-bernard teef van nu iets meer dan 1 jaar. Het is echt een schat van een beest maar ik loop steeds tegen hetzelfde aan; ze gromt (in mijn beleving) echt snel naar vreemden, en ik zou daar graag wat aan willen doen. Ik weet het echter even niet meer dus misschien hebben jullie als ervaren hondenbezitters tips om mij de goede kant op de wijzen.

 

Een voorbeeld: De hond loopt even met me mee naar de auto voor huis, niet aangelijnd. De buurman staat ook voor huis en de hond komt even bij de buurman kijken. Prima, niks aan de hand. Steekt de buurman zijn hand rustig uit om de hond te laten snuffelen, gromt ze! Maar ze loopt er ook niet bij weg. De buurman deed echt heel rustig, er gebeurde echt niets. Als ik haar dan roep komt ze wel meteen.

 

Met visite hetzelfde. Ik heb al zo vaak mensen gevraagd (ook op straat toen ze nog pup was) om haar wat lekkers uit de hand te laten eten, maar het helpt allemaal niets. Ik ben altijd bij haar, er is echt oprecht nog nooit wat gebeurd, dat ze een trap of iets anders negatiefs heeft meegemaakt met vreemde mensen. Het is eigenlijk vanaf het begin al zo. Ik snap heus dat niet iedere hond het niet fijn vind om door vreemde mensen geaaid te worden maar ik ben zo bang dat ze een keer gaat bijten of gevaarlijk word.

 

Ik vind het ook niet bij het ras passen.

 

Zal het ooit nog anders worden, dat een vreemd persoon die gewoon normaal en rustig doet haar een aai over haar bol mag geven? Ik snap dat een heel druk iemand die keihard op haar afrent en haar om de nek gaat hangen een grom en een snap 'verdient' , maar iemand die alleen maar rustig zijn hand uitsteekt?! 

 

We hebben nog een hond en die wil het liefst door de hele wereld geaaid worden, maakt niet uit, vreemd of bekend, jong of oud, blank of donker. Die vindt alle aandacht heerlijk en is een allemansvriend. Ik vind dat zo heerlijk, je hoeft niet bang te zijn dat er wat gebeurt. Ik weet niet zo goed wat ik ermee moet. Hoe kan ik hier toch nog wat aan doen? Of moet ik het maar accepteren en altijd alert blijven? Is dit karakter, leeftijd? Of moet ik haar maar gewoon buiten laten met visite, omdat zowel zij als de visite het niet leuk vindt op deze manier?

 

Ik word er een beetje moedeloos van....

-- reactie gewijzigd door het moderator team op 20 augustus om 10:55 --

honden page profiel Ruby88Ruby88

honden foto van Ruby88

Het karakter
De Sint Bernard is zeer loyaal en vriendelijk. Ze zijn krachtig, gespierd, trouw, zeer intelligent en bescheiden. De Sint Bernard heeft een zachte en welwillende houding.

De Sint Bernard heeft een enigszins bedroefde expressie, maar is heel goedmoedig. Ze zijn uitstekend met kinderen en andere dieren. Ze hebben een beschermend instinct voor hun familie en zijn zeer goede waakhonden.
Ze zijn verstandig en liefdevol en zijn een gezinshond. Zij kunnen best koppig zijn, dus geduld is een sleutelwoord. Ze gedijen op grote hoeveelheden liefde en aandacht.

 

Die tekst komt van de sint bernard rasvereniging. 

 

Wat was het karakter van de ouderdieren van je sint bernard? 

Lovesintbernards (Gast)

Ouderdieren zijn ontzettend lieve honden, komen bij een fokker vandaan, ze heeft ook een stamboom. Daar kan het niet aan liggen lijkt me.

