Sporten met hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Brecht (Gast)

Binnenkort komt er hier een hondje in huis.  Wij zijn al een tijdje bezig met de 'voorbereiding' zeg maar.   Ik heb redelijk wat boeken, artikels, website,... gelezen over puppy/jonge honden.  Wel heb ik niet zoveel gevonden over sporten met jonge honden.  Ik ben op de hoogte dat een puppy nog geen sporten mag uitvoeren zoals agility omdat de sprongen etc. niet goed zijn.  Bestaan er sporten die je al kan mee beginnen aan jonge leeftijd?  Eventueel ter voorbereiding op later?    Hoe zit het met wandelen?  Een basisregel is 1 minuut per levensweek, maar klopt dit of moet je eerder kijken naar de hond zelf?   

honden page profiel Lucia, Lizzy & ZivaLucia, Lizzy & Ziva

honden foto van Lucia, Lizzy & Ziva

Over het sporten weet ik wel dat je kan speuren of treibal kan doen met jonge honden. Met het wandelen heb ik altijd gekeken naar de hond zelf. Mijn hond heeft heel veel energie en haar heb ik dus laten lopen, dit doe ik nu ook met mijn maltezer pup, ook zij houd er niet van om opgetild te worden

Brecht (Gast)

Had vergeten te meldden welk ras. 

Het gaat namelijk over een Golden Retriever. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

De een minuut regel is een richt lijn.

Waar het om gaat, een jonge hond is in volle groei. De pezen, gewrichten, groeitschijven en de botten zijn in volle groei, hierdoor is het kwetsbaar. Omdat pezen, botten en schijven slecht doorbloed zijn, degroei gaat langzaam en herstel ook.

Spieren zijn heel goed doovloed, die herstellen veel sneller.

 

Elke belasting moet je opbouwen en het duurt ong 6 weken voordat het lijf is gewend aan deze belasting. 

Het gelijdelijk opbouwen is daarom heel erg belangrijk.

 

Als je een keer een vol uur met je pup wandelt, zal hij dood moe zijn, maar de pezen, botten, gewrichten en groeischijfen hebben zo een enorme piek belasting gehad, dat is niet goed.

 

Als je een hele bewegelijke hond hebt, mag je wel meer doen, als je het maar heel gelijdelijk opbouwd.

 

Wat vool slechte blasting is, achter een bal rennen, ze sprinten en maken vaak een rare draai of een sprong om de bal te vangen.

 

Ik ben met 9 maanden begonnen met combisport: flyball, treibbal, aguility en frisbee. Op onze hondenclub passen ze het niveau aan aan je hond. Met frisbee, was het rollers op de grond, niet te vaak een voorzichtig. Aguility, de tunnel, via een plankje op de tafel, de wip en een lage sprong, kan je eigelijk geen sprong noemen. Treibval kan op elke leeftijd. Flyball, zonder de sprongetjes, meer wennen aan het apparaat. De trainer rolde dan een balletje ipv dat ze de bal uit de lucht moest vangen.

Je kan wel op sport, maar pas het aan aan de leeftijd van je hond.

Speuren kan al van af heel jong, net zo als hersenwerk.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Leuk een golden! Al vast heel veel plezier!

Volgende forumvraag: Engelse stafford pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^