Eén hond of twee (ervaringen, voor-en nadelen)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MarissaMarissa

Als kind heb ik nooit anders geweten dan dat we thuis twee honden hadden en dit leek altijd heel goed te gaan.
Nu heb ik zelf een gezinnetje met twee kleine kindjes en om het perfect te maken kon een hondje natuurlijk niet ontbreken...
Soms vraag ik me af of het voor Sam (onze hond) niet beter zou zijn als hij een speelkameraadje zou hebben. Maar als ik dan denk hoe het is om twee honden in huis te halen schrikt dit me een beetje af. Wat als ze in de woonkamer spelen, hoe gaat de tuin eruit zien, is het niet lastiger om de honden mee op reis te nemen, wat met de kindjes, ...
Wat zijn jullie ervaringen? Hoeveel honden heb je? Wat is je woonsituatie en gezinssituatie? En wat vind jij hier leuk en juist minder leuk aan?
Help me uit m'n dilemma :-D

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Oef.. Ik heb toen ik 18 was mijn eerste echte eigen hond geadopteerd. Zeven jaar later ging ik op mezelf en het duurde twee maanden voordat er een tweede was.. Daarna een paar maanden een derde opgevangen voor het asiel. Maar die overleed, en een aantal maanden daarna overleed ook mijn oudste hond.

 

En toen was Cosmic (mijn huidige hondje) alleen. Cosmic kon niet alleen thuis zijn en ging dus overal mee naar toe. Soms werd dat een beetje vervelend, en dus besloot ik om een hond op te gaan vangen, ook om te kijken hoe Cosmic hierop zou reageren (de opvanger zou dus evt. mogen blijven als het klikte). Wispa kwam via een Facebook-post in ons leven. En een jaar later bleef Luukas, nummertje drie, plakken. Momenteel heb ik dus permanent drie honden. Opvangen doe ik niet meer.

 

Het fijne aan één hond vond ik dat je al je aandacht aan die hond kan geven. Was er een probleem, dat kon je daar mee aan de slag. Aan de andere kant vind ik een mini-roedeltje echt heel leuk, de interactie met elkaar, het gaat eenzaamheid tegen (nu gaat het alleen zijn goed!).

 

Maar.. Je hebt altijd drie honden bij.. Je gaat even ergens op visite.. met drie honden. Hoe je het ook wendt of keert, da's anders dan met één hond. En overal mee naar toe, nee, dat gaat niet. Je kunt niet in een café een kop koffie gaan drinken met drie honden. Met eentje wel. Gedragsproblematiek wordt versterkt door de "groepsmentaliteit", met zijn drietjes zijn mijn honden bijvoorbeeld onwijs fel op katten, terwijl ik er één op één gewoon langsloop.

 

Druk gedrag binnenshuis kun je natuurlijk inperken. Hoewel dat in mijn geval lastig is, ze kunnen buiten niet los en moeten toch érgens hun energie kwijt en met elkaar spelen. Soms verlang ik weer naar de dagen dat Cosmic en ik alleen waren, dan denk ik, wat hadden we het eigenlijk goed. Lekker rustig :P Maar er zijn ook dagen dat ik denk, ik ben het gelukkigste mens op aarde met dit groepje honden om me heen. Ze hebben ook veel aan elkaar, slapen lekker bij elkaar en zo..

 

Dus.. aan mij heb je helemaal niks, haha :D

honden page profiel Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & LunaPauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

Ik heb zelf 2 honden (nummer 3 woont bij vader en moeder, alleen, dus mooi vergelijkmateriaal). Zelf ervaar ik het als minder werk, de honden houden elkaar vaak bezig, meer dan ik als baas ooit zou kunnen. Daarnaast vind ik het een prettig idee als ik weg ben ze niet alleen zijn.

 

Het geeft natuurlijk wel het dubbel aantal aan rommel (haar en modder), soms is het wat drukker (ze mogen hier in huis van mij spelen), maar vaak liggen ze ook afgemat lekker samen te slapen (vaker als toen de eerste hond nog alleen was).