Dus doe ik wat verkeerd?! Zo ja, wat dan? Ik wil er zo graag aan werken want ik vind het niet meer leuk zo :-(

honden page profiel Ruby88Ruby88

honden foto van Ruby88

" Ouderdieren zijn ontzettend lieve honden, komen bij een fokker vandaan, ze heeft ook een stamboom. Daar kan het niet aan liggen lijkt me.
Dus doe ik wat verkeerd?! Zo ja, wat dan? Ik wil er zo graag aan werken want ik vind het niet meer leuk zo :-( "

 

Ik snap dat je dit niet leuk vindt, het schrikt mensen af en dat wil je natuurlijk niet.

Ik weet ook niet wat je verkeerd doet.

Ben je met je hond bij een goede (lees positief trainende) hondenschool geweest? Kunnen ze je daar misschien helpen? Of evt een goede gedragstherapeut? 

 

Vanaf een schermpje is het natuurlijk lastig te zien waar het probleem ligt. 

Lovesintbernards (Gast)

Ja, naar een Martin Gaus hondenschool, ze heeft ook meerdere cursussen behaald en dat ging allemaal hartstikke goed. Was altijd positief.

Zolang mensen haar negeren gaat het goed, maar ik zou zo graag willen dat dit anders is. Ze wordt natuurlijk ook steeds nog groter, als er nou eens iemand op visite komt die op haar afloopt, dat moet toch gewoon kunnen?! Maar ik ben nu bang dat ze wat doet. Niet uit territorium-waaksheid maar gewoon omdat ze vreemden niet leuk vindt. Mensen die ze goed kent springt ze het liefst (letterlijk) om de nek! Maar ja, het leven bestaat nou eenmaal niet uit 6 mensen die je wekelijks of maandelijks ziet. 

honden page profiel Ruby88Ruby88

honden foto van Ruby88

Misschien is ze dan niet zo dol op vreemde mensen. Dat kan best.

 

Je zult dan regels moeten stellen. Niet naar de hond lopen. Beestje gewoon dr eigen gang laten gaan. Komt ze bij je snuffelen, prima, maar niet aaien.

Lovesintbernards (Gast)

Dat is het. Ze is echt niet agressief, in die zin dat ze op mensen afstormt en ze even vertelt waar het op staat, maar ik wil zo graag dat het gewoon 'kan' dat iemand even zijn hand uitsteekt om te laten snuffelen. Dat moet toch gewoon kunnen?! Of heb je ook honden die dat gewoon nooit in hun leven gaan willen (en ik dus zolang ze leeft alert moet blijven dat er niet een keer iemand op haar afloopt buiten of met visite)

honden page profiel Ruby88Ruby88

honden foto van Ruby88

" Dat is het. Ze is echt niet agressief, in die zin dat ze op mensen afstormt en ze even vertelt waar het op staat, maar ik wil zo graag dat het gewoon 'kan' dat iemand even zijn hand uitsteekt om te laten snuffelen. Dat moet toch gewoon kunnen?! Of heb je ook honden die dat gewoon nooit in hun leven gaan willen (en ik dus zolang ze leeft alert moet blijven dat er niet een keer iemand op haar afloopt buiten of met visite) "

 

Je hebt best honden die het nooit leuk gaan vinden.

 

Vraag je buurman eens om gewoon te blijven staan en de hond de keuze geven. Het kan best dat de hond uit nieuwsgierigheid zelf gaat snuffelen. Het kan best dat je hond het als 'opdringerig'  ervaart als je je hand uitsteekt en daarom gromt . 

 

Grommen is normaal gedrag, de hond maakt duidelijk dat het iets niet leuk vind en dat je afstand moet nemen. Ga je dat negeren en ga je door, dan zit er voor de hond uiteindelijk niks anders op dan een keer te snappen, daarna komt bijten.

