Chihuahua nestje geboren 2 juli. Gewicht vraag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Rocco (Gast)

Beste mensen,   Sinds 2 juli hebben wij 3 prachtige chihuahua pups. Pup 1 was 202 gram wat wij erg zwaar vonden voor een pasgeboren chihuahua, wij lezen op  internet tussen de 70 en 120 gram. De tweede was 108 en de derde 113.   We zijn nu 5/6 dagen verder en we zien een groot verschil in gewicht. De eerste van 202 gram is nu al 290 gram. De tweede chihuahua van 108, loopt erg achter voor ons gevoel.. die is nu 133 gram en in die 5/6 dagen pas 25 gram aangekomen. De derde is nu 190 gram en dus wel goed opweg.   Nu is mijn vraag,die tweede chihuahua is de eerste 2 dagen maar 1 gram per dag aangekomen, daarna een keer 3 gram, gister 12 gram en vandaag weer maar 3 gram, hij valt dus niet af en komt wel aan maar heel weinig in vergelijking met de andere chihuahua's.    Ook vinden wij chihuahua 1 erg groot en dik voor een pup van 5/6 dagen en al 290 gram!! heeft iemand hier dit ooit mee gemaakt met een nestje chihuahua's? Is het erg dat die dikkerd zoveel aankomt? of is dat alleen maar goed? En is het erg dat de kleine dunne maar heel weinig aan komt?? is zij niet te ligt voor 5/6 dagen?   Hoop dat het beetje duidelijk is.   Groetjes.   Rocco

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

De gebruikelijke 'regel' voor ieder nestje pups ongeacht het ras is dat ze in de eerste week hun gewicht moeten verdubbelen. Op zich is ietwat afvallen en dan weer aankomen geen ramp, zolang ze dus maar hun gewicht verdubbelen in ongeveer 7dgn tijd.
Ik heb ook bijna 100 gram verschil gehad in pups uit mijn eigen nesten, en ik ken fokkers met Sheltiepups lichter dan de jouwe. Dit zegt helemaal niks over hoe de pup uiteindelijk zal uitgroeien, is alleen soms een ietwat valse start dat deze maakt.

Wat ik persoonlijk zou doen als ik merkte dat de dikkere pup meer aankomt dan de rest... Is de zwakkere pups wat vaker bij de beste tepels aanleggen. Er voor zorgen dat die de meeste moedermelk krijgen. Eventueel kun je gaan bijvoeren, maar probeer de zwakkere altijd zo veel mogelijk op moedermelk te laten blijven. Dit is immers toch het beste voor hen.

Hoe groot zijn de ouderdieren overigens? En de nestgenootjes van hen? Hoe zit het met de lijnen waaruit de ouders komen? Is het hierbij gebruikelijk dat er soms een zwaardere pup bij zit?
Het is erg belangrijk om hier informatie van te hebben voordat je gaat fokken, omdat lijnen je veel over dit soort dingen kunnen vertellen. Zo zie ik in de lijnen van de teef waarmee ik tot nu toe met name heb gefokt vaak dat de pups erg fors zijn... Maar dat ze uiteindelijk lang niet allemaal te groot of te zwaar worden. Genetica zegt soms een hoop in dit soort situaties, maar niet altijd. Een zeldzaam geval kan er altijd bij zitten.

Hoe dan ook mijn advies zou dus zijn de zwakkere pups vaker aanleggen (om de 2 uur bijvoorbeeld, dag en nacht, eens zien of dit effect heeft) en als dit nog niet voldoende werkt de zwaarste/sterkte bijvoeden en de zwakkere vooral op moedermelk laten (en heel misschien een klein beetje bijvoeden als je merkt dat dit nog niet voldoende is).

Succes ermee!

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" Beste mensen,

 

wij lezen op  internet tussen de 70 en 120 gram. "

 



Dit is trouwens echt heel erg weinig voor een pasgeboren Chi pup hoor! Kan misschien in sommige lijnen zo zijn dat ze zo licht zijn bij de geboorte maar onder de 100 gram is zelfs binnen dit ras echt ieniminie.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Het is wel weinig als ze 3 gram per dag aankomen, maar ja groei is groei. Wat heb je er zelf aan gedaan om de pup te laten aankomen.

Als er hier pups zijn die weinig aankomen zorg ik er zelf voor dat die pup minimaal elke 2 uur, soms elk uur aangelegd wordt en dat die pup ook kan drinken. Ik houd dan de andere pups even weg zodat de pup ook echt kan drinken.

Verder vind ik niet dat de pups extreem veel aankomen, bij mij zijn de pups in 7 dagen het dubbele van het geboorte gewicht, wat normaal is voor pups. Als die van 202 nu op dag 5 pas 290 is heeft het in 2 dagen nog 114 gram te gaan voordat dat het geval is.

Krijgt de teef voldoende te eten, zodat de pups goed kunnen aankomen?

