Enorm enthousiaste hond, hoe in banen leiden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Tommie (Gast)

Hoi HP'ers,   Ik heb een leuke 2-jarige gecastreerde reu van een onherleidbaar ras. Hij is slim en erg actief maar kan ook prima even een poosje slapen of zelf spelen. Allemaal geen probleem. Sinds kort ben ik begonnen  met clickertraining om hem mentaal bezig te houden. Tot nu toe had ik hem alleen de zinnige commando's geleerd als 'hier', 'wachten' en 'mand'. Nu zijn we bezig met truukjes. Nog allemaal vrij simpel maar hij wordt er zo druk van! Ik weet niet zo goed hoe ik dan moet reageren.   Wat voorbeeldjes: Ik ben begonnen met de targetstick aanraken. Na 2 minuten wist hij dat hij het dopje aan moet raken. Vervolgens raakt hij geobsedeerd door dat dopje. Continu zoeken waar hij is etc. Als ik met mijn hand in de buurt kom om hem bijvoorbeeld te sturen gaat hij als een idioot mijn hand likken, pootjes geven, geluid maken, alle kanten op rollen, de al geleerde truukjes allemaal heel snel achter elkaar doen. Hij wordt wel rustiger als ik langer bezig ben, maar ik wil de sessies kort houden om hem gemotiveerd te houden en positief te stoppen.   Net heb ik weer 10 minuutjes gedaan en nu loopt hij als een idioot met een bal door het huis, ik denk even stoom afblazen. Over vijf minuten gaat hij slapen vermoed ik.   Tot nu toe negeer ik al het drukke gedrag, maar het is best lastig. Als hij mijn hand volgt naar 'plat' en hij doet de oefening maar likt daarbij wel aan mijn hand moet ik dan wel of niet belonen?   Alle tips om hiermee om te gaan zijn welkom!!  

Misschien ga je te snel? Mijn hond doet dit namelijk ook wanneer ik het handgebaar te vlug heb gekoppeld. Ze weet dan heel goed dat haar *iets* wordt gevraagd, dus dan doet ze maar alles wat ze kent omdat ze niet helemaal snapt *wat* haar gevraagd wordt. Ik merk dat dit juist met honden die snel leren nog wel eens een punt is, dat je te snel concludeert 'oh, maar dat kan hij/zij!' (ik in ieder geval 

Wanneer ze echt hyper de pieper worden vraag ik iets wat er echt al diep inzit (vaak zit), beloon daar voor en ga dan even iets anders doen voordat we rustig opnieuw beginnen. Daarbij maak ik het vervolg dan wat makkelijker. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Het levert in iedergeval stres op.

Hij doet ook alle trucjes achter elkaar, ik denk dat hij het niet begrijpt, dit levert denk ik de stres op.

Misschien ben je niet duidelijk genoeg, zo weet een hind niet wat van hem verwacht wordt. Hierdoor onzeker en stres.

Werk je met voertjes? Hoe corrigeer je? Wat doe je verder met hem?

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Ik weet niet precies in welk tijdsbestek je dit gedaan hebt? Ik lees dat je 'sinds kort' begonnen bent met de clicker, maar ik lees ook al allemaal verschillende dingen die aangeleerd zijn: een target stick, de al geleerde truukjes (ik neem dus aan dat dat er meerdere zijn).

Ik lees ook dat 'ie je hand nog moet volgen bij een plat, dus dan zit het commando 'plat' er eigenlijk nog niet goed in, anders zou je je hand namelijk niet meer zo dichtbij je hond nodig hebben. Dan zou je met een stem-commando en een klein gebaar genoeg hebben.

 

Belangrijk bij clickeren/iets aanleren is dat je niet teveel door elkaar gaat doen, want dat is superverwarrend voor een hond. Dan weet 'ie niet wat er van hem verwacht wordt en gaat dan dus inderdaad vanalles en nog wat doen wat 'ie geleerd heeft. Zo ben je de ene keer bezig met het aanleren van een 'zit, en de volgende dag (of sessie?) wil je een 'draai rond'. Logisch dan dat je hond bijvoorbeeld eerst nog gaat zitten want dat was waar je mee bezig was en waarvan je hond denkt dat je dat wilt zien.

(Misschien is ook het gebruik van de clicker niet helemaal correct? Je moet met superkleine stapjes werken, zelfs een blik naar iets of kleine pootbeweging kan je al belonen met een klik bij het aanleren van een nieuw iets. Te grote stappen zijn ook verwarrend voor een hond).

 

Ik denk dus dat je iets rustiger aan moet doen en het een aantal dagen achter elkaar bij maar één ding moet gaan houden. Pas als dat gedrag/trucje/whatever er écht goed in zit (en dat betekent dus dat je hond het ook in andere situaties en op andere plekken beheerst), dán ga je door naar een nieuw iets. Dat duurt echt wel een aantal dagen tot weken todat dat er echt goed in zit.

lieke (Gast)

Eens met alle tips hierboven en nog een kleine aanvulling. Tel eens rustig tot vijf tussen de click en de beloning. Tijdens die vijf tellen pak je heel rustig een koekje en leg je die heel langzaam tussen de poten.  Zo haal je het hypere er een beetje uit tijdens de training.

Tommie (TS) (Gast)

Antwoord op wat vragen, hopelijk nu met enters ;-)

 

  • We doen dit twee weken
  • Eerste week targetstick
  • Tweede week plat
  • De 'truukjes' die hij gaat doen snel achter elkaar zijn al uit het verleden aangeleerde commando's (Mand, zit, af, voor)  en zelf verzonnen dingen als rollen, blaffen, springen. Dit kent hij nog niet of is in ieder geval nog nooit getraind.
  • Ik beloon met een klik en leg erna rustig een voertje op de grond.
  • Corrigeren doe ik niet, ik probeer hoe lastig ook om alles wat niet gewenst is te negeren.
  • Verder doe ik niks met hem op dit gebied. Alleen uitlaten, balletje gooien, fietsen. Daarnaast krijgt hij thuis vaak wat te kauwen.
  • Plat vraag ik vanuit lig. Hij ligt, ik breng mijn hand naar zijn hoofd en in een beweging naar zijn heup. Hij ligt dan Plat. Maar dit alles gaat wel met hyper gedrag en niet in rust.

Ik denk dat het een combinatie is van onzekerheid en enthousiasme. Maar ik weet niet hoe ik moet reageren. Ik wil hem niet remmen in motivatie/enthousiasme, maar wil hem wel leren iets minder hysterisch te doen.

 

Wendy, heb je link nog niet gelezen, ga dat nu eerst doen.

Volgende forumvraag: Naar buiten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^