Lovesintbernards (Gast)

Ja, dat klopt Ruby, ik snap ook dat het vanuit de hond bekeken normaal hondengedrag is (als ze direct zou bijten was het een heel ander verhaal) maar ik ben bang dat het alleen maar erger wordt. Ik zou zo graag willen dat ze in gaat zien dat een aai krijgen van een vreemde niet zo erg is . Hoe kan ik haar daarin toch begeleiden? Die buurman (wat trouwens een willekeurig voorbeeld is) deed echt niets geks. Hij stond stil, zij snuffelde, hij stak rustig zijn hand naar voren, dat was alles. 

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Honden hebben nou eenmaal allemaal hun eigen karakter. En gelukkig maar anders zou het ook een beetje saai worden ;) Sommige honden zijn nou eenmaal dol op vreemde en andere zijn gewoon wat meer terughoudend. 

 

Ik ken een hond die ongeveer hetzelfde doet. Ze wilt nog wel is gaan kijken bij mensen maar als die haar dan proberen te aaien begint ze ook wat te brommen. Zij heeft de tijd nodig om eerst goed te persoon in kwestie te besnuffelen en dan laat ze zich nog niet door iedereen aaien. Misschien is een tuig met een label ''niet aaien'' voor nu een goede tussenweg? Dan steekt in ieder geval niet iedereen meer zomaar zijn hand naar haar uit. 

 

Wat doet ze nu als iemand haar iets lekkers aanbied? Gaat ze dan nog door? 

 

 

honden page profiel Ruby88Ruby88

honden foto van Ruby88

" Ja, dat klopt Ruby, ik snap ook dat het vanuit de hond bekeken normaal hondengedrag is (als ze direct zou bijten was het een heel ander verhaal) maar ik ben bang dat het alleen maar erger wordt. Ik zou zo graag willen dat ze in gaat zien dat een aai krijgen van een vreemde niet zo erg is . Hoe kan ik haar daarin toch begeleiden? Die buurman (wat trouwens een willekeurig voorbeeld is) deed echt niets geks. Hij stond stil, zij snuffelde, hij stak rustig zijn hand naar voren, dat was alles.  "

 

Ik zou in het belang van de hond gaan kijken. Vreemden mogen haar niet meer aanraken, ook niet als ze zelf begint te snuffelen. 

 

Blijf stil staan en wachten tot de hond weer weg loopt.

 

Verder, tijdens wandelingen hond aan de lijn. Zo kun je problemen voorkomen. 

 

Je hond gaat het waarschijnlijk nooit leuk vinden om aandacht te krijgen van vreemden. Accepteer dit, leg mensen die willen aaien ook netjes uit dat het niet kan.

Tuig om met niet aaien en een label aan de lijn hangen.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Ze vertrouwt die mensen blijkbaar niet. 

Vaak bukken mensen ook wat voorover als ze hun hand uitsteken, dit kan voor een hond als bedreigend ervaren worden.

 

Misschien is BAT een goede optie voor jullie. Zo kan een hond leren zelf de keuze te maken om afstand te nemen en daardoor meer rust te creëren. 

Ik doe het met mijn hond ook en ben niet ontevreden over het resultaat,  maar het is zeker geen quick fix.

 

Accepteer vooral ook dat je hond zo is, dus niet forceren om vreemde mensen 'leuk' te vinden. 

 

En laat haar aan de lijn als je de tuin uitloopt zodat ze niet zomaar naar mensen toe kan, want blijkbaar is dat toch te spannend voor dr.

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Inderdaad accepteren dat ze zo is, maar wel goed begeleiden.

 

In het geval van de buurman denk ik dat het toch te spannend was voor haar, misschien was de situatie ook niet helemaal duidelijk voor haar, van wat her van haar verwacht wordt.

 

Misschien is er in de puptijd te vaak (goedbedoeld) over haar koppie geaaid door vreemde mensen? Veel honden vinden dit bedreigend overkomen.

Een kennis van mij ging naar de eerste les op de hondenschool met haar pup en de eerste opdracht was dat iedereen zijn hond even mocht aaien. Zonder uitzondering ging iedereen met zijn hand over het koppie, en zonder uitzondering doken alle pups even kort in elkaar.