Mijn teef heeft nu pups van 2 dagen en alle pups (7 stuks) komen ongeveer 50 gr per dag aan, op dit moment. Dat wordt straks 100 gram per dag.


Rocco (Gast)

Dankje wel voor jullie snelle reactie

 

Hierbij wat meer informatie: Ons teefje is een prachtige Blue merle teefje van 6 jaar oud,sinds vorig jaar hebben wij een choco reutje gekocht en daarmee is dit nestje dus uitgekomen. Onze chi teef is een grote hond,ze weegt ook 4.4 kg ons reutje is nog erg jong nu 11 maanden en weegt rond de 3,5 kg.

 

Wat wij toe nu toe doen is om de zwakste te helpen om aan de tepel te komen,soms gaat dit goed maar niet altijd. Ze is nogal dommig, ze gaat met haar hoofd bewegen als we haar aan de tepel willen leggen, of ze gaat gewoon helemaal de verkeerde kant op. We proberen het bij elke tepel,soms gaat het in 1 keer goed,andere keer duurt het heel lang voordat ze een tepel vind.

 

Wat raden jullie trouwens aan voor aan het teefje te geven? We geven haar gewoon het voer wat ze normaal krijgt,we hebben haar ook een stuk kipfilet gegeven voor de extra eiwitten, is puppy voer een goed idee?

 

Ze komen dus allemaal wel aan,maar die kleinste die ook moeite heeft de tepels te vinden komt heel weinig aan.

 

Ook denk dat ik ze nooit hun verwicht verdubbelen in 2 weken, of ze moeten in 2 dagen opeens heeeeel veel aankomen, is dit een groot probleem?

 

Groetjes

 

Rocco

Rocco (Gast)

Nog een vraag over de tepels, welke tepels zijn het beste voor de zwakste om aan te leggen dan? zijn dat diegene het dichtsbij het hoofd of juist de andere kant?

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

De teef moet onbeperkt hoogwaardige voeding krijgen om voldoende melk te maken. Krijgt ze dit nu wel.

Waarom fok je met een bleu merle teefje?
En 6 voor haar 1e nestje is erg oud.

Jammer

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Is blue merle niet erkend binnen het Chi ras tegenwoordig? Dat weet ik eerlijk gezegd niet zo uit m'n hoofd hoor.
Bij een hoop herders is het gewoon een gezonde, erkende kleur maar ik weet dat hier bij de Chihuahua's een tijd lang twijfel over was.
Eigenlijk is 6jr voor een eerste nest inderdaad 'te oud' zelfs als je volgens de officiële regels wilt fokken. Deze zijn er mede ook met het welzijn van het dier in het achterhoofd dus daar moet ik Veronique helemaal gelijk in geven.

Wij geven altijd ongeveer 2wkn voor de bevalling puppyvoer tot de teef niet meer voedt. De meningen hierover zijn verdeeld maar ik zou dit absoluut aanbevelen!
Verder geven we ook als we merken dat de pups niet voldoende aankomen de teef zelf puppymelk om haar eigen melk dikker te krijgen.
Daarnaast krijgen ze hier ook rood vlees rond de bevallingsdatum en KVV soms nog tussendoor.

Als ze een paar dagen over die week heen gaan is niet erg... Maar persoonlijk zou ik toch wel echt een week aanhouden voor het verdubbelen van het gewicht, plus/minus een aantal dagen in het slechtste geval.

Ik wil niet te kritisch zijn want ik begrijp dat je je uiterste best doet... Maar ik heb het gevoel alsof je niet echt goed voorbereid was op dit nest. Dit soort informatie is basisinformatie die iedere beginnende fokker (in mijn ogen dan) zou moeten weten. Ik zou dus ook echt aanraden zo snel mogelijk de hulp van een ervaren fokker te zoeken die je hierin verder kan begeleiden want je zult nog veel meer moeilijke hordes krijgen voordat de pups naar hun nieuwe gezinnen kunnen. Ik zeg dit niet om onaardig te zijn of wat dan ook maar echt alleen maar om je te helpen. Veel mensen denken veels te makkelijk over het fokken met twee hondjes en helaas is het niet zo simpel als het lijkt. Er komt heel wat meer bij kijken wil je gezonde, stabiele hondjes op de wereld zetten.

Alleen al het feit dat je teef zo groot is wijst er op dat de kans er is dat er grotere honden achter diens lijnen zitten. Uit je verhaal begrijp ik dat de honden geen stamboom hebben... Weet je wel iets over de voorouders en nestgenoten van beide ouderdieren? Zoals ik al eerder zei is dit erg belangrijk om uit te vinden wat je kunt verwachten van de pups maar ook om gezondheidsproblemen tegen te gaan. Het zou immers best kunnen dat grotere pups voorkomen in de lijnen van je hondje(s).

Kleine rassen verschillen qua aankomen e.d. niet veel met grotere rassen. Hun ontwikkeling gaat soms ietwat trager dat wel, maar ook deze hebben een bepaald groeischema waar ze zich aan houden over het algemeen. Je kunt altijd uitzonderingen op de regel hebben, maar het klinkt in jouw geval wel erg extreem.
Piepen de pups ook veel (om eten), of is dat niet zo het geval?

