Oei! Konijn gegrepen....

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

Zaterdag heeft Hiske in een losloopgebied een wegrennend konijn gegrepen en doodgebeten! Alles gebeurde zó snel en wij schrokken zó erg! We weten dat in Stabijhonden jachtinstinct zit maar dit hadden we niet verwacht! Meestal is ze een schijterd.......

 

Kan iemand mij vertellen of het nu erger wordt met jagen? Ze gaat normaal gesproken ook altijd haar neus achterna maar ik zou het heel erg vinden als we haar niet meer lekker los kunnen laten rennen; ze heeft veel energie wat er uitgerend moet worden!

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Ik weet niet of het nu erger wordt?

Maar ik ben ook wel benieuwd naar ervaringen.

Black is van oorsprong ook een jachthond (eenden opjagen vooral).

Ik zit met hem ook op jachttraining waar hij leert dood wild/dummy's te zoeken en apporteren.

Hij is nu 8 maand en loopt ook veel los.

Hij heeft ook wel eens een konijntje achterna gezeten, maar gelukkig niet gevangen.

 

honden page profiel esther esther 3 doggies

honden foto van esther

hoi hiske....

wat rot zeg..., kan me voorstellen dat je je kapot schrikt

op zo'n moment....!

ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar het lijkt me een beetje zo;

omdat ze nu succes heeft geboekt, en 'beloond' is voor het jagen...(dmv de prooi)

dat het wel erger zal worden...

ik weet niet hoe jij gereageerd hebt, en je reactie voor- of achteraf zin had...?

want uit verhalen weet ik wel dat jachtinstinct zeer sterk ontwikkeld kan zijn bij bepaalde honden..., dan verkiezen ze even hun neus boven hun baas....

die prooi moet gevangen worden, no matter what...

er zitten zeker leden hier die hier ervaring mee hebben....

en anders is het misschien nog een idee om eens aan te kloppen bij een jachttraining..., gespecialiseerde instructeurs kunnen je misschien helpen om het in goede banen te leiden als het erger word...

 

sterkte hoor....

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Ik zou haar gewoon blijven los laten. Dit vind jij heel erg voor het konijn maar dit is geen gemenigheid van je hond ofzo, maar puur instinct. Meestal is de konijn sneller hoor, deze had gewoon pech. Natuurlijk wil je dit voorkomen maar het lijkt een gewoon incident (konijn op verkeerde plek en om wat voor reden ook niet snel genoeg). Dit hoeft niet opnieuw te gebeuren al heb je een jachthond. Probeer plekken waar veel konijnen zijn (als je dat weet) te mijden en elders te lopen (is veel natuur waar geen konijnen zijn).... maar meestal zijn ze sneller dan je hond. 

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

Dank voor jullie reacties!

 

onze reactie vóóraf: wij wandelden en Hiske dook de bosjes in zoals ze doet als ze moet poepen dus wij wandelden rustig verder; ze komt dan wel weer achter ons aangerend.

 

reactie áchteraf: wij hebben Hiske in het nekvel gepakt en aangelijnd. Ik ben daarna met haar verder gelopen terwijl mijn man het konijntje in de bosjes heeft gelegd. Hij zei dat er geen bloed te zien was dus ik denk ook niet dat Hiske bloed heeft geproefd.

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Verloochen je hond niet, het zit in hun natuur en zelf zien ze er niets fout in (is het ook niet). Ga niet met een gt ofzo iets uit je hond proberen te halen wat genetisch bij hem hoort. Respecteer ook je hond hierin. Mijd plekken die hem ertoe aansporen en bedenk dat het voor het dier zelf iets heel natuurlijks is. Niet te vergelijken met moedwillig een pijn doen of willen moorden ofzo....dit valt niet in de categorie instinct.

Hoop niet dat je door dit voorval anders naar je hond gaat kijken, alaof die iets ergs gedaan heeft (al vind jij dat wel, vanuit je hond zat er absoluut niets kwaadaardigs erachter). 

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

" Ik zou haar gewoon blijven los laten. Dit vind jij heel erg voor het konijn maar dit is geen gemenigheid van je hond ofzo, maar puur instinct. Meestal is de konijn sneller hoor, deze had gewoon pech. Natuurlijk wil je dit voorkomen maar het lijkt een gewoon incident (konijn op verkeerde plek en om wat voor reden ook niet snel genoeg). Dit hoeft niet opnieuw te gebeuren al heb je een jachthond. Probeer plekken waar veel konijnen zijn (als je dat weet) te mijden en elders te lopen (is veel natuur waar geen konijnen zijn).... maar meestal zijn ze sneller dan je hond.  "

 

Natuurlijk weet ik dat het instinct is en pech voor het konijn maar ik vroeg me af of dit voorval het jagen kon gaan triggeren.