Daarom is het niet aan te bevelen je hond door vreemde mensen te laten aaien, en al zeker niet over de kop.

 

Voor nu zou ik haar inderdaad weghouden bij visite en haar uit andere situaties houden waar ze zich onveilig kan voelen. (Grommen is een communicatiemiddel van de hond dat ze meer afstand willen, als ze gromt zou ik haar idd meteen op een rustige manier uit de situatie halen)

 

Misschien is idd BAT iets voor jullie.

 

honden page profiel ElianeEliane

" Dat is het. Ze is echt niet agressief, in die zin dat ze op mensen afstormt en ze even vertelt waar het op staat, maar ik wil zo graag dat het gewoon 'kan' dat iemand even zijn hand uitsteekt om te laten snuffelen. Dat moet toch gewoon kunnen?! Of heb je ook honden die dat gewoon nooit in hun leven gaan willen (en ik dus zolang ze leeft alert moet blijven dat er niet een keer iemand op haar afloopt buiten of met visite) "

Elke hond is een individu. Ook binnen één en hetzelfde ras en zelfs één en dezelfde nest.

Ze zit op een leeftijd waardoor het lichaam volop onder invloed komt van gyneacologische hormonen. En daardoor zaken als het ware door een heel groot vergrootglas worden ervaren. 

Ze zijn ook heel waakzaam van karakter en zeer eigen aan hun volk. Het is ook wel controversieel, een hond hebben die waakzaam is, zelfstandig van karakter zijn en willen dat ze iedereen's vriend zijn.

En bekijk het eens van de hond zijn versie. Stel dat elke keer je buiten komt vreemden aan je lichaam zitten en je betasten, hoe leuk ga je dit vinden? Ook honden hebben hun eigen persoonlijke ruimte. Alleen hebben ze de pech van mooi, zacht en aantrekkelijk te zijn, en een gedeelte die dan nog een hele hoge aaibaarheidsfactor hebben. Terwijl de meeste honden een grondige hekel hebben benaderd te worden door vreemden.

Iedereen die een hond heeft is best altijd alert.

Wij als mens zien een hond houden vaak iets te simplistisch. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Vanuit de hond gezien, vind ik het geen vreemd gedrag.

Een hond is een sociaal levend diet. Een eigen sociale groep, waarmee een band is.

Alles daarbuiten is niet belangrijk. Die zijn voor je hond ook onvoorspelbaar en kan onzeker maken.

Ik laat buiten, niemand mijn hond aaien. Ze wil dat ook niet en hou haar bij mensen weg.

Zo maakt het de situatie bij vreemde wel voorspelbaar. Die blijven van haar af en zo hoeft ze zich ook niet meer druk te maken.
Ik zorg voor haar veiligheid.

Best kans, dat je St Bernhard wad onzeker is

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

" Vanuit de hond gezien, vind ik het geen vreemd gedrag.


Een hond is een sociaal levend diet. Een eigen sociale groep, waarmee een band is.


Alles daarbuiten is niet belangrijk. Die zijn voor je hond ook onvoorspelbaar en kan onzeker maken.


Ik laat buiten, niemand mijn hond aaien. Ze wil dat ook niet en hou haar bij mensen weg.


Zo maakt het de situatie bij vreemde wel voorspelbaar. Die blijven van haar af en zo hoeft ze zich ook niet meer druk te maken.

Ik zorg voor haar veiligheid.


Best kans, dat je St Bernhard wad onzeker is "

 Mee eens. Mijn honden worden ook niet zomaar geaaid door vreemden//bekenden/bezoek. Ze vinden dat niet prettig. Het hangt van de situatie af, soms hebben ze een echte klik met iemand of ze leren iemand beter kennen en dan kunnen ze soms heerlijk knuffelen met anderen.