 

Wij hebben weliswaar geen kindjes. We wonen in een eengezinswoning met tuin. De tuin gaan ze alleen in onder toezicht, anders vrees ik dat er niet veel van de tuin overblijft.

 

Bij ons was de 2e hond dus een groot succes.

 

Nadelen: Kosten (dubbel), rommel (dubbel), het wandelen als ze bananen in hun oren hebben (riemendans), gedrag (kan elkaar negatief beïnvloeden, maar ook positief)

 

Voordelen: Honden zijn roedeldieren en ik merk hier dat ze het echt leuker vinden met zijn 2e als toen ze nog alleen waren (maar dat zal per hond verschillen), ik laat ze nu best wat langer alleen, ze zijn namelijk niet meer alleen maar met zijn 2e, ze kunnen samen spelen, over alles genomen minder werk.

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

Als aanvulling op pauline, mijn honden gingen zowiezo al niet mee op visite, cafe etc. De zaken die van belang zouden zijn voor ons zijn geen probleem (denk aan pension, vakantie etc)

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Ohja, ik woon in een bovenwoning zonder tuin.

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

Ik heb de indruk dat het daar bij jou misschien al druk genoeg is? :)

 

Aan alles zijn voor- en nadelen natuurlijk.

 

Hier zijn nu nog 3 honden, tot voor enkele maanden waren er 4.

De dochter is ondertussen het huis al uit, getrouwd en een baby op komst, zoonlief is 17 jaar, dus geen kleine kinderen meer in huis.

 

Toen ik één hond had, dan ging die overal mee naartoe! Wij hebben ook paarden en gaan in het weekend vaak op wedstrijd. Dan ging Tierra gewoon mee met ons. Ze vond dit heel erg leuk en was 's avonds altijd heel moe en voldaan. Zij was een Dobermann.

 

Maar toen kwam Blue op mijn weg, een kruising Duitse dog-Bouvier. Hele grote loebas! Dus, gingen ze beide mee naar de jumping.

 

Gaan plassen werd al wat moeilijker, want de wc-dame houdt wel graag even je hond vast, maar 2? En dan nog zo'n grote reus? (wc's zijn daar in zo'n soort wc-wagen)

 

Terrasje doen: moeilijker, want 2 honden aangelijnd laten liggen, zonder kans dat de tafel wordt omgetrokken als ze toch moesten opspringen?

 

En toen kwamen Babe en Ellie erbij! 2 Jack-Russelzusjes.

Vanaf toen was de rust in huis ver te zoeken. Enkel 's avonds, als er tv wordt gekeken, dan is er rust in huis. Verder heb ik altijd wel een hond rond mij, die mij volgt, die bedelt om een koekje, hoewel ze op dat moment er nooit een krijgen, de dog loopt steevast in de weg, altijd is de waterbak leeg, want de grote hond heeft niet door dat zijn bakkie het grote bakkie is, dus drinkt hij steeds het lage bakkie leeg,  ...

 

 

Wandelen met 4 lijnen is niet makkelijk! Ik ben al vaak gevallen over de lijnen! Gelukkig kwam ik er met een schaafwonde of een gat in mijn broek vanaf. Los durf ik ze niet laten. Wel als ze alleen zijn, maar niet samen. Als er één vertrekt, gaat de rest gewoon mee, vrees ik.

 

Mee naar de jumping is helaas geen optie meer! Dit heb ik geprobeerd, maar is niet te doen!!!

Terrasje doen met 4 honden: ja, hallo! Dit kan alleen waar er erg veel plaats is tussen de tafels!

 

Plek in de auto? 2 grote en 2 kleine honden wil zeggen: geen plaats voor kindjes!

 

Samen spelen gebeurt wel, maar eigenlijk zijn alle honden bij ons vooral op het baasje gefocust.

 

Er is ook steeds een soort van 'rivaliteit' voor aandacht van de baas. Ze grommen niet op elkaar, maar je voelt vaak dat wanneer je de een aait, de ander dan toch wat onrustig wordt en ook wil.