De volgende dag haar weer gewoon los laten lopen maar je bent wel allerter.

ik heb haar van pup af steeds geleerd om niet op b.v eenden en katten en vogels te reageren en dit gaat goed. Maar ja als er dan zo'n "speeltje" voor je uit gaat rennen ga je erachteraan natuurlijk.........

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

" Verloochen je hond niet, het zit in hun natuur en zelf zien ze er niets fout in (is het ook niet). Ga niet met een gt ofzo iets uit je hond proberen te halen wat genetisch bij hem hoort. Respecteer ook je hond hierin. Mijd plekken die hem ertoe aansporen en bedenk dat het voor het dier zelf iets heel natuurlijks is. Niet te vergelijken met moedwillig een pijn doen of willen moorden ofzo....dit valt niet in de categorie instinct.
Hoop niet dat je door dit voorval anders naar je hond gaat kijken, alaof die iets ergs gedaan heeft (al vind jij dat wel, vanuit je hond zat er absoluut niets kwaadaardigs erachter).  "

 

Nee hoor, ik kijk helemaal niet anders naar mijn hond en realiseer me wel degelijk dat het instinct is! Ik had het alleen (nog) niet gezien bij haar.

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Nee hoor, door dit voorval wordt het niet anders van. Het geeft ze wel een boost van zelfvertrouwen (iets nieuws en nog gelukt ook), beter zelfbeeld zeg maar,  maar het zet ze niet extra toe om het meer te gaan doen. dit was in de trend gelegenheid maakt dief (situatie). 

Je hond zal jullie afkeuring echt wel gemerkt hebben en het toch wat afbreuk hebben gedaan aan deze ervaring.

 

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

"  
Nee hoor, ik kijk helemaal niet anders naar mijn hond en realiseer me wel degelijk dat het instinct is! Ik had het alleen (nog) niet gezien bij haar. "

 Super dat je begrip opbrengt voor je hond, al vond jij het zelf heel erg.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Wat we op jachttraining leren is de hond altijd belonen als ze iets apporteren.

Dus de trainers zeggen dat ze hun hond belonen als die opeens tijdens een wandeling met een dood konijn aan komen lopen en bij de baas brengen.

Niet dat ze willen dat hun hond zomaar gaat jagen, maar als ze een dood konijn vinden en dat bij de baas brengen, is dat super!

De honden leren op jachttraining juist te wachten op het commando van de baas voordat ze mogen 'jagen'.

 

Wij zijn nog maar beginners in de jachttraining.

Maar de honden leren er wel heel veel.

Ik zie wel eens dat de ervaren honden terug gefloten kunnen worden als ze eerst vooruit worden gestuurd om een apport op te halen.

Dat is het mooiste natuurlijk, als een jachthond zo onder commando staat.

Voor de honden is het jagen en apporteren het leukste spel wat er bestaat.

En het mooiste is, als de baas de regels hierin bepaalt en je het samen kan doen.

Maar het kost veel tijd om zover te komen!

Zover ben ik met Black ook nog lang niet.

 

 

honden page profiel esther esther 3 doggies

honden foto van esther

ben het ook met blaise eens hoor....het kan ook gewoon eenmalig zijn natuurlijk....

en misschien een hele stomme vraag, maar weet je zeker dat het konijn niet al dood was..?

 

ik vraag het...omdat 1 van mijn mannen de rare gewoonte heeft om alleen met dode dieren te gaan lopen..., rondhuppelende konijnen, vogels of eendjes laat ie dan weer met rust...

 

honden page profiel MickMickgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Mick

Ik zou er wel voorzichtig mee zijn, word je gezien door politie of boswachter, dan kan het flink in de papieren lopen. Kennis met een Lurcher kon 550,- aftikken, na bezoek bij de rechter.

 

Het loslopen is geen verplichting voor een hond en is zeker niet zielig als ie aangelijnd moet lopen, er zijn een aantal rassen waarbij dat het advies is en die zijn echt niet ongelukkiger.... Ga lekker fietsen met je hond, dan kan ie ook rennen, sprinten en zijn energie kwijt.