Lovesintbernards (Gast)

Ja, ze is inderdaad wat afwachtend en onzeker.

Ik heb ook weleens gezegd dat het een echte 'hondenhond' is, ze is enorm sociaal richting andere honden, echt alle honden kan ze heel goed mee. Zelfs de meest onzekere hondjes 'ontdooien' (volgens hun baasjes) bij haar omdat ze ze zo rustig benadert. 

Ze is totaal geen 'mensenhond'. En dat is niet handig. Want hier komen echt vaak vreemden over de vloer. Ik vind accepteren best even lastig als ik eerlijk ben, ik hoop echt dat ik er nog wat aan kan doen... (al ben ik echt dol op haar hoor! Maar hier komen regelmatig mensen ook onverwacht op visite, vergaderingen 's avonds...

honden page profiel Ruby88Ruby88

honden foto van Ruby88

" Ja, ze is inderdaad wat afwachtend en onzeker.
Ik heb ook weleens gezegd dat het een echte 'hondenhond' is, ze is enorm sociaal richting andere honden, echt alle honden kan ze heel goed mee. Zelfs de meest onzekere hondjes 'ontdooien' (volgens hun baasjes) bij haar omdat ze ze zo rustig benadert. 
Ze is totaal geen 'mensenhond'. En dat is niet handig. Want hier komen echt vaak vreemden over de vloer. Ik vind accepteren best even lastig als ik eerlijk ben, ik hoop echt dat ik er nog wat aan kan doen... (al ben ik echt dol op haar hoor! Maar hier komen regelmatig mensen ook onverwacht op visite, vergaderingen 's avonds... "

 

Helemaal prima toch dat er mensen over de vloer komen? Ze zijn alleen verplicht de hond met rust te laten.

Hang een opvallend blad aan de deur met daarop de tekst: hond niet aaien. Vind dit niet leuk.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

" Ja, ze is inderdaad wat afwachtend en onzeker.
Ik heb ook weleens gezegd dat het een echte 'hondenhond' is, ze is enorm sociaal richting andere honden, echt alle honden kan ze heel goed mee. Zelfs de meest onzekere hondjes 'ontdooien' (volgens hun baasjes) bij haar omdat ze ze zo rustig benadert. 
Ze is totaal geen 'mensenhond'. En dat is niet handig. Want hier komen echt vaak vreemden over de vloer. Ik vind accepteren best even lastig als ik eerlijk ben, ik hoop echt dat ik er nog wat aan kan doen... (al ben ik echt dol op haar hoor! Maar hier komen regelmatig mensen ook onverwacht op visite, vergaderingen 's avonds... "

 Maar het hoeft geen issue te zijn. 

Je kan haar hier in begeleiden, maar dat kost veel tijd en geduld.

En grote kans dat ze nooit gek op vreemden wordt.

Werk aan haar zelfvertrouwen. 

 

Als er vreemde mensen komen leg je haar met een lekker kauwbot in de gang. Lekker rustig voor jullie beiden.

Let op de signalen die ze afgeeft.

 

Of je lijnt haar aan als de visite binnen komt.

 

Het kan namelijk ook erger worden als ze continu in situaties gedwongen wordt die ze niet aankan.

 

Ik zou echt eens kijken voor een bat trainer in jullie buurt.

Het kan enorm helpen. 

 

Of een goede gt die mee kan kijken.

 

 

Lovesintbernards (Gast)

Wat fijn om zoveel reacties te krijgen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best lastig vind om te accepteren dat het misschien wel nooit meer beter zal gaan worden dan ze nu reageert. Al zal ik heus niet minder gek op haar zijn daardoor, ze is ongelofelijk trouw en lief en zo geweldig sociaal richting andere honden. Betekent wel dat ik iedere keer als er onverwachte visite komt ik dus EERST aan de hond moet denken 'waar moet ze heen? Heb ik afleiding of een bot? Regent het? Kan ze naar buiten? Gaan ze niet richting de hond? Hoe reageert de hond? Zal het goed gaan? enz ' in plaats van dat ik gewoon mijn visite kan verwelkomen, de honden even komen snuffelen, aai over de bol en daarna weer klaar. Ik vind dat best pittig, te weten dat dit dan is zoals het is.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Het is idd een hele aanpassing,  maar in mijn beleving geeft dit jullie beiden uiteindelijk meer rust.