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

Het enige wat ik kan zeggen is zorg inderdaad voor onbeperkt eten. De moeder van mijn meisje kreeg 3x de normale hoeveelheid en viel nog af, daardoor kan zij dan ook niet zo goed voeden als anders. Pups en moeder lopen dan risico

Rocco (Gast)

Eigenlijk alleen die kleine piept om eten, en dan proberen we haar aan de tepel te leggen,maar ze wilt gewoon in vergelijking met de andere pups niet zoveel drinken en slaapt vooral veel. Ik kijk het nog even aan tot ze iets meer dan een week zijn,is er dan nog weinig verandering gaan we maar langs de DA.

 

In ieder geval bedankt voor de hulp.

 

Groet.

 

Rocco

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Heeft ze geen open gehemelte? Weet je zeker dat ze wel goed kan drinken?
Als ze piepen van de dorst dan zou ik zeker nu al gaan bijvoeden, al is het maar 1 of 2x per dag een klein beetje naast de moedermelk. Hier had ons tweede nest dit ook nodig vanwege de keizersnede en nestgrootte. Tot een week of 4 heb ik 2x daags bijgevoerd, op het laatst alleen nog maar een paar pupjes. De zwakkere legde ik steeds aan en de dikkere kregen meer flesvoeding van mij. Natuurlijk blijft er een gewichtsverschil maar op den duur kwamen ze allemaal super aan.

Ik vind het jammer dat je op alle andere hierboven genoemde punten niet in gaat... Als beginnende fokker is het juist zo belangrijk om de hulp en steun van ervaren fokkers om je heen te hebben. Ik had de fokker van een van de ouders van mijn meiden erbij de eerste keer, en heb tig fokkers standby staan altijd die ik kan bellen voor advies als ik hulp nodig heb. Natuurlijk kan niet iedereen zo een groot netwerk om zich heen hebben maar juist als je als beginnend fokker in zo een avontuur als dit stapt is een goed begin zo verschrikkelijk belangrijk.
Ik hoop in ieder geval van harte dat alles goed komt en je pups zullen opgroeien tot zelfstandige, stabiele, gezonde, lieve en leuke hondjes. Nogmaals succes met alles en hopelijk doe je wat met alles wat je hier is aangeboden aan tips/adviezen!

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

FOKKEN

Hondenpage is voorstander van verantwoord fokken.
Om deze reden is het alleen voor fokkers die verantwoord fokken toegestaan om te schrijven
over dekking, dracht en hun nestje pups.

Onder verantwoord fokken verstaan wij o.a. juiste leeftijd ouderdieren,
uit laten voeren van testen op erfelijke afwijkingen,
goede leefomgeving voor moeder en pups,
en een juiste verzorging en begeleiding van de pups in het nest.

Topics waarvan wij de fokwijze niet weten worden op slot gezet.
Wanneer wij via een PB de fokwijze ontvangen en deze door ons akkoord is bevonden
ben je vrij om topics in deze rubriek te plaatsen.

Wanneer wij geen informatie hebben over je fokwijze of wanneer je niet voldoet aan de gestelde eisen van verantwoorde fok is het alleen toegestaan om dringende vragen in het forum te stellen.
Nadat er voldoende advies gegeven is zal het topic gesloten worden.

Meer informatie omtrent het verantwoord fokbeleid van HP, de gestelde eisen
en de verschillende HP keurmerken lees je in onderstaande link
[link]http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_492-Richtlijnen-voor-fokkers-op-de-hondenpage.php/[/link]

 

dit topic blijft voor nu open omdat de TS duidelijk nog de nodige vragen heeft... 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Merle teefje.

Eerste nest op zes jaar.

Reu nog geen jaar oud.

Patella test ?

 

Drie punten, misschien wel vier, waar ik het toch wel heel moeilijk mee heb.

 

Sorry, maar moest even van me af.

 

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden




Is er na de bevalling een dierenarts bij je geweest om de puppen te controleren op gezondheid en de moeder te onderzoeken?

Geef de moeder hond puppy brokken als je brokken voert zodat ze ook melk blijft geven en leg de pup aan de achterste tepel en blijf dit steeds doen.

Een pup die piept van de honger is nooit goed!

Daarom de vraag of je puppen gecontroleerd zijn door een DA.

honden foto van Anja en Naika, Shiva en Flynn

" Eigenlijk alleen die kleine piept om eten, en dan proberen we haar aan de tepel te leggen,maar ze wilt gewoon in vergelijking met de andere pups niet zoveel drinken en slaapt vooral veel. Ik kijk het nog even aan tot ze iets meer dan een week zijn,is er dan nog weinig verandering gaan we maar langs de DA.
 
In ieder geval bedankt voor de hulp.
 
Groet.
 
Rocco "

 

 Niet jij naar de DA maar de DA naar jou laten komen.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^