 

 

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Ik vind niet dat wanneer het om een instinct gaat je daar als eigenaar geen maatregelen voor hoeft te treffen.. Ja het is een instinct van bepaalde rassen, maar dat betekend niet dat je ze dan maar hun gang hoeft te laten gaan.

 

Ten eerste hb je de kans dat je hond nu op zoek gaat naar konijnen, en dus wegloopt..

 

ten tweede vind ik niet dat je je hond maar achte rkonijnen aan moet laten gaan.. Ja.. het kan een keer gebeuren, maar probeer maatregelen te treffen. Als dit iets regelmatigs wordt, zul je je hond toch aan de (lange) lijn moeten houden.

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

@Mick: Het hangt er geheel vanaf waar die kennis van jou liep met de hond. Er zijn prive terreinen waar je in zijn geheel niet mag lopen maar wel natuurgebied lijkt. Echter, moet dit aangegeven zijn.  Zo streng is het echt niet overal en hier was geen sprake van opzet (geen illegale jacht oid). Zomaar dit bedrag en ook nog voor de rechter....hier speelt meer dan een simpel wandelgebied waar de hond ineens een konijn pakte hoor.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik hoop dat het een eenmalig iets is geweest, maar als ze dit nog een keer doet zou ik wel maatregelen nemen, inderdaad om de reden die Mick ook noemt. Maar ook omdat het gewoon niet nodig is.

Op zo'n moment komen de opgejaagde dieren in zó'n stresssituatie terecht dat ze waarschijnlijk toch minder alert zijn en alsnog (door wie dan ook) worden gevangen.

Als ik zie hoe gestrest Mellow kan zijn nadat ze bruut belaagd is door 2 grote honden, dan kan ik me wel een voorstelling maken van hoe een konijn zich op zo'n moment zal voelen.

 

Mellow heeft 1 keer een levend muisje gevangen. Door mijn loeiharde LOS! liet ze los, maar dook er gelijk weer op. Muisje is van schrik gestorven.

Ik vond het ook echt heel erg en totaal niet nodig, jachthond of niet.

 

Nu loopt zij nooit los (meerdere redenen), maar als we een konijntje zien (zoals gisteren), dan moet ik me schrap zetten. Ze hoort op zo'n moment niks meer, ziet niks meer en heeft maar 1 doel: achter dat dier aan (konijn, vos, hert).

Ze krijgt op zo'n moment ook niet de volle lengte van de lijn (want hoe meer lijn, hoe meer kracht). Zo'n actie duurt misschien 5 minuten, dan is het spoor weg.

 

Hoewel ze normaal gesproken best luistert, is ze dat op zo'n moment dus totaal vergeten. Als ze los zou zijn gaat ze er ook vól voor, dat weet ik zeker.

 

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Zoals ik al aangaf kan je gebieden opzoeken waar geen konijnen zijn om het niet aan te sporen. Maar een gezond konijn laat zich niet zo snel pakken hoor. Dat je het niet wilt en tracht te voorkomen is goed. Maar maak er niet meer van dan het is. 

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Blaise: Er zijn GEEN gebieden waar je je hond zomaar mag laten jagen. Alle gebieden die als losloopgebied zijn bestempeld zijn op voorwaarde dat je hond andere mensen/dieren met rust laat, dus ook de konijnen die in dat gebied leven. Jagen mag alleen met een vergunning.

En sommige honden zijn ervoor gefokt om konijnen te vangen, dus ook gezonde konijnen

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

" ben het ook met blaise eens hoor....het kan ook gewoon eenmalig zijn natuurlijk....
en misschien een hele stomme vraag, maar weet je zeker dat het konijn niet al dood was..?
 
ik vraag het...omdat 1 van mijn mannen de rare gewoonte heeft om alleen met dode dieren te gaan lopen..., rondhuppelende konijnen, vogels of eendjes laat ie dan weer met rust...
  "

 

Nee het was nog springlevend! We zagen het rennen met Hiske erachteraan. Toen schrok het van ons en rende toen de verkeerde kant op.....

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

" Ik zou er wel voorzichtig mee zijn, word je gezien door politie of boswachter, dan kan het flink in de papieren lopen. Kennis met een Lurcher kon 550,- aftikken, na bezoek bij de rechter.
 
