Wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Wageningen met Team Podenco!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Gisteren ben ik met mijn trio naar Wageningen gereden. Na het invullen van een enquête werden we uitgenodigd om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek naar gedrag van honden, maar ook naar hoe het baasje dit gedrag beïnvloed. In eerste instantie werd ik uitgenodigd met Luuk, maar ook Cosmic mocht mee doen. Wispa niet, vanwege haar visuele handicap.

Luuk was eerst aan de beurt. Tijdens de eerste test moest Luuk in zijn uppie, twee minuten lang, in de testruimte zijn. Wij observeerden hem vanaf een plek waar hij ons niet kon zien. Gedurende die twee minuten ging er één keer een zoemer af, en werd er een knuffel aan een touw midden in de ruimte vanaf het plafond naar beneden gezakt. Luuk vond het alleen in de ruimte zijn eigenlijk al niet echt tof. Toen er een pinguïn aan een touwtje naar beneden kwam leek hij te denken; "That's it, hier ga ik niet aan mee werken". De overige testjes hebben we, met veel pauzes tussendoor, moeizaam voltooid. Achteraf gezien denk ik dat het voor Luuk eigenlijk teveel was. Ik had niet verwacht dat hij zó onder de indruk zou zijn. Inschattingsfoutje van mijn kant.

Na dat inschattingsfoutje was ik er eigenlijk ook niet van overtuigd dat Cosmic wél plezier zou halen uit het onderzoek (want dat vond ik ook belangrijk). Na wat getwijfel en overleg besloten we het toch te proberen. Bij de eerste test bleek al dat Cosmic er héél anders in stond dan Luuk. Ze liep relatief relaxt door de ruimte, keek nieuwsgierig waar de pinguïn vandaan kwam (en had heel snel door dat er een touw aan vast zat en dat dat touw uiteindelijk in een andere ruimte verdween, slimme meid!)

Tijdens de andere testjes moest Cosmic leren om een soort lingo-knop in te drukken. Ze onderzochten hoe snel de hond dit zou leren. Cosmic had dit heel snel door, ik maakte gebruik van een clicker en na een minuutje zat het er al goed in (en deed ze een poging om het hele ding te slopen want OMG misschien zaten er ook wel snoepjes IN!)

Er was ook een "zit-test", de hond moest op commando gaan zitten (en werd daarvoor beloond) en vervolgens gebeurde er niets, en werd getimed hoe lang je hond bleef zitten (zonder het commando te herhalen o.i.d.) Daarna werd er een afleiding (poetsdoekje kwam uit de lucht vallen anderhalve meter naast haar) gegeven, en werd het opnieuw getest.

Verder wilden ze nog testen hoe de hond reageerde wanneer we aan het spelen waren en het baasje het spel stopte, maar met de beste wil kreeg ik Cosmic niet aan het spelen. Ze keek me aan met zo'n "ga nou eens weg met je flos"-gezicht. Ook een touw met een flos eraan uit een buis trekken vertikte ze, al ben ik met het clickeren wél zo ver gekomen dat ze flos vast aan raakte met haar bekkie. Voor iedere opdracht kreeg je drie minuten, en dat was in dit geval gewoon even niet genoeg.

Eén van de vragen van het onderzoek was, hoe leert je hond een nieuwe opdracht het snelst aan, en hoe pakt het baasje dat aan. Gaan mensen bij hun hond zitten? Of juist staan? Boos worden? Rustig blijven? Veel belonen? Spel-elementen toevoegen? Steeds hetzelfde proberen? Steeds iets anders proberen? Ik vond het allemaal reuze interessant en was trots op mijn gekke Poddies. De studentes die de test afnamen waren ook helemaal verliefd op ze.

En hey, zulke charme is misschien wel belangrijker dan het om kunnen gaan met pinguïn knuffels die uit het plafond komen! ;) toch?

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Hahahaha ik vind het knap van ze. Ik gok, dat als Beer mee had gedaan, ze hem van ellende maar hebben laten stoppen met het onderzoek.
De plafondpinguïn was waarschijnlijk aan stukken gereten en het doekje doorgeslikt.

honden page profiel Odette * BacchusOdette * Bacchus 3 doggies

honden foto van Odette * Bacchus

Ik ben bang dat Bacchus er ook niks van gebakken had. Hij zal niks vernielen maar te afgeleid zijn door alles. Hij laat zich al afleiden door een pluisje.

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Het mooie was wel dat dat niet uitgemaakt had.. ze wilden observeren wat de hond deed, er was geen goed of fout :D (al was dat gevoelsmatig anders met twee studentes, een gedragstherapeut en een stuk of vier camera's op je gericht terwijl je je hond tevergeefs probeert te leren om een flos vast te houden) :P

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii 3 doggies

honden foto van Hettie & Charlii

Heerlijk om weer over je Podenco avonturen te lezen, Pauline, zo kom je nog eens ergens met je trio 

 

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

Oh wat grappig om te lezen! 

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Kreeg net nog wat fotootjes door van de studentes :)




(ik heb echt géén idee wat ik hier met mijn armpje doe, zullen we het er maar gewoon niet over hebben? :P )

Volgende forumvraag: Kill and attack......
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^