Weigering muur - zondag TAP

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jenna & BaltoJenna & Balto

honden foto van Jenna & Balto

Even een vraagje. Eén van mijn leerlingen op de hondenschaal gaat zondag TAP proberen te doen met haar hond.

Ze is eergisteren op oefentest geweest bij de school waar het zondag door gaat. Daar heeft de hond plots de muur geweigerd. Hij is er 1 keer tegen gesprongen en wou daarna niet meer. 

Nu vroeg ze of ik tijd heb om het eruit te helpen trainen tegen zondag.

Nu ik weet niet of dat gaat lukken tegen zondag. De sprongen neemt hij nog wel goed, maar als hij echt geschrokken is (het is niet het dapperste hondje) zou ik liever wat meer tijd nemen.

Ik wou dus beginnen met de muur terug laag te zetten en het terug een positieve ervaring te maken. (Veel belonen en langzaam terug omhoog). Het is bovendien enkel op de hoogste stand dat hij de muur weigert. 

Zijn er hier nog tips om een muur te hertrainen? 

Als ik tegen de leerlinge zeg dat ze best niet mee doet zondag, dan vrees dat ik dat ze het nooit meer gaat mee doen. Ik wil het dus wel zeker proberen hem er terug over te krijgen.

honden page profiel Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*Shauni *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*

Je kan proberen op een korte tijd om hem over de angst heen te krijgen, maar dan is het nog de vraag of hij verband legt met de muur bij jullie en de muur die wordt gebruikt op die hondenschool. 

Als ik zou moeten kiezen... Ik zou proberen zonder te pushen en toch zeker in mijn achterhoofd halen dat de kans op mislukken door die muur reëel is als hij de link legt met de 'slechte' muur. 

En zoals je zegt, muur weer op laag leggen zodat hij er zeker niet tegenaan kan springen. Ik zou hem zelfs maar 1 keer voor de TAP op maximum leggen dat hij toch de hoogte heeft gedaan en er zeker niet heeft tegenaan kunt springen. Want 1 keer ertegenaan en je kan weer van 0 beginnen. 

 

Veel succes met het oefenen en met de TAP! 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Waarschijnlijk heeft deze hond nooit eerder problemen met de muur gehad?

Dat vind ik het nadeel van wedstrijden, de bazen zijn anders. 

Hie je het keert of went, er komt een stuk spanning bij kijken. Honden voelen dit, de baas is anders en dan kan je zulk soort problemen krijgen.

 

Ik heb zelf heel fanatiek paardrijdwedstrijden gereden. Een periode ging ik voor een wedstrijd als een gek trainen, uren heel fanatiek. Op de dag zelf, was de fut eruit, het ging gewoon niet.

Toen heb ik mijn schema om gegooid, een week voor de wedstrijd, even simpel,,warm rijden, spieren losmaken, de oefeningen kende hij blindelings, maar ben puur op ontspanning gaan rijden. Dag voor een wedstrijd vrij gegeven en, het ging heel erg goed! Gewoon elke keer foutloos.

Iedereen met een hond die aan wedstrijden mee doet, of een examen, je weet dat je hond het kan, anders doe je niet mee, ga alleen op ontspanning oefenen die week en niet de oefeningen van je wedstrijd of examen. Vertrouwen in je hond.

 

Wat ik nu zou doen, één keer, de muur laag en verder helemaal niet gaan trainen.

Doe snuffel spelletjes, veel buiten wandelen, ontspannen en zondag gewoon kijken hoe het gaat.

Stel dat hij nu de muur weigert, wordt de druk alleen maar nog hoger. Als hij hem wel springt is mooi meegenomen.

Kans dat als je het even laat rusten er geen aandacht aan besteed, dat hij hem zondag foutloos neemt. 

 

Vooral ontspanning bij de baas. Een hond voelt dat de baas anders is en kan onzeker worden. 

 

Ben benieuwd en succes voor je leerling!

Volgende forumvraag: Terugblik op 2015 - Jacht met Myla
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^