Het loslopen is geen verplichting voor een hond en is zeker niet zielig als ie aangelijnd moet lopen, er zijn een aantal rassen waarbij dat het advies is en die zijn echt niet ongelukkiger.... Ga lekker fietsen met je hond, dan kan ie ook rennen, sprinten en zijn energie kwijt.
 
  "

 

We hebben het idd even nagekeken en ook in een losloopgebied ben je verantwoordelijk voor je hond en riskeer je een boete.

 

ik ben al bijna dagelijks aan het fietsen omdat wij niet dagelijks een losloopgebied kunnen bezoeken....

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

" Ik vind niet dat wanneer het om een instinct gaat je daar als eigenaar geen maatregelen voor hoeft te treffen.. Ja het is een instinct van bepaalde rassen, maar dat betekend niet dat je ze dan maar hun gang hoeft te laten gaan.
 
Ten eerste hb je de kans dat je hond nu op zoek gaat naar konijnen, en dus wegloopt..
 
ten tweede vind ik niet dat je je hond maar achte rkonijnen aan moet laten gaan.. Ja.. het kan een keer gebeuren, maar probeer maatregelen te treffen. Als dit iets regelmatigs wordt, zul je je hond toch aan de (lange) lijn moeten houden. "

 

Natuurlijk blijf je verantwoordelijk voor je eigen hond! Maar ik denk niet dat ze bewust op zoek is gegaan naar prooi o.i.d

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

"  
Nee het was nog springlevend! We zagen het rennen met Hiske erachteraan. Toen schrok het van ons en rende toen de verkeerde kant op..... "

oke....wist al wel dat het een beetje rare vraag was...

maar misschien hoopte ik het stiekem.....

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

" @Mick: Het hangt er geheel vanaf waar die kennis van jou liep met de hond. Er zijn prive terreinen waar je in zijn geheel niet mag lopen maar wel natuurgebied lijkt. Echter, moet dit aangegeven zijn.  Zo streng is het echt niet overal en hier was geen sprake van opzet (geen illegale jacht oid). Zomaar dit bedrag en ook nog voor de rechter....hier speelt meer dan een simpel wandelgebied waar de hond ineens een konijn pakte hoor. "

 

Klopt! Dit was in een gebied waar duidelijk staat aangegeven dat het een losloopgebied voor honden is!

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

" Blaise: Er zijn GEEN gebieden waar je je hond zomaar mag laten jagen. Alle gebieden die als losloopgebied zijn bestempeld zijn op voorwaarde dat je hond andere mensen/dieren met rust laat, dus ook de konijnen die in dat gebied leven. Jagen mag alleen met een vergunning.
En sommige honden zijn ervoor gefokt om konijnen te vangen, dus ook gezonde konijnen "

 Hier was GEEN sprake van "laten jagen" hoor. Dit is volledig onverwachts gebeurd en kan diegene hier absoluut niets aan doen. TS heeft correct gereageerd....met de hond doorgelopen en de konijn in de bosjes gelegd door partner. Nou, geen wet die haar hiervoor zou bestraffen.

Dit was geen opzet en ook niet verwacht.

Je mag ook niet midden op straat gaan liggen maar als je valt wordt je echt niet bestraft omdat je bent gaan liggen op straat want DAT was het niet. Zo is dit hier ook. Het gebeurde onverwachts en zonder opzet.

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

"  Hier was GEEN sprake van "laten jagen" hoor. Dit is volledig onverwachts gebeurd en kan diegene hier absoluut niets aan doen. TS heeft correct gereageerd....met de hond doorgelopen en de konijn in de bosjes gelegd door partner. Nou, geen wet die haar hiervoor zou bestraffen.
Dit was geen opzet en ook niet verwacht.
Je mag ook niet midden op straat gaan liggen maar als je valt wordt je echt niet bestraft omdat je bent gaan liggen op straat want DAT was het niet. Zo is dit hier ook. Het gebeurde onverwachts en zonder opzet. "

 

Dankje Blaise, zoals ik eerder al noemde heb ik haar van jongsaf aan geleerd eenden, vogels en katten te negeren dus het was zeer zeker geen geplande actie!