En ook dit wordt een soort automatisme, ten minste bij mij wel. 

 

En een goede gt mee laten kijken kan nooit kwaad voor wat goede tips Hoe je dit het beste kunt begeleiden. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Leer haar op het geluid van de bel, zelf de bench in te gaan.

Deurtje dicht, kust veilig

honden page profiel KeesKeesgoedgekeurde fokker

honden foto van Kees

" Wat fijn om zoveel reacties te krijgen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best lastig vind om te accepteren dat het misschien wel nooit meer beter zal gaan worden dan ze nu reageert. Al zal ik heus niet minder gek op haar zijn daardoor, ze is ongelofelijk trouw en lief en zo geweldig sociaal richting andere honden. Betekent wel dat ik iedere keer als er onverwachte visite komt ik dus EERST aan de hond moet denken 'waar moet ze heen? Heb ik afleiding of een bot? Regent het? Kan ze naar buiten? Gaan ze niet richting de hond? Hoe reageert de hond? Zal het goed gaan? enz ' in plaats van dat ik gewoon mijn visite kan verwelkomen, de honden even komen snuffelen, aai over de bol en daarna weer klaar. Ik vind dat best pittig, te weten dat dit dan is zoals het is. "

 Ik denk dat het in de toekomst best beter kan worden. Mits je hond het vertrouwen echt krijgt dat vreemden haar met rust laten.

 

Ik snap je frustratie wel, maar probeer t los te laten. Dat komt je hond ten goede. Jouw frustratie pikt ze ook op.

 

Geef je hond een veilige plek waar ze zich terug kan trekken als er visite is. Een keuken met de deur open, of een reisbench zonder deur. Of een plekje onder de trap, net wat bij jullie past.

honden page profiel --

honden foto van -

" Wat fijn om zoveel reacties te krijgen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best lastig vind om te accepteren dat het misschien wel nooit meer beter zal gaan worden dan ze nu reageert. Al zal ik heus niet minder gek op haar zijn daardoor, ze is ongelofelijk trouw en lief en zo geweldig sociaal richting andere honden. Betekent wel dat ik iedere keer als er onverwachte visite komt ik dus EERST aan de hond moet denken 'waar moet ze heen? Heb ik afleiding of een bot? Regent het? Kan ze naar buiten? Gaan ze niet richting de hond? Hoe reageert de hond? Zal het goed gaan? enz ' in plaats van dat ik gewoon mijn visite kan verwelkomen, de honden even komen snuffelen, aai over de bol en daarna weer klaar. Ik vind dat best pittig, te weten dat dit dan is zoals het is. "

Heb je een deur van de woonkamer naar de gang? Leer je hond dan achter de deur te wachten als er wordt aangebeld. Dan kun jij rustig je bezoek begroeten, jas uit. Jij legt even uit dat je hond bezoek niet zo fijn vindt dus dat je haar even apart gaat leggen voor de rust. Heb je iets van een kastje in de gang? Leg daar dan een aantal kluiven neer, dan kun je er meteen eentje meenemen als jij de woonkamer in gaat. Doe haar bijvoorbeeld even in de keuken, of achter een deurhekje. Een bench lijkt me wat klein en ik kan me ook voorstellen dat als je hond zich al niet prettig voelt bij de situatie dat een klein hokje dan helemaal niet fijn is. Ik zou zelf wel een vaste plek kiezen, ook voor de kluiven ed. Ontwikkel een vaste routine, dat geeft rust voor je hond maar ook voor jou want jij weet immers precies wat je gaat doen. En door jouw rust krijgt je hond dan weer rust. Je zegt dat je op moet letten of het buiten goed weer is, maar is het geen optie om in de tuin een verblijf te maken van een hekje waar ze niet overheen kan? Dat ze wel wat rond kan lopen en dan bijvoorbeeld een iglo erin waar ze in kan als ze het koud krijgt. Zoiets als Willemijn van dit forum. 

