Ineens 's nachts heel angstig bij onweer

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Manon (Gast)

Goeiemiddag,   Ik heb al een beetje gezocht op internet naar een antwoord op ons "probleem", maar een echte oplossing heb ik nog niet kunnen vinden. Misschien dat hier iemand hulp kan bieden.   Onze hond gaat sinds een tijdje heel erg te keer als het 's nachts onweert (ook als wij niets horen maar op buienradar zien dat het in de buurt wel onweert). Hij is eigenlijk altijd al bang geweest voor onweer, maar 's nachts hebben we hem nooit gehoord.   Hij begint met krabbelen aan de deur en janken. Als dit niet werkt (er komt niemand naar beneden) begint hij zichzelf tegen de deur te gooien. Vannacht heeft mijn moeder een uur beneden gezeten bij hem.   Naast dat hij ons allemaal wakker houdt, vind ik het ook heel zielig voor hem dat hij zo ontzettend angstig is geworden.   Hebben jullie tips voor wat we de volgende keer kunnen doen?   Alvast bedankt!

honden page profiel brittbritt

honden foto van britt

Mag hij bij jullie op bed?

wat ik altijd heb meegekregen is dat je een hond niet kan 'belonen' voor angst. Bijv als een kind bang is en je troost het, betekend het niet dat je z'n angst aanmoedigd. Ik heb begrepen dat dit bij een hond ook zo is.

wat ik zou doen, als er onweer is voorspeld, je hondje gewoon lekker meenemen naar bed en als hij angstig is, lekker tegen je aan laten liggen. Niks is zo erg als geen steun hebben bij angst. 

Maar onze hond is ook verwend en mag op bed.. ;)

Manon (Gast)

Hij is in principe bijna altijd beneden.  Af en toe mag hij mee naar boven, maar alleen als wij het zeggen. Hij mag dan ook wel even op bed, maar kan dan wat dominant worden, grommen als we ernaast gaan liggen bijvoorbeeld. Daarom doen we dat liever niet..

 

Wat mij zelf wel is opgevallen is dat het sinds iemand naar hem toe is gegaan toen hij zo angstig was, het erger is geworden. Dus in dat opzicht lijkt het mij dat we hem toen op die manier wel "beloond" hebben..

 

honden page profiel brittbritt

honden foto van britt

Dat het erger is geworden kan natuurlijk komen doordat jullie alleen komen als hij zo overstuur is en dat hij anders alleen beneden is. Dan beloon je hem in principe niet voor het hebben van die angst, je reageert op hem. Hij gaat dan misschien de link leggen dat als hij van zich laat horen, jullie reageren. Dat hoeft niet perse met de onweer te maken te hebben..

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre

honden foto van Lizzie en Sterre

Wat zielig zeg! Hier is 1 van de 2 ook heel bang voor onweer (en vuurwerk). Ik zou jullie hond gewoon bij onweer in de slaapkamer laten slapen. Hoeft niet eens op bed, maar zo is hij in ieder geval bij jullie. Hij probeert duidelijk bij jullie te komen van beneden, dus hij zoekt gewoon wat veiligheid. Onze sheltie mag ook gewoon bij me op de bank komen schuilen bij onweer, en ik neem haar vaak ook bij me op bed als het onweert, normaal slaapt ze onder het bed. Ik geloof zelf ook niet zo in dat "belonen van angst". Ik geloof ik veiligheid bieden.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Jullie hond is dus niet ineens heel angstig, jullie hebben er ineens last van. Angst gaat nooit vanzelf weg,mhet zal erger worden als je er niets aan doet. http://risingstardogtraining.com/reppep213/wp-content/uploads/2012/06/Bunker.pdf

Ik heb ook een hond die bang is voor onweer en vuurwerk. In principe bepaalt hij zelf waar hij slaapt en dat is bij ons op bed en in de slaapkamer.

 

 

Manon (Gast)

Dat is een goed punt britt, daar had ik nog niet over nagedacht.

 

Oké, ik heb me misschien niet helemaal goed verwoord. Maar wat jij zegt is ook niet helemaal het geval, Wendy. Hij laat ineens weten dat hij angstig is 's nachts, dat deed hij hiervoor niet. Dat is iets anders dan dat we er in eens last van hebben.

 

Bedankt allemaal voor de tips! Ik denk dat ik de volgende keer maar naar beneden ga en kijk waar hij heen wil gaan en hem daar laat slapen. 

 

Maar zal hij dan niet als er niks aan de hand is ook weer op (bijvoorbeeld) mijn kamer willen slapen?

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^