Cursussen ouderwets.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Joni (Gast)

Ik ben zelf opgeleid als leerkracht en 'het nieuwe leren' is natuurlijk iets wat me dagelijks erg veel bezig houdt in het onderwijs. 

 

Ondertussen valt het me op hoe ouderwets de meeste homdencursussen zijn. Dan bedoel ik niet oet definitie de methodes die gehanteerd worden, daar kan natuurlijk ook veel over gedebatteerd worden. Maar ook de inhoud en aankleding van de lessen op zich. Net of alle hondenlessen in hokjes geplaatst worden. Ik weet even geen betere uitdrukking.

 

De honden worden allerlei trucjes geleerd... Zoals zit, af, plaats of apport. De les met als doel om een bepaald trucje aan te leren. En tuurlijk: echt wel knap als honden (in combinatie met de geleider flink kunnen presteren). Soms echter heb ik het idee dat het proces en de context flink uit het oog verloren worden...   Ik bedoel... Ik kan een kind ook wel leren dat 7 eraf 3 vier is. Maar de som op zich heeft geen betekenis. Het krijgt pas betekenis wanneer een kind merkt dat het ten goede komt in zijn leven, bijvoorbeeld met het kopen van speelgoed van zijn zakgeld.  

 

Ik heb een hond die met alle liefde en plezier trucjes voor me doet. Maar om nou te zeggen dat die 'zit' voor mij toepasbaar is in een spannende situatie voor de hond... Niet echt...  

 

Ook merk ik dat er in 1 les allemaal op hetzelfde niveau gestart en geëindigd wordt. Enige differentiatie moet de eventuele cursist (ik) zelf bedenken om verveling tegen te gaan.

 

Ik denk wel dat hondenscholen de afgelopen 10-20 jaar veel winst geboekt hebben. Maar ik denk ook dat er vakdidactisch nog erg erg erg veel wist te behalen valt op gebied van proces, differentiatie en het zogenaamde geïntegreerde onderwijs. Dat laatste dan toegepast op honden. 

Ik vind nu dat er erg weinig ruimte is voor de cursist/hond combi om uit de lessen het maximale te halen. 

 

Om het nu persoonlijk op mij te betrekken: voor mij zou het een persoonlijk doel zijn om bijvoorbeeld eens gg1 te halen. Maar als ik kijk naar de lessen die ik gehad heb en waar ik op afgehaakt ben: totaly not my cup of tea! Dan maar geen gg diploma, en eigenlijk zo jammer. Ik kan de hondenscholen waar ik ben wezen kijken al op 2 handen tellen. En met mijn honden ben ik al op zeker 5 hondenscholen geweest. Maar alles eigenlijk hetzelfde....

 

Het lijkt soms wel een zoektocht naar de heilige graal. ... Hopende dat die ergens bestaat, maar tot dusver nooit gevonden.       

-- reactie gewijzigd door het moderator team op 15 mei om 22:09 --

Joni (Gast)

O jammer. Hele tekstopmaak is weg, evenals het plaatje ter verduidelijking. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ja, ik snap wel wat je bedoelt.

Met Black ben ik ook begonnen op een lokale hondenschool die wordt gerund door vrijwilligers.

Gewoon 10 lessen waarbij iedereen op het eind met zijn hond: zit, af, wacht, hier moet kunnen en een stukje volgen.

Niets meer en niets minder, je hebt er in het dagelijks leven helemaal niets aan. 

Het zijn sowieso al dingen, die je zelf je hond kan aanleren.

 

Daarna ben ik overgestapt naar een andere hondenschool.

Deze wordt niet gerund door vrijwilligers, maar door 1 iemand met de benodigde diploma's op zak, er zijn daar 6 dagen in de week cursussen.

Daar heb ik de basiscursus met Black gedaan: 12 lessen waarvan 6 op het veld en 6 op locatie.

De lessen op locatie waren bijvoorbeeld bij het station, in het bos, op een parkeerplaats, op een plein, in het centrum van het dorpje.

We zijn een keer een kwartier met de 5 honden op een terras gaan zitten, om terrastraining te doen. (de eigenaar van het café wist dat van te voren).

 

Zij heeft een heel andere manier van lesgeven.

Het gaat om aandacht voor de baas, waar je dan ook bent.

En eigenlijk spelenderwijs wordt dit gedaan.

En ook soms per combinatie hond/baas anders, net wat past bij een hond.

Pas als je de aandacht hebt van de hond kan je wat doen.

En de hond moet het dan ook leuk vinden.

Tijdens de oefeningen die je doet komen het zitten, wachten, hier ook aan bod, maar op een heel andere manier.

 

Hier moest Black wachten, terwijl ik een eitje ging pellen en toen ik naar hem terug ging kreeg hij het ei als beloning.

 

 

 

Joni (Gast)

Dat is nog eens wat anders inderdaad.
Voor zo'n cursus zou ik volgens mij een uur moeten rijden ofzo O-) :'(

Fijn dat je dat gevonden hebt zeg!

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

Ik kan me hier niet zo heel erg in vinden. Een cursus als gg is gewoon lekker bezig zijn met je hond, daar hebben velen enorm veel plezier van. Dat de meeste oefeningen niet toepasbaar zijn thuis dat is waar, maar dat maakt het geen slechte cursus. Als optie daarvoor heb je immers cursussen als puppy, puber/basis en huishond toch? Als het doen van oefeningen en truucjes je niet aanspreekt, dan zou ik het zeker niet aanraden nee, om gg te doen. Verder heb ik zelf gelukkig geen ervaring met een trainer die iedereen over één kam scheert, dat lijkt mij ook heel vervelend, ieder hondje heeft immers zijn eigen tempo. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ik ben al een eeuwigheid niet meer op een hondenschool geweest, dus kan ik er niet over oordelen.