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

"  Hier was GEEN sprake van "laten jagen" hoor. Dit is volledig onverwachts gebeurd en kan diegene hier absoluut niets aan doen. TS heeft correct gereageerd....met de hond doorgelopen en de konijn in de bosjes gelegd door partner. Nou, geen wet die haar hiervoor zou bestraffen.
Dit was geen opzet en ook niet verwacht.
Je mag ook niet midden op straat gaan liggen maar als je valt wordt je echt niet bestraft omdat je bent gaan liggen op straat want DAT was het niet. Zo is dit hier ook. Het gebeurde onverwachts en zonder opzet. "

 Het was nu geen jagen, maar jij zegt dat topicstarter gewoon haar hond los moet laten, en met in je achterhoofd wat er gebeurd is, kun je dat wel jagen noemen. Dat een hond een keer een konijn grijpt.. ja dat kan gebeuren, maar daarna zul je je verantwoordelijkheid moeten nemen om dit te voorkomen. Door je hond maar gewoon los te gooien doe je dat dus niet. En dan jaagt je hond dus gewoon.

Een hond mag gewoon geen konijnen vangen, dit is strafbaar.. ook in een losloopgebied. dat maakt in feiten eigenlijk niets uit.

 

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

"  Het was nu geen jagen, maar jij zegt dat topicstarter gewoon haar hond los moet laten, en met in je achterhoofd wat er gebeurd is, kun je dat wel jagen noemen. Dat een hond een keer een konijn grijpt.. ja dat kan gebeuren, maar daarna zul je je verantwoordelijkheid moeten nemen om dit te voorkomen. Door je hond maar gewoon los te gooien doe je dat dus niet. En dan jaagt je hond dus gewoon.
Een hond mag gewoon geen konijnen vangen, dit is strafbaar.. ook in een losloopgebied. dat maakt in feiten eigenlijk niets uit.
  "

 De vraag was of de hond nu altijd vast moet omdat die bloed geproefd zou hebben. Dat is absoluut niet zo. Als je ergens loopt en je meent dat er geen konijnen zijn kan je hond gewoon los. Een hond verandert niet na deze incident, maar het is iets wat er altijd in zat en zit (genetisch). Haar hond blijft er hetzelfde om. 

 

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

Gaat de discussie niet een heel andere kant op nu? Volgens mij was de vraag toch of dit voorval het jagen kan gaan "triggeren"?

 

honden page profiel Diesel & Bumper Diesel & Bumper 3 doggies

honden foto van Diesel & Bumper

Wanneer een hond een haas vangt, en iemand ziet dat, en doet aangifte, ben je het haasje. Het maakt helemaal niks uit of er wel, dan niet sprake is van opzet. En wat anders, stel de prooi vlucht over een (drukke) weg?,ongewenst jachtgedrag is ook gevaarlijk voor de hond zelf.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Tja...de ''ellende'' dat een hond een eigenaar heeft...eigendom is..

Als de roofvogels hier achter in het weiland het konijnen/hazen bestand in 2 weken met 50% uitdunnen (de zieke, oude exemplaren worden dus netjes opgeruimd) zal niemand daar een probleem mee hebben.

Is het een hond.?, tja, dan wordt het direct anders in de gedachte van de mens.

 

Zoals bij jou., ja....kan gebeuren, en vind ik van een heel ander kaliber dan dat er iemand zijn hond staat aan te moedigen om dat konijnenhol in het bos nog net wat verder uit te graven.

"ach.........vind tie zooooo leuk...die konijntje"

 

Je hoort inderdaad vaker dat een jacht training een oplossing kan zijn, mocht het gedrag echt problematisch worden voor zijn omgeving..zich zelf, of voor jullie.

Je geeft hem eigenlijk regels om met dat instinct om te kunnen gaan.

Elke hond heeft dat op een andere manier.

Ik bedoel...jachtinstinct is best leuk. maar het zal altijd gekaderd moeten worden.

Een jager heeft helemaal niets aan een hond die elke struik induikt om achter van alles aan te gaan.

 

Dus mocht je er echt aan willen gaan doen..of nee..

Eigenlijk....iets mee... willen gaan doen..

Dan zou ik toch eens gaan kijken bij een vereniging met specialisten op dit gebied.

We hebben het hier tenslotte niet over ."oeh..lastig gedrag..?? afleiden met een snoepje of speeltje."

 

Wil je er verder niets aan doen.?

Dan wordt het gewoon goed opletten in zijn omgeving.

Maar zeker tussen bomen en struiken zijn de gezonde hazen en konijnen bijna altijd sneller.

Onze halve Flatcoat doet al 4 jaar verwoede pogingen langs de bosrand.

Het is hem nog nooit gelukt om 1 levend exemplaar te vangen.

 

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: blaffen bij alleen zijn
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^