Niet gesocialiseerd

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Dito (Gast)

Mijn ouders hebben twee Chihuahua's een oude reu en een teef van ongeveer een jaar. Maar ze gaan er nooit mee wandelen, met alle gevolgen van dien. Ben een paar dagen geleden begonnen om met ze de wandelen, nu wandel ik er elke dag mee. De teef is is bang van alle honden en de reu blaf naar alle honden.   Ik wandel ze nu apart, ben nu vooral met de teef bezig. Ben vandaag met de teef naar de hondenweide gegaan (misschien dat het zou helpen). Ben helemaal naar achter in de hondenweide gegaan er even met gespeeld dan terug aangelijnd en naar voor gegaan. Er komen twee andere honden aangelopen om te spelen, nu ja zij begint piepend weg te lopen. Die mensen van die honden vertelde mij om haar los te late, dat heb ik dus niet gedaan, durfde het ook niet en dan zou ze helemaal terug naar achter van de hondenweide zijn gelopen.   Hoe kan ik dit het best aanpakken?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Heel goed gedaan om haar niet los te laten. Wie weet was ze over de weg naar huis gerend. Ze vind honden eng en ze liep al weg. 

 

Wat je kan doen, voorlopig met een grote boog om andere honden heen lopen. Zo kan de teef op een afstandje voorzichtig gaan wennen. Op afstand zal ze zien dat het veilig is, honden kunnen naar zo niets doen.

Als je op afstand bent van een hond, kan je voertjes gaan geven. Honden vind ze eng en door eten, voelen ze zich lekker, net als jij chocola eet. Dat prettige gevoel zal ze aan de honden gaan koppelen, die zo dus minder eng gaan worden. Als het goed gaat, kan je voorzichtig de afstand verkleinen.

Je kan op t honden veld, dit doen desnoods op schoot en honden nog even uit de buurt laten, als je merkt dat ze minder reageert, zal ze misschien een rustige hond gaan toelaten.

 

Het heeft tijd nodig voor haar om te wennen, om te leren dat andere honden niet eng zijn. Let wel heel goed, dat ze nooit kennis maakt, met drukke, lompe, vervelende of nare honden. Als je haar contact laat maken, let dan heel goed op wat voor hond. Het is heel belangrijk dat ze geen nare ervaring opdoet.

Specifieke rassen betrokken bij beetincidenten? Eind 2007 heeft het TNS NIPO een publieksonderzoek gedaan bij mensen die gebeten waren door een hond of er van de 80 verschillende rastypen (inclusief look-alikes) met sommige rassen wellicht vaker bijtincidenten voorkwamen. Omdat er van elk ras verschillende aantallen in Nederland aanwezig zijn, zijn de absolute aantallen in dit onderzoek geïndexeerd en afgewogen naar het totaal aantal honden zodat de bijtindex onderling vergelijkbaar is. Uit dit onderzoek bleek dat de meeste van de 80 genoemde rastypen niet significant meer of minder bijten dan gemiddeld. Voor een aantal rassen blijkt de bijtindex wel significant hoger te zijn: Weimarse staande hond, Airedaile terriër, Bull terriër, Leonbergse hond, Rottweiler, Amercan Stafoordshire terriër, Dalmatische hond, Dobermann, Border terriër, de Duitse en Belgische herdershond, de Bouvier en de Jack Russel terriër bijten vaker dan gemiddeld. De Siberische Husky heeft een bijtindex van nul. Uit onderzoek naar het type ‘pitbull’-hond blijkt dat de beetincidenten niet erger of minder erg zijn dan alle andere rassen.

 

http://shiva4dogs.nl/blog/een-muis-een-wereld-van-olifanten/

 

Hier nog een leuk artikel. Super dat je dit doet

honden page profiel Mango &MonaMango &Mona

honden foto van Mango &Mona

Dito, wat goed dat jij het als kind laat zien hoe het moet:laten zien dan honden niet alleen in huis,maar ook buitenshuis een leven moeten hebben.Dat het kleine hondjes zijn is geen excuus om ze niet mee naar buiten te nemen.Toch?

Mona onze pup van 5 maanden is ook bang voor andere honden.Bij ons in de buurt is ook een hondenrenbaan.Van de week liet ik haar los en was met balletje aan het spelen.komt er uit het niks een grote hond.schrikt zich kapot en mona zet het op een rennen.Al gillend komt ze naar mij toe en gaat tussen mijn benen zitten.Ik heb haar aangelijnt en we zijn verder gaan wandelen.Toen die man met hond weg was heb ik haar opnieuw losgelaten en hebben we nog even met het balletje gespeeld.Om het goed af te sluiten.Ik zit met mona op gedragstraining.Dit gaf die man mij mee om van de week te oefenen.Je moet niet luisteren wat mensen zeggen op een veldje.Ikweet van mona dat zij zich niet prettig voelt met een hond die haar op jaagt.op het moment dat ik haar zou negeren en zeggen:foei,stel je niet aan,dan is ze het vertrouwen in mij ook kwijt,want wie beschermd haar.Met als gevolg dat ze dan gaat blaffen.Dus rustig aan opbouwen.Zijn er honden op het veld en je weet dat ze dat nog niet aan kan,loop verder met haar en gooi anders een klein balletje op de grond als je met een lange lijn van 5 meter loop kan dat best.Heel veel succes en vooral plezierig met je hondjes.Ik vind het zelf heel leuk om veel over mn honden te weet te komen.Misschien kun je een profiel aan maken en foto's van je hondjes plaatsen.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Don't socialise the dog

Socialiseren kan niet meer, wel laten wennen (desensitiseren en counter conditioneren). Dat doe je door zeer langzaam op te bouwen en voor goede ervaringen zorgen. 

Wat niet helpt is een angstige hond in het diepe gooien. 

Volgende forumvraag: Pup en oudere hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^