 

Maar ik ben het met je eens dat trucjes leren, heel leuk kan zijn, maar dat er meer verwacht mag worden van een hondenschool.

 

Er zijn heel wat ontwikkelingen geweest en er is heel wat meer kennis en inzicht over hondengedrag, en dat zou ook overgebracht moeten worden.

 

En als je zelf tegen bepaalde dingen aanloopt, dat je daar dan begeleiding van mag verwachten.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Voor mij gaat cursus gewoon over lekker bezig zijn met je hond. Wij hebben 4 jaar treibball gedaan omdat onze juf na de puppycursus zei dat mijn hondje zo speels was dat hij veel meer lol zou beleven aan een cursus als treibball.

Wat ik daar in het dagelijks leven aan heb? Helemaal niks, maar het was wel leuk. Mijn hond vind het leuk om geestelijk uitgedaagd te worden. Onze juf van de hondenschool raadde mensen een vervolg cursus aan op basis van wat ze in de puppyles aan gedrag had gezien. Heel individueel dus. Niet allemaal standaard door voor GG bijv. Dus ook op onze hondenschool geen hokjes denken maar aandacht voor het individu.

 

Overigens denk ik dat het ook een deel bij de baas ligt, die kent zijn of haar hond het beste en kan de basis oefeningen als zit en blijf toch prima oefenen op allerlei speelse manieren, gelet op wat de hond leuk vind. En hierbij kun je bijv. advies vragen op de hondenschool.

 

Overigens hebben ze bij mij op de school ook puppy speeltuin eens per week. Dan mogen de pups komen spelen op een afgezet terrein en leert de juf naar aanleiding van wat er zich daar afspeeld de nieuwe baasjes over hondengedrag etc etc. Vind ik een leuk initiatief.

 

 

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Ik heb aan mijn hondenschool echt wel wat gehad. Je kunt het trucjes noemen, maar ik persoonlijk zie het als meer dan dat. Ieder commando wat jij je hond aanleert kun je zien als trucje, maar sommige kunnen heel handig zijn.
Op cursus hebben we geleerd dat de hond moet gaan zitten als iemand hem benaderd. Bij kinderen doet hij dit nu automatisch en is hij dus heel erg zachtaardig naar hun toe.
Daarnaast heeft hij het commando ''ho'' geleerd. Een uitbreiding van blijf, wat stoppen is. Ik gebruik het nog dagelijks om hem stil te leggen als de situatie erom vraagt.
Een goede volgoefening is naar mijn idee onmisbaar met een reactieve hond zoals de mijne.
Ook heeft hij daar geleerd om alleen naar mijn stem te luisteren, wat op wedstrijd geniaal uitkomt.

Ik snap voor de rest helemaal wel dat je uit een cursus meer zou willen halen, maar het is maar net waar je naar op zoek bent. Een training waar ik heel leuk op het terras ga zitten met mijn hond, vind ik overbodig. Maar kaart eens bij een hondenschool aan dat die behoefte er is, misschien dat ze er iets mee kunnen.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik snap de insteek ook niet zo. Je kunt een normale school, of voortgezet onderwijs niet vergelijken met een hondenschool. Op cursus leert de baas hoe die iets aan de hond kan aanleren. Eenmaal een paar keer tijdens de les uitgevoerd is niet hetzelfde als het aanleren, want het moet thuis geoefend worden, en buiten en overal.

Een hond die de zit goed begrijpt, daarbij kan het in een noodgeval echt wel gebruikt worden buiten om bijv. de hond te stoppen, mits er geen probleemgedrag aanwezig is wat bij de hond de motivatie verandert.


En laten we niet vergeten dat mensen ook veel nutteloze dingen geleerd wordt. Ik kan eerlijk de keren dat ik iets van zinsontleding sinds het einde van mijn opleiding, en dat was nota bene een taalopleiding, maar een paar keer gebruikt heb. Voornamelijk bij het beantwoorden van kwisvragen op tv. Joepie!

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Sommigen verwachten te veel van een hondenschool.

Een hondenschool geeft je de basistips van hoe je moet werken, trainen, bezig zijn met je hond.

Dat is zo ongeveer 1 uurtje in de week. Soms twee.

Maar de hondeneigenaar zelf moet de andere uren van de dag en van de week ZELF gebruiken om met zijn hond vanalles te ondernemen, en gebruik te maken van de lessen op hondenschool.

Het is niet de hondenschool die je hond traint, dat moet je zelf doen door gebruik te maken van de manier van training die je leert.

De hondenschool plant als het ware de zaadjes, maar indien je deze de rest van de week geen water geeft, dan sterven ze.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Bij ons op de hondenschool gaat het niet om de trucjes aanleren, maar om inzicht te krijgen in je hond en zijn gedrag. 

Daar gaat het eigenlijk om, vind ik.

Wel is het zo, dat als je met je hond bezig bent, trucjes te leren, dat dit jullie band kan versterken.

 

Het maximale uit je hond halen, vind ik eigenlijk een verkeerde instelling. Waarom zou je dat willen, ten koste van je hond?

Zo komt het over.

 

Ik vind, dat je gewoon samen aan de slag moet gaan, het bezig zijn is belangrijker dan de resultaten die je behaald en kijken waar je komt.

Op onze school, werken we niet met diploma's. Veel prettiger voor hond en baas. Geen eisen stellen aan hond en baas.

Als je samen lol beleeft, kom je precies daar, waar je wilt.

 

Overigens kan je zelf prima met je hond aan de slag gaan, daar hoef je niet perse naar een school voor.

Koop een boekje: agyility, speuren, trucjes leren er is van alles te krijgen.

Volgende forumvraag: Mantrailing Rotterdam
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^