 

Dit zijn mijn ervaringen.

 

1 hond is volgens mij makkelijker, zowel binnenshuis als buitenshuis. Zie je jezelf al naar het park of naar de speeltuin? Met 1 hond? Met 2 honden?? Hoe ga je die begeleiden aan de lijn? Je hebt ook nog je kinderen bij!

 

 

2 honden kan leuker zijn, ze hebben dan elkaar (maar dit weet je niet op voorhand!!!) Soms heb je honden die elkaar 'vinden' en geweldig kunnen spelen samen, maar sommige karaktertjes gaan helemaal niet zo goed samen, wat dan?

En wat als ze wel goed overeen komen en in huis beginnen achter elkaar aan te zitten om te spelen?

Hier gingen ze vaak rond het keukenblok hollen, met alle gevolgen van dien! Ik ben meermaals bijna verongelukt

 

Zo lijkt het nu of ik spijt heb, en ja, soms wel, maar eigenlijk kan ik mijn lieve roedeltje niet missen. Ze hebben elk hun eigen karakter, elk hun eigen manier van doen. De ene is de liefste, de andere de trouwste, dan heb je nog de meest luie, haha.

 

Ik hoop dat hier wat aan hebt.

Als ik het zo zelf overlees, denk ik, waarom heb ik er 3????? Hahahaaa!

Tja, omdat ik zo van ze hou, zeker?

 

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre

honden foto van Lizzie en Sterre

Wij wonen met 2 volwassenen en 3 honden, 1 middelgrote en 2 kleine, in een hoekhuis. We zijn begonnen met onze sheltie Lizzie, en een paar jaar later is daar collie Dan bijgekomen. Toen ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nooit meer maar 1 hond wil.

 

Ondanks dat Dan en Lizzie in huis niet echt naar elkaar omkijken, spelen ze in de tuin en buiten echt heerlijk samen. Lizzie die eerst altijd alleen maar de hele wandeling (los) strak naast me liep, ging ineens lekker rennen en dollen met haar grote kleine broer :) ik vind het heerlijk om te zien!

 

Een paar maanden geleden is chinese naakthond Sterre nog aan onze roedel toegevoegd. Nu spelen Sterre en Lizzie heerlijk binnen samen (die hebben daar wat meer ruimte voor haha), en ze spelen met z'n allen heerlijk buiten. Wij zijn wel tot de conclusie gekomen dat kleine hondjes meer voor ons zijn dan grote. Grote Dan kan wat minder makkelijk bij ons op de bank, hij loopt vaak in de weg, is wat lomper en minder makkelijk mee te nemen op bezoek, maar dat is voor iedereen persoonlijk natuurlijk. 

 

Minimaal 2 honden zullen we sowieso altijd hebben. Behalve dat het iets meer kost, waar ik weinig van merk, heeft het voor mij eigenlijk alleen maar voordelen. Met 2 honden zijn er ook nog zat vakantiehuisjes te vinden, dus daar hoef je het ook niet voor te laten. Maar ik kan niet oordelen hoe dat is als je kinderen hebt, want die hebben we (nog) niet :) en het hangt natuurlijk ook heel erg af van het soort ras (wel of niet actief, groot of klein), je neemt, wat een impact het heeft in je huis en daarbuiten :)

 

EDIT: wij wonen overigens recht aan een losloopgebied, waardoor de honden vrijwel de hele wandeling los lopen, dit heeft ook wel invloed op de keuze van het aantal honden hier in huis..

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

De slechtste reden om een tweede hond aan te schaffen is 'als speelkameraatje voor onze andere hond'. Een tweede hond moet je zélf willen, als gezin in jullie geval.

 

Hier sinds een half jaar ook 2 honden en het bevalt ons goed. Máár, de honden zijn echt niet elkaars steun en toeverlaat of 'best friends forever'. Ze tolereren elkaar, soms is er eens een spelletje, maar buiten is er bijna geen interactie tussen die twee. En zó kan het dus ook: dan is een tweede hond dus écht voor jezelf en niet voor de andere hond.