 

Heel veel succes! Ik zou zeker wel hulp inschakelen zoals al genoemd werd, al is het zodat jij meer inzicht krijgt in haar gedrag. Ik kan me goed voorstellen dat het moeilijk is om te accepteren dat de hond die je voor ogen had toch iets anders is dan je had gehoopt en dat dit niet gaat veranderen... Maar ik vind het heel goed hoe je het oppakt, hier advies vraagt en ermee aan de slag gaat! 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Wat fijn om zoveel reacties te krijgen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best lastig vind om te accepteren dat het misschien wel nooit meer beter zal gaan worden dan ze nu reageert. Al zal ik heus niet minder gek op haar zijn daardoor, ze is ongelofelijk trouw en lief en zo geweldig sociaal richting andere honden. Betekent wel dat ik iedere keer als er onverwachte visite komt ik dus EERST aan de hond moet denken 'waar moet ze heen? Heb ik afleiding of een bot? Regent het? Kan ze naar buiten? Gaan ze niet richting de hond? Hoe reageert de hond? Zal het goed gaan? enz ' in plaats van dat ik gewoon mijn visite kan verwelkomen, de honden even komen snuffelen, aai over de bol en daarna weer klaar. Ik vind dat best pittig, te weten dat dit dan is zoals het is. "

 Je kan  dus gaan leren, bel is de bench, wie weet blijft ze dat wel zelf, deurtje open?

Wat ook kan werken, eerst met bezoek, buiten een stukje gaan lopen. Zo ruikt ze de mensen, op neutraal terrein. Dan gaat eerst bezoek naar binnen en als laatste kom jij met haar.

Honden, vinden het binnen komen van vreemde soms niet prettig.

 

Ik kwam een keer thuis met Luca toen er een huis vol bezoek was. Ze liep het huis in, als of er niets aan de hand was.

Ook, doe ik Luca hier soms naar boven. Plank voor de trap. Ze ruikt bezoek, wat binnen komt, maar voelt zich daar veilig, ze weet dat ze niets hoeft met bezoek.

 

Luca is een familie hond. Ze is gek op ons, onze katten en mensen zoals mijn trainer.

Verder moet ze niets van vreemde en zelf niets van vreemde honden. Ze snuffelt meestal even een een vreemde hond, soms wordt er even samen gerend en meer niet.

 

We genieten enorm van haar liefde en we hebben haar ook niet voor een ander.

 

Je vind vast wel een manier voor je hond om met bezoek om te gaan en hoe minder contact ze met vreemden heeft, hoe minder belangrijk die zullen worden. Dan zal je merken, dat het ook geen probleem meer wordt.

Ik kan haar inmiddels steeds vaker, gewoon beneden laten, als er vreemde komen.

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Voor nu zou ik mensen en bezoek haar gewoon laten negeren. Dus niet naar haar toe laten gaan, hand uitsteken, aaien, etc. Ze laat weten dat ze het niet fijn vindt. Eigenlijk is het netjes van haar dat ze gromt. Ze geeft zo duidelijk aan dat ze het niet fijn vindt zonder te bijten of te snappen. 

Hier kun je voor zorgen door een briefje op je voordeur te plakken: negeer de hond. En op haar tuig of aan haar riem een label maken met niet aaien. 

Als mensen haar dan toch gaan aaien gaan ze over haar grens heen en kan het zijn dat ze wel gaat snappen of bijten. 

