TRIMMERS: Ginny komt niet door de rui, witte schilfers

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Ginny is een OH kruising met langstokhaar, en komt maar niet door de rui heen. Normaal gaat ze eens per seizoen naar de trimster maar laat die nu net met zwangerschapsverlof zijn... Ik borstel haar zelf toch ook wel, maar ik weet nu even niet meer wat ik nu beter wel of niet kan doen, vooral nu ik echt ontzettend veel witte schilfers tegenkom. 

 

Iets in mij heeft de neiging haar eens goed te wassen (ik heb hier Espree Simple Shed in huis staan) en daarna goed door te blazen met de waterblazer en daarna uit te kammen, maar ben terughoudend omdat ik de boel niet erger wil maken. 

 

Dus zijn er wellicht trimmers (of vachtexperts) met verlossend advies? 

 

Wassen of niet wassen, kammen of met rust laten, welke borstel of kam zouden jullie mij aanraden, etc. Enz. Echt alle tips zijn welkom! 

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Ik volg even, Sascha heeft er ook last van

honden page profiel MJMJ 3 doggies

honden foto van MJ

Het verlossend advies 
Doe je hond goed wassen met hondenshampoo, daarna goed uitspoelen en wat ook heel goed werkt om ook nog met crèmespoeling te wassen( dit zorgt ervoor dat de haren er nog makkelijker uit gaan). Vervolgens alle shampoo en crèmespoeling uitwassen. Zorg ervoor dat je hond heel goed nat is en ga dan aan de slag met de waterblazer. Zet de kop van de blazer dicht op de huid ( dus niet helemaal op de huid) en beweeg deze snel op en neer. Blijf net zo lang blazen totdat je hond helemaal droog is en er bijna tot geen haar meer uit de vacht vliegt. Nog even kort na borstelen met een slickerborstel om te controleren of je alle haren hebt gehad.  En je bent klaar voor de komende paar maanden!

Honden met dit vachttype hoef je tussendoor niet te borstelen. Van veel borstelen krijg je dus de witte schilvers ( dit zijn huidschilvers) en overmatig vachtgroei.
Overmatig vachtgroei houd in dat de bovenvacht meer gaat verharen en je hond een steeds dikkere ondervacht gaat aanmaken.

Je hoeft niet te wachten om dit te doen. Wanneer je hiermee klaar bent en je je hond verder niet tussendoor blijft borstelen krijgt de huid voldoende rust om te herstellen en gaan de witte schilvers vanzelf weg.

Veel succes! 

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Dat hebben trimmers mij geleerd, als er witte schilfers zijn, dan moet je wassen.

Als die witte schilfers er komen door te veel te borstelen, dan moet je eerst wassen en daarna minder borstelen :)

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

SUPER bedankt  maakt de temperatuur van de waterblazer daarbij nog uit? Sowieso gaat die niet op standje gloeiend heet, maar maakt koud/warmer nog iets uit? 

honden page profiel MJMJ 3 doggies

honden foto van MJ

De temperatuur maakt niet echt uit om de haren eruit te krijgen.
Wanneer de blazer warme lucht blaast is je hond sneller droog, maar het zorgt er niet voor dat de haren er sneller uitgaan. 

honden page profiel MJMJ 3 doggies

honden foto van MJ

" Dat hebben trimmers mij geleerd, als er witte schilfers zijn, dan moet je wassen.
Als die witte schilfers er komen door te veel te borstelen, dan moet je eerst wassen en daarna minder borstelen :-) "

 

De witte schilvers ontstaan doordat je met je borstel te veel over de huid gaat, waardoor de huid beschadigd raakt. De reactie van de huid is nieuwe cellen aanmaken om het beschadigde deel vervangen. De beschadigde huidcellen sterven en laten los.
Wij zien dan de dode huidcellen in de vorm van witte huidschilvers.

In dode  huidcellen zit geen pigment meer waardoor het wit word.
Zelfde als jij je verbrand in de zon. Na een paar dagen zijn je beschadigde cellen vervangen en ga je vervellen. Het dode vel wat je dan van je huid kan trekken/wrijven is ook wit.

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Bedankt voor de achtergrondinfo.

 

Wifi heeft soms schilfers ondanks dat ze niet vaak geborsteld wordt (niet meer dan nodig is) en dan moet ze in bad. 'snie-leuk snie-leuk'

https://www.youtube.com/watch?v=_0Ni67XhKc0

 

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

" De temperatuur maakt niet echt uit om de haren eruit te krijgen.Wanneer de blazer warme lucht blaast is je hond sneller droog, maar het zorgt er niet voor dat de haren er sneller uitgaan.  "

 

Nee precies, maar niet dat warme lucht de vacht beschadigd ofzo, dat bedoelde ik meer, haha! Nogmaals hartelijk dank 

honden page profiel MJMJ 3 doggies

honden foto van MJ

Te hete lucht kan de vacht wel beschadigen.
Vergelijk het maar een beetje met het föhnen van je eigen haren 

Oja hoe harder de blazer blaast hoe sneller de haren eruit gaan, maar denk er wel aan de blazer zachter te zetten op de gevoelige plaatsen van je hond. En het hoofd van je hond op het zachtste standje

En vergeet niet dat alles bij elkaar wel een paar uurtjes werk is, maar het is wel heel leuk werk om te doen! 
 

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Heb je als extra stimulans al eens gedacht aan visolie? Ik heb die van doils en als ze hier in de rui zitten of niet goed in de vacht geef ik dat en het werkt echt.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Hier goede ervaringen met schapenvet met zeewier. :) Evy vond deze rui ook lastig, het is ook zulk raar weer.