 

Bedenk ook dat het soms echt wel wat meer werk is dan twee honden. Als pup zal je toch apart met de pup eropuit moeten gaan en ben je dus 2x zoveel buiten. Lekker als het zonnetje schijnt, maar het regent ook wel eens.

Ander voorbeeldje: ik heb recentelijk flink gekneusde ribben gehad en kon echt maar 1 hond per keer uitlaten. Dan ben ik dus niet 2 uur op een dag aan het wandelen, maar 4 uur! Daar moet je ook maar tijd voor hebben! Geen kinderen of andere verplichtingen hier, maar met jonge kinderen lijkt me dat toch behoorlijk lastig.

 

Ook is het vaak makkelijker om 1 hond mee te nemen op visite, dagje weg, etc, en 2 honden wordt al iets lastiger. Ze eten natuurlijk ook voor 2 en als je ze af en toe een hondenvakantie geeft (hondenpension), dan kost dat ook 2x zoveel. Vergeet ook de dubbele dierenartskosten niet.

Allerlei dingen om dus wel over na te denken.

 

Als jullie het echt als speelkameraatje voor de andere hond willen doen, dan zou ik echt zeggen: doe het niet. Willen jullie het als gezin, dan zal je goed moeten kijken of de tegens afwegen tegen de voors.

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

O ja, en op reis met de honden?

Heb eens een middagje naar alle mogelijke reisbureau's gestapt om een huisje te kunnen huren waar je met 4 honden mag: resultaat: 0 huisjes te vinden via reisbureau!!!

 

Wel 1 of 2 honden, maar vanaf 3 werd het moeilijk en 4 lukt helemaal niet!

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

Ik lees even mee, ben heel benieuwd naar iedereen's ervaringen. Bij mij komt waarschijnlijk ook dit voorjaar een tweede erbij.

Grootste nadeel voor mij is de dubbele kosten (ook al heb ik het er voor over hoor). En zeker het eerst jaar verwacht ik toch echt wel het dubbele werk er aan te hebben, omdat je met een pupje en jonge hond gewoon veel één op één moet doen (tenminste, dat wil ik zelf graag) en  veel tijd moet steken in training en opvoeding. Hou daar wel rekening mee als je voor een pup gaat

honden page profiel Floor, Bouncer & TankFloor, Bouncer & Tank

honden foto van Floor, Bouncer & Tank

Ik woon samen met mijn vriend, we hebben twee katten en twee honden.

 

Bij mij wordt binnen en in de tuin niet gespeelt, althans alleen liggend, ze lopen twee uur per dag in een uitrengebied daar mag gespeelt worden.

 

Pluspunten van twee honden:
Ze hebben altijd elkaar om mee te spelen. (hoe vaak ik wel niet op een losloopgebied heb gestaan in mijn eentje en mijn hond (toen ik er nog 1 had) mij sip aan keek van maar jij had vriendjes beloofd)

Minpunten van twee honden:
Alles is twee keer zo duur.
Met reizen is het lastiger.
Op visite gaan bij mensen is lastiger (1 hond oke, maar 2)


Qua tijd, wandelen deed ik toch al, nu heb ik alleen i.p.v. 1 keer in de week hondenschool 2 keer in de week hondenschool en ze hebben allebei minimaal 2 individuele wandelingen per week.

 

Maar dat is het allemaal waard als je ziet hoe gelukkig ze samen zijn. Ik heb wel een tweede hond voor mijzelf erbij genomen en niet voor mijn hond, dus ze krijgen allebei wel gewoon hun eigen aandachts momentjes, hun eigen trainingsmomentjes en hun eigen speelmomentjes.

 

Wat voor hond heb je? Ik kan me voorstellen dat het met twee kleine honden heel anders is dan met twee grote.

 

honden page profiel Floor, Bouncer & TankFloor, Bouncer & Tank

honden foto van Floor, Bouncer & Tank

" O ja, en op reis met de honden?
Heb eens een middagje naar alle mogelijke reisbureau's gestapt om een huisje te kunnen huren waar je met 4 honden mag: resultaat: 0 huisjes te vinden via reisbureau!!!
 