 

Daarom zou ik anderen ook niet toe staan dat ze contact met haar zoeken. Dit kan er voor zorgen dat ze slechte ervaringen krijgt waardoor ze misschien eerder over gaat naar iets anders als grommen. 

 

Als ze door heeft dat vreemden mensen haar niks doen zal het misschien vanzelf beter gaan. 
En als je toch toe wil staan dat mensen haar aandacht geven zorg dat ze niet over haar heen buigen maar door de knieen gaan en niet op haar kop aaien maar er onder, dat is minder bedreigend. 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

" Wat fijn om zoveel reacties te krijgen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best lastig vind om te accepteren dat het misschien wel nooit meer beter zal gaan worden dan ze nu reageert. Al zal ik heus niet minder gek op haar zijn daardoor, ze is ongelofelijk trouw en lief en zo geweldig sociaal richting andere honden. Betekent wel dat ik iedere keer als er onverwachte visite komt ik dus EERST aan de hond moet denken 'waar moet ze heen? Heb ik afleiding of een bot? Regent het? Kan ze naar buiten? Gaan ze niet richting de hond? Hoe reageert de hond? Zal het goed gaan? enz ' in plaats van dat ik gewoon mijn visite kan verwelkomen, de honden even komen snuffelen, aai over de bol en daarna weer klaar. Ik vind dat best pittig, te weten dat dit dan is zoals het is. "

 Het handigst is dat van tevoren al bedacht en getraind te hebben wat je wil dat je hond op dat moment doet. Bv in een ruimte met een kinderhekje ervoor waar geen vreemden langs hoeven. (Onderschat ook de eigenwijsheid van mensen niet).

Oefen dat het daar zijn en naar toe gaan leuk is. Je kan zelfs je hond leren dat het geluid van de bel betekent dat ze op haar veilige plekje iets leuks/lekkers krijgt.

Los daarvan kan je je hond counter conditioneren en desensitiseren op  mensen. BAT is ook een goede manier om je hond hiermee om te leren gaan. Het geeft je hond het gevoel controle over te hebben over de situatie waardoor er minder angst komt. 

Lovesintbernards (Gast)

Wat fijn om zoveel reacties te krijgen! Jullie hebben gelijk. Ik ga eens nadenken hoe ik het aan moet pakken in de tuin. Er komen namelijk ook regelmatig wel mensen achterom 'even' binnenwippen (de honden zouden nooit weglopen, ze zijn heel trouw). Misschien dat we de schutting-achterdeur dan maar dicht moeten laten. We wonen in een rijtjeshuis dus we hebben geen grote tuin of garage of bijkeuken. Ergens hoop ik dat ze van de andere hond ziet en misschien 'leert' dat het leuk is als er visite komt, of in ieder geval niet spannend of eng. Ik blijf nog steeds hoop houden. Wie weet. 

honden page profiel KeesKeesgoedgekeurde fokker

honden foto van Kees

" Wat fijn om zoveel reacties te krijgen! Jullie hebben gelijk. Ik ga eens nadenken hoe ik het aan moet pakken in de tuin. Er komen namelijk ook regelmatig wel mensen achterom 'even' binnenwippen (de honden zouden nooit weglopen, ze zijn heel trouw). Misschien dat we de schutting-achterdeur dan maar dicht moeten laten. We wonen in een rijtjeshuis dus we hebben geen grote tuin of garage of bijkeuken. Ergens hoop ik dat ze van de andere hond ziet en misschien 'leert' dat het leuk is als er visite komt, of in ieder geval niet spannend of eng. Ik blijf nog steeds hoop houden. Wie weet.  "

 Dan is t helemaal simpel! Tuin dicht, mensen aan de voorkant er in! Wil je hond kennis maken dan kan ze binnen komen.

Volgende forumvraag: Wie kan ons helpen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^