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Beiden krijgt ze sowieso  schapenvetjes zijn naast kaas haar favoriete tussendoortje, dus deze krijgt ze vaak voor het slapen gaan. Omega 3 krijgt ze een pompje van over het eten. Toch bedankt voor het meedenken! 

honden page profiel CornelieCornelie 3 doggies

honden foto van Cornelie

"  

De witte schilvers ontstaan doordat je met je borstel te veel over de huid gaat, waardoor de huid beschadigd raakt. De reactie van de huid is nieuwe cellen aanmaken om het beschadigde deel vervangen. De beschadigde huidcellen sterven en laten los.Wij zien dan de dode huidcellen in de vorm van witte huidschilvers.In dode  huidcellen zit geen pigment meer waardoor het wit word.Zelfde als jij je verbrand in de zon. Na een paar dagen zijn je beschadigde cellen vervangen en ga je vervellen. Het dode vel wat je dan van je huid kan trekken/wrijven is ook wit. "

 



Maar wat is het dan als je hond altijd aardig veel witte schilfers heeft maar eigenlijk nooit geborsteld wordt? (Omdat dat dus niet nodig is wat betreft los haar.)

honden page profiel MJMJ 3 doggies

honden foto van MJ

"  

Maar wat is het dan als je hond altijd aardig veel witte schilfers heeft maar eigenlijk nooit geborsteld wordt? (Omdat dat dus niet nodig is wat betreft los haar.) "

 
Het kan van alles zijn. Zoals bijvoorbeeld ouderdom, droge huid, overmatig krabben, gewassen met verkeerde shampoo of een medische oorzaak.

Helaas kan ik het je niet vertellen wat het is van achter de pc... 

honden page profiel CornelieCornelie 3 doggies

honden foto van Cornelie

"  Het kan van alles zijn. Zoals bijvoorbeeld ouderdom, droge huid, overmatig krabben, gewassen met verkeerde shampoo of een medische oorzaak.Helaas kan ik het je niet vertellen wat het is van achter de pc...  "

 



Dat verwacht ik ook niet hoor, maar het leek even of dat dé reden was voor het hebben van schilfers. :-)

Ik denk dat het dan inderdaad ouderdom is, gewassen wordt ze niet omdat dat niet nodig is.

honden page profiel W&WW&W 3 doggies

honden foto van W&W

Witte schilfers komen niet door het kammen. Ichtyosis heet het. Willem heeft dit ook. Het lijkt een beetje op roos bij mensen. Sommige honden hebben alleen de schilfers, andere hebben meer afwijkingen. Bv de bullies...komt een iets andere vorm voor.

 

Je kunt ze verwijderen met een hele fijne kam. Maar ik kam absoluut niet veel. Eventueel met een blazer doen omdat dit veel minder schadelijk is voor de vacht. Jammer stimuleer je juist extra verharen.

 

Schapenvet(bonbons) kunnen inderdaad helpen. Wordt het in ieder geval minder door.

 

Edit....hihi jammer moet natuurlijk kammen zijn

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

" Witte schilfers komen niet door het kammen. Ichtyosis heet het. Willem heeft dit ook. Het lijkt een beetje op roos bij mensen. Sommige honden hebben alleen de schilfers, andere hebben meer afwijkingen. Bv de bullies...komt een iets andere vorm voor.
 
Je kunt ze verwijderen met een hele fijne kam. Maar ik kam absoluut niet veel. Eventueel met een blazer doen omdat dit veel minder schadelijk is voor de vacht. Jammer stimuleer je juist extra verharen.
 
Schapenvet(bonbons) kunnen inderdaad helpen. Wordt het in ieder geval minder door. "

 

Nou dat is misschien een van de opties, maar echt niet iedere hond met schilfers in de vacht heeft Ichthyosis... Ook van mijten, een allergie, of zoals bij Ginny door de rui kunnen witte schilfers ontstaan. 

honden page profiel W&WW&W 3 doggies

honden foto van W&W

"  
Nou dat is misschien een van de opties, maar echt niet iedere hond met schilfers in de vacht heeft Ichthyosis... Ook van mijten, een allergie, of zoals bij Ginny door de rui kunnen witte schilfers ontstaan.  "

 

Vaak blijkt dat wel de oorzaak te zijn. Helemaal als het niet overgaat.

Ik zeg niet dat ik zeker weet dat Ginny ichtyosis heeft, maar zoals jij het beschrijft lijkt het er wel heel erg op. Vraag het eens aan je dierenarts als je een keer langs moet.

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Ginny is toen we nog in Amerika woonden getest op MDR1, Ichthyosis en DM  ze is MDR1 lijder maar alleen drager van Ichthyosis (en heel gelukkig DM vrij). Ze kwam met een bom aan medische problemen uit het asiel en had een heftige reactie gehad op de narcose toen ze gesteriliseerd werd (in het asiel nog). Ze hebben toen ze het opperden niet echt duidelijk gemaakt dat het dus geen levensbedreigend iets was, dus ik heb gewoon doodleuk ingestemd en een dikke rekening betaald  wist ik veel... Ze smeten met termen en hadden het over erfelijke aandoeningen, dus ik riep ja doe maar, dan weten we het zeker  uiteindelijk heb ik hier dus een gesteriliseerde, rasloze teef zitten die op meer erfelijke aandoeningen is gescreend dan menig fokteef, haha! 

Volgende forumvraag: oog zit dicht en draait weg
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^