Wel 1 of 2 honden, maar vanaf 3 werd het moeilijk en 4 lukt helemaal niet! "

 In al deze huisjes ben je met 3 of meer honden welkom:

https://www.facebook.com/groups/1469920396594166/?fref=ts

mss heb je er iets aan...

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

" De slechtste reden om een tweede hond aan te schaffen is 'als speelkameraatje voor onze andere hond'. Een tweede hond moet je zélf willen, als gezin in jullie geval. "

 

Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn. Ik lees zó vaak dat mensen een hond willen als 'vriendje voor...', maar wie zegt dat Hond 1 überhaupt een vriendje wíl? 

 

Zelf heb ik er maar 1. Heb wel eens aan een tweede gedacht, voor mezelf, omdat 2 honden me wel heel leuk lijken. Maar mijn hond is niet de makkelijkste, heeft wat issues, waar ik moeilijker mee om kan gaan als ik er meer zou hebben. En daarbij heb ik de angst dat een tweede hond haar angsten zou overnemen en ik dus met 2 angsthazen zit. Of dat een tweede hond verlatingsangst heeft.

Dus zij blijft alleen.

 

En wat Pauline (de eerste Pauline ) ook zegt: met 1 hond kun je al je aandacht op die ene hond richten. In ons geval is dat wel nodig ook, Mellow heeft veel bevestiging nodig, veel ondersteuning.

Ik geniet ook echt van onze wandelingen in het bos. We doen samen gek, we spelen, ik lach me rot als ze al gillend achter een ree aan wil (duurt max. 3 minuten).

 

En ja, het lijkt me best moeilijk om 2 of 3 honden te hebben die niet los kunnen. Lijnen in de knoop enzo...

Nee, Mellow is makkelijk te sturen, ook aan de Flexi. Lijn komt niet in de knoop met andere lijnen of meerdere hondenpootjes.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Ah ja, speelkameraaTje has in mijn bericht wel met een D gemogen....  (Dat krijg je ervan als je bijna geen Nederlands meer spreekt, haha)

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

Ik heb 3 honden en 2 kleine kinderen. Het grootste nadeel is dat niet alle honden mee op vakantie kunnen of op uitstap maar dat laatste heb je soms met 1 hond ook want je gaat wel een keer naar de dierentuin, attractiepark.

Je hebt idd dubbel kost wat je een beetje kan compenseren door grotere verpakkingen te kopen, gelijktijdig naar de da te gaan (dan wordt er maar 1 visite aangerekend), dingen zelf maken (fleece speeltjes, kussen).

 

Hier wordt enkel binnen gespeelt als ik of mijn vriend het spel beginnen en wij eindigen het ook. Aan de lijn heeft ieder zijn eigen plekje om te wandelen, Kira links naast, Lila rechts achter en Nala rechts voor. Dus geen riemen in de knoop.

 

Ik ga vaak alleen met de kinderen en honden wandelen, kinderen op de fiets of step of 1tje in de buggy en honden af en toe los... zalig

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

"  In al deze huisjes ben je met 3 of meer honden welkom:
https://www.facebook.com/groups/1469920396594166/?fref=ts mss heb je er iets aan... "

 Hey,

Hartelijk dank!!! Ik zoek hier al zo lang naar!!! Wij willen al zo lang er eens op uit met onze kapoenen, maar vonden nooit een huisje.

honden page profiel MarissaMarissa

Bedankt voor jullie reacties allemaal, het is leuk om te lezen hoe anderen erover denken.
Ik denk dat het hier voorlopig inderdaad wel druk genoeg is met twee kleuters, twee poezen en een puberhond van 8 maanden.

Om op de vraag van Floor te antwoorden: we denken dat het een kruising is van Boxer en American Stafford maar hij was een afdankertje van enkele domme mensen die niet nagedacht hadden over de aanschaf van een pup en hem op 9 weken alweer beu waren. Aangezien hij toen nog nooit een dierarts had gezien en geen paspoort had zullen we het waarschijnlijk nooit zeker weten.
Hij is groot, slank, lief en springerig
:-D Weet niet wat voor ras jij daar zou op plakken...

