agressief/angst gedrag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

motega (Gast)

Hallo allemaal, ik heb een vraag. Mijn vriendin heeft een australische herder. Een geweldig beest, enthousiast, lief maar 1 heel groot probleem. Wanneer hij aan de riem loopt is hij niet te vertrouwen. Er kan niemand in de buurt komen, hij vertoont dan echt agressief gedrag, en heeft ook al een paar keer iemand gebeten. Met name mannen en kinderen zijn echt niet veilig. Ook andere honden wil hij dan aanvallen. Loopt hij los, dan veranderd hij in een vrolijke hond die heerlijk kan spelen met andere honden. Ook dan houdt er dan nog steeds niet echt van als je op hem afloopt en wilt aaien maar hij haalt niet uit. Ook ik loop veel met de hond, en heb hem verder echt goed onder controle, maar dit gedrag drijft zowel mij als mijn vriendin echt tot wanhoop. Je kan hem nl nergens mee naar toe nemen als hij aan de riem moet blijven omdat hij dan dus niet te vertrouwen is. Heeft iemand ook ervaring hier mee en belangrijker: hoe kunnen we dit gedrag afleren? groetjes Motega  

honden foto van Demi - Nova, Jairo, Loki & Kaiyu

Ik heb er ervaring mee met mijn vorige hond. Daar kon niemand bij in de buurt komen en ik zorgde er ook voor dat dat niet gebeurde. Tuigjes met 'niet aaien' en aangeven dat hij niet geaaid mocht worden etc.
Maar voor bij een ras als de Australian Shepherd vind ik dit gedrag niet typisch te noemen..
Heeft hij vervelende dingen meegemaakt? Is zijn vertrouwen beschadigd geraakt?

Ik zou gaan trainen met andere mensen in verschillende situaties. Zoek vrienden, buurtgenoten etc op en vraag of die willen helpen. Ga aan de slag met lekkere snoepjes en laat de hond aan de lijn zelf op de mensen af komen om het snoepje te pakken, dus niet de mensen op de hond af laten gaan. Op die manier laat je hem positieve ervaringen opdoen en als dat goed gaat kun je die mensen eens wel op de hond af laten lopen en dan een snoepje geven en uiteindelijk als dat goed gaat laten aaien.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik heb ook zo'n hond, en mijn vorige hond heeft dit ook een tijdje gedaan, maar deze heb ik als herplaatsers dus te verklaren.

 

Wat ik gedaan heb is eerst gewoon afstand houden, bogen maken om datgene (en dat was bijna alles) uit de weg te gaan zodat er wat rust in de hond kwam en de ervaring dat wandelen ook leuk en ontspannen kan zijn. Bovendien krijgt de hond dan het gevoel dat hij op zijn baas kan vertrouwen omdat deze hem niet in situaties laat komen die hij niet aankan.

 

Aan de lijn zijn honden vaak toch veel meer gespannen omdat ze gedwongen worden mee te lopen en niet een vrije keus hebben om gevaren uit de weg te gaan.

 

Ik heb veel gehad aan de methode van Turid Rugaas beschreven in haar boekje Help mijn hond trekt (en valt uit). Het is een stap voor stap Methode om rust in de wandelingen te brengen en je te leren de aandacht van je hond te vragen) Bij mijn Lola die inmiddels is overleden heeft dit een perfekt resultaat gehad, al is het uiteraard geen tovermiddel maar een proces wat jij en de hond meemaken.

 http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

Nu heb ik Jenna bijna een jaar, ook zij wordt zo begeleid en dat gaat ook al veel beter. Bij haar pas ik ook een soort BAT toe waarbij je de hond probeert zelf de beslissing te laten maken om niet uit te vallen maar te negeren. Ik zou kijken of er een BAT trainster bij je in de buurt is. Op YouTube zijn er ook veel filmpjes over te vinden.

 

http://www.moniquebladder.nl/blog/2013/06/17/uitvallen/

 

 

Doe je ook hersenwerk met hem? Of zitten jullie op een hondenschool?

 

 edit: ik zou erop toezien dat niemand hem aait behalve mensen die hij kent en vertrouwd en dan nog alleen als hij aangeeft het fijn te geven, zie het filmpje, honden vinden dat vaak niet fijn of zelfs bedreigend.

https://www.youtube.com/watch?v=-cGDYI-s-cQ

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

De 1e stap is: acceptatie

 

Accepteer dat je hond zo is...

Accepteer dat je hond voor vreemden niet benaderbaar is...

 

Hoe kan je hier mee omgaan?

Natuurlijk kan je gaan trainen. Doe dit in kleine stapjes en beloon je hond voor het gewenste gedrag.

 

Hier een hond die uitvalt naar andere honden als een doorgedraaide heks.

Ik ontwijk plaatsen waar andere honden komen.

 

Echter zijn we nu begonnen om 's avonds in het park tegenover ons huis op een bankje te gaan zitten, we zitten hier nu ongeveer 30 minuten en belonen Bailey voor het gewenste gedrag.

Zo leert ze dat buiten zijn gelijk staat aan rust en ontspanning.

Anoniem (Gast)

dank jullie wel voor alle tips, we gaan er zeker wat mee doen,

groetjes motega

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

succes, het zou fijn zijn als je nog eens laat weten hoe het gaat

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik wil altijd weten waarom een hond iets doet.

Een aus, een veedrijver, zijn taak is op zijn kudde letten en alles daarbuiten afhouden, die kunnen wel eens een schaap willen stelen.

Ze kunnen wantrouwend tegen vreemde zijn, op straat alleen maar vreemden om hem heen.

Aan de lijn, kunnen ze hier niet veel mee. Hij kan niet weg lopen als hij wilt, dus hapt hij van zich af om anderen weg te houden.

Dit heeft niets te maken dat hij niet te vertrouwen is, hij communiceert, wilt vreemde weg hebben.

Aan jullie de taak als begeleider om hem te helpen. Loop in een boog om andere mensen en honden heen. Hem aan de buiten kant. 

Zo leer je hem, dat omlopen ook werkt en dat jij hem helpt, jij regelt zijn veiligheid. 

 

Je zal merken, dat hoe vaker je omloopt, deste minder hij zal gaan reageren. Op een gegeven moment, heeft hij geleerd dat hij niets van vreemde te vrezen heeft omdat ze niet in zijn buurt komen.

Als hij los is, gaat het nu goed, je zegt dat hij contact niet prettig vind.

Roep hem bij je als er iemand aankomt en zorg dat mensen hem niet aaien. Zo voorkom je dat hij ook buiten steeds een voor hem vervelende ontmoeting heeft. Ook daar kan hij gaan uithalen.

Ze zien er uit als knuffelberen, zo leuk! Ik ken er een paar. Helaas zijn ze niet altijd knuffel beren, alleen voor bekende. Mensen begrijpen dit niet altijd. 

Ik heb een schotse collie, moet niets van vreemde hebben. Door steeds afstand te houden let ze nu niet meer op mensen buiten. We kunnen  gewoon langslopen. Ik laat nooit vreemde haar aaien, vind ze gewoon niet fijn. Als ze los is er er zijn mensen met honden, die vind ze oké, mensen zonder hond roep ik haar altijd bij me en lopen we samen langs mensen.

 

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Hier ook meegemaakt met een hond maar het gekke was .....wist je zijn naam dan kon hij wel benaderd worden. Iets van vertrouwen denk ik.....jij kent mijn naam dus dan zal het wel oke zijn

Volgende forumvraag: Opstandig gedrag reu
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^