Aan de reacties te zien komt er voor iedere zorg die wegvalt bij de aanschaf van een tweede hond een andere zorg in de plaats... Het zal dus voor altijd een dilemma blijven :-D

Waarschijnlijk nu een leuke gezinshond die overal met ons meekomt en later als de kinderen puberen en mij niet meer nodig hebben een klein roedeltje om de leegte op te vullen ;-)

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

" Bedankt voor jullie reacties allemaal, het is leuk om te lezen hoe anderen erover denken.
Ik denk dat het hier voorlopig inderdaad wel druk genoeg is met twee kleuters, twee poezen en een puberhond van 8 maanden.

Om op de vraag van Floor te antwoorden: we denken dat het een kruising is van Boxer en American Stafford maar hij was een afdankertje van enkele domme mensen die niet nagedacht hadden over de aanschaf van een pup en hem op 9 weken alweer beu waren. Aangezien hij toen nog nooit een dierarts had gezien en geen paspoort had zullen we het waarschijnlijk nooit zeker weten.
Hij is groot, slank, lief en springerig
:-D Weet niet wat voor ras jij daar zou op plakken...

Aan de reacties te zien komt er voor iedere zorg die wegvalt bij de aanschaf van een tweede hond een andere zorg in de plaats... Het zal dus voor altijd een dilemma blijven :-D

Waarschijnlijk nu een leuke gezinshond die overal met ons meekomt en later als de kinderen puberen en mij niet meer nodig hebben een klein roedeltje om de leegte op te vullen ;-) "

 Goed plan!!!!!! Toppie!

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

Heb je een recente foto van je pup? Zag op je profiel enkel een foto van een jonge pup die by the way super cute is

honden page profiel MarissaMarissa

Hier is hij 7 maanden, dus ongeveer een maandje geleden nu maar nog steeds super cute .

Een redelijk grote smalle stafford, of kleine brede boxer, ... Te veel rimpeltjes of net te weinig maar op z'n eigen manier toch perfect...

Die van jou zijn ook prachtig Linneke, ben altijd direct verliefd als ik Staffords zie, zo stoer en lief tegelijk .

Ben benieuwd hoe de mijne gaat uitgroeien. Voorlopig zeker niet stoer. Op de hondenschool noemen ze hem de grote langpootmug, zo indrukwekkend is hij  haha...

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

Mooie foto's!

 

Op de eerste zie je aan de snuit dat hij idd een kruising is.

honden page profiel ~ Luna & Lèxi ~~ Luna & Lèxi ~

honden foto van ~ Luna & Lèxi ~

De hond van mijn buren lijkt best wel een beetje op die van jou!
Ook een kruising boxer. Mama is 100% boxer, papa bordeauxdog, berner sennen en golden retriever geloof ik.


honden page profiel MarissaMarissa

Die lijkt inderdaad om mijn Sam. Grappig om te zien dat er nog zo een rondloopt...

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Altijd 1 hond gehad. 

Tot vorig jaar. Toen mochten mijn zusje en ik allebei een eigen hond kopen. Die ook mee het huis uit gaan

 

Nu zijn het natuurlijk geen 2 honden van mezelf, dus ik hoef er maar met 1 bezig te zijn, maar 2 is denk ik niet echt iets voor mij. In de trein is het niet handig, met fietsen is het niet handig, ik volg cursussen en wil graag al mijn aandacht aan 1 hond geven. Dit is ze ook gewent en wordt dan meestal eventjes jaloers als ik andere honden aai.

 

qua speelmaatje zou mijn hond het leuk vinden. Er komen hier vaak andere honden over de vloer en ze is erg sociaal, maar hiervoor kan ik ook naar een losloop gebied of bij vrienden met honden langs gaan. 

 

Voor mij is voorlopig 1 voldoende.. En misschien ooit dat het veranderd :) 

Volgende forumvraag: Kale staart Chihuahua
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^